To najlepšie za rok 2021: Hororové knihy

Radi sa bojíte? Pripravili sme si pre vás výber tých najlepších zahraničných prekladových hororov, ktoré na slovenskom a českom trhu môžete nájsť. Bu!
cyberstorm
Filmová história scifi
Čisto hororových kníh vyšlo minulý rok celkom poskromne, dokonca výrazne menej než science fiction. Autorom väčšiny z nich bol už klasicky Stephen King, ktorému v slovenskom a českom jazyku vyšlo hneď niekoľko reprintov, ale i nejaká tá novinka. Vďační môžeme byť najmä za slovenský preklad kultového románu The Stand. Veľmi potešili poviedkové zbierky a antológie kratších prác, najmä tých starších od autorov gotických a duchárskych príbehov. Hlavným slovenským vydavateľstvom produkujúcim zahraničné horory bol aj v tomto roku Ikar, kým v Čechách pre zmenu Beta-Dobrovský zameraný na kingovky a ich dcérska spoločnosť Fobos. Presadili sa však aj niektoré menšie vydavateľstvá – napríklad česká Carcosa, produkujúca weird fiction a horory. Nováčikom na tomto poli je vydavateľstvo Medusa.

Odpor. Prvé slovenské vydanie (Ikar, 2021).
Odpor. Prvé slovenské vydanie (Ikar, 2021). / Zdroj Disclaimer
Stephen King – Odpor (Ikar, 2021)
Jeden z najslávnejších Kingových románov sa konečne dočkal slovenského prekladu. Stačila malá nepozornosť a do sveta unikol vírus superchrípky. Behom pár týždňov prakticky vyhladila drvivú väčšinu ľudstva. No toto nie je klasický príbeh o apokalypse, ale o tom, čo sa dialo po nej. Boj dobra a zla v tej najčistejšej podobe. Boj o naplnenie Plánu. Boj proti strachu. No najmä boj o ľudskú dušu. Pretože z diaľky už prichádza Randal Flag, Temný muž, a s osudovým úsmevom na perách zvestuje temnotu a koniec všetkým nádejam. Jeden z najlepších, najdlhších a najepickejších románov, aké boli kedy napísané, fascinujúca zmes hororu, fantasy a postapa, ktoré sa prelína s ďalšími Kingovými dielami, najmä však s Temnou vežou. Kniha, ktorá napriek svojej dĺžke chytí za gule a nepustí. Odpor, ktorý nie je márny.

Mexická gotika. Prvé slovenské vydanie (Cosmopolis, 2021).
Mexická gotika. Prvé slovenské vydanie (Cosmopolis, 2021). / Zdroj Disclaimer
Mexická gotika. Obálka prvého českého vydania (Host, 2021).
Mexická gotika. Obálka prvého českého vydania (Host, 2021). / Zdroj Disclaimer
Silvia Moreno-Garcia - Mexická gotika (Cosmopolis, 2021 a Host, 2021)
Gotické strašidelné romány sa väčšinou spájajú s Britániou, poprípade USA, ale Silvia Moreno-Garcia vo svojom neskonale úspešnom románe nám dokáže, že aj iné krajiny majú čo v tejto oblasti ponúknuť. Najmä ak ide o takú exotiku akou je Mexiko 50. rokov minulého storočia, plné rytmov latinsko-amerických tancov, rumu a spaľujúceho slnka. Práve v tomto období sa mladučká Noemí z bohatej rodiny vydáva do osamoteného sídla na mexickom vidieku za svojou sesternicou Catalinou. Tam stretáva aj jej príťažlivého, no chladného manžela a jeho otca, patriarchu rodiny a fanúšika eugeniky. Tajomstvá obopínajúce sídlo, dusivá atmosféra, plazivé narastajúce Catalino šialenstvo pomaly infikujúce aj Noemí. Autorka stavia príbeh nielen na vzťahoch medzi členmi rodiny, ale najmä na atmosfére, ktorá je dusivá ako Mexiko počas horúčav a zatuchnutá ako plesne v starom dome. Skvelá kniha, ktorá pointou možno nejedného čitateľa prekvapí, získala prvé miesto v Goodreads Choice Award za rok 2020 i cenu Locus v kategórii najlepšia hororová kniha za minulý rok.

