To najlepšie za rok 2021: Fantasy knihy

Pokračujeme v best of 2021. Nech sa páči, to naj zo zahraničnej fantasy!
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Zahraničných fantasy kníh preložených do slovenského či českého jazyka vyšlo v minulom roku naozaj obrovské množstvo. Bavíme sa o stovkách kníh, pričom prečítať všetky naozaj nie je v ľudských silách. Preto sme z tých, čo sme čítali, pre vás vybrali podľa nás tie najzaujímavejšie a najlepšie, ktoré v slovenskom a českom preklade vyšli.
V zozname nie sú zahrnuté young adult knihy, ktoré budú mať vlastnú kategóriu.


Rieky Londýna. Prvé slovenské vydanie (Slovart, 2021).
Rieky Londýna. Prvé slovenské vydanie (Slovart, 2021). / Zdroj Disclaimer
Ben Aaronovitch – Rieky Londýna (Slovart, 2021)
Ak milujete urban fantasy plné tajomstiev, mágie, podivných tvorov a detektívneho odhaľovania, tak si isto nenechajte ujsť Rieky Londýna! Peter Grant je mladý londýnsky detektív, ktorý musí nielenže nájsť pôvodcu hrozivo vyzerajúcich vrážd, ale aj zabezpečiť mier medzi dvoma prastarými božstvami londýnskych riek, zastaviť postupne sa stupňujúce šialenstvo v uliciach a ochrániť svojich priateľov. A, samozrejme, prijať fakt, že len pred chvíľkou sa rozprával so svedkom vraždy – duchom mŕtveho – a akceptovať existenciu mágie. Našťastie nebude na to všetko sám a spolu s inšpektorom Nightingalleom odhalia temnotu skrývajúcu sa v uličkách prastarého mesta. Slovenské vydanie prvej časti v zahraničí veľmi obľúbenej série detektívnej urban fantasy.

Hrdinovia - Obálka - Obálka slovenského vydania
Hrdinovia - Obálka - Obálka slovenského vydania / Zdroj Disclaimer
Stephen Fry – Hrdinovia (Tatran, 2021)
Koncom tohto roku sa čitateľom do rúk dostalo voľné pokračovanie gréckej mytológie prerozprávanej známym komikom Stephenom Fryom. Kým predchádzajúci zväzok pomenovaný jednoducho Mýty sa venoval kozmológii a bohom antického sveta, aktuálny s názvom Hrdinovia sa, šokujúco, venuje voľnému prerozprávaniu mýtov o najväčších hrdinoch starovekého sveta. Stephen Fry si s humorom sebe vlastným vzal na paškál najznámejších héroov, od Persea cez Tésea, Orfea, Atalantu až po najväčšieho siláka zo všetkých Hérakla a Iásona a výpravu za zlatým rúnom. Stephen Fry tak vytvoril dielo, ktoré s historickou precíznosťou, a to vrátane veľkého množstva odkazov pod čiarou, dokáže podať dávne legendy takým spôsobom, aby boli poučné a zároveň vďaka jeho štýlu pretkávaným klasickým anglickým humorom aj veľmi zábavné. Už teraz sa tešíme na tretí diel, ktorý by sa mal venovať Trójskej vojne!

Diabol a temné vody. Prvé slovenské vydanie (Slovenský spisovateľ, 2021)
Diabol a temné vody. Prvé slovenské vydanie (Slovenský spisovateľ, 2021) / Zdroj Disclaimer
Ďábel a temné vody. Prvé české vydanie (Vendeta, 2021)
Ďábel a temné vody. Prvé české vydanie (Vendeta, 2021) / Zdroj Disclaimer
Stuart Turton - Diabol a temné vody / Ďábel a temné vody (Slovenský spisovateľ, 2021 a Vendeta, 2021)
Mysteriózny detektívny príbeh od autora Siedmych smrtí Evelyn Hardcastlovej. Na palube námornej obchodnej lode prepravujú Samuela Pippsa, najväčšieho detektíva svojej doby, aby v Amsterdame čelil súdu a poprave. Spolu s ním sa na lodi nachádza aj Pippsov najlepší priateľ Arent, ktorý verí v jeho nevinu a dúfa v očistenie priateľovho mena. No po tom čo sa uprostred plavby začnú na palube lode diať tajomné a hrozivé veci, bude musieť celá posádka vložiť svoj osud do Arentových a Pippsových rúk.

