Nad Východným Ardom sa zmráka

Tad Williams sa vrátil románom Koruna z čarodřeva po tridsiatich rokoch do sveta Východného Ardu. Rovnaký čas ubehol aj v tomto svete ľudských kráľovtiev, malých trollov a tajomných sithov a nornov. Čo sa všetko za ten čas zmenilo a či k dobrému alebo zlému si povieme v našej recenzii.
Dearon
Filmová história scifi
Tad Williams sa vrátil románom Koruna z čarodřeva po tridsiatich rokoch do sveta Východného Ardu. Rovnaký čas ubehol aj vo svete ľudských kráľovstiev, malých trollov a tajomných sithov a nornov.
Koruna z čarodřeva - obalka 1
Koruna z čarodřeva - obalka 1 Disclaimer
"Svět je děsivé místo manželi. Představovali jsme si, když jsme se našli, když byl král bouří poražen, že se už nikdy nemůže stát nic zlého? Místo toho máme tady pořád války, vraždy, nemoci a smrt, nebezpečí hrozí všem koho milujeme."
Tieto slová, teraz už kráľovnej Miriamele, celkom presne vystihujú tón úvodnej knihy novej série Tada Williamsa, Poslední král Východního Ardu. Naši hrdinovia si za tridsať rokov prešli mnohými strasťami a väčšina ich mladíckych ideálov sa rozplynula. Ľudia vždy budú bažiť po moci – kvôli chamtivosti a hašterivosti hrozí, že sa rozpadne aj ríša kňaza Jána. Navyše sa ukázalo, že Nornovia neboli ani zďaleka tak porazení, ako sa verilo a sú pripravení vrhnúť sa s pomocou temnej mágie na rozkladajúce sa ľudské ríše. A to nie sú všetky zlovestné tajomstvá, ktoré postupne vyplávajú na povrch.
Už krátký román Srdce ztraceného, ktorý prepája pôvodnú ságu s novou odhalil, že budúcnosť Východného Ardu nebude úplne idylická. Východný Ard uvidíte v oveľa temnejšom duchu a ukazuje sa, že po porážke cudzieho zla sa ľudia znova vrátia do starých koľají vojen, intríg a nenávisti. Tad Williams v podstate urobil to, čo sa rozhodol zavrhnúť legendárny J.R.R. Tolkien. Ten chcel napísať román The New Shadow, o Stredozemi v úpadku, sto rokov po porážke Saurona, o korupcii, a o tom ako ľudia zabúdajú, ale zanechal ho takmer hneď na začiatku, pretože, podľa jeho vlastných slov, mu prišliel príliš zlovestný a depresívny.
Koruna z čarodřeva - Miriamele a Simon
Koruna z čarodřeva - Miriamele a Simon Disclaimer
Prvý diel nás zoznamuje s väčším množstvom postáv, z pohľadu ktorých sa dej bude odohrávať. V porovnaní s Jasným ostnem je však aktérov viac a jednotlivé línie sú oveľa pestrejšie. Naši starí hrdinovia, kráľovský pár Simon a Miriamele a ich priatelia sú zmietaní vírom dvorských intríg, hrozbou rozpadu ríše kňaza Jána a temných znamení na severu. K nim sa pridáva celá rada nových tvárí. Princ Morgan, vnuk kráľovského páru a jediný dedič trónu, ktorý je však pre svojich starých rodičov sklamaním. Bližšie než povinnosti sú mu korbeľ piva a ženy. Pasevalles, správca kráľovstva ktorý sa snaží pomáhať udržať kráľovstvo pokope. Príbeh tentokrát uvidíme aj očami jazdca z Tirthingu alebo slúžky mocných z Nabbanu a nazrieme aj do ríší sithov a nornov. Znova stretneme nornského staviteľa Viyekiho, známeho už zo Srdca ztraceného, a tiež jeho dcéru Nezeru, zmietanú pochybnosťami o vernosti k vlastnej rase. Jej matkou a zároveň ďalšou postavou je Tzoja, ktorú chráni od života dobytka len postavenie jej milenca, a ani to jej možno nebude stačiť. Ďalej tu máme Jarnulfa, niekdajšieho otroka z Nakkigy ktorý teraz loví svojich niekdajších pánov, alebo Likymeyu, otrávenú sithku uväznenú v horúčkovitých snoch.
A to nie sú všetky postavy s ktorými sa zoznámime. Každá jedna z nich vytvára mozaiku, ktorá je zatiaľ vyplnená len na okrajoch. Skoro celý prvý diel je v podstate jeden obrovitánsky rozjazd. Dej je veľmi roztiahnutý do rôznych kútov sveta, a nás ešte čaká dlhá cesta, kým dielce mozaiky začnú dávať dokopy obraz. Netreba sa však báť, že by ste sa nudili. Niektoré dejové línie sú od začiatku akčnejšie a príbehu dodávajú lepší pocit dynamiky, čím dopĺňajú pomalšie a jemnejšie budované linky, ktoré sú však potrebné na pochopenie reálií a situácie. Príbeh sa tak končí veľmi otvorene, miestami až cliffhangerom, a čitateľ ostáva v napätí, ako sa dej bude ďalej vyvíjať.
Čo rozhodne stojí za zmienku je aj to, že Williams dokázal napísať svoje dielo tak, aby nebolo potrebné čítať pôvodnú ságu, čo uvádza aj vo svojom predslove. Všetko dôležité z deja prvej trilógie sa vysvetlí, pričom však nespadne do siahodlhých dejepisných opisov. Starým čitateľom sa tak osviežia všetky potrebné spomienky a noví si môžu užiť sériu bez znalosti pôvodnej. Autor však dodáva, že aj tak si zrejme väčšina nových čitateľov pre lepší zážitok pôvodné diely prečíta.
Čo sa týka vizuálneho spracovania, Laser odviedol super prácu. Oproti pôvodnej sérii vydanej v paperbacku tu máme pevnú väzbu s parádnou obálkou od Michaela Whelana. Bohužiaľ, kvôli nešťastnej pandemickej situácii bolo vydavateľstvo donútené knihu rozdeliť do dvoch zväzkov, čo minimálne pre mňa trochu kazí dojem. Zároveň tým chcem upozorniť čitateľov aby knihu nezavrhli, pokiaľ sa im prvý zväzok zdal nedokončený. Pretože naozaj nie je, prvý zväzok je len polovica jedného dielu. Možno by sa hodilo na to pridať upozornenie priamo v úvode.
Ako veľkého úchyla na fantasy kartografiu ma nová mapa Východného Ardu veľmi potešila. Je nakreslená fenomenálne, a obrovským posunom oproti jednoduchému náčrtku v Jasný osten, Žal a Trn.
Koruna z čarodreva 1/2 - Mapa
Koruna z čarodreva 1/2 - Mapa Disclaimer
Tad Williams prednedávnom oznámil, že pôvodne plánovaná trilógia sa rozrastie na tetralógiu. Obsah tretieho dielu sa totiž tak veľmi natiahol, že musí byť rozdelený do dvoch. Ako však uvádza jeho internetová stránka, obe budú v štandardnej Tad-veľkosti, čiže celkom gigantické. Ako čitateľ by som sa však nebál, že by Williams skĺzol do koľají jedného nemenovaného autora, ktorému sa jeho dielo rozutekalo, ako deti po zaznení školského zvončeka. Tad má s písaním rozsiahlych ság bohaté skúsenosti, a dokonca už rovnakému problému raz čelil so sériou Shadowmarch, ktorú nakoniec úspešne dokončil ako tetralógiu.
Tad Williams
_
Tad Williams sa narodil v USA roku 1957 ako Robert Paul Williams. Svoje meno Tad prijal za svoje až vo svojej autorskej dráhe. Ako v roku 1992 odišiel na niekoľko rokov do Londýna, vystriedal niekoľko zamestnaní (rockový spevák, predavač topánok, televízny moderátor, ilustrátor, poisťovací agent, rozhlasový redaktor a technický redaktor u Applu). Roku 1985 uverejnil svoj prvý fantasy román Tailchaster 's song (Pieseň Lovce chvostov), čo mu hneď vynieslo nomináciu na Cenu J.W Campbella pre najlepšieho nováčika medzi spisovateľmi. Prenikol na rebríčky bestsellerov a aj ostatnými knihami z neskoršej doby zdobil bestsellerové indexy. Nasledovala trilógia Memory Sorrow & Thorn saga (č. ako Vzpomínka, Žal a Trn), na ktorú nadviazal románom The Heart of What Was Lost (č. ako Srdce ztraceného) a novou tetralógiou Last King of Osten Ard (č. ako Poslední král Východního Ardu). Sám Williams vyhlásil, že nie je spokojný s väčšinou fantasy ság, nasledujúcich po Tolkienovi a dokázal, že vie napísať veľké dielo.(legie.info)