Hellraiser. Druhé české vydanie (Carcosa, 2021).
Hellraiser. Druhé české vydanie (Carcosa, 2021). / Zdroj Disclaimer
Clive Barker – Hellraiser (Carcosa, 2021)
S kultovým filmom HELLRAISER z roku 1987 ste sa isto stretli, no neviem, či viete, že filmu predchádzala poviedka od tej istej kultovej osobnosti. Veru tak, Clive Barker rok pred filmom vydal poviedku s názvom The Hellbound Heart, ktorú následne pretavil do filmového jazyka. Anglický spisovateľ má veľký talent, nie len pre film, ale aj pre literatúru (podľa mňa dokonca väčší) a tak je čítanie jeho diela iný zážitok ako pozerať film. Začiatok knihy a úvodná scéna so Cenobitmi je rozhodne temnejšia, abstraktnejšia a svojím spôsobom odvážnejšia. Jazyk písmen nám detailne a podrobne popíše ako prebehlo prvé stretnutie Franka so silami z iného sveta a aké rozkoše ho čakali. Clive sa nebojí zapojiť do toho aj viac sexuality v podobe masturbácie a keď si myslíte, že Pinhead je hlavná postava, tak sa mýlite. V knihe nie je spomenuté jeho meno, dokonca ani jeho pohlavie (ale vyzerá to skôr na ženu). Štvorka postáv z hmloviny čierna pôsobí náramne strašidelne, odpudivo a máte pocit, že číhajú aj na vás. Následný dej prebieha skoro identicky ako vo filme, až do záveru, kde je to opäť abstraktnejšie a temnejšie, ako to čo televízna obrazovka mohlo ponúknuť. Z celej knihy doslova sálala temnota a pretekala krv. Ak si fanúšik klasického hororu, tak túto knižku musíš mať prečítanú.

Ledové peklo. Prvé české vydanie (Fobos, 2021).
Ledové peklo. Prvé české vydanie (Fobos, 2021). / Zdroj Disclaimer
John W. Campbell, jr. - Ledové peklo (Fobos, 2021)
Keď v auguste 1938 vydal slávny americký editor John W. Campbell, Jr. svoju hororovú scifi novelu Who Goes There?, nemohol nikto ani len tušiť, akej popularity dielo vďaka Carpenterovmu filmu Vec / The Thing dosiahne. Mrazivý príbeh o polárnej expedícii, ktorá narazí na nie zrovna priateľské stopy mimozemského života, je všeobecne známy. O čo väčšie prekvapenia však zažili „knižní archeológovia“, keď pred takmer štyrmi rokmi našli v jednej škatuli na Harvardskej univerzite zapadnutý Campbellov rukopis so skoršou, odlišnou a výrazne dlhšou verziou známeho príbehu. Ledové peklo je práve touto verziou, ktorá nám prináša iný pohľad na známe dielo. Odporúčame čítať večer pri lampe zababušený v deke a s pohárom horúceho čaju.

Záhada domu Marwicků. Prvé české vydanie (Fobos, 2021).
Záhada domu Marwicků. Prvé české vydanie (Fobos, 2021). / Zdroj Disclaimer
Darcy Coates - Záhada domu Marwicků (Fobos, 2021)
Austrálska čarodejka so slovami patrí medzi elitu medzi spisovateľmi, ktorí sa zaoberajú duchárskymi príbehmi alebo aj sekciou „strašidelné domy“. Práve aktuálna novinka Záhada domu Marwicků patrí do tejto kategórie. Dej príbehu a hlavná zápletka nie je nič nové alebo originálne. Je to viac-menej klasický príbeh o strašidelnom dome, kde sa stalo nešťastie a hlavné hrdinky (v tomto prípade) si s tým musia poradiť. Autorka kráča už po vyšliapaných cestičkách, no pridáva tam svoje kúzlo literatúry. Práve jej štýl písania a čaro vás do príbehu zavedie a úplne pohltí. To robí z tejto knižky niečo výnimočné. Obdive hlavné hrdinky sú postupne vykreslené fakt výborne. Už v polke knihy budete mať pocit, že tie postavy reálne žijú medzi riadkami a sú fyzicky prítomné. „Hlavná“ zloba, teda duch v ženskom rode, pripomenie hlavne pointou, rozuzlením či zvratom, Samaru (teda Sadako v origináli) z Kruhu. Avšak jej prítomnosť počas celého príbehu bola priam hmatateľná a budete pocit, že je aj reálnou hrozbou ústrednej dievčenskej dvojice. Knižka teda skrýva pútavý, strašidelný, krásne a pohlcujúco napísaný duchársky príbeh.