Potíže s mírem. Prvé české vydanie (Polaris, 2021).
Potíže s mírem. Prvé české vydanie (Polaris, 2021). / Zdroj Disclaimer
Joe Abercrombie – Potíže s mírem (Polaris, 2021)
Abercrombieho návrat do sveta Prvého zákona v novej trilógii Věk šílenství sa stretol s obrovským nadšením. Svet sa zmenil a o slovo sa hlási industriálna revolúcia. Parostroje a novovznikajúci priemysel súperí o miesto s mágiou, ktorá však ešte stále nepovedala svoje posledné slovo. Svet sa síce zmenil, ale ľudia sú stále tými istými všivavými podrazákmi ako pred desiatkami rokov. A v prípade Abercrombieho to platí dvojnásobne. V nových reáliách starého sveta sa stretávame nielen s potomkami hrdinov, ale aj s niektorými starými známymi z predchádzajúcej trilógie. Znova dôjde na intrigy, akčné scény a masakre, znova sa vyťahujú staré krivdy, ktoré je najlepšie očistiť krvou. Druhý diel novej série.

Světatvůrci. Prvé české vydanie (Host, 2021).
Světatvůrci. Prvé české vydanie (Host, 2021). / Zdroj Disclaimer
Robert Jackson Bennett – Světatvůrci (Host, 2021)
Autor Božských miest pokračuje v novej sérii z magicpunkového sveta Záhutia. Uprostred sveta využívajúceho industrializovanú mágiu sa rozhorel boj, ktorý musí Sancia, spolu so svojimi nepravdepodobnými spojencami, zviesť proti dávnej hrozbe. Stáročia mŕtvy Krasedés Magnus, prvý a najväčší hierofant, dokázal svojimi skribovacími schopnosťami meniť realitu. Teraz hrozí, že povstane z mŕtvych a celý svet pocíti jeho hnev. Čo viac dodať? Skvelé fantasy, v ktorom sa magické predmety sériovo vyrábajú pomocou priemyselného skribovania, perfektne zvládnutý systém mágie, napínavý príbeh i prepracované postavy.

Piranesi. Prvé české vzdanie (Argo, 2021).
Piranesi. Prvé české vzdanie (Argo, 2021). / Zdroj Disclaimer
Susanna Clarke – Piranesi (Argo, 2021)
Piranesi žije v dome. Dom sa skladá z nespočetných siení a predsiení plných zvláštnych sôch, jeho najspodnejšie poschodie je zaplavené morom a to najvrchnejšie voľne otvorené oblohe. Dom je skrátka celý svet. Fanúšikovia Susanny Clarke na jej druhý román čakali dlho, až 16 rokov. Opäť sa jej ale nepochybne podarilo napísať výnimočné dielo, aj keď úplne iné ako Jonathan Strange a pán Norrel. Nová Clarkeovej kniha je omnoho kratšia, útlejšia, no vďaka svojmu filozofickému presahu podobne ako Doktorova Tardis či Hermionina kabelka vnútri omnoho väčšia, než sa zdá navonok. Dej síce plynie pomaly, v lyricko-melancholickej atmosfére, ale udrží čitateľovu pozornosť svojou tajomnosťou a mnohými podnetmi na zamyslenie. O české vydanie Piranesiho sa postaralo vydavateľstvo Argo.

