Knihy mesiaca: marec 2024

Aké zujímavé knihy vyšli v marci? Romány, poviedkové zbierky, komiksy či manga, všetkého máme dosť a určite si z nášho zoznamu vyberiete :)
cyberstorm
Filmová história scifi
Marec, mesiac knihy je za nami a vydavateľstvá sa už naplno prebudili zo zimného spánku. A hoci nás niektoré najlepšie tohtoročné tituly ešte len čakajú, už teraz si čitatelia môžu vybrať z niekoľkých desiatok kníh a komiksov, z ktorých tie najzaujímavejšie uvádzame nižšie.
A tak ako vždy, poradie v článku neodzrkadľuje poradie obľubenosti alebo kvality, ale je len čisto technického charakteru.

KNIHY: NOVINKY


Pahltné. Prvé vydanie (Príbeh, 2024).
Pahltné. Prvé vydanie (Príbeh, 2024). Disclaimer
Lukáš Polák – Pahltné (Príbeh, 2024)
Vitaj v dedine Pahltné. V obci, kde sa obyvateľom začali meniť chute. Nejde však o drobné zmeny, ale o riadne desivé. Ľudia dostávajú chuť na domácich miláčikov, kôru stromov, zhnité ovocie alebo dokonca na samých seba. Jediný, kto dokáže čeliť hrozivým udalostiam, je otec Karol. Zvládne sa postaviť nepochopiteľným skutočnostiam, ktoré postihli jeho dedinu?
Lukáš Polák predstavuje tajomný príbeh plný bodyhororových scén, mysterióznej atmosféry, dávky brutality, ale aj hľadania samého seba v malej dedine na Slovensku.
Máš odvahu navštíviť Pahltné?

Kosti pod mechem. Prvé vydanie (Host, 2024).
Kosti pod mechem. Prvé vydanie (Host, 2024). / Zdroj Disclaimer
Zuzana Hartmanová – Kosti pod mechem (Kosti pod mechem #1) (Host, 2024)
Originálna pocta hrdinskej fantasy z magického sveta Accadu, kde minotauri bojujú o svoju budúcnosť. Česť je viac ako život. Tak hovorí Kódex, ktorým sa minotauri z accadských Stepiach riadia už dlhé generácie. Teraz je ale všetko inak a dávne hodnoty sa menia na prach. Náčelník spojených klanov vie, kto by mohol minotaurom vrátiť ich stratenú slávu a doviesť ich k novým zajtrajškom.
Otázkou však zostáva, či bude ochotný zaplatiť cenu, ktorú takáto zmena vyžaduje, obzvlášť ak bude vyčíslená zmarenými životmi. Tradície a zvyky sú prekrúcané, bohovia sa odvracajú a stále viac minotaurov zisťuje, že česť možno nie je všetko.
Zuzana Hartmanová sa v Kostech pod mechem, prvého dielu rovnomennej dilógie, vracia do magického sveta Accadu a vzdáva poctu hrdinskej fantasy.

V jámě lvové. Prvé vydanie (Mystery Press, 2024).
V jámě lvové. Prvé vydanie (Mystery Press, 2024). / Zdroj Disclaimer
Jakub Mařík – V jámě lvové (UTSS Salamis #5) (Mystery Press, 2024)
Najväčšie tajomstvo Korzárov bolo odhalené a spolu s ním aj súradnice ich domovského sveta. Zatiaľ čo špionážne sondy mapujú povrch cieľovej planéty a zbierajú informácie pre nadchádzajúcu inváziu, na hranici nepriateľského sektora sa zhromažďuje najväčšia vojnová flotila v ľudských dejinách.
Bojová skupina zložená z najsilnejších plavidiel UTF a národných flotíl, doplnená loďami sépianskych spojencov, sa vydáva na cestu k srdcu korzárskej hrozby, aby s ňou raz a navždy skoncovala. Korzári však o pripravovanej invázii vedia, prostredníctvom ovládnutých kapitánov a mariňákov poznajú protivníkovu taktiku a nemienia svoju kožu predať lacno.
Ich plavidlá sa v príprave na nevyhnutný útok sťahujú k domovskej planéte a spojeneckí velitelia čoskoro spoznajú, že keď sa vydáte do jamy levovej, ani tá najlepšia výzbroj a najprepracovanejšie plány nezabránia levom v tom, aby vám skúsili prehryznúť hrdlo…