Když teče krev. Prvé české vydanie (Beta-Dobrovský, 2021).
Když teče krev. Prvé české vydanie (Beta-Dobrovský, 2021). / Zdroj Disclaimer
Stephen King - Když teče krev (BETA - Dobrovský, 2021)
Zbierka poviedok od majstra Stephena Kinga obsahuje štyri príbehy, ktoré balancujú na hrane nadpriemeru a priemeru. Prvá – Telefón pána Harrigana - je okrajovo ladený horor, alebo skôr mysteriózny príbeh, ktorý až tak nevystraší, no zároveň je napísaný pohlcujúco a bude vás baviť. Druhý príbeh – Chuckov život - pláva vo vodách scifi, zároveň je písaný retrospektívne, čo mu kus pridáva na zaujímavosti, no celkovo táto poviedka patrí k slabším. Vrcholom zbierky je rovnomenná poviedka – Když teče krev{ - a ide o pokračovanie knihy Outsider. Holly ako hlavná hrdinka objaví ďalšieho „cudzinca“, ktorý je však ešte dokonalejší ako predtým. Tento príbeh je najzaujímavejší, možno aj preto, lebo postavy budete poznať z predošlých kníh. Záverečná poviedka – {i,Krysa – je najslabšou vecou. Klasický príbeh o želaní, ktoré má temné pozadie a smrtiacu daň. Nepoteší ani neurazí. Táto zbierka je venovaná skalným fanúšikom Stephena Kinga, ak k nim patríš, rozhodne si prečítaj.

Rybář. Prvé české vydanie (Fobos, 2021).
Rybář. Prvé české vydanie (Fobos, 2021). / Zdroj Disclaimer
John Langan – Rybář (Fobos, 2021)
Tento zvláštny román na hranici fantasy a hororu vyvolal protichodné reakcie, pričom jednu časť čitateľstva doslova nadchol, no a tú ďalšiu zas úprimne nudil. Kniha má však rozhodne čo ponúknuť a ak prijmete autorovu hru a začnete ju hrať s ním, dokáže vás opantať, priam uhranúť. Koncepčne je veľmi prepracovaná, jazykovo vyšperkovaná, atmosférická a originálna. Úplne ale chápem, ak niekomu príde nezáživná, rozťahaná a aj neprehľadná, je to daň svojskému prístupu, ktorý spisovateľ zvolil. Ak ale zoberiete odvahu a stane sa, že vám jeho štýl sadne, ostanete veľmi zaujatí. Prezradím, že má “feeling” Lovecrafta a cenu Brama Stokera nezískala len tak pre nič za nič.

Písně mrtvého snivce. Prvé české vydanie (Carcosa, 2021).
Písně mrtvého snivce. Prvé české vydanie (Carcosa, 2021). / Zdroj Disclaimer
Thomas Ligotti - Písně mrtvého snivce (Carcosa, 2021)
Zbierka poviedok, ktorá vyšla z pera Thomasa Ligottiho je doslova desivý zážitok. Tento talentovaný Američan má podobný štýl a dar ako samotný H. P. Lovecraft – tvoriť atmosférické, tajomné a hrôzu naháňajúce príbehy, ktoré prekračujú hranicu literatúry a jednou nohou sa nachádzajú v mágii tvorenou z viet. Každá z poviedok v tejto zbierke je svojím spôsobom bizarná (príbehy o figurínach, umelcoch, doktoroch či profesoroch, taktiež o zamknutom vrahovi vo väznici alebo príbehy blúdiace medzi realitou a snami...), no odhaľuje tajomný svet ukrytý v tieni, za rohom a práve pán spisovateľ má ten kľúč, aby dostal temnotu kúsok na svetlo. Vycibrený text s poetickým nádychom v spojení s hrozivým príbehom je veľký zážitok.

Malorie. Prvé české vydanie (Fobos, 2021).
Malorie. Prvé české vydanie (Fobos, 2021). / Zdroj Disclaimer
Josh Malerman - Malorie (Fobos, 2021)
Pokračovanie románu Bird Box, ktorý v roku 2018 adaptoval do filmovej podoby režisérka Susanne Bier. Druhá kniha začína presne tam, kde končí prvá (resp. prvý film). Malorie, hlavná postava predchádzajúcej časti, vychováva spolu s ostatnými svoje deti v slepeckej škole. Nevidiaci sú chránení pred tajuplným zlom, avšak nie pred ľudskou zlobou. A tak, po tom, čo aj sem vtrhnú netvory a ich posluhovači z ľudských radov, musí Malorie s oboma deťmi utiecť a znova bojovať o holý život. Dokážu prežiť v novom, zmenenom svete? Skvelá napínavá kniha, ktorá rozvíja svet, kde vidieť znamená takmer istú smrť!