Inkoust a pečeť: Příběh ze světa Železného druida. Prvé české vydanie (Laser-books, 2021).
Inkoust a pečeť: Příběh ze světa Železného druida. Prvé české vydanie (Laser-books, 2021). / Zdroj Disclaimer
Kevin Hearne – Inkoust a pečeť (Laser, 2021)
Byť mágom je celkom fajn. Obzvlášť, ak ste veľmi nadaným mágom, ktorý dokáže zosielať silné kúzla pomocou pečatí nakreslených magickým atramentom. Tak ako to vie Al. Lenže Al má smolu, lebo je aj prekliatym mágom – každý, kto začuje jeho hlas, k nemu začne cítiť spaľujúcu nenávisť, a tak je Al odsúdený komunikovať s okolím len písomne, SMSkami alebo rôznymi ďalšími aplikáciami. Navyše, byť učňom u takého mága znamená riskovať svoj život. Keď príde Al aj o posledného učňa, začne pátrať nielen po koreňoch svojej kliatby, ale ako sa ukáže neskôr, aj po jeho vrahoch. Nová séria zo sveta Železného druida, ktorá v sebe spája nápaditosť, skvelé postavy, humor a vlastne všetko to, čo na Kevinovi Hearnovi milujeme.

Král Conan. Prvé české vydanie v tejto podobe (Argo, 2021).
Král Conan. Prvé české vydanie v tejto podobe (Argo, 2021). / Zdroj Disclaimer
Robert E. Howard – Král Conan (Argo, 2021)
Návrat Kráľa! A to so všetkými poctami, aký návrat musí mať! Trúbte a radujte sa, lebo sme sa po rokoch konečne dočkali prvej časti nového súborného vydania poviedok o najslávnejšom barbarovi. Síce ide už o tretie takéto vydanie (predchádzajúce dve vyšli vo vydavateľstvách AFSF v roku 1997 a v Aurore v 2007), no sú už dávno nezohnateľné. Navyše má vydavateľstvo Argo v pláne pustiť von preklad pôvodných neupravených textov, ktoré majstrovi Kantůrkovi v čase prekladu do češtiny neboli prístupné. Do rúk by sme mali teda dostať pôvodné surové Howardove príbehy o Conanovi v krásnych knihách!

Stali jsme se městem. Prvé české vydanie (Host, 2021).
Stali jsme se městem. Prvé české vydanie (Host, 2021). / Zdroj Disclaimer
N. K. Jemisin – Stali jsme se městem (Host, 2021)
Fascinujúci román, v ktorom sa všetky mestá vyvíjajú, aby napokon dosiahli stupeň vlastného uvedomenia sa a ožijú. Vo svojom zrode prechádzajú metafyzickou premenou, čo vždy vycítia ich Nepriatelia. Aj preto majú mestá avatarov, aby ich chránili. Trocha iná, ale stále nápaditá Jemisinka, ktorá tentoraz vykúzlila úžasné moderné urban fantasy. V ňom sa päť častí New Yorku musí spojiť proti tajomnému Nepriateľovi ohrozujúcim Veľké jablko. Kniha hýri úžasnými nápadmi i skvelým vykreslením hlavných postáv. Už len samotný nápad akejsi mestskej singularity, ich lovecraftovských Nepriateľov i prepojenie avatarov jednotlivých štvrtí (Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens a Staten Island) s mestskými archetypmi je dôkazom autorkinej majstrovskej nekonvenčnej fantázie, ktorá jej za tento román priniesla ocenenie BSFA (Britskej Science Fiction Asociácie) a nominácie na cenu Hugo i Nebula.

