Knihy mesiaca: marec 2023

Aj v mesiaci knihy nás zaplavilo množstvo fantastických titulov, spomedzi ktorých sme sa rozhodli vybrať pár tých najzaujímavejších. Či už ide o space operu zo vzdialenej budúcnosti, epické fantasy, partu zlodejov skrývajúcich sa v temnote mesta či životopis Terryho Pratchetta, veríme, že si z nášho prehľadu nájde každý niečo.
cyberstorm
Podporte scifi.sk

KNIHY


Bivoj. Druhé súborné vydanie (Brokilon, 2023).
Bivoj. Druhé súborné vydanie (Brokilon, 2023). / Zdroj Disclaimer
Juraj Červenák – Bivoj (Brokilon, 2023)
Rieka Vltava oddeľuje územie kmeňa Čechov od Návu, kniežatstva duchov na zakázanom východnom brehu. Iba raz za rok je vladykom a starešinom dovolené prekročiť jej tok a vystúpiť na posvätný Chrasten, aby tam vo svätyni Vyšehrad obetovali bohom a žiadali kňažnú Libušu o predpovede a rozsudky vo vzájomných sporoch.
Tento rok však výročné slávnosti predchádzajú zlé znamenia. Libušina sestra Kazi bola cestou zo svojho hradiska napadnutá desivým démonom s diviačou podobou.
Vedmu v poslednej chvíli zachránil Bivoj, syn Sudivojov, lovec z rodu Strošovcov. Kto besa vyvolal? Prečo sa niekto pokúša zasiať medzi českých lechov svár? A ako to súvisí s varovaním ducha Libušina otca, váženého kniežaťa Kroka, ktorý sa zjavil svojim dcéram a priniesol zvesť o hrozbe, prichádzajúcej z tajomných končín až niekde za hvozdu mŕtvych?
Kompletné vydanie všetkých dobrodružstiev slovanského hrdinu. Obsahuje novelu "Vládce stříbrného šípu" a romány "Bivoj běsobijce" a "Bivoj válečník".

Lži Lockeho Lamory. Druhé české vydanie (Laser-books, 2023)
Lži Lockeho Lamory. Druhé české vydanie (Laser-books, 2023) / Zdroj Disclaimer
Scott Lynch - Lži Lockeho Lamory (Laser-books, 2023)
Vrcholné dielo zlodejskej fantasy a jedno z najobľúbenejších moderných fantasy vôbec…
Camorr, mesto plné kanálov, dláždených uličiek, mostov, priechodov, palácov a chatrčí, bohatstva a chudoby. Život siroty je v tomto tajomnom ostrovnom meste drsný – a často krátky. Mladý Locke Lamora sa však smrti a otroctvu vyhýba a stáva sa zlodejom pod vedením nadaného podvodníka. Bohatých okráda, ale chudobným nedáva zo svojej koristi ani čo by sa za necht vošlo. Všetko si necháva iba pre seba a svoju vernú bandu zlodejov, pre Pánov bastardov.
Čoskoro sa stáva neblaho presláveným. Ale v tieňoch číha niekto ešte ctižiadostivejší a smrtonosnejší. Tvárou v tvár krvavému prevratu, ktorý hrozí zničením všetkých a všetkého, čo má zmysel v jeho zlodejskom živote, sa Locke zatne, že porazí nepriateľa v jeho vlastnej brutálnej hre – alebo pri tom zomrie.

Obchodníci s vesmírem. Štvrté české vydanie (Argo/Triton, 2023)
Obchodníci s vesmírem. Štvrté české vydanie (Argo/Triton, 2023) / Zdroj Disclaimer
Frederik George Pohl Jr. & Cyril M. Kornbluth – Obchodníci s vesmírem (Argo/Triton, 2023)
Preľudnený svet, vlády a všetko ostatné ovládajú veľké reklamné agentúry, ktoré rozpútavajú bezohľadnú bitku o najväčší kšeft ľudskej histórie - o právo kolonizovať Venušu. Mitch Courtenay, šéftextár jednej z najväčších reklamných agentúr, dostáva za úlohu získať dobrovoľníkov pre cestu a život na Venuši. Kto by sa ale dobrovoľne vydal do takej pekelnej diery dožiť svoj život?
Zabitie v rámci priemyselnej pomsty sa považuje za bežný priestupok, ale zabitie bez výstrahy – to je obchodná urážka. Courtenay len so šťastím uniká pokusom o vraždu, dostane sa na južný pól, na plantáže koncernu Chlorella aj na osídlený Mesiac. Osud mu chystá prekvapenie za prekvapením, s tým najväčším, ako sa pristane a patrí, nakoniec.
Ale než Mitch skončí, budú sa stať na palubu vesmírnej lode fronty.