Láska, smrt a všechno zlý. Prvé vydanie (Mystery Press, 2024).
Láska, smrt a všechno zlý. Prvé vydanie (Mystery Press, 2024). / Zdroj Disclaimer
Martin Paytok – Láska, smrt a všechno zlý ( Mystery Press, 2024)
Pohreby obvykle bývajú smútočnou záležitosťou. Pre rodinu Havranovcov ale smrť zatrpknutého patriarchu Izaiáša znamená skôr úľavu – hlavne v oblasti finančných problémov. Samotársky starec počas života nazbieral majetok, pre ktorý by bol kdekto ochotný zabiť, a jedinou podmienkou na jeho získanie je stráviť noc na odľahlom sídle vysoko v Krkonošiach.
Na zámok Rabenštejn sa preto začnú schádzať Izaiášovi príbuzní z blízkych aj ďalekých kútov a asi si dokážete predstaviť, ako hladko také stretnutie prebieha. A to ešte predtým než padne tma a prvý z nich nevysvetliteľným (a nevysvetliteľne krvavým) spôsobom zomrie. A potom ďalší. A ďalší a ďalší.
Zatiaľ čo sa všetci snažia zachrániť si krk, adoptívna dcéra Izaiášovej netere Agáta sa pokúša vypátrať, kto za vraždami stojí. Je to niekto z prítomných alebo majú všetci uspokojivé alibi a s Havranovcami je na zámku ešte niekto... Alebo niečo?
Desať malých černoškov optikou Guillerma del Tora. Nočné mory vás budú prenasledovať ešte dlho po dočítaní!

Devatenáct pařátů a jeden temný pták. Prvé české vydanie (Fobos, 2024)
Devatenáct pařátů a jeden temný pták. Prvé české vydanie (Fobos, 2024) / Zdroj Disclaimer
Agustina Bazterrica – Devatenáct pařátů a jeden temný pták (Fobos, 2024)
Nová kniha Agustiny Bazterricy sa v ničom nepodobá predchádzajúcemu románu Znamenitá mŕtvola. Snáď jedine tým, ako majstrovsky dokáže autorka zaobchádzať s hrôzou, ktorá číha všade okolo nás, krčí sa v tých najobyčajnejších veciach, situáciách, v ľuďoch a zvieratách. Devätnásť poviedok ako devätnásť zastavení na podivnej krížovej ceste, na ktorú sme náhodne narazili, keď sme na výlete zišli z cesty. Niektoré výjavy nás primrazia svojou prostotou, iné sú ako temné barokové obrazy plné zvíjajúcich sa démonov a nezrozumiteľných symbolov. Vo všetkých sa Agustina Bazterrica dostáva až na dreň: na dreň každodennosti, na dreň jazyka, na dreň toho najčiernejšieho humoru.
Poviedky svojím vznikom predchádzajú románu Znamenitá mŕtvola a autorka ich písala v priebehu niekoľkých rokov, preto sú naozaj pestré – pestré v temnote, ktoré ich všetky spája.

Převozník. Prvé české vydanie (Laser-books, 2024)
Převozník. Prvé české vydanie (Laser-books, 2024) / Zdroj Disclaimer
Justin Cronin – Převozník (Laser-books, 2024)
Od autora bestselleru New York Times Priechod prichádza strhujúci nový román o skupine preživších na skrytej ostrovnej utópii – kde pravda nie je taká, ako sa zdá. Súostrovie Prospera, založené tajomným géniom, leží skryté pred hrôzami zhoršujúceho sa vonkajšieho sveta. Šťastlivci si tu užívajú dlhé, plnohodnotné životy, kým monitory zapustené v ich predlaktí, ktoré majú merať ich fyzické zdravie a psychickú pohodu, neklesnú pod 10 percent. Potom sa sami odoberú do dôchodku a vydajú sa na plavbu trajektom na ostrov známy ako Materská škôlka, kde sa ich zlyhávajúce telá obnovia, spomienky sú vymazané a oni sú pripravení znovu začať žiť naplno. Proctor Bennett je prievozník, ktorý ohľaduplne sprevádza ľudí procesom odchodu do dôchodku – a keď je to potrebné, donúti ich k tomu. Ale s Proctorom nie je všetko v poriadku. Po prvé, sníval – čo je údajne nemožné. Po druhé, jeho percento na monitore začalo znepokojivo rýchlo klesať. A potom príde deň, keď je povolaný do dôchodku jeho vlastný otec, ktorý mu pred nástupom na trajekt odovzdá znepokojivú a záhadnú správu...

Sirotčinec v údolí. Prvé české vydanie (Gnóm!, 2024)
Sirotčinec v údolí. Prvé české vydanie (Gnóm!, 2024) / Zdroj Disclaimer
Sirotčinec v údolí (limitovaná obálka). Prvé české vydanie (Gnóm!, 2024)
Sirotčinec v údolí (limitovaná obálka). Prvé české vydanie (Gnóm!, 2024) / Zdroj Disclaimer
Philip Fracassi – Sirotčinec v údolí (Gnóm!, 2024)
Pensylvánia, rok 1905. Do odľahlého chlapčenského sirotinca, spravovaného trojicou katolíckych kňazov, privedie jednej búrlivej zimnej noci šerif podivného muža...
Philip Fracassi je bývalý hollywoodsky scenárista, teraz hororový spisovateľ na plný úväzok, žijúci v Los Angeles. Tento román je jeho treťou hororovou knihou vydanou v češtine.