Smrtící Luna. Prvé české vydanie (Host, 2021).
Smrtící Luna. Prvé české vydanie (Host, 2021). / Zdroj Disclaimer
N. K. Jemisin – Smrtící Luna (Host, 2021)
Ďalšia Jemisinová na zozname, pýtate sa? Ále, čert to ber! Veď píše perfektne! A je pritom jedno, že ide o starší román, ako v prípade Smrtící Luny. V ňom zavítame do hlavného mesta ríše Gudžárej, v ktorej platí jediné pravidlo – mier. Mier za každú cenu. Preto sa ulicami mesta ticho zakrádajú Zberači – ochrancovia mesta, kňazi bohyne snov, ktorí zberajú mágiu od spiacich obyvateľov a využívajú ju na liečenie a tíšenie ostatných. A niekedy aj k zabíjaniu – ak je treba. Všetko sa však začne rútiť, keď niekto začne v mene bohyne vraždiť nevinných spiacich. V knihe sa Jemisinová predstavuje v plnej paráde, tak ako ju milujeme, s rozvážnym tempom pomaly odhaľujúcim závoj tajomna, skvelými postavami i prepracovaným systémom mágie.

Bohové jadeitu a stínu. Prvé české vydanie (Jota, 2019).
Bohové jadeitu a stínu. Prvé české vydanie (Jota, 2019). / Zdroj Disclaimer
Silvia Moreno-Garcia – Bohové jadeitu a stínu (Jota, 2021)
Fantastika prepojená na mezoamerickú kultúru sa na domácom trhu často neobjavuje, hoci je prostredie Inkov, Máyov a Aztékov pre stredoeurópanov isto veľmi zaujímavé. Spamäti možno spomenúť len pár kníh, medzi nimi napr. Hrsti jadeitu, Aztécke století, skvelé Vykoupení Kryštofa Kolumba či len nedávno vydanú alternatívnu históriu Civilizace. Je preto super, že túto malú skupinku s pre nás exotickými témami rozšírilo vydavateľstvo Jota fantasy románom od mexicko-kanadskej autorky Silvie Moreno-Garcia. Kniha, odohrávajúca sa v Mexiku v 20-tych rokoch minulého storočia, nesie prvky urban fantasy, road tripu a hororu. Rozpráva príbeh mladej Mexičanky Kasiopei, ktorá slúži v podniku svojho starého otca. Po tom, čo zo zavretej truhlice omylom vypustí stáročia uzamknutého mayského boha smrti bažiaceho po pomste, jej neostáva nič iné, než podniknúť cestu nielen svetom živých, ale aj mŕtvych. A ako vieme, z ríše mŕtvych sa ľudia nezvyknú veľmi vracať späť.

Adept. Prvé české vydanie (Fobos, 2021).
Adept. Prvé české vydanie (Fobos, 2021). / Zdroj Disclaimer
Adam Przechrzta – Adept (Fobos, 2021)
Nadupaná inovatívna urban fantasy od poľského autora odohrávajúca sa v alternatívnej histórii, kde je Poľsko stále ešte pod nadvládou cárskeho Ruska. Uprostred Varšavy, Petrohradu i Moskvy sa zčista-jasna objavia tajomné rozpínajúce sa enklávy obývané príšerami, kde tak úplne neplatia klasické fyzikálne zákony. Do enkláv sa môžu vydať len členovia cárskej gardy a alchymisti, ktorí odtiaľ získavajú ingrediencie pre svoje experimenty. Ich postupné rozširovanie, najrôznejšie príšery z nich vychádzajúce a terorizujúce okolie, intrigy, politika a nekalé plány mocných však začnú ohrozovať celé mesto a postupne aj svet. Prvá kniha série Materia Prima snúbiaca v sebe mestské fantasy, alternatívnu históriu i legendárny Stalker / Piknik pri ceste od bratov Strugackých zaujme svojou nápaditosťou, prostredím i rýchlym spádom. Navyše, koľko poznáte kníh, kde hrdinom zachraňujúcim svet je lekárnik?