Prokletí rodu Usherů. Prvé české vydanie (Fobos, 2021).
Prokletí rodu Usherů. Prvé české vydanie (Fobos, 2021). / Zdroj Disclaimer
Robert R. McCammon - Prokletí rodu Usherů (Fobos, 2021)
Pád domu Usherov, známy strašidelný príbeh Edgara Allana Poa, je všeobecne dobre známy a spolu Havranom a Jamou a kyvadlom patrí k jeho najslávnejším dielam. Príbeh pôvodne končí smrťou oboch súrodenci Usherovcov, no čo ak by mali ešte jedného, polozabudnutého brata a dediča, ktorý prežil? V knihe sa ocitneme v dobe, kedy Walen, brat Rodericka a Madeline, už ako vetchý starec na smrteľnej posteli, povolá svoje tri deti, aby jedného z nich vybral ako nástupcu prekliateho rodu. A Rix, jeden z Walenových synov, autor hororov hľadajúci materiál pre svoju novú knihu, začne postupne odhaľovať rodinné dedičstvo pozostávajúce zo šialenstva, vrážd, mučenia a kliatby rodu Usherov. Skvelá kniha plná verne spracovaných a plastických postáv, ktorá v komornom štýle podobnom E. A. Poeovi predstavuje pokračovanie jedného z jeho najslávnejších diel.

Dům na tekutých píscích. Prvé české vydanie (Carcosa, 2021).
Dům na tekutých píscích. Prvé české vydanie (Carcosa, 2021). / Zdroj Disclaimer
Carlton Mellick III - Dům na tekutých píscích (Carcosa, 2021)
Odpoveď kráľa svetovej weird fiction na Clarkeovej Piranesi? Dom na tekutých píscích je azda "najnormálnejším" spomedzi Mellickových románov. Nie, nenechajte sa zmiasť! Stále sa jedná o šialený bizár plný požierania detí a ohavných monštier v stenách, ale pod tou kopou ohavnosti a bláznovstva nájdete v podstate pekný young adult román o hľadaní svojich koreňov zoči-voči nástrahám prapodivného obrovského domu. Mellick si veru ťažkú hlavu s objasňovaním svojich nápadov a svetov nerobí. To však jeho románom azda len pridáva na onom zvláštnom čare. Dom na tekutých píscích je toho žiarivým príkladom.

Vládce snů. Prvé české vydanie (Kniha Zlín, 2021) (e-book)
Vládce snů. Prvé české vydanie (Kniha Zlín, 2021) (e-book) / Zdroj Disclaimer
Clark Ashton Smith – Vládce snů (Vybrané spisy C. A. Smitha 2) (Kniha Zlín, 2021)
Milovníci starých temných príbehov, gothic fiction a weird tales sa konečne dočkali druhej časti vybraných spisov Clarka Ashtona Smitha, Lovecraftovho a Howardovho súčasníka. Jeho poviedky, ktoré v porovnaní s tými Lovecraftovými v mnohom nezaostávajú a niektoré z nich dokonca predčia, sa môžeme vydať do tajomných a hrozivých miest Zeme, ale i iných dimenzií, čeliť fantazmagorickým tvorom a neopísateľným hrôzam. Nie nadarmo sa stal Smith so svojimi poviedkami jedným z najväčších Lovecraftových epigónov a rozširovateľom jeho mýtu, čím ho obohatil o nové motívy ale aj monštrá. Aj preto sme všetci s veľkou nedočkavosťou roky čakali na pokračovanie prvej časti Smithovho výberu, ktorý nám nadelilo vydavateľstvo Plus v podobe knihy Mimo prostor a čas. Žiaľ, Plus medzitým zaniklo (resp. sa zlúčilo s vydavateľstvom Kniha Zlín), ktorého produkcia fantastiky je však veľmi mizivá. Napriek tomu sa čakanie naplnilo... avšak len z polovice. Kniha Zlín pokračovanie série v podobe poviedkovej zbierky Vládce snů vydala, no ide len o ebook. V každom prípade máme k dispozícii osemnásť temných, fantazijných a hororových poviedok. Avšak, ako som už napísal, len v elektronickej podobe.

Fantasmagoriana: Kniha, která zrodila Frankensteina. Prvé české vydanie (Protimluv, 2021).
Fantasmagoriana: Kniha, která zrodila Frankensteina. Prvé české vydanie (Protimluv, 2021). / Zdroj Disclaimer
Fantasmagoriana: Kniha, která zrodila Frankensteina (ed. Johann August Apel) (Protimluv, 2021)
Viete o tom, že v onú pamätnú noc na brehu Ženevského jazera, kedy sa zrodil moderný horor a scifi, počas legendárnej stávky medzi dávnymi priateľmi, z ktorej napokon vzišiel Frankenstein, sa čítala aj kniha, ktorá môže za to, že vôbec k stávke došlo? Išlo o Fantasmagorianu, francúzsky zborník nemeckých duchárskych príbehov. Dielo, ktoré Mary Shellyovú a jej priateľov inšpirovalo k napísaniu svojich hrôzostrašných príbehov, sa koncom minulého roku sčista-jasna objavil v českom preklade. Aj vďaka tomu máme možnosť si prečítať dovedna osem gotických strašidelných a duchárskych príbehov Augusta Apela a Friedricha Launa, ktoré stáli predobrazom nielen Frankensteina, ale aj Draculu a Múmie.

Šťastné a hrůzostrašné: Antologie štědrovečerních hororů. Prvé české vydanie (Malvern, 2021)
Šťastné a hrůzostrašné: Antologie štědrovečerních hororů. Prvé české vydanie (Malvern, 2021) / Zdroj Disclaimer
Šťastné a hrůzostrašné (ed. Pavel Pecháček) (Malvern. 2021)
Útly výber obsahujúci sedem prevažne viktoriánskych príbehov s podtitulom “Antologie štědrovečerních hororů” je presne taký, ako podnázov a obálka knihy napovedajú. Ide o klasické duchárske poviedky od známych i menej známych autorov, ktoré sa odohrávajú v čase Vianoc a približujú čitateľovi kedysi tak obľúbenú tradíciu rozprávania hrôzostrašných historiek, ktorými si v tých časoch členovia rodiny či priatelia spríjemňovali Štedrý večer. Z hľadiska faktoru strachu, ktoré prinášajú, určite zastarali, ale stále dokážu sprostredkovať výbornú a podmanivú romantickú atmosféru, slastné zimomriavky a sú na vysokej literárnej úrovni, pretože všetci autori zahrnutí v knihe boli majstri pera. Nádherný nostalgický dojem umocňujú aj tematické dobové kresby. Táto malá žánrová perlička poteší, ba nadchne každého milovníka klasickej žánrovej spisby.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2021

To najlepšie za rok 2021: Videohry (by Janko Guniš)

Aj minulý rok vyšlo niekoľko zaujímavých videohier, z ktorých prehľad tých najlepších vám prinášame :)

To najlepšie za rok 2021: Filmy

Zoznam tých najlepších a najzaujímavejších filmov za minulý rok :)

To najlepšie za rok 2021: Serialy

Aj v tomto roku sa na televíznych a streamovacích kanáloch dalo čo pozerať. Prinášame najlepšie scifi, fantasy a hororové seriály roku 2021 :)

To najlepšie za rok 2021: Anime

Máme za sebou znova rok plný anime. Dobré anime, nepozerateľné anime, epické príbehy, ktoré v nás rozprúdili sny dosiahnuť niečo veľké, ako aj série, ktoré chytili za srdce a do očí priniesli slané vodopády.

To najlepšie za rok 2021: Manga

Tuzemský trh s mangou má už dlhodobo pod palcom české vydavateľstvo CREW. Snáď nijakého nadšenca ázijskej popkultúry neprekvapuje fakt, že aj uplynulý rok si CREW pre nás pripravila množstvo skvelých kúskov. Ohliadnime sa spolu za rokom 2021 a pripomeňme si mangy, na ktoré budeme v dobrom spomínať.

To najlepšie za rok 2021: Komiksy

Top 20 najlepších komiksov a grafických románov za rok 2021! Nech sa páči!

To najlepšie za rok 2021: Young Adult knihy

Ďalší zo série článkov mapujúcich to najlepšie z fantastiky za rok 2021, tentoraz z kategórie Young Adult SFFH literatúry.

To najlepšie za rok 2021: Hororové knihy

Radi sa bojíte? Pripravili sme si pre vás výber tých najlepších zahraničných prekladových hororov, ktoré na slovenskom a českom trhu môžete nájsť. Bu!

To najlepšie za rok 2021: Fantasy knihy

Pokračujeme v best of 2021. Nech sa páči, to naj zo zahraničnej fantasy!

To najlepšie za rok 2021: Science fiction knihy

Pokračujeme v sérii článkov snažiacich sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2021. Nech sa páči - to najlepšie z knižnej science fiction.

To najlepšie za rok 2021: Domáca slovenská a česká scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2021. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej a českej scény.