Doručovací služba čarodějky Kiki. Prvé české vydanie (Albatros (ČR), 2024)
Doručovací služba čarodějky Kiki. Prvé české vydanie (Albatros (ČR), 2024) / Zdroj Disclaimer
Eiko Kadono – Doručovací služba čarodějky Kiki (Albatros (ČR), 2024)
Literárna predloha milovaného animovaného filmu od štúdia Ghibli.
Kiki má práve trinásť rokov a ako každá mladá čarodejnica musí vyraziť do sveta na skusy. So svojím hovoriacim kocúrom Džidžim sa usadí v prímorskom mestečku Koriko a dúfa, že práve tam jej čarodejné umenie budú ľudia potrebovať. Využije to, že dokáže lietať na metle, a založí si expresnú doručovaciu službu. Lenže na svojej ceste k samostatnosti to nemá vždy ľahké – veď miestni ľudia ešte nikdy ozajstnú čarodejnicu nevideli. Získať si ich srdce a nájsť si svoje miesto v živote bude aj pre ráznu a odhodlanú Kiki výzva.

Jak ulovit malou štiku. Prvé české vydanie (Host, 2024)
Jak ulovit malou štiku. Prvé české vydanie (Host, 2024) / Zdroj Disclaimer
Juhani Karila – Jak ulovit malou štiku ( Host, 2024)
Elina Ylijaaková sa rovnako ako každé leto vracia do rodného východného Laponska. Má tri dni na to, aby tam ulovila malú šťuku. Lenže tôňu stráži zákerný vodný prízrak, čoskoro sa objavujú ďalšie prastaré stvorenia a Elinina rybárska výprava sa premieňa na boj na život a na smrť. Do toho všetkého musí vyriešiť svoj komplikovaný vzťah s miestnym umelcom.
Z močiara v tundre vyliezajú podivuhodné neznáme bytosti pripomínajúce stroje, ktoré ktosi dávno spustil a dnes už ich nikto nedokáže vypnúť. Do kuchyne sa vláme rarach a zje včerajšiu polievku, stovky rokov stará démonka nájde nový príbytok v tele starostu.
Ako uloviť malú šťuku je jazykovo vybrúsený, mnohovrstevný román. Skrýva v sebe príbeh s detektívnou zápletkou, okorenený britkým humorom, magickým realizmom a fínsko-laponskou mytológiou, ale aj milostnú drámu či nemilosrdnú kritiku súčasného životného štýlu s negatívnym dopadom na životné prostredie.

Babylon. Prvé české vydanie (Host, 2024).
Babylon. Prvé české vydanie (Host, 2024). / Zdroj Disclaimer
R. F. Kuangová – Babylon (Host, 2024)
Román z alternatívnej histórie pretkaný mágiou od autorky bestselleru Maková vojna. Traduttore, traditore: Akt prekladu je vždy aktom zrady. Rok 1828. Sirotu Robina Swifta odvezie tajomný profesor Lovell z Kantonu do Londýna. Tam Robin celé roky študuje klasické jazyky a čínštinu a pripravuje sa na deň, keď nastúpi na prestížny Kráľovský ústav prekladateľstva pri Oxfordskej univerzite. Tento ústav, zvaný tiež Babylon, je hlavným svetovým strediskom prekladateľstva a tiež mágie. Striebrodelstvo, umenie zhmotňovať význam stratený v preklade pomocou kúzelných strieborných zliatkov, poskytlo Britom nevídanú moc a teraz sa uplatňuje pri kolonizačných snahách impéria.
Pre Robina je Oxford utópiou, ktorá žije poznaním. Poznanie je však poslušné moci a Robin ako mladý Číňan vychovaný v Británii pochopí, že slúžiť Babylonu znamená zrádzať svoju vlasť. Začne váhať medzi Babylonom a tajným spolkom Hermés, usilujúcim sa o zastavenie imperiálnej expanzie. Keď sa Británia vrhne kvôli striebru a ópiu do nespravodlivej vojny s Čínou, Robin sa musí rozhodnúť.
Možno zmeniť vplyvné inštitúcie zvnútra alebo sa revolúcia skutočne nezaobíde bez násilia?

Nefritová válka. Prvé české vydanie (Host, 2024)
Nefritová válka. Prvé české vydanie (Host, 2024) / Zdroj Disclaimer
Fonda Lee – Nefritová válka (Sága Zelených kostí #2) (Host, 2024)
Druhý diel oceňovanej ságy prináša boj o rodinu, česť aj nadvládu nad celou metropolou.
Neľútostný spor o nadvládu nad hlavným mestom a zásobami zázračného nefritu, ktorý po stáročia dodáva vycvičeným Zeleným kostiam nadprirodzené schopnosti, pokračuje a narastá do nových rozmerov.
Medzitým sa za hranicami Kekonu schyľuje k vojnovému konfliktu a o ostrovný národ sa začnú zaujímať mocné cudzie vlády aj zločinecké syndikáty. Nefrit, najcennejší zdroj Kekonu, im totiž môže priniesť obrovské bohatstvo — alebo prepožičať výhodu potrebnú na zrazenie konkurencie na kolená.
Rodina Kaulov, ohrozená zo všetkých strán, musí uzavrieť nové, nebezpečné spojenectvo, stretnúť sa s nepriateľmi v najtemnejších uličkách aj najvyšších mrakodrapoch. A dokonca odložiť vlastnú česť v záujme prežitia klanu – a všetkých Zelených kostí na Kekonu.