Chmurný Válečník. Prvé české vydanie (Planeta 9, 2021).
Chmurný Válečník. Prvé české vydanie (Planeta 9, 2021). / Zdroj Disclaimer
Alistair Rennie – Chmurný válečník (Planeta 9, 2021)
Rozhodne najzaujímavejšia a najpodivnejšia kniha minulého roka. Plná násilia, bizarných sexuálnych praktík a zvláštnych postáv. Kniha, ktorá neponúka silný vývoj postáv, stavbu sveta ani uspokojivý záver. Kniha, v ktorej je cesta cieľom. Kniha, ktorú nie je ľahké žánrovo zaradiť. Avšak zároveň kniha, ktorá dokáže pohltiť svojou pochmúrnou atmosférou a hrou s klasickými žánrovými vzormi. Je ťažké povedať, o čom Chmurný válečník vlastne je. To si musí zažiť každý čitateľ sám. Avšak dúfam, že autor sa do tohto sveta ešte vráti, možnosti sú viac než zaujímavé…

Stopa blesku. Obálka prvého českého vydania (Gnóm!, 2021).
Stopa blesku. Obálka prvého českého vydania (Gnóm!, 2021). Disclaimer
Rebecca Roanhorse - Stopa blesku (Gnóm!, 2021)
Ak už máte plné zuby klasických fantasy a neustále sa opakujúcich klišé, tak vás snáď zaujme dielo mladej autorky s indiánskymi koreňmi. Zaujímavá postapo urban fantasy skvelo narába s indiánskou (konkrétne navažskou) mytológiou. Zem zaplaví Veľká voda a spolu s ňou sa objavia mýtické bytosti z indiánskych legiend. Mladá lovkyňa príšer putuje novým zmeneným svetom s jediným cieľom: nájsť a zlikvidovať mocného čarodejníka, ktorý stojí za vznikom démonických bytostí terorizujúcich svet. Autorka zožala za knihu veľa chvály a priniesla jej víťazstvo v cene Locus v kategórii Najlepší prvoautorský román i nominácie v ďalších významných cenách vrátane Huga a Nebuly, ale aj nepochopiteľnú kritiku zo strany Navahov o dehonestácii kultúrneho dedičstva.

Dcera železného draka. Prvé české vydanie (Argo, 2021).
Dcera železného draka. Prvé české vydanie (Argo, 2021). / Zdroj Disclaimer
Michael Swanwick – Dcera železného draka (Argo, 2021)
Príbeh o malom dievčatku, ktoré do úmoru pracuje v továrni na bojové draky, bez vyhliadky na lepšiu budúcnosť. Až pokiaľ jedného dňa nenájde jedného z nich zabudnutého a zničeného a nezačnú spolu plánovať útek. Ak čakáte poetický príbeh o priateľstve a dobrodružstve, radšej siahnite po niečom inom. Swanwick vás hodí do sveta, ktorý je krutý, temný, plný prazvláštnych magických bytostí a balansuje niekde na hraniciach urban fantasy, steampunku a sci-fi. Naša mladá hrdinka zakrátko zistí, že všetko má svoju cenu, priateľstvo môže byť v okamihu zradené a svet vonku je rovnako krutý ako ten za bránami továrne. Sledujeme jej dospievanie, objavovanie mágie, ktorá v tomto svete funguje na zaujímavých princípoch, a hľadanie si miesta v spoločnosti, ktorá neodpúšťa chyby. Táto kniha určite nie je pre každého, mnohých pravdepodobne šokuje, avšak rozhodne si zaslúži šancu.

Just One Damned Thing After Another. Obálka pôvodného vydania (Accent Press, 2013).
Just One Damned Thing After Another. Obálka pôvodného vydania (Accent Press, 2013). / Zdroj Disclaimer
Jodi Taylor – Jedna zatracená pohroma za druhou (Laser, 2021)
Máte radi časovky? A čo takto bláznivé príbehy? Ak ste na obe otázky odpovedali kladne, tak nasledujúca kniha je pre vás! Presúvajte sa v čase v dobrodružnej a bláznivej fantasy (a trocha aj scifi) s cieľom katalogizácie a prieskumu historických udalostí! Nie vždy však ide všetko ako po masle – niekedy sa niekto nevráti, sem-tam dopadne misia úplne katastrofálne a dejiny sa zvrtnú inak, než sú zaznamenané. Proste, všade, kam sa výskumníci Ústavu pre výskum dejín dostanú, prinášajú chaos a jednu pohromu za druhou.

