To najlepšie za rok 2021: Manga

Tuzemský trh s mangou má už dlhodobo pod palcom české vydavateľstvo CREW. Snáď nijakého nadšenca ázijskej popkultúry neprekvapuje fakt, že aj uplynulý rok si CREW pre nás pripravila množstvo skvelých kúskov. Ohliadnime sa spolu za rokom 2021 a pripomeňme si mangy, na ktoré budeme v dobrom spomínať.
8HitBoy
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Uplynulý rok bol bohatý aj na kvalitnú mangu, vydávanú v českom jazyku. České vydavateľstvo CREW nám prinieslo viaceré overené klasiky, ale aj rôzne príjemné prekvapenia. Pozrime sa spolu na krátky prehľad toho naj!

Zvrácená


Zvrácená - Obálka - Zvrácená Zvrácená
Zvrácená - Obálka - Zvrácená Disclaimer
Hodiny odbíjajú polnoc, keď hrdina nášho príbehu, Kazuki, odchádza vyhodiť smeti do neďalekého kontajnera. Počas cesty si všíma, že medzi odpadkami sedí zvláštne vyzerajúce dievčatko. To, oblečené v štýle japonskej subkultúry lolita a pevne v tenkých prstoch zvierajúce špinavého plyšového medveďa, mu kladie osudnú otázku: "Máš mladšiu sestričku?"
Zvrácená je rozhodne solídnou hororovou mangou, ktorej prednosťou je podarená atmosféra a dobrá práca so stupňovaním napätia. Príbeh jemne zrážajú na kolená viaceré typické ecchi klišé, ale aj napriek týmto nedostatkom je celkový dojem po prečítaní viac ako pozitívny.
Manga sa vyznačuje veľmi podarenou kresbou, ktorá dobre balansuje medzi jemnou a uhladenou a mimoriadne znepokojivou expresívnou a temnou. Príbeh šikovne postupne odhaľuje svoje tajomstvá a samotný záver mangy je síce možno trochu predvídateľný, ale zároveň dobre podaný a veľmi uspokojivý. Nečakajte geniálne zvraty, nečakajte vynikajúco premyslený a originálny dej. Jedná sa o príbeh podľa urban legend – to Zvrácená plní do bodky a neprekračuje svoj tieň. Príbeh však čitateľa určite nesklame. Je to skrátka štýlová hororová jednohubka!
Recenzia tu.

Spy x Family


Spy x Family 2 cover Spy x Family 2
Spy x Family 2 cover Disclaimer
Dej mangy je zasadený do akejsi alternatívnej podoby studenej vojny, kedy o dominanciu bojujú dve krajiny – Ostania a Westalis. Medzi týmito dvoma krajinami, náramne pripomínajúcimi Východné a Západné Nemecko, neustále prebiehajú rôzne konflikty a roztržky, ktoré však zatiaľ neprerástli do otvoreného konfliktu. Ďakovať za to možno najmä špiónom, ktorých úlohou je udržiavať nastolené krehké prímerie. A tým najlepším z najlepších je medzi špiónmi Súmrak.
Teraz sa však dostáva prvýkrát v živote do situácie, kedy nevie ako ďalej. Prímerie medzi dvoma znepriatelenými krajinami narúša tajomný muž menom Donovan Desmond, ktorému sa úspešne darí z úzadia ovplyvňovať dianie v oboch krajinách. Nanešťastie, Desmond je veľmi obozretný človek, držiaci si od ostatných ľudí odstup. Pravidelne chodieva vlastne len na stretnutia rodičov detí prestížnej súkromnej školy, ktorú navštevuje jeho syn. Žeby cesta k nemu viedla tadiaľto? Potom by ale vyvstal nový problém. Ako si má Súmrak za týždeň zohnať dieťa a manželku?
Spy x Family patrí rozhodne k tomu najlepšiemu, čo súčasná manga ponúka. Mimoriadne vtipný príbeh s množstvom zábavných postáv, ktoré si veľmi obľúbite. Či sa jedná o zásadového a chladného Loida, zmätenú ale šarmantnú falošnú manželku Yor, či neskutočné zlatíčko Anyu, ich adoptívnu dcéru. Každá jedna z troch hlavných postáv má čosi do seba a spoločne vytvárajú nezabudnuteľný trojlístok.
Recenzia tu.

Akira


AKIRA #1: Tetsuo. Obálka prvého českého vydania (Crew, 2021).
AKIRA #1: Tetsuo. Obálka prvého českého vydania (Crew, 2021). / Zdroj Disclaimer
Manga Akira patrí spolu s Battle Angel Alita a Ghost in the Shell do svätej trojice japonského cyberpunku. Jej príbeh nás zavedie do Neo Tokya roku 2019, mesta vybudovaného na popole starého hlavného mesta Japonska. To sa, spolu s niekoľkými ďalšími, zmenilo na prach počas tretej svetovej vojny. Tá sa síce odohrala už pred nejakým časom, no ako sa vraví, hriechy minulosti vrhajú dlhé tiene.
Vo veľmi krátkom prológu sa dozvedáme o samotnej vojne i o aktuálnej kultúrno-politickej situácii a chystanej olympiáde v Neo Tokyu v roku 2020. Následne stretávame bandu stredoškolských výrastkov na čele so Shōtarōm Kanedom. Tvoria motorkársky gang, jazdia spolu po okolí a venujú sa ľahkej kriminalite. Pri jednej takejto nočnej spanilej jazde jeden z členov gangu a súčasne ďalšia hlavná postava príbehu Tetsuo Shima takmer zrazí podivne staro vyzerajúceho chlapca, ktorý sa pred ním z ničoho nič zjaví. Tetsuo skončí v nemocnici a Kaneda, jeho priateľ, sa rozhodne záhadného chlapca vystopovať. Pritom však ani jeden z nich netuší, akú lavínu svojím konaním spustia.
Akira je kult, ktorému by ste mali dať šancu. Zo stránok mangy doslova cítiť výfukové splodiny, odpor k spoločnosti, všadeprítomné grafiti a násilie. To všetko spolu vytvára skvelú akčnú jazdu.
Recenzia tu.

One-Punch Man


One-Punch Man cover One-Punch Man cover
One-Punch Man cover Disclaimer
Saitama je legendou medzi hrdinami. Z nudného povaľača bez práce a bez jasnej vízie pre budúcnosť sa stal tým najsilnejším mužom na celom svete. Po rokoch tvrdého každodenného tréningu sa mu podarilo docieliť to, čo si zaumienil. Trénoval až tak tvrdo, že mu vypadali všetky vlasy! Ale napokon sa mu to podarilo. Saitama je tak silný, že dokáže poraziť akékoľvek stvorenie na svete jediným dobre miereným úderom. Túto svoju schopnosť používa na ochranu svojho mesta zoči-voči najrôznejším príšerám, pravidelne ohrozujúcim náš svet. Saitama žije svoj sen, jeho hobby sa stalo jeho prácou, avšak čo mu tento sen reálne priniesol? Žiadny pocit zadosťučinenia, žiadnu radosť, žiadnu hrdosť. V skutočnosti cíti len nekonečnú nudu.
Prvý zväzok One-Punch Mana je výbornou vstupnou bránou do zaujímavého a mimoriadne zábavného sveta. Bizarný, neustále vtipný a miestami poriadne cynický, taký je príbeh neporaziteľného Saitamu, snažiaceho sa nájsť rovnocenného súpera, súboj s ktorým by netrval dlhšie ako pár sekúnd. Ak sa chcete pri čítaní mangy poriadne zabaviť, rok 2021 a vydavateľstvo Crew k vám boli štedrí. One-Punch Man je v takomto prípade jasnou a skvelou voľbou.
Recenzia tu.

Spirála


Spirála. Obálka druhého českého vydania (Crew, 2021).
Spirála. Obálka druhého českého vydania (Crew, 2021). / Zdroj Disclaimer
Vitajte v malom provinčnom mestečku Kurouzu, kde sa takmer zastavil čas. Klasické japonské drevené stavby sa krčia hneď vedľa novších murovaných budov, ľudia sa venujú tvoreniu tradičnej japonskej keramiky, kým ich sused môže pokojne robiť manažéra v japonskej megakorporácii. Dalo by sa povedať, že úplne bežné malomesto konca 90-tych rokov, balansujúce na pomedzí tradičnej a tej novej, hypermodernej predstave o krajine vychádzajúceho slnka. Tiché pokojné miesto, úplne nezaujímavé pre okolitý svet - a predsa sa stane synonymom hrôzy popierajúcej realitu aj fyzikálne zákony, keď sa začne z ničoho nič všade objavovať špirála.
V mange stretávame hlavnú dvojicu celej knihy – mladučkú Kirie Gošima a jej priateľa Šuiči Saitu. Obaja bežní stredoškoláci zažijú hrôzy, ktoré nielen ich poznačia na celý život. Všetko to pritom začne sprvu nenápadne: Šuičiho otec sa začne o ten magický, prazvláštny tvar symbolizujúci nekonečno zaujímať. Spočiatku začne zbierať pružiny a perá, skrutkovice, závitnice a ďalšie tvary pripomínajúce špirály. Sprvu nenápadne, vlastne si ani nevšimnete ako a atmosféra začne gradovať, príbeh naberá na otáčkach a spolu s ním aj vášeň pána Saita, až kým... bum!
Skvelé, skvelé a ešte raz skvelé! A strašidelné, hororové, úchylné a nechutné! Pre fanúšikov mangy, fantastiky a (nielen) hororového žánru povinnosť!
Recenzia tu.

Berserk


Berserk Berserk
Berserk Disclaimer
V roku 2021 bola ďalej vydávaná aj najlepšie hodnotená manga séria všetkých čias. Pre nikoho nemôže byť prekvapením, že Berserk Kentara Miuru sa stal už druhýkrát po sebe víťazom fanúšikovského hlasovania o Crew mangu roka. Príbeh temného šermiara Gutsa skrátka fascinuje ďalšiu generáciu fanúšikov a neprestáva uchvacovať ani po rokoch.
Príbeh mangy je ako z klasického sword & sorcery – plný odporných príšer, ktorým ako jediný dokáže čeliť práve Guts, ktorý je na svojej životnej ceste hnaný len a len čistou pomstou. Tvrdé, kruté, krvavé. Hoci rozhodne nie je pre každého, Berserk je skrátka geniálnym príbehom.
Dokázal celé roky posúvať hranice toho, čo seinen (určená najmä mladým dospelým mužom) manga dokáže. Vyvoláva extrémne silné emócie a núti čitateľa zamýšľať sa nad množstvom filozofických otázok. Hyperrealistická kresba plná extrémneho násilia umocňuje nezabudnuteľný zážitok. Ak siahnete po tejto legende, zaručene neoľutujete.
Recenzia tu.

Ateliér špičatých klobouků


Ateliér špičatých klobouků 4 - Obálka - Ateliér špicatých klobúkov 4 Ateliér špicatých klobúkov 4
Ateliér špičatých klobouků 4 - Obálka - Ateliér špicatých klobúkov 4 Disclaimer
Aj najväčšie manga prekvapenie roku 2020 sa dočkalo ďalších pokračovaní! Hlavná hrdinka príbehu, Coco, je mladé a veľmi zvedavé dievča, ktoré pomáha svojej mame, šikovnej krajčírke. Odmalička ju fascinuje mágia, ktorá v jej svete prirodzene existuje, ale je považovaná za akúsi výsadu hŕstky vyvolených.
Jej zaľúbenie v mágií pochádza z jedného dávneho zážitku, kedy bola svedkom čarovného chodníka, ktorý sa pod podrážkami topánok vždy rozžiaril jasným svetlom. Coco bola natoľko uchvátená, že sa rozhodla raz skutočnou čarodejnicou stať, aj napriek tomu, že sa narodila ako obyčajný človek, teda bez štipky mágie v krvi. Možno jej k tomu ale napomôže dar od tajomného čarodejníka, ktorého tvár je skrytá za klobúkom s korálkami!
Doposiaľ vydané zväzky Ateliéru špicatých klobúkov sú mimoriadne kvalitná fantasy manga s prenádhernou kresbou, uhrančivým dejom a zaujímavými postavami, o ktorých budete chcieť vedieť viac a nenechajú vás chladnými. Autorkin systém mágie je prepracovaný a pôsobivý, pôsobiaci ako z diel geniálneho Brandona Sandersona.
Ak ste doposiaľ váhali, už viac nemusíte! Určite túto mangu skúste, vrelo vám ju odporúčame!
Recenzia tu.

Zabíják démonů


Demon Slayer Demon Slayer
Demon Slayer Disclaimer
Aký je príbeh tohto obrovského shonen (určený najmä chlapcom) fenoménu dnešnej doby? Po pár one-shotoch uverejnených v časopisoch prišiel v roku 2016 prvý zväzok mangy Kimetsu no Yaiba, ktorá následne vychádzala až do mája minulého roka. My sme sa teraz dočkali vďaka českému vydavateľstvu Crew prekladu prvého dielu, ktorý vyšiel pod názvom Zabiják démonů.
Dej príbehu sa točí okolo mladíka Tanjira Kamadu, ktorý počas svojej neprítomnosti prišiel po útoku démona – jednej z obávaných bytostí živiacich sa ľudským mäsom o celú rodinu okrem svojej mladšej sestry Nezuko. Tá bola síce po uhryznutí démonom premenená na jedného z nich, ale Tanjiro v nej dokázal vykresať spomienky, ktoré ju zastavili od toho, aby ho zabila. To zachránilo život aj jej samotnej, pretože na scéne sa objavuje neznámy bojovník patriaci medzi zvláštne jednotky zaoberajúce sa likvidovaním démonov. Keď ten uvidel, že Nezuko nie je len obyčajný démon prahnúci po ľudskej krvi, a že Tanjiro je vlastne celkom schopný bojovník, posiela ich k starému majstrovi, ktorý im obom môže pomôcť. Tanjiro a jeho sestra sa teda vydávajú na dlhú cestu s vidinou záchrany v mysli.
Jedna z najväčších manga a anime sérií uplynulých rokov sa dočkala výborného prekladu, ktorý rozhodne stojí za vašu pozornosť.
Recenzia tu.

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Diskusia

človekL
Dobre napísaný článok.
Ps: To som ja Narutard
17.01.2022
8HitBoy
čau ty gigachad!
17.01.2022

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2021

To najlepšie za rok 2021: Videohry (by Janko Guniš)

Aj minulý rok vyšlo niekoľko zaujímavých videohier, z ktorých prehľad tých najlepších vám prinášame :)

To najlepšie za rok 2021: Filmy

Zoznam tých najlepších a najzaujímavejších filmov za minulý rok :)

To najlepšie za rok 2021: Serialy

Aj v tomto roku sa na televíznych a streamovacích kanáloch dalo čo pozerať. Prinášame najlepšie scifi, fantasy a hororové seriály roku 2021 :)

To najlepšie za rok 2021: Anime

Máme za sebou znova rok plný anime. Dobré anime, nepozerateľné anime, epické príbehy, ktoré v nás rozprúdili sny dosiahnuť niečo veľké, ako aj série, ktoré chytili za srdce a do očí priniesli slané vodopády.

To najlepšie za rok 2021: Manga

Tuzemský trh s mangou má už dlhodobo pod palcom české vydavateľstvo CREW. Snáď nijakého nadšenca ázijskej popkultúry neprekvapuje fakt, že aj uplynulý rok si CREW pre nás pripravila množstvo skvelých kúskov. Ohliadnime sa spolu za rokom 2021 a pripomeňme si mangy, na ktoré budeme v dobrom spomínať.

To najlepšie za rok 2021: Komiksy

Top 20 najlepších komiksov a grafických románov za rok 2021! Nech sa páči!

To najlepšie za rok 2021: Young Adult knihy

Ďalší zo série článkov mapujúcich to najlepšie z fantastiky za rok 2021, tentoraz z kategórie Young Adult SFFH literatúry.

To najlepšie za rok 2021: Hororové knihy

Radi sa bojíte? Pripravili sme si pre vás výber tých najlepších zahraničných prekladových hororov, ktoré na slovenskom a českom trhu môžete nájsť. Bu!

To najlepšie za rok 2021: Fantasy knihy

Pokračujeme v best of 2021. Nech sa páči, to naj zo zahraničnej fantasy!

To najlepšie za rok 2021: Science fiction knihy

Pokračujeme v sérii článkov snažiacich sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2021. Nech sa páči - to najlepšie z knižnej science fiction.

To najlepšie za rok 2021: Domáca slovenská a česká scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2021. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej a českej scény.