To najlepšie za rok 2021: Komiksy

Top 20 najlepších komiksov a grafických románov za rok 2021! Nech sa páči!
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Komiksy a grafické romány patria k ďalším nosným médiám fantastického žánru, ktorému sa tento rok veľmi darilo. Spomedzi všetkých sme pre vás vybrali naše Top 20, medzi ktorými nájdete superhrdinské, klasické fantasy, sci-fi i komiksy zamerané na filozofickú stránku existencie, americkú i európsku tvorbu. Nech sa páči 😊

1984: Grafický román. Prvé vydanie (Dobrovský, 2021).
1984: Grafický román. Prvé vydanie (Dobrovský, 2021). / Zdroj Disclaimer
1984: Grafický román - Matyáš Namai (Scenár + Art) (Dobrovský, 2021)
Jedno z najznámejších diel svetovej literatúry v sebe spája prvky spoločensko-politického a vedecko-fantastického románu. Je obžalobou diktatúry vo všetkých jej podobách. Čitateľ sa ponorí do osudov čestného, citlivého a uvažujúceho Winstona Smitha, ktorý sa vzoprie systému, za čo zaplatí krutú daň. Orwell touto knihou predpovedal spoločenský vývoj a neustále vzbudzuje medzi novými čitateľmi nadšenie a fascináciu. Perfektná adaptácia Orwellovej klasickej dystópie, ktorá je svojej predlohe tak verná, že vám behajú po chrbte zimomriavky.

Azimut I. Prvé české vydanie (Crew, 2021).
Azimut I. Prvé české vydanie (Crew, 2021). / Zdroj Disclaimer
Azimut - Wilfrid Lupano (Scenár), Jean-Baptiste Andréae (Art) (Crew, 2021)
Alenka v krajine zázrakov na steroidoch. Neviem čo Lupano a Andreae užívali pri tvorbe, ale zdá sa že im to šliapalo naplno. Azimut vás hodí do sveta ktorý vám zrejme pripomenie vaše obľúbené detské knihy, avšak nedajte sa oklamať. Jeho svet je temný, krutý a plný postavičiek ktoré sa v honbe za vlastným blahom neštítia ničoho. Hlavný príbeh sa točí okolo času, honbe za večnou mladosťou a strachom zo starnutia. Každá stránka komiksu prináša niečo nové a bláznivé, avšak vo výsledku to všetko drží pekne pokope a vytvára nádherný pestrý svet. Ten ešte viac podtrhuje akvarelová kresba. Ak by ste si z komiksov, ktoré sa k nám dostali tento rok, mali prečítať len jeden, určite je to tento.

Batman Mikea Mignoly. Prvé české vydanie (Crew, 2021).
Batman Mikea Mignoly. Prvé české vydanie (Crew, 2021). Disclaimer
Batman Mikea Mignoly - Brian Augustyn, Mike Mignola, et al. (Scenár), Mike Mignola & Troy Nixey (Art) (Crew, 2021)
Steampunkový Batman! Od Mikea Mignoly, otca Hellboya! S príbehmi ako vyšitými od H. P. Lovecrafta a E. A. Poea! Odohrávajúci sa v neskoro viktoriánskom a predvojnovom Gothame! Čo dodať? Batman Mikea Mignoly obsahuje štyri príbehy, z ktorých najlepšie sú hneď prvé dva: Zkáza, jež postihla Gotham a Gotham ve světle plynových lamp. V tom prvom musí Bruce čeliť tajomnej kliatbe i monštru terorizujúcemu Gotham, kým v druhej sa ocitáme zoči voči Jackovi Rozparovačovi! Za nás skvelý atmosférický Batman, ktorého odporúčame čítať pekne krásne v noci pri dobrej hudbe a horúcom čaji.