Koruna z čarodřeva, kniha 1. Prvé české vydanie (Laser, 2021).
Koruna z čarodřeva, kniha 1. Prvé české vydanie (Laser, 2021). / Zdroj Disclaimer
Koruna z čarodřeva, kniha 2. Prvé české vydanie (Laser, 2021).
Koruna z čarodřeva, kniha 2. Prvé české vydanie (Laser, 2021). / Zdroj Disclaimer
Ted Williams – Koruna z čarodřeva 1 a 2 (Laser, 2021)
Fantasy séria Jasný osten, Žal a Trn (známy aj ako Vzpomínka, Žal a Trn) patrí k vrcholom klasickej Tolkienovskej epickej fantasy, ktorou sa nechal pri svojej tvorbe inšpirovať aj George R. R. Martin. Pôvodná trilógia (v českom prvom vydaní v podobe siedmich kníh, v druhom v podobe štyroch kníh) si celosvetovo získala tisíce fanúšikov, a tak niet divu, že sa autor do známeho sveta vrátil. Najskôr v podobe románu Srdce ztraceného, odohrávajúceho sa asi pol roka po udalostiach popísaných vo Veži zeleného anjela a neskôr v plánovanej samostatnej trilógii s názvom Poslední král Východního Ardu. Koruna z čarodřeva, prvá kniha série (v českom vydaní rozdelená do dvoch zväzkov) nás znova zavedie do známych reálií, no niekoľko desaťročí po udalostiach z pôvodnej série, keď s novými i starými postavami budeme znova musieť čeliť silám hroziacim zničiť Východný Ard.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2021

To najlepšie za rok 2021: Videohry (by Janko Guniš)

Aj minulý rok vyšlo niekoľko zaujímavých videohier, z ktorých prehľad tých najlepších vám prinášame :)

To najlepšie za rok 2021: Filmy

Zoznam tých najlepších a najzaujímavejších filmov za minulý rok :)

To najlepšie za rok 2021: Serialy

Aj v tomto roku sa na televíznych a streamovacích kanáloch dalo čo pozerať. Prinášame najlepšie scifi, fantasy a hororové seriály roku 2021 :)

To najlepšie za rok 2021: Anime

Máme za sebou znova rok plný anime. Dobré anime, nepozerateľné anime, epické príbehy, ktoré v nás rozprúdili sny dosiahnuť niečo veľké, ako aj série, ktoré chytili za srdce a do očí priniesli slané vodopády.

To najlepšie za rok 2021: Manga

Tuzemský trh s mangou má už dlhodobo pod palcom české vydavateľstvo CREW. Snáď nijakého nadšenca ázijskej popkultúry neprekvapuje fakt, že aj uplynulý rok si CREW pre nás pripravila množstvo skvelých kúskov. Ohliadnime sa spolu za rokom 2021 a pripomeňme si mangy, na ktoré budeme v dobrom spomínať.

To najlepšie za rok 2021: Komiksy

Top 20 najlepších komiksov a grafických románov za rok 2021! Nech sa páči!

To najlepšie za rok 2021: Young Adult knihy

Ďalší zo série článkov mapujúcich to najlepšie z fantastiky za rok 2021, tentoraz z kategórie Young Adult SFFH literatúry.

To najlepšie za rok 2021: Hororové knihy

Radi sa bojíte? Pripravili sme si pre vás výber tých najlepších zahraničných prekladových hororov, ktoré na slovenskom a českom trhu môžete nájsť. Bu!

To najlepšie za rok 2021: Fantasy knihy

Pokračujeme v best of 2021. Nech sa páči, to naj zo zahraničnej fantasy!

To najlepšie za rok 2021: Science fiction knihy

Pokračujeme v sérii článkov snažiacich sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2021. Nech sa páči - to najlepšie z knižnej science fiction.

To najlepšie za rok 2021: Domáca slovenská a česká scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2021. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej a českej scény.