Padlí andělé: Lež a zrada. Prvé české vydanie (Polaris, 2024)
Padlí andělé: Lež a zrada. Prvé české vydanie (Polaris, 2024) / Zdroj Disclaimer
Mike Lee – Padlí andělé: Lež a zrada (W40k: Horovo kacířství #11) ( Polaris, 2024)
Keď sa správy o Horovej zrade rozšíria, Veľké krížové ťaženie sa zadrhne a primarchovia a ich légie sa rozhodujú, komu budú naďalej lojálni – či Cisárovi alebo rebelskému vojvodcovi Horovi. V tomto pokračovaní Zostupu anjelov čelia aj Temní anjeli času skúšok ako medzi hviezdami, tak na svojej domovskej planéte Calibanu. Keď sa jej obyvatelia začnú usilovať o vymanenie sa z vplyvu Impéria, vypukne občianska vojna a Temní anjeli sú uvrhnutí do smrtiaceho konfliktu, v ktorom je spochybnené všetko, čo poznajú a čomu veria.
Jedenásta kniha zo série Horovo kacírstva zo sveta Warhammeru 40 000.

Alcatraz verzus rytieri z Krištálie. Prvé slovenské vydanie ( Slovart (SK), 2024).
Alcatraz verzus rytieri z Krištálie. Prvé slovenské vydanie ( Slovart (SK), 2024). / Zdroj Disclaimer
Brandon Sanderson – Alcatraz verzus rytieri z Krištálie (Alcatraz verzus diabolskí knihovníci #3) (Slovart, 2024)
Alcatraz a dedo Smedry doputovali do Nalhally, jedného zo Slobodných kráľovstiev a domoviny smedryovskej rodiny, kde Alcatraza čakal šok – zistenie, že je tu vlastne legendou. Ako dieťa ho ukradli diabolskí knihovníci, pričom za všetkým stála jeho vlastná matka. S otcom, ktorý sa správa naozaj zvláštne, sú si v podstate cudzí, Bastila prišla o svoje brnenie a dedo Smedry, tak ako vždy a všade, mešká (to je jeho nadanie) – a napriek tomu sa musia pokúsiť zachrániť mesto pred... Samozrejme, že pred knihovníkmi!
Začítajte sa do tretieho pokračovania Alcatrazových dobrodružstiev, v ktorom sa chlapec s veľmi nezvyčajným, kazisvetským talentom konečne dostal do Slobodných kráľovstiev! Nanešťastie tam dorazili aj diabolskí knihovníci – vrátane jeho matky. Alcatrazovi neostáva nič iné, len odhaliť zradcu medzi rytiermi z Krištálie, nájsť si cestu k otcovi a zachrániť jednu z posledných bášt Slobodných kráľovstiev.

Kartografové. Prvé české vydanie (Fobos, 2024)
Kartografové. Prvé české vydanie (Fobos, 2024) / Zdroj Disclaimer
Peng Shepherd – Kartografové ( Fobos, 2024)
Celoživotnou láskou a posolstvom Nell Youngovej sú mapy. Poslednou dobou ale táto doktorka kartografie iba prirába stopy opotrebovania na lacné reprodukcie prastarých máp, ktoré si milovníci starožitností vešajú nad krbové rímsy. Pred siedmimi rokmi jej totiž kvôli bezcennej automape zničil profesijnú reputáciu slávny kartograf preslávenej Newyorskej verejnej knižnice, doktor Daniel Young – jej vlastný otec.
Po rokoch bez akéhokoľvek kontaktu je teraz doktor Young nájdený mŕtvy vo svojej pracovni. Keď v tajnej priehradke jeho stola Nell nájde schovanú práve tú automapu, ktorá jej vtedy zničila život, začne tvrdošijne pátrať po vysvetlení.
Vyšetrovanie ju zavedie do tajných podnikov pochybných priekupníkov starožitností, k tajomstvám skrytým v mapách i pochovaným v minulosti a k neslávne preslávenej skupine zberateľov známych pod menom Kartografi, ktorí by pre zdanlivo bezcennú automapu boli ochotní urobiť takmer čokoľvek.

Ztráta spojení. Prvé české vydanie (Fobos, 2024)
Ztráta spojení. Prvé české vydanie (Fobos, 2024) / Zdroj Disclaimer
Martha Wells – Ztráta spojení (Fobos, 2024)
Verným čitateľom brilantne napísanej sci-fi série Z denníkov Robokata nie je potrebné predstavovať hlavnú postavu humanoidného robota, ktorý sa pri kontakte s ľuďmi nedokáže ubrániť sarkastickým poznámkam na adresu ľudstva. Lenže vo svojom novom dobrodružstve zažije Robokat úplne nečakané situácie a bude sa musieť prejaviť tak, ako ho čitatelia doposiaľ nespoznali.
Keď sa na pokojnej stanici v oblasti pod správou Skupiny pre ochranu prostredia nájde telo zavraždeného muža, musí miestna ochranka napriek počiatočnej neochote a nedôvere pribrať Robokata do svojho vyšetrovacieho tímu a nechať ho, aby s inšpektorkou Aylenovou chytil vraha podľa svojich vlastných a niekedy nevyberaných metód.
Martha Wells v tejto novele opäť obhájila povesť skvelej rozprávačky a podobne ako v predchádzajúcich dieloch, aj tu vykreslila na pozadí napínavého príbehu, teraz dokonca s detektívnou zápletkou, dilemu spolupráce ľudí a strojov, ktoré občas paradoxne dokážu uštedriť svojim tvorcom lekcie z ľudskosti a priateľstva.

KNIHY: REPRINTY


Cujo. Druhé slovenské vydanie (Ikar, 2024)
Cujo. Druhé slovenské vydanie (Ikar, 2024) / Zdroj Disclaimer
Stephen King – Cujo (Ikar, 2024)
Castle Rock v Maine je na pohľad pokojné mestečko, kde sa životy ľudí nijako nevymykajú priemeru. Raz, nebolo to až tak dávno, však do mestečka zavítal netvor a odvtedy už nič nebolo ako predtým. To, čo striehne v temnej jaskyni, nie je vlkolak, upír, ghúl ani bezmenný tvor zo zakliateho lesa či snežných pustín. Má to však moc zmeniť milého a priateľského bernardína na krvilačnú beštiu, ktorá následne terorizuje obyvateľov mestečka. Výnimkou nie je ani štvorročný Tad Trenton, ktorý s matkou uviazne v pokazenom aute. A na blízku nie je nik, kto by im pomohol.

Čaropisci. Obálka prvého českého vydania (Host, 2020).
Čaropisci. Obálka prvého českého vydania (Host, 2020). / Zdroj Disclaimer
Robert Jackson Bennett – Čaropisci (Záhutí #1) (Host, 2024)
V meste poháňanom industrializovanou mágiou vypukne vojna, ktorá zmení realitu. Sancia Gradová je zlodejka, a setsakra dobrá. Vlámať sa do prísne stráženého skladiska v dokoch mesta Tevanne je pre ňu hračkou. Sancia však netuší, že artefakt, ktorý má ukradnúť, v sebe skrýva nepredstaviteľnú moc. Dokonca by mohol vyvolať revolúciu v magickej technike zvanej skribovánie – táto metóda mení vlastnosti bežných predmetov pomocou kódovaných nápisov.
Súperiace korporácie, ktoré túto mágiu ovládajú, už vďaka nej premenili mesto Tevanne v ohromný nemilosrdný stroj na peniaze. Ak sa zmocnia ukradnutého artefaktu, prepíšu samotný svet tak, aby slúžil ich zámerom. Obchodné korporácie teraz idú Sancii po krku. A v Tevanne niet sily, ktorá by ich dokázala zastaviť.
Ak má Sancia prežiť – a ak má zastaviť vražednú premenu sveta, ku ktorej sa schyľuje – musí zhromaždiť nepravdepodobných spojencov, ovládnuť moc artefaktu a prejsť svojou vlastnou premenou, ktorá ju pretvorí v čosi, o čom sa jej nikdy predtým ani nesnívalo.

Zaslaná pošta. Tretie české vydanie (Talpress, 2024)
Zaslaná pošta. Tretie české vydanie (Talpress, 2024) / Zdroj Disclaimer
Terry Pratchett – Zaslaná pošta (Úžasné Zeměplocha #30) (Talpress, 2024)
Vlahoš von Rosret je podvodník a falšovateľ a muž, ktorý stojí pred životnou voľbou – buď sa nechá obesiť, alebo postaví na nohy zrútený ankh-morporkský poštový systém. Ťažké rozhodovanie. K ruke má mladšieho poštára Grešli (cca 70 rokov) a mladíka Slavoja, ktorého jedinou vášňou je jeho zbierka špendlíkov.
Proti nemu stoja mocní nepriatelia – Veľká semaforová linka, ktorá sa snaží zlikvidovať aj túto zanedbateľnú konkurenciu. Pretože ale výkonnosť pošty pod vedením nielen schopného, ale predovšetkým vynaliezavého Vlahoša von Rosreta neustále rastie, vedenie Veľkej linky sa začína uchyľovať k čím ďalej, tým bezohľadnejším metódam.
Vlahoš však má aj niekoľko priateľov a pomocníkov, predovšetkým skupinu vyslúžilých poštárov, ktorí sa dopočuli, že pošta znovu ožíva, a ako jeden starec znovu nastúpili do služb, pôvabnú slečnu Srdénkovú a jej golemov, vrátane pána Pumpu, a tiež tajomný spolok Zelená príšera, ktorý Vlahoša vopred informuje, kedy sa zase Linka dostane do ťažkostí. Nakoniec dôjde na lámanie chleba vo chvíli, keď sa Vlahoš verejne staví s vedením Veľkej linky, že dopraví podanú správu do Genovy (!) skôr než semafory!
A hoci je to prakticky neuskutočniteľné, je už v Ankh-Morporku taký preslávený, že naňho ľudia vsádzajú v pomere 1:10...
Ďalší diel zberateľskej edície Zemeplochy vo formáte 130 × 200 mm s kúzelnými obálkami a farebnou razbou, ktorých autorom je Joe McLaren.

Buch! Druhé české vydanie (Talpress, 2006)
Buch! Druhé české vydanie (Talpress, 2006) / Zdroj Disclaimer
Terry Pratchett – Buch! (Úžasné Zeměplocha #34) (Talpress, 2024)
Kumské údolie? To je to miesto, kde trollovia prepadli zo zálohy trpaslíkov... Alebo to snáď zo zálohy prepadli trpaslíci trollov? Stalo sa to veľmi ďaleko a veľmi dávno. Lenže ak teraz Sam Elánius, veliteľ ankh-morporskej mestskej hliadky, nevyrieši vraždu jedného trpaslíka, bude sa musieť prizerať, ako trollovia s trpaslíkmi znovu bojujú a to priamo pred jeho kanceláriou. Zatiaľ čo vôkol neho sa rozpadá jeho milovaná Hliadka a dunia vojnové bubny, musí odhaliť každú stopu, byť múdrejší ako každý vrah a pokoriť každú temnotu a nájsť riešenie!
Ach, áno... A každý deň o šiestej hodine, pravidelne, bez akejkoľvek výnimky, musí doraziť domov, prečítať svojmu malému chlapčekovi knihu Kam sa podela moja kravička? a doprevádzať čítanie všetkými pravými zvukmi zvieratiek z hospodárstva. Sú veci, ktoré jednoducho urobiť musíte.
Ďalší diel zberateľskej edície Zemeplochy vo formáte 130 × 200 mm s kúzelnými obálkami a farebnou razbou, ktorých autorom je Joe McLaren.

Nadělat prachy. Druhé české vydanie (Talpress, 2024)
Nadělat prachy. Druhé české vydanie (Talpress, 2024) / Zdroj Disclaimer
Terry Pratchett – Nadělat prachy (Úžasné Zeměplocha #36) (Talpress, 2024)
Kto by si neželal byť tým mužom, čo vedie ankh-morporskú mincovňu a banku, ktorá stojí hneď vedľa? Je to kšeft na celý život. Ale ako Vlahoš von Rosret veľmi rýchlo zistí, život nemusí byť vždy dlhý. Hlavný účtovník je veľmi pravdepodobne upír, v pivniciach banky je niečo neopísateľné (a sama banková pivnica je neopísateľná), a k tomu navyše sa ukáže, že Kráľovská mincovňa pracuje s prerobkom. Tristo rokov starý mág nadbieha Rosretovej priateľke, Vlahošovi hrozí odhalenie jeho kriminálnej minulosti, ale mohlo by sa stať, že ešte predtým ho dostane Cech vrahov. Jednoducho povedané, existuje mnoho ľudí, ktorí by ho radi videli pod fialkami. Ach, áno. A každý deň musí chodiť venčiť spolumajiteľa banky. Pritom by mal predovšetkým... zarábať peniaze!
Ďalší diel zberateľskej edície Zemeplochy vo formáte 130 × 200 mm s kúzelnými obálkami a farebnou razbou, ktorých autorom je Joe McLaren.

My. Jedenáste české vydanie (Odeon, 2024)
My. Jedenáste české vydanie (Odeon, 2024) / Zdroj Disclaimer
Jevgenij Ivanovič Zamjatin – My (Odeon, 2024)
Slávnu románovú antiutópiu My napísal Zamjatin v roku 1920, predstavuje však víziu ďalekej budúcnosti: život v „Jednotnom štáte“ vzniknutom v treťom tisícročí po „dvadsaťročnej vojne“. Ľudia v tom čase už netrpia biedou, stratili však mená a stali sa iba „číslami“. Ženy sú pomenované samohláskami a mužmi spoluhláskami, ku ktorým je pripojené číslo jednotlivca. Ich životy sú stopercentne organizované, napríklad na dieťa musia mať povolenie, inak sú popravení. Nové vydanie tohto vizionárskeho diela vychádza v preklade Jakuba Šedivého.