Co dělala Abigail v létě. Prvé české vydanie (Argo, 2023).
Co dělala Abigail v létě. Prvé české vydanie (Argo, 2023). / Zdroj Disclaimer
Ben Aaronovitch - Co dělala Abigail v létě (Argo, 2023)
Je leto roku 2013 a Abigail, sesternica Petera Granta, nevie, čo s voľným časom. Tí, ktorí ju poznajú, už tušia, že to neveští nič dobré. Zatiaľ čo Peter niekde na vidieku rieši zákerný kriminálny prípad s jednorožcami, Abigail sa dopracuje k vlastnej záhade - začne riešiť prípad tínedžerov miznúcich v londýnskom parku Hampstead Heath. Zvláštne je, že mladí ľudia sa stačia vrátiť domov skôr, než sa ich zmiznutiu začne plne venovať polícia. Po návrate sú síce viac-menej v poriadku, ale tajomstvom zostáva opradené miesto, kam sa podeli. Abigail, študentka mágie, ktorú vníma ako neoddeliteľnú súčasť reality, sa prípadom začne zaoberať v spolupráci so svojim novým kamarátom Simonom a tiež už s dobre známymi hovoriacimi líškami. V divočine Hampsteade si vytkne za cieľ zistiť, kto za desivými nekalosťami stojí a prečo sa ich dopúšťa.

Dosah spásy. Prvé české vydanie (Polaris, 2023).
Dosah spásy. Prvé české vydanie (Polaris, 2023). / Zdroj Disclaimer
Dan Abnett - Dosah spásy (Polaris, 2023)
Duchovia z tanithských Prvých a jediných už boli príliš dlho mimo prvej línie. Preto sa zaradujú, keď sa im naskytne misia, v ktorej môžu dokonale využiť svoje schopnosti. Cieľ: tajomný Dosah spásy, vzdialená a nedobytná pevnosť ukrývajúca tajomstvo, ktorá by mohla zmeniť priebeh kampane v Sabbatiných svetoch. Jej prepad sa prakticky rovná samovražednej misii a Duchovia možno boli príliš dlho v zálohe a spohodlneli. Plukovníka komisára Gaunta a jeho Duchov, prenasledovaných prízrakmi z minulosti ale aj ich úhlavným nepriateľom, možno čaká ich hviezdna hodina... alebo ich posledná misia. Trinásta kniha z cyklu Gauntovi Duchovia.

Jadérko. Prvé české vydanie (Host, 2023)
Jadérko. Prvé české vydanie (Host, 2023) / Zdroj Disclaimer
Matt Bell – Jadérko (Host, 2023)
Stavili by ste, tvárou v tvár ku koncu sveta na to, že sa ľudstvo nakoniec spojí a katastrofu odvráti? Jadierko je košatá a tajuplná kniha o stromoch a ľuďoch pod nimi — o ľuďoch žijúcich vo svete, ktorý premieňajú.
Dobou osídľovania panenskej Ameriky putuje faun Chapman, sadzač jabloní: zároveň zviera otvorené pôvodnému poriadku prírody, človek odhodlaný vnútiť svetu vlastný poriadok a odveká bájna bytosť prenasledovaná dávnou i práve prežívanou vinou. V druhej polovici dvadsiateho prvého storočia je Amerika krajinou vyčerpaných možností a obmedzených slobôd, ktorej krajinu „odsídľuje“ šľachtiteľ stromov John, ktorý chce dať Zemi novú šancu tým, že z nej zmaže ľudský ciach. Za koncom sveta v ľadovej pustatine prežíva posledný úbohý kyborg bez mena, dedič všetkého tvorstva. Po stovkách rokov živorenia v symbióze s unavenými strojmi stane na začiatku cesty, pre ktorú bol zrejme pôvodne stvorený. Na jej koniec nevidí, ale vie, že sa zbieha s jeho vlastným koncom ako korene v jednom kmeni.
Všetkým potom do života zaznieva strašný hlas speváka Orfea, žalospev schopný tvoriť a boriť mikrosvety.

Invaze zlodějů těl. Prvé české vydanie (Fobos, 2023).
Invaze zlodějů těl. Prvé české vydanie (Fobos, 2023). / Zdroj Disclaimer
Jack Finney - Invaze zlodějů těl (Fobos, 2023)
Jedného tichého večera odhalí doktor Miles Bennell desivú skutočnosť. Pokojné kalifornské mestečko Mill Valley, kde žil a pracoval celý život, sa pomaly, ale iste mení. Neznáma hrozba z vesmíru prenikla do samého srdca jemu známeho sveta a mimozemské formy života pokradmo zaplavujú telá a mysle jeho susedov a priateľov.
Nezostáva nič iné, len sa postaviť protivníkovi, pred ktorým nemožno utiecť. A nebezpečenstvo sa môže skrývať za každou známou tvárou...
Román, ktorý prvýkrát vyšiel v roku 1955, je klasickým príbehom o mimozemskej invázii a víťazstve ľudského ducha nad neviditeľným nepriateľom. Stal sa tiež predlohou pre niekoľko úspešných filmových spracovaní.