Batman: Tři Jokeři. Prvé české vydanie (Crew, 2021).
Batman: Tři Jokeři. Prvé české vydanie (Crew, 2021). / Zdroj Disclaimer
Batman: Tři Jokeři - Geoff Johns (Scenár), Jason Fabok (Art) (Crew, 2021)
Aj keď sme stále v superhrdinskom svete, tento komiks je jednoznačne pre dospelejšie publikum. Geoff Johns a Jason Fabok vzdávajú hold legendárnej klasike Kameňák z pera Alana Moora. Batman v nej rieši prípad troch rôznych Jokerov a pomocnú ruku prikladajú aj tí, ktorých život korunný princ zločinu poznačil najviac - bývalý Robin Jason Todd, ktorý Jokerovou rukou umrel a Batgirl Barbara Gordon, ktorú na niekoľko rokov zmrzačil a pripútal na invalidný vozík. Temný príbeh o prekonávaní nepredstaviteľných tráum je podložený nádhernou kresbou a vôbec nepreháňam, keď tvrdím, že sa jedná o jeden z najlepších Batman komiksov poslednej dekády.

Dracula. Prvé české vydanie (Crew, 2021).
Dracula. Prvé české vydanie (Crew, 2021). / Zdroj Disclaimer
Dracula - Georges Bess (Scenár + Art) (Argo, 2021)
Komiksová adaptácia jedného zo základných diel žánru osekáva knihu na nevyhnutnú podstatu a bude tak dobrou aj pre tých, ktorých Jonathanove denníkove zápisky (rovnako ako mňa) trochu nudili. George Bess svojou secesnou kresbou prenáša gotickú atmosféru do komiksového média a úžasné, aj keď len čiernobiele, celostránkové panely robia knihu stráviteľnou aj pre súčasné publikum.

Chlad. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2021).
Chlad. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2021). / Zdroj Disclaimer
Chlad - Paul Tobin (Scenár), Juan Ferreyra (Art) (Comics Centrum, 2021)
Trojdielna miniséria chlad u nás vyšla pekne spolu v jednej krásnej obrovskej knihe. Prináša temný svet, kde sa preháňajú monštrá kŕmiace sa ľudským zúfalstvom. Ich svet je bizarný, ponurý avšak nie nepodobný tomu nášmu. Aj keď autori nie úplne zvládajú stavbu sveta a definovanie jeho pravidiel, to v čom komiks exceluje je kresba. Každá príšera je nápadito stvárnená a Chlad tak ponúka príjemný atmosférický hororový zážitok.

Kolosální Conan, král aquilonský. Prvé české vydanie v tejto podobe (Comics Centrum, 2021)
Kolosální Conan, král aquilonský. Prvé české vydanie v tejto podobe (Comics Centrum, 2021) / Zdroj Disclaimer
Kolosální Conan, král aquilonský / Timothy Truman (Scenár), Tomás Giorello & Paul Lee (Art) (Comics Centrum, 2021)
Kolosálne knihy, epické niekoľko sto stranové buxy, na ktoré v prípade použitia potrebujete zbrojný as, patria k najväčším (i najdrahším) omnibusovým komiksom vydaných u nás. Najmä Conan pri s vyše 680 stranami a tri a pol kilami spadá do tejto kategórie. A nielen veľkosťou. Obsah je nabitý grafickým spodobnením Howardových príbehov - od Šarlátovej citadely, cez jediný Howardov román Meč s fénixom až po Vlkov za hranicou. V nich znova nájdeme toho Conana, ktorého tak všetci zbožňujeme: veľkého, svalnatého, brutálneho, zamračeného a s krutým úsmevom na perách chrániaceho spanilé devy i svoj Aquilonský trón. Pre fanúšikov komiksu, Howarda, Conana, fantasy…a vlastne pre všetkých povinná jazda!

Liga spravedlnosti: Žádná spravedlnost. Prvé české vydanie (Crew, 2021).
Liga spravedlnosti: Žádná spravedlnost. Prvé české vydanie (Crew, 2021). / Zdroj Disclaimer
Liga Spravedlnosti: Žádná Spravedlnost - Scott Snyder et al. (Scenár), Jorge Jimenez et al. (Art) (Crew, 2021)
Pokračujeme v akčnej zábave a „stajňu“ DC Comics reprezentuje tento nadupaný event z pera Scotta Snydera. Je to veľká kozmická udalosť, ktorá sa rozhodne nedrží pri zemi. Hrdinovia sú v nej nútení spojiť sily so záporákmi, keďže osud vesmíru ako takého nie je ľahostajný ani jednému z táborov. Komiks je zároveň úvodnou kapitolou pre vynikajúci Justice League run Scotta Snydera, ktorý Crew začne vydávať tento rok. Verte mi, je sa na čo tešiť. Ak chcete o evente vedieť viac, môžete sa pozrieť na moju podrobnú recenziu.