Záver: Celkovo hodnotím tento román ako jeden z topiek roka. Je to ukážka neuveriteľnej fantázie a autorskej zručnosti, v prípade Tada Williamsa dozrievajúcej ako víno. Úvodný diel novej série je nielen dôstojným pokračovaním, ale dokonca si dovolím tvrdiť že vo viacerých ohľadoch lepším. Ak milujete rozsiahlé epické fantasy opusy s prepracovanými svetmi a komplexným príbehom, Koruna z čarodreva je jednoznačná voľba.

Hodnotenie: 95%

Tad Williams - Koruna z čarodřeva svazek 1 / The Witchwood Crown
Séria: Poslední král Východního Ardu #1
Vydavateľstvo: Laser-books
Rok vydania: 2021
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 448
Väzba: pevná väzba
Preklad: Dana Krejčová
ISBN: 978-80-242-7433-1

Tad Williams - Koruna z čarodřeva svazek 2 / The Witchwood Crown
Séria: Poslední král Východního Ardu #1
Vydavateľstvo: Laser-books
Rok vydania: 2021
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 472
Väzba: pevná väzba
Preklad: Dana Krejčová
ISBN: 978-80-242-7469-0

Dearon

Dearon
Som veľký fanúšik fantastiky, predovšetkým žánru fantasy. Dávam prednosť hlavne klasike ako Tolkien, Kay či Williams ale nepohrdnem ani drsnejšími vecami ako Sapkowski, Martin či Červenák.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Goran
Veľmi pekná recenzia.
08.10.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB