Knihy mesiaca: január 2023

Január 2023 je úspešne za nami a hoci sa mnohé vydavateľstvá ešte len rozbiehajú, už teraz dorazilo na trh pár noviniek, ktoré sa oplatí čítať. Výber z tých pre nás najzaujímavejších Vám prinášame v nasledujúcom zozname :)
cyberstorm
Filmová história scifi

Knihy:

Kacíri Duny. Prvé slovenské vydanie (Premedia, 2023).
Kacíri Duny. Prvé slovenské vydanie (Premedia, 2023). Disclaimer
Frank Herbert - Kacíri Duny (Premedia, 2023)
V piatom pokračovaní kultovej knižnej série sa opäť vraciame do piesočných dún. Leto Atreides je mŕtvy a jeho ríša upadá. Počas Rozptylu sa rozpŕchli do neznámych kútov galaxie miliónové davy. Z Arrakisu sa stal Rakis, planéta, ktorú zaplavila púšť – a ktorej hrozí vymretie obrovských piesočných červov. (vychádza 25. januára)
Do starých končín sa vracajú Stratení a hlásia sa o moc. A nie sú jediní. O nadvládu bojujú rôzne frakcie. Uprostred komplikovanej a neprehľadnej situácie sa objavuje Šíana, dievča, ktoré dokáže jazdiť na červoch ako kedysi Fremeni. Stelesňuje splnenie dávneho proroctva Božského imperátora.

Střet myslí. Prvé české vydanie (Fobos, 2023).
Střet myslí. Prvé české vydanie (Fobos, 2023). / Zdroj Disclaimer
Martha Wells - Střet myslí (Fobos, 2023)
Po mnohých dobrodružstvách a nebezpečných misiách sa Robokat vracia na scénu v prvom samostatnom románe z pera oceňovanej americkej spisovateľky Marthy Wells, ktorá pred rokmi predstavila čitateľom vedecko-fantastickej literatúry postavu humanoidného robota so sklonmi k sarkazmu a ironickým poznámkam na adresu ľudí. Podobne ako v predchádzajúcich príbehoch sa aj teraz Robokat ocitá vo víre diania a vrhá sa do akcie, aby zachránil svojich klientov, priateľov, skoro priateľov a aj tých, na ktorých by mu podľa jeho slov ani nemalo záležať, pred následkami odvekého ľudského problému – chamtivosti. Keď prvýkrát za svoju existenciu zakúsi stratu niekoho, kto mu dokázal porozumieť a pomôcť, neváha a rozhodne sa dopadnúť a zničiť vinníkov, a to aj napriek tomu, že by si najradšej niekde osamote vychutnával seriály a dúfal, že si ho nikto nevšimne a neopýta sa , ako sa cíti. Vitajte vo svete vesmírnych kolónií, prefíkaných korporácií a robotov so schopnosťou vymaniť sa zo svojho pôvodného nastavenia a urobiť viac, než sa od nich očakávalo: vyznať sa sám v sebe.


Pustina zvaná mír. Prvé české vydanie (Host, 2023).
Pustina zvaná mír. Prvé české vydanie (Host, 2023). / Zdroj Disclaimer
Arkady Martine - Pustina zvaná mír (Host, 2023)
Pokračovanie oceňovanej space opery Spomienka zvaná Ríša z diplomatických kruhov ďalekej galaxie.
Na hraniciach mocného Teikskalánu sa vesmírna flotila stretáva s tajomnými mimozemšťanmi v prstencových lodiach, ktoré sa objavujú nevedno odkiaľ. Veliteľka Devatera Ibiška sa obracia na ministerstvo informácií, aby z centra ríše poslalo vyjednávača. Na vlajkovú loď tak prilieta vyslankyňa Troja Posidonia a o pomoc požiada aj svoju priateľku Mahit Dzmarovú.
Mahit, ktorá sa po krátkom čase vo funkcii lselskej veľvyslankyne vrátila z Teikskalánu, sa obáva, že ju strážcovia odkazu potrestajú za jej správanie v Meste. Prijíma teda ponuku Trojej Posidonie a pred nebezpečenstvom utečie priamo na vojnový front. Ako má ale nájsť spoločnú reč s mimozemšťanmi, keď už len komunikácia s priateľkou, ku ktorej chová trochu rozporuplné city, je pre ňu ťažký oriešok?
A je vôbec možné dohovoriť sa s civilizáciou, ktorá používa jazyk tak odporný, že sa ľuďom pri obyčajnom počúvaní krátkej nahrávky robí zle od žalúdka? Zdá sa, že kultúrny stret medzi staničníkmi a Teikskaláncami je proti tomu, k čomu sa schyľuje, urobenou prechádzkou hydroponickým sadom.

Město páry. Prvé české vydanie (Kalibr, 2023).
Město páry. Prvé české vydanie (Kalibr, 2023). / Zdroj Disclaimer
Carlos Ruiz Zafón - Město páry (Kalibr, 2023)
Kolekcia poviedok od autora bestsellerovej série Tieň vetra sa naposledy vracia do magického sveta Barcelony a tajomného priestoru známeho ako Pohrebisko zabudnutých kníh. Zbierka príbehov zostavená samotným Zafónom a vydaná krátko po jeho náhlej smrti prináša nové informácie o známych postavách a objasňuje históriu stavby bájnej knižnice. Pritom si však zachováva neopakovateľnú atmosféru dobrodružného, napínavého i vášnivého príbehu, ktorý sa vryl do pamäti aj sŕdc miliónov čitateľov po celom svete.

Konec dětství. Tretie české vydanie (Argo, 2023).
Konec dětství. Tretie české vydanie (Argo, 2023). / Zdroj Disclaimer
Arthur C. Clarke - Konec dětství (Argo, 2023)
Keď z vesmíru prileteli obrovské tiché lode a zakotvili presne nad hlavnými mestami všetkých krajín sveta, nikto nevedel, čo očakávať. Avšak Vládcovia, ako ľudia začali nazývať tajomné bytosti z lodí, hoci sa pred ľudstvom skrývali, prišli preto, aby raz a navždy zjednotili bojujúci svet, aby zastavili chudobu, choroby a zločinu. A sľúbili, že sa ľuďom ukážu za päťdesiat rokov. Päťdesiat rokov je dosť dlhá doba na to, aby sa svet aj ľudia mohli zmeniť na nepoznanie, a keď sa Vládcovia konečne ukážu, je to pre človeka éry mieru a prosperity šok, s ktorým sa však dokáže ľahko vyrovnať... O to viac, že to je iba začiatok konca detstva ľudskej rasy.
Koniec detstva, jeden z právom trvalo najobľúbenejších vedecko-fantastických románov všetkých čias, je Clarkovým majstrovským dielom, ktorý pojednáva jednoduchým jazykom a v nezabudnuteľných obrazoch o vznešenej metafyzickej téme, pričom speje od samého začiatku k desivému a pôsobivému vyvrcholeniu.

Dominium. Prvé české vydanie (Fantom Print, 2023).
Dominium. Prvé české vydanie (Fantom Print, 2023). / Zdroj Disclaimer
Jamie Sawyer – Dominium (Fantom Print, 2023)
Teroristická organizácia Čierna špirála plánuje nakaziť smrtiacim vírusom celý Maelstrom. Nič ich nemôže zastaviť – snáď okrem poručíka Jenkinsovej a jej Šakalov. Teroristická organizácia Čierna špirála plánuje nakaziť smrtiacim vírusom celý Maelstrom. Nič ich nemôže zastaviť – snáď okrem poručíka Jenkinsovej a jej Šakalov. Po návrate na územie Aliancie, s novými zbraňami, novou výzbrojou a novými telami, dostanú Dingovia tajnú úlohu: nájsť a kontaktovať záhadných Aeonov, potenciálnych spojencov v eskalujúcom konflikte a silu, ktorá by mohla zmeniť beh vojny v prospech Aliancie. O Aeony sa však nezaujíma iba Aliancia; v tejto vojne je zainteresovaných mnoho strán. Jenkinsová bude musieť dôverovať svojmu tímu, mimozemskému Odpadlíkovi a svojim inštinktom, pretože ju čaká najnebezpečnejšia misia v jej kariére – misia, ktorá raz a navždy rozhodne o osude nielen Aliancie, ale aj celej galaxie.

Není strachu. Prvé české vydanie (Egmont, 2023).
Není strachu. Prvé české vydanie (Egmont, 2023). / Zdroj Disclaimer
Cavan Scott - Není strachu (Egmont, 2023)
Galaxia žije v mieri pod vládou Republiky a ochranou múdrych rytierov Jedi. Ale zatiaľ čo Republika zažíva úchvatnú renesanciu, šíri sa v nej desivý nepriateľ… Jedi Keeve Trennis je vyslaná s majstrom Sskeerom a dvojčatami Terec a Ceret na misiu, ktorej cieľom je poskytnúť pomoc lodi čeliacej útoku Nihilov. Keď na palube nájdu mŕtveho Hutta, je nevyhnutné, aby vypátrali okolnosti jeho prítomnosti v republikovom priestore. Stopy ich dovedú až na malú poľnohospodársku planétu, na ktorej nevysvetliteľne zmizlo niekoľko obyvateľov.

Komiksy:

Vůle, kniha první. Prvé české vydanie (Argo, 2023).
Vůle, kniha první. Prvé české vydanie (Argo, 2023). / Zdroj Disclaimer
Vůle, kniha první (Argo, 2023)
Ukrajinský komiks v žánru alternativní historie a steampunku, který rozvíjí události ukrajinské revoluce z let 1917–1921. V komiksu napěchovaném plnokrevnou akcí se bojuje, jak jinak, za pravdu a svobodu. Setkáte se v něm s hejtmanem Pavlem Skoropadským, „otcem“ Anarchistické republiky Nestorem Machnem, prvním ukrajinským prezidentem Michajlem Hruševským a mnohými ďalšími.

Válka světů / Stroj času. Prvé české vydanie (Argo, 2023)
Válka světů / Stroj času. Prvé české vydanie (Argo, 2023) / Zdroj Disclaimer
Válka světů / Stroj času. Prvé české vydanie (limitovaná obálka) (Argo, 2023)
Válka světů / Stroj času. Prvé české vydanie (limitovaná obálka) (Argo, 2023) / Zdroj Disclaimer
Válka světů / Stroj času (Argo, 2023)
Klasická fantastika svojou vizuálnou príťažlivosťou vyslovene nabáda ku komiksovým adaptáciám, ktoré sú čím ďalej častejšie a úspešnejšie. Francúzski komiksoví tvorcovia sa tentoraz pustili do stále obľúbených románov H. G. Wellsa. V prvom zväzku vám ponúkame adaptáciu dvoch z jeho najslávnejších románov: Vojny svetov a Stroje času.
Kresliari sa v tomto wellsovskom cykle striedajú. Zachytením Vojny svetov bol poverený španielsky maliar Vicente Cifuentes, narodený v roku 1979 v Albacete. Kreslí už odmala a po úspešnej kariére v rodnej krajine získal aj výtvarné zákazky z Francúzska. Na Stroji času zase vyrazil Mathieu Moreau, narodený v roku 1988 v Limoges, autor úspešného cyklu Nibiru.
Scenár wellsovských komiksov si vzal na starosť scenárista píšuci pod pseudonymom Dobbs. Vlastným menom Olivier Dobremel.

Ekhö: Zrcadlový svět 9 a 10. Prvé české vydanie (Crew v edícii Modrá Crew, 2023)
Ekhö: Zrcadlový svět 9 a 10. Prvé české vydanie (Crew v edícii Modrá Crew, 2023) / Zdroj Disclaimer
Modrá Crew #26 - Ekhö: Zrcadlový svět #9, 10 (Crew, 2023)
Čo tak trochu paralelnej exotiky?
Mravena Draapulová a jej priatelia sa v ďalších dvoch príbehoch vydávajú do rovníkovej Afriky a do Číny... alebo do toho, čo im v paralelnom svete Ekhö zodpovedá. Pretože, ruku na srdce, kto iný by dokázal vypátrať tropickú rastlinu, ktorá prikonom spôsobuje fatálne vypadávanie chlpov, a kto iný by si poradil s prízrakom mnícha, ktorý už tristo rokov straší v šaolinskom kláštore?

Warhammer 40,000: Sestry bitvy. Prvé české vydanie (Crew, 2023).
Warhammer 40,000: Sestry bitvy. Prvé české vydanie (Crew, 2023). / Zdroj Disclaimer
Warhammer 40,000: Sestry bitvy (Crew, 2023)
PREŽIJTE PONURÚ TEMNOTU VZDIALENEJ BUDÚCNOSTI SO SESTRAMI BITKY PO BOKU!
JEDNOTKA ADEPTA SORORITAS, vedená kanovničkou Veridyan, dorazí na planétu Siscia, aby tu vyzdvihla strateného akolytu Inkvizície a potlačila kacírske povstanie. Zároveň ide o prvú misiu novicky Ghity. Ale to, čo mala byť ľahká úloha, sa čoskoro premení na nočnú moru – keď z hlbín podzemného mesta vystrčí svoju ohavnú hlavu neznáma sila!
V tejto úplne novej ságe boltery v rukách ženského komanda hrmia a plameňomety pršia skazu. Čaká vás bezuzdná akcia, tajomstvo a démoni, kam sa pozriete! Preukážte svoje zanietenie a vieru v Cisára tým, že sa spoločne s Marvelom ponoríte do ďalšej etapy WARHAMMER komiksov!

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Knihy mesiaca

Knihy mesiaca: marec 2024

Aké zujímavé knihy vyšli v marci? Romány, poviedkové zbierky, komiksy či manga, všetkého máme dosť a určite si z nášho zoznamu vyberiete :)

Knihy mesiaca: február 2024

Vo februári sme sa dočkali hneď niekoľkých skvelých šťavnatých noviniek, ale pár reprintov. Výber tých najlepších knižných a komiksových kúskov za fenruár 2024 je tu! :)

Knihy mesiaca: január 2024

Začiatok roku je na novinky takmer vždy skúpi. Podobne je tomu aj teraz. Vydavateľstvá sa sústredia skôr na prípravu edičných plánoch a ich postupné zverejňovanie, než na nápor na naše peňaženky. Poďme si spolu teda prejsť tých pár najzaujímavejších titulov, ktoré už stihli vyjsť.

Knihy mesiaca: december 2023

Posledný deň roku! December patrí k chudobnejším mesiacom, čo sa týka titulov. Vydavatelia doťahujú svoje resty a časť kníhm ktoré nestihli vydať, presúvajú na január. Napriek tomu, je z čoho vyberať!

Knihy mesiaca: november 2023

November sa nám riadne rozrástol. Napriek tomu, písmenkáče, bublinkáče a celkovo papieráče za minulý mesiac :)

Knihy mesiaca: august 2023

Ako už pravidelne, najlepšie písmenkové a bublinkové tituly za minulý mesiac...

Knihy mesiaca: jún 2023

Uhorková sezóna v plnom prúde a tak mierne meškanie :O Napriek tomu sme na vás nezabudli.

Knihy mesiaca: máj 2023

Najzaujímavejšie tituly mesiaca máj :)

Knihy mesiaca: apríl 2023

Prehľad tých najzaujímavejších noviniek z mesiaca apríl :)

Knihy mesiaca: marec 2023

Aj v mesiaci knihy nás zaplavilo množstvo fantastických titulov, spomedzi ktorých sme sa rozhodli vybrať pár tých najzaujímavejších. Či už ide o space operu zo vzdialenej budúcnosti, epické fantasy, partu zlodejov skrývajúcich sa v temnote mesta či životopis Terryho Pratchetta, veríme, že si z nášho prehľadu nájde každý niečo.

Knihy mesiaca: február 2023

Rok 2023 sa postupne rozbieha a spolu s ním i vydavateľstvá. Výber z tých najzaujímavejších žánrových kníh a komiksov prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: január 2023

Január 2023 je úspešne za nami a hoci sa mnohé vydavateľstvá ešte len rozbiehajú, už teraz dorazilo na trh pár noviniek, ktoré sa oplatí čítať. Výber z tých pre nás najzaujímavejších Vám prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: apríl 2021

Troška sme sa síce zdržali, to ale nič neznamená. Prinášame vám pár tipov na čítanie a podľa nás tie najlepšie knihy za mesiac apríl ;)

Knihy mesiaca: marec 2021

V novej pravidelnej rubrike si vždy predstavíme najzaujímavejšie žánrové knižné tituly za minulý mesiac. Začíname marcom 2021!