Měsíční tvář. Prvé české vydanie (Crew, 2021).
Měsíční tvář. Prvé české vydanie (Crew, 2021). / Zdroj Disclaimer
Měsíční tvář - Alejandro Jodorowsky (Scenár), François Boucq (Art) (Crew, 2021)
Jodovi tento rok vyšli v preklade hneď dva komiksy, no práve Měsíční tvář stojí za zmienku. Skvelý príbeh stojaci na klasických klišé Jodorowského tvorby dopĺňa skvelá Boucqova kresba. Príbeh o prosťáčikovi konajúcom zázraky, ktorého moc sa chystá využiť lokálny diktátor má všetky prvky Alejandrovej tvorby: od mesiášstva cez degenerovaných diktátorov, dekadenciu, sex i násilie so všade prítomným mysticizmom s plným využitím Jungových archetypov. Hlavný hrdina, pritom príbehom plným rôznych nástrah i absurdných situácií prechádza tak akosi mimovoľne, akoby sa ho to ani netýkalo. Skvelé dielo do majstra transcendentálnej mystickosti.

NANITS obálka
NANITS obálka Disclaimer
NANITS chronicles - Robert Kaločai et al. (Scenár), David Anton (PUSTE) et al. (Art) (Epocha, 2021)
Kyberpunkový postapo komiks pre dospelých, ktorý sa na nič nehrá a svojou kvalitou smelo konkuruje najväčším ťahákom západnej konkurencie. Žiadni skautíci v oblečkoch zachraňujúci mačky zo stromov, ale celkom reálna temná budúcnosť s reálnymi postavami. Budúcnosť, ktorá v súvislosti s udalosťami posledných mesiacov rezonuje o to viac. Ľudstvo sa v ňom stretne s vysoko nákazlivým vírusom, ktoré ho takmer v priebehu pár mesiacov vyhladia. Zem je na tom dokonca tak, že sa od nej dištancuje aj marťanská kolónia, ktorá sa rovno vyhlási za suverénny štát. Napokon vďaka nanotechnologickému zázraku Nanits prežijeme, ba čo viac, s ich pomocou takmer odstránime všetky choroby. Všetko má však svoju cenu. Tuzemské prekvapenie roku 2021 a pravdepodobne najlepší český komiks.

Neonomicon. Prvé české vydanie (Argo, 2021).
Neonomicon. Prvé české vydanie (Argo, 2021). / Zdroj Disclaimer
Neonomicon - Alan Moore (Scenár), Jacen Burrows (Art) (Argo, 2021)
Moore a Lovecraft tvoria dosť previazanú kombináciu. To si koniec-koncov mohli čitatelia odskúšať už na epickom Providence, ktorý nám pred dvoma rokmi nadelilo vydavateľstvo Argo. Bez ohľadu na problémy s českým vydaním, ide o úžasný komiks, ktorý stojí za to prečítať a na ktorý Nenonomicon priamo nadväzuje. V ňom sa ocitáme v koži dvoch agentov FBI vyšetrujúcich tajomné rituálne vraždy, do ktorých je nejakým spôsobom namočený bývalý vyšetrovateľ FBI, ktorý teraz sedí vo väzbe ako odsúdený vrah. V súbornom vydaní obsahujúcom komplet série Alan Moore's The Courtyard a Neonomicon sa snúbi Moorove i Lovecraftove šialenstvo a cit pre tajomno, napätie i hrôzu. Skvelý hororový komiks, ktorý ocenia nielen fanúšikovia oboch či podivínov.

Přístav Země / Zatmění. Prvé české vydanie (Mighty Boys, 2021).
Přístav Země / Zatmění. Prvé české vydanie (Mighty Boys, 2021). / Zdroj Disclaimer
Přístav Země / Zatmění - Zack Kaplan (Scenár), Andrea Mutti & Giovanni Timpano (Art) (Mighty Boys, 2021)
Prvý komiks nového vydavateľstvo Mighty Boys. T sa zapísalo trocha (trocha dosť) chaotickým úvodom, kedy to už chvíľu vyzeralo tak, že komiks, na ktorý počas crowdfundingovej kampane vyzbierali peniaze, vôbec nevznikne. Našťastie sa opak ukázal pravdou a my sa teraz môžeme tešiť na akýsi prierez dvoch významných komiksov od scenáristu Zacka Kaplana. Prvý dielo omnibusu je Prístav Zeme, ktorý nás zavedie do blízkej budúcnosti vzdialenej sotva pár rokov, kedy sa na Zemi ukáže oficiálna delegácia mimozemšťanov s cieľom vybudovať na Zemi prístav. Emzáci nie sú ani dobrí, ani zlí, sú to skrátka obchodníci, ktorí chcú z našej planéty profitovať. Druhým kúskom je postapo Zatmenie, v ktorom nachádzame Zem spálenú od Slnka. Ľudstvo sa presunulo do podzemia, v ktorom panuje bieda, napätie i boj o život. Za nás skvelé diela, krásne nakreslené scifi komiksy s prepracovaným dejom i psychológiou postáv.

Shi. Prvé české vydanie (Josef Vybíral, 2021).
Shi. Prvé české vydanie (Josef Vybíral, 2021). / Zdroj Disclaimer
Shi - Benoit Drousie (Zidrou) (Scenár), José Homs (Homs) (Art) (Josef Vybíral, 2021)
Londýn, na prvý pohľad žiarivý, avšak prehnitý vo vnútri. Plný hriechu, intríg, úkladov a tajných kultov. Dve ženy sa v čase Svetovej výstavy v roku 1851 snažia vzoprieť svojmu osudu a pomstiť mužom ktorý ich zneužívajú pre svoje ciele. To všetko okorenené trochou nadprirodzena. Shi prináša modernú európsku kresbu, avšak stále prehľadnú bez zbytočných chaotických scén. Kniha obsahuje prvé dva albumy série. Záverečné dva by mali prísť budúci rok.

Sweet Tooth - Mlsoun #01. Prvé české vydanie (Crew, 2021).
Sweet Tooth - Mlsoun #01. Prvé české vydanie (Crew, 2021). / Zdroj Disclaimer
Sweet Tooth - Mlsoun #01 - - Jeff Lemire (Scenár + Art) (Crew, 2021)
Apokalypsa. Znova vírus a znova sme to takmer ako ľudstvo nezvládli. Ľudí prežilo len pár a aj tí sú na tom dosť zle. Uprostred toho všetkého, celého toho nešťastia sa začnú rodiť tajomní mutanti - deti so zvieracími rysmi. A tak nečudo, že sú automaticky oni označení za vinníkov a zabíjaní a lovení. Toto je príbeh jedného takého dieťaťa - chlapca s jeleními rysmi menom Gus. Už od malička je vychovávaný v ústraní svojim “otcom”, no keď ich vypátrajú lovci, vyzerá to s ním zle. Našťastie ho zachráni obrovský chlap, násilník Jepper. Ten Gusovi sľúbi, že bude sprevádzať do ďalekého azylu, kde sa nebude musieť báť lovcov. Môže mu však Gus veriť? Neskazí malého nevinného chlapca obrova drsná povaha? Prežijú vôbec úskalia novej krutej spoločnosti, kde sa deti so zvieracími rysmi lovia ako štvaná zver?

Šninklova veliká moc. Druhé české vydanie (Crew, 2021).
Šninklova veliká moc. Druhé české vydanie (Crew, 2021). / Zdroj Disclaimer
Šninklova veliká moc - Jean Van Hamme (Scenár), Grzegorz Rosiński (Art) (Crew, 2021)
Šninklovia sú maličké bytosti nie nepodobné gnómom alebo hobbitom. Majú však smolu, pretože žijú vo svete večnej vojny, kde sa ich prežitie počíta na minúty. Niekedy sa však stane zázrak a po gigantickom stretnutí obrovských armád šninkl J'on ako jeden z mála prežije. Práve jemu sa zjaví stvoriteľ sveta a poverí ho úlohou ukončiť všetky konflikty. Aby mu to nejako zľahčil, obdarí ho obrovskou mocou, avšak nevysvetlí v čom tkvie. J'on však rozhodne nie je žiaden akčný spasiteľ sveta a jediné čo chce je pokoj a kľud. Asi tak nejako by sa dala popísať dnes už klasika európskej komiksovej tvorby od Jeana Van Hamma a Grzegorza Rosińského, tvorcov legendárneho Thorgala. Skveé fantasy prešpikované biblickými motívmi i odkazmi na Pána prsteňov, ktoré patrí k filozofickejším dielam rozhodne odporúčame všetkými desiatimi.

Trilogie Nikopol. Prvé súborné české vydanie (Argo, 2021).
Trilogie Nikopol. Prvé súborné české vydanie (Argo, 2021). / Zdroj Disclaimer
Trilogie Nikopol - Enki Bilal (Scenár + Art) (Argo, 2021)
Blízka dystopická budúcnosť v ktorom sa stretávajú postmoderné, až kyberpunkové vízie, Orwelovská antiutópia, diktátorský režim a starovekí egyptský bohovia na čele s Horom? Aj takéto čosi môžete nájsť na poli európskeho komiksu. Enki Bilal je francúzsky autor komiksov so srbskými koreňmi je u nás celkom známy a jeho Nikopol tu už pred dvadsiatimi rokmi vo vydavateľstve Egmont vyšiel v troch samostatných zväzkoch. To však nevadí, pretože navzájom sa prelínajúce príbehy autokratického starostu Paríža, navrátilca Nikopola i staroegyptského boha Hóra rozhodne stojí za nové vydanie.

Válka říší. Prvé české vydanie (Crew, 2021).
Válka říší. Prvé české vydanie (Crew, 2021). / Zdroj Disclaimer
Válka Říší - Jason Aaron (Scenár), Russell Dauterman (Art) (Crew, 2021)
Na epické vyvrcholenie Thor ságy Jasona Aarona som sa podrobnejšie pozrel v mojej recenzii. Tento letný akčný blockbuster si svoje miesto medzi najlepšími komiksami tohto roku rozhodne zaslúži. Má to parádny príbeh nabitý akciou, humorom a napätím a celé je to krásne nakreslené. Navyše, niektoré Dautermanove výtvarné techniky premenili komiks v plnohodnotný vojnový zážitok. Samostatne bezproblémovo fungujúca popcornovka, ktorá reprezentatívne prezentuje všetky podstatné postavy sveta Marvel Comics, by nemala chýbať v zbierke tomu, kto od sekvenčného umenia očakáva v prvom rade zábavu.

Vrána. Piate (v tejto rozšírenej verzii prvé) české vydanie (Comics Centrum, 2021).
Vrána. Piate (v tejto rozšírenej verzii prvé) české vydanie (Comics Centrum, 2021). / Zdroj Disclaimer
Vrána - James O'Barr (Scenár + Art) (Comics Centrum, 2021)
Kultový komiks Vrána od Jamesa O Barra určite netreba predstavovať. Tento poetický a melancholický príbeh o smrti a pomste je mimoriadne obľúbený a každé jeho vydanie sa bleskovou rýchlosťou vypredá. Comics Centrum preto koncom roka vydalo krásne nadrozmerné vydanie, ktoré je reprezentatívnou ozdobou každej komiksovej knižnice. Už len stihnúť si ukoristiť svoj kúsok, pretože Vrana za to jednoznačne stojí.

Wonder Woman: Mrtvá Země. Prvého české vydanie (Crew, 2021).
Wonder Woman: Mrtvá Země. Prvého české vydanie (Crew, 2021). Disclaimer
Wonder Woman: Mrtvá Země - Daniel Warren Johnson (Scenár + Art) (Crew, 2021)
Ďalší komiks vydaný v nadrozmernom formáte nás zavedie do postapokalyptickej budúcnosti, v ktorej ľudstvo obýva nukleárnu pustinu preplnenú obrovskými Kaiju monštrami. Do tejto bezútešnej reality sa prebúdza Wonder Woman, takmer bez schopností a ozbrojená jedine Batmanovým opaskom. Na svojej púti zisťuje, aké udalosti viedli ku katastrofe, ktorá môže za stav sveta a tiež bojuje boj za ľudskosť, lásku a nádej. Vo svojej podrobnej recenzii som sa vyjadril, že ak by ste si mohli v 2021 kúpiť jediný super hrdinský komiks, tak nech to je tento skvelý počin napísaný a nakreslený Danielom Warrenom Johnsonom.

Z pekla. Tretie, prepracované české vydanie (BB Art, 2021).
Z pekla. Tretie, prepracované české vydanie (BB Art, 2021). / Zdroj Disclaimer
Z pekla (farebné prepracované vydanie) - Alan Moore (Scenár), Eddie Campbell & Pete Mullins (Art) (BB-Art, 2021)
Nové prepracované farebné vydanie legendárneho komiksu, na základe ktorého v roku 2001 vznikol film s Johnny Deppom v hlavnej roli. Mysteriózny horor, ktorého filmové spracovanie kĺže iba po povrchu, nás privádza do 19. storočia, kedy sa ulicami Londýna pohyboval postrach meno Jack Rozparovač. Jedno z najznámejších Moorových diel, perfektne vystihujúce dobovú atmosféru, postavy, reálie i samotného Jacka a pátranie po ňom, pri čítaní ktorého nás už niekoľko desaťročí mrazí na chrbte. Dokonalé dielo, ktoré naozaj po prvý raz vychádza kolorované. Škoda len, že sa vydavateľstvo rozhodlo nejsť do väčšieho formátu, ktorý by si takéto dielo isto zaslúžilo.

Ďalšie zaujímavé tituly:
Barbar Conan #02: Život a smrt barbara Conana, kniha druhá (Comics Centrum, 2021)
Bůh krys (Argo, 2021)
Dobyvatelé (Crew, 2021) v edícii Modrá CREW
Hellblazer: Vzlety a pády (Crew, 2021)
Král, jenž byl a bude (Comics Centrum, 2021)
Negalyod: Božský had (Argo, 2021)
Paper Girls I. (Crew, 2021)
Podivné nebe nad východním Berlínem (Comics Centrum, 2021)
Requiem: Upíří rytíř III. (Crew, 2021) Tretí diel série
Severská mytologie I. (Argo, 2021)
Velký vezír Iznougud (Crew, 2021) v edícii Mistrovské díla evropského komiksu
Criminal: Každý je zločinec (BB-art, 2021)

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2021

To najlepšie za rok 2021: Videohry (by Janko Guniš)

Aj minulý rok vyšlo niekoľko zaujímavých videohier, z ktorých prehľad tých najlepších vám prinášame :)

To najlepšie za rok 2021: Filmy

Zoznam tých najlepších a najzaujímavejších filmov za minulý rok :)

To najlepšie za rok 2021: Serialy

Aj v tomto roku sa na televíznych a streamovacích kanáloch dalo čo pozerať. Prinášame najlepšie scifi, fantasy a hororové seriály roku 2021 :)

To najlepšie za rok 2021: Anime

Máme za sebou znova rok plný anime. Dobré anime, nepozerateľné anime, epické príbehy, ktoré v nás rozprúdili sny dosiahnuť niečo veľké, ako aj série, ktoré chytili za srdce a do očí priniesli slané vodopády.

To najlepšie za rok 2021: Manga

Tuzemský trh s mangou má už dlhodobo pod palcom české vydavateľstvo CREW. Snáď nijakého nadšenca ázijskej popkultúry neprekvapuje fakt, že aj uplynulý rok si CREW pre nás pripravila množstvo skvelých kúskov. Ohliadnime sa spolu za rokom 2021 a pripomeňme si mangy, na ktoré budeme v dobrom spomínať.

To najlepšie za rok 2021: Komiksy

Top 20 najlepších komiksov a grafických románov za rok 2021! Nech sa páči!

To najlepšie za rok 2021: Young Adult knihy

Ďalší zo série článkov mapujúcich to najlepšie z fantastiky za rok 2021, tentoraz z kategórie Young Adult SFFH literatúry.

To najlepšie za rok 2021: Hororové knihy

Radi sa bojíte? Pripravili sme si pre vás výber tých najlepších zahraničných prekladových hororov, ktoré na slovenskom a českom trhu môžete nájsť. Bu!

To najlepšie za rok 2021: Fantasy knihy

Pokračujeme v best of 2021. Nech sa páči, to naj zo zahraničnej fantasy!

To najlepšie za rok 2021: Science fiction knihy

Pokračujeme v sérii článkov snažiacich sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2021. Nech sa páči - to najlepšie z knižnej science fiction.

To najlepšie za rok 2021: Domáca slovenská a česká scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2021. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej a českej scény.