Svobodní bastardi. Prvé české vydanie (Host, 2023).
Svobodní bastardi. Prvé české vydanie (Host, 2023). / Zdroj Disclaimer
Jonathan French - Svobodní bastardi (Host, 2023)
Vyvrcholenie fantasy série nasiaknutej krvou a sarkazmom.
Do Súdených krajín dorazila dlho očakávaná vojna a Kaňúr sa ocitá na frontovej línii. Pri oslobodzovaní krížencov z hispartskej Elleriny si z nečakaného stretnutia s bojovnými Oceľovými mníchmi odnesie krvavé zranenie. Pri následnom strete s mocným hispartským vojskom ho potom záhadná bojovníčka obdarená čarovnou mocou prebodne oštepom.
A to je iba začiatok epického príbehu trojkrvného bojovníka, ktorý sa po boku Nádhernej, Šakala a ostatných Bastardov snaží zvrátiť vojnovú šťastenu na stranu utláčaných krížencov. Nečakanej pomoci sa im dostane od mazaného čarodejníka Šikuly, ktorý ako vyslanec Tyrkánskej ríše sleduje vlastné zámery, a Bastardi by sa pred ním mali mať aj naďalej na pozore.
Zatiaľ čo Nádherná so Šakalom bojuje v iných častiach Súdených, Kaňúr a ďalší Bastardi sa pod Šikulovým vedením vydávajú do srdca Hisparty, na tajomné miesto v hlbokých lesoch a potom priamo na kráľovský dvor, aby tu zviedli so svojim zvereným nepriateľom konečný súboj o budúcnosť Súdených krajín.

Stanoviště – Na stráži. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023)
Stanoviště – Na stráži. Prvé české vydanie (Laser-books, 2023) / Zdroj Disclaimer
Dmitry Glukhovsky - Na stráži (Laser-books, 2023)
Postapokalyptická novinka od vynikajúceho autora trilógie Metro a hlasného kritika Kremľa.
Rusko v blízkej budúcnosti.
Po krátkej a krutej občianskej vojne, v ktorej sa siahlo aj po zakázaných zbraniach, zostal z Ruska len zlomok jeho pôvodnej veľkosti. Celé oblasti sú zamorené a rieky otrávené. Hlavné mesto krajiny sa medzitým vrátilo k tomu, čo jeho vládcovia považujú za zlatý vek – k cárskemu impériu.
Lenže jednotlivé mestá nemajú s vládou v Moskve takmer žiadny kontakt. Mladý Jegor sa zdržiava na základni v Jaroslavli už niekoľko rokov. Jeho nevlastný otec mu sťažuje život, krásna Michelle o neho nemá záujem, a tak sníva o svete za železničným mostom, na druhej strane rieky. Po tomto moste však nikto neprešiel desiatky rokov.
Až do dnešného dňa…

Zánik městečka Olšiny. Prvé vydanie v tejto podobe (12 poviedok) (Carcosa, 2023).
Zánik městečka Olšiny. Prvé vydanie v tejto podobe (12 poviedok) (Carcosa, 2023). / Zdroj Disclaimer
Jaroslav Havlíček - Zánik městečka Olšiny (Carcosa, 2023)
Základom originálneho výboru, ktorý zostavil a doslovom opatril Petr Boček, sú romaneta Zánik mestečka Olšiny a Smaragdový príboj, doplnená o desať poviedok z rôznych období autorovej tvorby. Jaroslav Havlíček (1896–1943) sa preslávil predovšetkým románmi Petrolejovej lampy, Neviditeľný a Helimadoe, avšak aj v drobnejších prózach sa zručne a čítavo zaoberá tematikou tragickosti ľudského údelu, vypätých duševných stavov a vplyvu prostredia na psychiku. V bizarnom Zániku mestečka Olšiny necháva zomrieť pánaboha a popisuje, aký má táto udalosť vplyv na život obyvateľov českého malomesta, v melancholickom a podmanivo pražskom Smaragdovom príboji sleduje osud Ondreja Nestroidesa, syna hvezdára, postihnutého záhadnou a paralýzou.

Skrytý. Prvé české vydanie (Fantom Print, 2023)
Skrytý. Prvé české vydanie (Fantom Print, 2023) / Zdroj Disclaimer
Benedict Jacka – Skrytý (Fantom Print, 2023)
Alex Verus je veštec, ktorý vidí pravdepodobné budúcnosti - tento talent ho aj jeho priateľov dostal už z mnohých malérov. Čo ale urobí, pokiaľ niekto nechce jeho pomoc, aj keď ju potrebuje? Alexova kamarátka, mág života Anne, sa od neho odvrátila po tom, čo zistila, že v minulosti býval temným učeníkom. Teraz sa dostala do problémov, napriek tomu s ním nechce mať nič spoločné. Alex nevie, či Anne má skutočne problém s ním – alebo sa snaží niečo utajiť. Navyše sa v Londýne začína šepkať o tom, že sa vrátil Alexov bývalý a dlho nezvestný majster. Alex netuší, čo má v pláne ani alebo kto všetko je do jeho machinácií zapletený…

Sluneční hodiny. Prvé české vydanie (Argo, 2023)
Sluneční hodiny. Prvé české vydanie (Argo, 2023) / Zdroj Disclaimer
Shirley Jackson - Sluneční hodiny (Argo, 2023)
Román, ktorý začína aj končí ťažko vysvetliteľným úmrtím a v ktorom sa prejavuje autorkin niekedy až zlomyseľný zmysel pre humor, tak typický pre jej zbierku poviedok Lotérie. Rodina Halloranovcov žije v Halloranskom sídle, postavenom otcom tetušky Fanny. Jeho duch sa však jednej noci zjaví s oznámením, že nastáva koniec sveta a ušetrení budú práve len obyvatelia sídla. Lenže pred nedávnom zomrel hlavný dedič Lionel Halloran – a jeho matka Orianna sa rozhodla všetkých príbuzných z domu vystrnadiť…

V mrtvé zóně. Prvé české vydanie (Mystery Press, 2023).
V mrtvé zóně. Prvé české vydanie (Mystery Press, 2023). / Zdroj Disclaimer
Jakub Mařík - V mrtvé zóně (Mystery Press, 2023)
V mrtvé zóně odhalí ľudstvo šokujúce tajomstvo neľútostných korzárov… Povstanie na Novom Lagose – najkrvavejší koloniálny konflikt v novodobých dejinách, ktorý neustal ani počas vojny s Korzármi – však dospeje k svojmu koncu, jeho vodcovi. Povstalecká nákladná loď trúfalým manévrom prerazí blokádu planéty a skočí preč zo sústavy, len aby sa z hyperpriestoru vynorila v senzorovom dosahu UTSS Salamis. Následné prenasledovanie zavedie Salamis ďaleko za hranice kolonizovaného vesmíru, kde v prázdnote medzi hviezdami nájde staré bojisko, na ktorom sa pred trinástimi rokmi mala rozhodnúť vojna medzi Sépianmi a Korzármi. Keď sa na ňom povstalci ukryjú, Salamis pri ich hľadaní narazí na nečakaný poklad. Na bojisku sa medzi desiatkami vrakov možno skrýva prvé sépianske plavidlo, ktoré kedy stretlo Korzárov, a v ňom aj odpoveď na najpálčivejšie otázky celej vojny: Kto vlastne Korzári sú? Odkiaľ pochádzajú? A prečo rozpútali hneď dve medzihviezdne vojny? Zničené lode však svoje tajomstvo nevydajú zadarmo a v mŕtvej zóne sa čoskoro bude znova umierať.

Rychlostní zbraň. Prvé české vydanie (Host, 2023).
Rychlostní zbraň. Prvé české vydanie (Host, 2023). / Zdroj Disclaimer
Megan E. O'Keefe - Rychlostní zbraň (Host, 2023)
Space opera plná veľkolepých vesmírnych bitiek, smrtonosnej galaktickej politiky a nevyspytateľnej umelej inteligencie.
Sanda si pamätá, ako explodovala jej stíhačka... a potom už nič. Čakala, že ju nájdu jej ľudia a že po prebudení zbadajú priateľské tváre. Že ju zdravotníci dajú dohromady a ona pôjde znova bojovať. Lenže v skutočnosti sa prebudí o 230 rokov neskôr, na opustenej nepriateľskej hviezdnej lodi menom Svetlo Berossovo - hoci loď sama si radšej hovorí Bero. Bero Sande prezradí, že je po vojne. Že došlo k zničeniu celej Slnečnej sústavy. Ale čo ďalšie sa v oných dvoch storočiach prihodilo? V bezodných hlbinách kozmu je koniec koncov možné úplne všetko.

Azhareida. Prvé vydanie (Epocha, 2023).
Azhareida. Prvé vydanie (Epocha, 2023). / Zdroj Disclaimer
Tomáš Petrásek - Azhareida: Bitva o Gelidor (Epocha, 2023)
Končí tridsiate prvé storočie a pre kolonistov z hviezdnej sústavy Efesuma je Zem len napoly zabudnutou spomienkou. Hlad po surovinách privádza potomkov pozemšťanov aj na ľadový mesiac Megan, zahalený oblakmi mrazivej, smrteľne jedovatej hmly. David Grinil, člen inšpekcie preverujúcej situáciu na Megane, sa spolu so svojimi kolegami vydá po stope nevyjasnených úmrtí miestnych pracovníkov. Proti nim stojí nielen nehostinný cudzí svet, ale aj vedenie ťažobnej firmy, ktoré nechce pripustiť akékoľvek narušenie práce. David a jeho priatelia postupne odhaľujú tajomstvo, ktoré nikdy odhalené byť nemalo, a ocitajú sa v smrteľnom nebezpečenstve, lapení medzi neľudskou mašinériou mocnej korporácie a svetom tam vonku, ktorý akoby čokoľvek ľudského zúrivo nenávidel. Román zo vzdialenej budúcnosti, ktorý ponúka poctivú hard sci-fi s prvkami napínavého detektívneho príbehu v strhujúcom akčnom finále.

Světlo neskutečných hvězd. Prvé české vydanie (Triton, 2023).
Světlo neskutečných hvězd. Prvé české vydanie (Triton, 2023). / Zdroj Disclaimer
Gareth L. Powell - Světlo neskutečných hvězd (Triton, 2023)
Inteligentnej vojnovej lodi Vrtošivá fena dochádza palivo a prenasleduje ju Flotila nožov. Napriek tomu ďalej sleduje stopy, ktoré ju vedú k oblasti vesmíru s nestabilnou realitou. Čo ale zmôže jedna stará loď proti neporaziteľnej flotile?
V rovnakom čase si Cordelia Pa a jej nevlastný brat zarábajú na chudobné živobytie zberom artefaktov v mimozemskom meste. Keď sa ale Cordelii v hlave ozve pieseň mesta, začnú sa okolo nej diať zvláštne veci. Čo znamená jej podivná spriaznenosť s mimozemskou technológiou?
Záverečný diel trilógie Iskry vojny opäť prináša strhujúci sci-fi príbeh.

Dveře spánku. Prvé české vydanie (Triton, 2023).
Dveře spánku. Prvé české vydanie (Triton, 2023). / Zdroj Disclaimer
Tim Pratt - Dveře spánku (Triton, 2023)
Zakaždým, keď Zax zaspí, prebudí sa do inej reality na inom svete. Nemôže si zvoliť cieľ a nikdy nevie, čo uvidí, keď otvorí oči. Niekedy sa prebudí v technologickej utópii, inokedy v zbombardovaných troskách zrútenej civilizácie alebo uprostred bojovej vravy. Môže sa spoliehať len sám na seba a drobných pomocníkov, ktorých cestou našiel – futuristické hračky, sedatíva, ktoré mu umožňujú rýchlo zaspať a utiecť z nebezpečných svetov alebo stimulanty, ktorými si naopak predlžuje pobyt na tých príjemných. Život sa síce nedá príliš plánovať, ale našťastie nie je Zax vždy sám. Môže so sebou brať ľudí, ak ich držia v náručí a spoločne zaspia. A tak navštevuje svet za svetom, kým nezistí, že po ňom idú...

Vrabčák. Prvé české vydanie (XYZ, 2023)
Vrabčák. Prvé české vydanie (XYZ, 2023) / Zdroj Disclaimer
Mary Doria Russell – Vrabčák (XYZ, 2023)
Vizionársky príbeh o podstate dobra a zla, ktorý nadchne fanúšikov Duny i Atlasu mrakov.
Ľudstvo konečne získalo dôkaz života vo vesmíre. Zatiaľ čo diplomati OSN vedú debaty o tom, ako zorganizovať misiu na planétu Rakhat, odkiaľ bol zachytený signál, poriadok jezuitov tam tajne vysiela vlastnú osemčlennú vedeckú výpravu. Z tej sa však v roku 2059 vracia iba kňaz Emilio - zohavený a psychicky na dne. Čo sa na Rakhate udialo? Kde je zvyšok posádky? Zdá sa, že jezuitská výprava objavila svet spochybňujúci samotnú definíciu ľudskosti.

Odkaz oceli. Prvé české vydanie (Host, 2023).
Odkaz oceli. Prvé české vydanie (Host, 2023). / Zdroj Disclaimer
Matthew Ward - Odkaz oceli (Host, 2023)
Druhá časť veľkolepej trilógie o intrigách a revolúcii, vojakoch a nájomných zabijakoch, prastarej mágii a večnom strete ríš.
Uplynul už rok od chvíle, keď nepravdepodobné spojenectvo zachránilo Trezijskú republiku pred ohňom a temnotou — avšak za cenu veľkých obetí. Tisíce ľudí zahynuli a Viktor Akadra, hrdina republiky, zmizol.
Zatiaľ čo vládnuca štátna rada sa snaží zaceliť staré rany, iné frakcie vytušili svoju príležitosť. V tieňoch intriguje zákerný Vraní snem a na východe sa zbierajú vojská chadárskeho cisára. A republikou sa šíria nepokoje, ktorých ozvuky zasahujú aj ríšu božstiev.
Blíži sa vojna... a tentoraz sa k bojujúcim pridajú aj sami bohovia.

Hrdinové českých zemí. Prvé vydanie (Brokilon, 2023).
Hrdinové českých zemí. Prvé vydanie (Brokilon, 2023). / Zdroj Disclaimer
Jan Kotouč (ed.) - Hrdinové českých zemí (Brokilon, 2023)
V polovici devätnásteho storočia svet postihla katastrofa. Niektoré časti zemského povrchu boli vymazané, hladiny oceánov sa zdvihli. Zanikli celé štáty, iné vznikli. Jedným z nich bolo Česko-slovenské kráľovstvo.
V polovici dvadsiateho storočia je z kráľovstva námorná veľmoc s kolóniami a dŕžavami po celom svete. A po celom svete sa tiež odohrávajú príbehy z tejto antológie. Desať autorov sa zhostilo rozprávaniu príbehov pokrývajúcich sto rokov tejto novej histórie. Od domácej pôdy Česko-slovenského kráľovstva až po ďaleké americké pobrežie. Od Paraguaja po Indiu. Od Južnej Afriky po Japonské more. Nájdeme tu českú spisovateľku na cestách po Amerike, prácu špiónov i stretnutie flotíl bojových lodí na otvorenom mori. Zo všetkých sa nakoniec stanú hrdinovia českých zemí. Jedenásť poviedok od desiatich českých, slovenských aj amerických autorov mapuje svet alternatívnych českých krajín.

Mlok 2022. Prvé vydanie (Cena Karla Čapka, 2023).
Mlok 2022. Prvé vydanie (Cena Karla Čapka, 2023). / Zdroj Disclaimer
Jiřina Vorlová (ed.) - Mlok 2022: Cena Karla Čapka za rok 2022 ( Cena Karla Čapka, 2023)
Nová zbierka českej sci-fi a fantasy prezrádza, že poznáme víťazných autorov (Ceny Karla Čapka) a ich práce. Už tradične: tri mikropoviedky, päť krátkych poviedok, päť poviedok a jedna novela… Tak čo tu máme? Slečinka kanibal, virtuálna babka a vrak kapitána Nema. Ďalej pokračuje smrteľný čajový večierok, roboti-hrubiáni bez vychovania, kariéra v elektrickom vedení, odkiaľ sa vzala loď-samovrah a trochu hororová sexy smrtka. Bez povšimnutia nezostanú výhody chápadiel, skutočnosť, že bosorky tiež môžu byť v ťažkostiach, vrahyne bez svedomia, ako súvisí matróna-lasičky-kľúče a že je absolútne nevyhnutné zaistiť šťastie pre všetkých robotov! Rozprávka na koniec. Cena Karla Čapka - najprestížnejšia česká a slovenská literárna súťaž žánru sci-fi.

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou. Prvé české vydanie (Argo, 2023).
Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou. Prvé české vydanie (Argo, 2023). / Zdroj Disclaimer
Rob Wilkins - Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou (Argo, 2023)
Terry Pratchett bol nesmierne plodným autorom. Len zo Zemeplochy vzniklo štyridsaťjeden príbehov, bežne napísal dve, niekedy aj tri knihy ročne. Jednu však nikdy nedokončil - vlastnú biografiu. V roku 2015, keď ho definitívne premohla degeneratívna choroba mozgu, stihol svojmu osobnému asistentovi Robu Wilkinsovi nadiktovať nejakých 24 tisíc slov a došli do roku 1979. Ďalej to už bolo na Wilkinsovi.
Výsledkom jeho niekoľkoročnej práce je zábavný a miestami dosť bolestný intímny pohľad na slávneho spisovateľa, preložený osobnými postrehmi a skúsenosťami. Nie je to bezuzdná glorifikácia a Terry Pratchett z knihy vychádza ako človek, ktorý exceloval v mnohých veciach – od včelárstva a výroby medoviny cez záhradkárstvo po zjednávanie a vytáčanie ľudí do biela. Ale zo všetkého najviac zo stránok dýcha dojem človeka, ktorý skutočne miloval to, čo robí. Pretože sa mu v hlave, už keď jednu knihu dopisoval, liahla zápletka ďalšia, zostalo po ňom množstvo útržkov textov a nápadov. Rob Wilkins pár z nich v knihe približuje, ale druhého Christophera Tolkiena sa nedočkáme; Pratchett si v závete výslovne prial, aby sa všetky nápady zničili (štýlovo – parným valcom menom Lord Jericho) a nikto už ich nedopisoval. A je to asi dobre, Terry Pratchett by mal byť iba jeden.

KOMIKS A MANGA:


AKIRA #5. Obálka prvého českého vydania (Crew, 2023).
AKIRA #5. Obálka prvého českého vydania (Crew, 2023). / Zdroj Disclaimer
AKIRA #5 (.Crew, 2023)
Tecuova reakcia na laserový lúč zo satelitu SOL je dramatická. Pohľad na zničujúci laser, ktorý ho prvýkrát pripravil o ruku, v ňom vyvolá traumatickú reakciu, ktorá vybudí jeho psychické sily na maximum. Teraz dokáže koncentrovať silu svetla a privolať tak späť budovy zničené počas výbuchu. Zároveň zažije tranz, v ktorom si pripomenie bolestné udalosti z detstva, ktoré až doteraz potláčal. Potom sa plne odovzdá Akirovi, pretože si je teraz vedomý jeho ohromného ničivého potenciálu.
Spolu s budovou sa opätovne zhmotní aj Kaneda a stretáva sa s Kei. Spoločne so svojim bývalým nepriateľom Jokerom sa rozhodnú Tecua zastaviť.
Píše sa rok 2020 a atmosféra v Neo-Tokiu hustne - plukovník, Mijako, Kaneda aj americké vojská sa chystajú stretnúť s Akirou a Tecuom.

Corto Maltese: Benátská báje. Obálka druhého upraveného českého vydania (Argo, 2023).
Corto Maltese: Benátská báje. Obálka druhého upraveného českého vydania (Argo, 2023). / Zdroj Disclaimer
Corto Maltese: Benátská báje. Limitovaná obálka druhého upraveného českého vydania (Argo, 2023).
Corto Maltese: Benátská báje. Limitovaná obálka druhého upraveného českého vydania (Argo, 2023). / Zdroj Disclaimer
Corto Maltese: Benátská báje (Argo, 2023)
Bolo nebolo… raz v Benátkach v apríli 1921: Corto Maltese v snahe rozlúštiť hádanku, ktorú mu v liste zaslal jeho priateľ spisovateľ Frederick Rolfe, známy pod pseudonymom Baron Corvo, tu pátra po záhadnom talizmane, vzácnom smaragde s magickým magickým nápisom, pričom sa prepadne strechou na tajnú schôdzu slobodomurárskej Veľkej lóže, zapletie sa do šarvátky so skupinkou bojovných fašistov, je obvinený z vraždy, stretáva slávneho básnika Gabriela D'Annunzia, novoplatónsku filozofku Hypatiu a rabína Melchisedecha. Sugestívna atmosféra nočných Benátok s ich impozantnými palácmi, tajomnými zastrčenými dvormi, všadeprítomnými mačkami, kamennými levmi, a dokonca aj Aladinovou lampou dodáva Cortovmu dobrodružstvu snový opar báje, v ktorej však maltský námorník nestráca svoj povestný a suchý humor ani všadeprítomnú ironiu.

Elrik #1, 2 (Modrá Crew #27). Prvé české vydanie (Crew, 2023).
Elrik #1, 2 (Modrá Crew #27). Prvé české vydanie (Crew, 2023). / Zdroj Disclaimer
Elrik #1, 2 (Modrá Crew #27) (Crew, 2023)
Veľkolepá komiksová adaptácia slávneho románu Michaela Moorcocka!
Elrik, vládca prastarého dračieho ostrova Melniboné, je jednou z najikonickejších postáv svetovej fantasy literatúry. Albína Elrika už celé milénium pri živote drží len elixíry a mágia, čo jeho protivníci považujú za slabinu a snažia sa ho zosadiť z Rubínového trónu. Aby toho Elrik nemal málo, ešte sa naňho chystá horda pirátov z Mladých kráľovstiev. To všetko v mene Ariocha, najmocnejšieho pána Chaosu - a je zarobené na poriadny masaker.

Kovboj ze Šaolinu: Libová sekačka. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2023).
Kovboj ze Šaolinu: Libová sekačka. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2023). / Zdroj Disclaimer
Kovboj ze Šaolinu: Libová sekačka (Comics Centrum, 2023)
Prišiel, rezal, zvíťazil!
Mĺkvy kung-fu hrdina Geofa Darrowa opäť dokazuje, že zloducha s pištoľou môže poraziť jedine klaďas s motorovou pílou!
Akcia nepoľavuje a reťaz udalostí stavia kovboja zo Šaolinu proti horde žrútov zo štvrtého kruhu pekla, ktorí majú v úmysle premeniť americkú mládež na chutnú sekanú.
Pripnite si šesťraňáky, natankujte motorovú pílu a držte sa, pretože toto nie je Panstvo Downton.

Lazarus #01: Rodina. Prvé české vydanie (Crew, 2023).
Lazarus #01: Rodina. Prvé české vydanie (Crew, 2023). / Zdroj Disclaimer
Lazarus #01: Rodina (Crew, 2023)
Svet teraz nerozdeľujú politické alebo zemepisné hranice, ale tie finančné.
Bohatstvo znamená moc, a touto mocou teraz disponuje iba niekoľko RODÍN. O tých pár ľudí, ktorí svojej vládnucej rodine slúžia, je postarané.
Všetci ostatní sú chamraď.
V tých najmocnejších rodinách je vždy jedna osoba, ktorá dostane to najlepšie: výcvik, technológie a všetky výhody plynúce z vedeckého výskumu. Tejto osobe sa hovorí meč a štít rodiny, ochranca, Lazarus.
Lazarus rodiny Carlyleovcov sa volá Forever. Toto je začiatok jej príbehu.
Tulák. Obálka prvého českého vydania (Mighty Boys, 2023).
Tulák. Obálka prvého českého vydania (Mighty Boys, 2023). / Zdroj Disclaimer
Tulák - Obálka - Tulák. Limitované obálka prvého českého vydania (Mighty Boys, 2023).
Tulák - Obálka - Tulák. Limitované obálka prvého českého vydania (Mighty Boys, 2023). / Zdroj Disclaimer
Tulák (Mighty Boys, 2023)
Ľudstvo sa rozšírilo po celom vesmíre. Náš príbeh začína stroskotaním na zapadnutej planéte, ktoré ako jediný prežije Abram Pollux. A aj keď je jediným preživším, tak sa na povrchu tejto bohom zabudnutej planéty rozohráva príbeh pomsty, v ktorom hrá Abram hlavnú rolu a v ktorom nie je vôbec nič tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Čo vlastne robí človeka človekom? Telo? Vedomie? Spomienky? City?

Zaklínač: Rónin. Prvé české vydanie (Crew, 2023).
Zaklínač: Rónin. Prvé české vydanie (Crew, 2023). / Zdroj Disclaimer
Zaklínač: Rónin (Crew, 2023)
V novom svete inšpirovanom japonským historickým obdobím Edo čelí Geralt ťažkým morálnym rozhodnutiam a stretne sa v boji s rôznymi duchmi zvanými jokai, démonmi zvanými oni a inými tvormi z japonských mýtov. Každé stretnutie ho posúva vpred v jeho zúfalom pátraní po tajomnom prízraku snežnej ženy zvanej juki onna, ktorá je kľúčom k osobe, ktorú sa Geralt snaží nájsť. Ale hľadanie nebude vôbec ľahké…

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Knihy mesiaca

Knihy mesiaca: február 2024

Vo februári sme sa dočkali hneď niekoľkých skvelých šťavnatých noviniek, ale pár reprintov. Výber tých najlepších knižných a komiksových kúskov za fenruár 2024 je tu! :)

Knihy mesiaca: január 2024

Začiatok roku je na novinky takmer vždy skúpi. Podobne je tomu aj teraz. Vydavateľstvá sa sústredia skôr na prípravu edičných plánoch a ich postupné zverejňovanie, než na nápor na naše peňaženky. Poďme si spolu teda prejsť tých pár najzaujímavejších titulov, ktoré už stihli vyjsť.

Knihy mesiaca: december 2023

Posledný deň roku! December patrí k chudobnejším mesiacom, čo sa týka titulov. Vydavatelia doťahujú svoje resty a časť kníhm ktoré nestihli vydať, presúvajú na január. Napriek tomu, je z čoho vyberať!

Knihy mesiaca: november 2023

November sa nám riadne rozrástol. Napriek tomu, písmenkáče, bublinkáče a celkovo papieráče za minulý mesiac :)

Knihy mesiaca: august 2023

Ako už pravidelne, najlepšie písmenkové a bublinkové tituly za minulý mesiac...

Knihy mesiaca: jún 2023

Uhorková sezóna v plnom prúde a tak mierne meškanie :O Napriek tomu sme na vás nezabudli.

Knihy mesiaca: máj 2023

Najzaujímavejšie tituly mesiaca máj :)

Knihy mesiaca: apríl 2023

Prehľad tých najzaujímavejších noviniek z mesiaca apríl :)

Knihy mesiaca: marec 2023

Aj v mesiaci knihy nás zaplavilo množstvo fantastických titulov, spomedzi ktorých sme sa rozhodli vybrať pár tých najzaujímavejších. Či už ide o space operu zo vzdialenej budúcnosti, epické fantasy, partu zlodejov skrývajúcich sa v temnote mesta či životopis Terryho Pratchetta, veríme, že si z nášho prehľadu nájde každý niečo.

Knihy mesiaca: február 2023

Rok 2023 sa postupne rozbieha a spolu s ním i vydavateľstvá. Výber z tých najzaujímavejších žánrových kníh a komiksov prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: január 2023

Január 2023 je úspešne za nami a hoci sa mnohé vydavateľstvá ešte len rozbiehajú, už teraz dorazilo na trh pár noviniek, ktoré sa oplatí čítať. Výber z tých pre nás najzaujímavejších Vám prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: apríl 2021

Troška sme sa síce zdržali, to ale nič neznamená. Prinášame vám pár tipov na čítanie a podľa nás tie najlepšie knihy za mesiac apríl ;)

Knihy mesiaca: marec 2021

V novej pravidelnej rubrike si vždy predstavíme najzaujímavejšie žánrové knižné tituly za minulý mesiac. Začíname marcom 2021!