KOMIKSY


Domeček krve a bolesti. Prvé české vydanie (Crew, 2024)
Domeček krve a bolesti. Prvé české vydanie (Crew, 2024) / Zdroj Disclaimer
Mike Carey (scenár) & Peter Gross (art) – Domeček krve a bolesti (Crew, 2024)
K šiestym narodeninám dostala Alice darček, o akom nikdy ani nesnívala: krásny veľký domček na hranie z 19. storočia s rodinkou starožitných bábik vo vnútri. Domček sa okamžite stáva nielen jej najobľúbenejšou hračkou, ale aj celým svetom. Dievča čoskoro zistí, že pomocou magického zaklínadla môže svojich nových priateľov navštíviť. Tí sú ako vystrihnutí z nejakého milého príbehu pre deti – je to skrátka dobrá rodinka z malého domčeka.
Lenže v reálnom svete je život jej skutočnej rodiny oveľa temnejší... A hlboko v labyrinte chodieb vo vnútri domčeka číha Čierna izba, ktorá má pre Alicu ponuku.
Tento zvláštny dom vraj totiž vládne mocou, ktorá dokáže čokoľvek napraviť. Stačí len vysloviť kúzelné slovíčka...

Lazarus: Konkláve. Prvé české vydanie (Crew, 2024)
Lazarus: Konkláve. Prvé české vydanie (Crew, 2024) / Zdroj Disclaimer
Greg Rucka (scenár), Michael Lark & Brian Level (art) – Lazarus #03: Konkláve (Crew, 2024)
SVET teraz nerozdeľujú politické ani zemepisné hranice, ale tie finančné. Bohatstvo znamená moc a touto mocou teraz disponuje iba niekoľko RODÍN.
Zatiaľ čo sa rozpadajú spojenecké zväzky a lojalita prechádza ťažkou skúškou, títo svetovládcovia sa zase raz stretávajú. Bolo zvolané KONKLÁVE, kde sa na jednom mieste stretnú vodcovia, ich poradcovia a, čo je najnebezpečnejšie, ich LAZAROVIA – nadľudskí bojovníci spätí s rodinami, ktoré ich stvorili.
Zatiaľ čo sa odohrávajú krehké spoločenské a politické tančeky, v stávke nie je nič menšie než ovládnutie sveta. Vznikli dve frakcie: Tí, ktorí nasledujú Jakoba Hocka, a tí, ktorí nasledujú Malcolma Carlylea.
FOREVER CARLYLEOVÁ je Lazarus svojej rodiny. Vychovali ju vo viere, že je Carlyleová. Vychovali ju vo viere, že rodina je nadovšetko. Vychovali ju k vernosti. Vychovali ju k poslušnosti. Nikdy nemala žiadny dôvod na pochybnosti.
Až doteraz.

Hellboy v pekle: Pád. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024).
Hellboy v pekle: Pád. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024). / Zdroj Disclaimer
Mike Mignola – Hellboy v pekle #01: Pád (Comics Centrum, 2024)
Hellboy je po smrti a prebúdza sa v pekle – na mieste svojho zrodenia – kde ho čakajú prazvláštne stretnutia aj úplne nové zážitky.
Autorom scenára aj kresby minisérie je sám Hellboyov tvorca, Mike Mignola.

Ú. P. V. O. Peklo na zemi #06: Pánův návrat. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024)
Ú. P. V. O. Peklo na zemi #06: Pánův návrat. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024) / Zdroj Disclaimer
John Arcudi, Mike Mignola (scenár), Laurence Campbell & Peter Snejbjerg (art) – Ú. P. V. O. Peklo na zemi #06: Pánův návrat (Comics Centrum, 2024)
Krvavý masaker, opísaný v zväzku Ú. P. V. O. Peklo na zemi #03: Rusko, prežil jeden z ruských vedcov, ktorý potajomky založil vlastný okultistický spolok s cieľom zničiť svet. Podarí sa elitnému tímu včas objaviť jeho sídlo a prekaziť nacistom známym už zo zväzku Hellboy: Semeno skazy ich snahu o znovuoživenie Rasputina alebo už tak netvormi sužovaný ľudský svet postihne ešte ďalšiu pohromu?

Ú. P. V. O. Peklo na zemi #07: Když peklo zamrzlo. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024).
Ú. P. V. O. Peklo na zemi #07: Když peklo zamrzlo. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2024). / Zdroj Disclaimer
John Arcudi, Mike Mignola (scenár), Laurence Campbell & Peter Snejbjerg (art) – Ú. P. V. O. Peklo na zemi #07: Když peklo zamrzlo (Comics Centrum, 2024)
Po katastrofálnych udalostiach z Pánovho návratu vedie znovuoživený riaditeľ tajného ruského oddelenia okultných vied spolu s agentkou Giaroccovou jednotku vojakov snehovou búrkou, aby sa stretli s príšerami a démonmi z pekla. Johann medzitým vyráža na záchrannú misiu do trosiek Chicaga, aby našiel nezvestnú skupinu agentov. Netuší, že ho tam čaká šíriaca sa nákaza a armáda zmutovaných ľudí.

MANGA


Kitaró. Prvé české vydanie (Argo, 2024).
Kitaró. Prvé české vydanie (Argo, 2024). / Zdroj Disclaimer
Kitaró (limitovaná obálka). Prvé české vydanie (Argo, 2024).
Kitaró (limitovaná obálka). Prvé české vydanie (Argo, 2024). / Zdroj Disclaimer
Šigeru Mizuki – Kitaró (Argo, 2024)
Kitaró patrí k najznámejším a najvydávanejším manga príbehom v Japonsku. Už v roku 1954 na seba Mizuki upozornil prvými poviedkami o chlapcovi menom Kitaró, pochádzajúcom z duchárskeho rodu z cintorína, a konfrontujúcom každodenný život ako s modernou spoločnosťou prudko sa meniaceho Japonska, tak s miznúcim svetom „tradičných“ japonských strašidiel jókai (alebo obake) a zákerných zjavení alebo duchov júrei.

KOMIKSY: REPRINTY


Lobo: Poslední Czarnian. Druhé české vydanie (Crew, 2024)
Lobo: Poslední Czarnian. Druhé české vydanie (Crew, 2024) / Zdroj Disclaimer
Keith Giffen, Alan Grant (scenár), Simon Bisley & Keith Giffen (art) – Lobo: Poslední Czarnian (Crew, 2024)
Lobo má zlý deň. Nielenže dostane za úlohu previezť väzňa cez pol vesmíru, ale navyše je tým väzňom niekto, koho neznáša zo všetkých obyvateľov vesmíru najviac. Jeho bývalá triedna učiteľka. Áno, jediný človek, ktorý prežil Lobovu genocídu, je jeho triedna! Život nie je fér. Bohužiaľ, Lobo odprisahal, že ju dopraví na miesto učenia živú... A Lobo svoje slovo vždy drží.
Tak hor sa na cestu cez galaxiu – ale rozhodne to nebude žiadny školský výlet. Vesmír je plný psychopatov, masakrálnych baletov, fanatických milovníkov pravopisu a iných objektov určených na likvidáciu!

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Knihy mesiaca

Knihy mesiaca: marec 2024

Aké zujímavé knihy vyšli v marci? Romány, poviedkové zbierky, komiksy či manga, všetkého máme dosť a určite si z nášho zoznamu vyberiete :)

Knihy mesiaca: február 2024

Vo februári sme sa dočkali hneď niekoľkých skvelých šťavnatých noviniek, ale pár reprintov. Výber tých najlepších knižných a komiksových kúskov za fenruár 2024 je tu! :)

Knihy mesiaca: január 2024

Začiatok roku je na novinky takmer vždy skúpi. Podobne je tomu aj teraz. Vydavateľstvá sa sústredia skôr na prípravu edičných plánoch a ich postupné zverejňovanie, než na nápor na naše peňaženky. Poďme si spolu teda prejsť tých pár najzaujímavejších titulov, ktoré už stihli vyjsť.

Knihy mesiaca: december 2023

Posledný deň roku! December patrí k chudobnejším mesiacom, čo sa týka titulov. Vydavatelia doťahujú svoje resty a časť kníhm ktoré nestihli vydať, presúvajú na január. Napriek tomu, je z čoho vyberať!

Knihy mesiaca: november 2023

November sa nám riadne rozrástol. Napriek tomu, písmenkáče, bublinkáče a celkovo papieráče za minulý mesiac :)

Knihy mesiaca: august 2023

Ako už pravidelne, najlepšie písmenkové a bublinkové tituly za minulý mesiac...

Knihy mesiaca: jún 2023

Uhorková sezóna v plnom prúde a tak mierne meškanie :O Napriek tomu sme na vás nezabudli.

Knihy mesiaca: máj 2023

Najzaujímavejšie tituly mesiaca máj :)

Knihy mesiaca: apríl 2023

Prehľad tých najzaujímavejších noviniek z mesiaca apríl :)

Knihy mesiaca: marec 2023

Aj v mesiaci knihy nás zaplavilo množstvo fantastických titulov, spomedzi ktorých sme sa rozhodli vybrať pár tých najzaujímavejších. Či už ide o space operu zo vzdialenej budúcnosti, epické fantasy, partu zlodejov skrývajúcich sa v temnote mesta či životopis Terryho Pratchetta, veríme, že si z nášho prehľadu nájde každý niečo.

Knihy mesiaca: február 2023

Rok 2023 sa postupne rozbieha a spolu s ním i vydavateľstvá. Výber z tých najzaujímavejších žánrových kníh a komiksov prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: január 2023

Január 2023 je úspešne za nami a hoci sa mnohé vydavateľstvá ešte len rozbiehajú, už teraz dorazilo na trh pár noviniek, ktoré sa oplatí čítať. Výber z tých pre nás najzaujímavejších Vám prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: apríl 2021

Troška sme sa síce zdržali, to ale nič neznamená. Prinášame vám pár tipov na čítanie a podľa nás tie najlepšie knihy za mesiac apríl ;)

Knihy mesiaca: marec 2021

V novej pravidelnej rubrike si vždy predstavíme najzaujímavejšie žánrové knižné tituly za minulý mesiac. Začíname marcom 2021!