Ukážka: Rebecca Roanhorse - Stopa blesku

V malom českom vydavateľstve Gnóm!, ktoré sa aj u nás zapísalo chuťovkami od Ursuly K. Le Guin, Pat Murphy, Lairda Barrona alebo Philipa Fracassiho, už čoskoro vyjde román oceňovanej autorky Rebeccy Roanhorse. Postapo urban fantasy s motívmi indiánskej mytológie znie viac než skvelo, takže vám prinášame malú ochutnávku v podobe ukážky :) Nech sa páči :)
cyberstorm
Filmová história scifi
Stopa blesku. Obálka prvého českého vydania (Gnóm!, 2021).
Stopa blesku. Obálka prvého českého vydania (Gnóm!, 2021). Disclaimer
Po potope vstúpili do sveta Navahov staré mýtické bytosti. Maggie, bojovníčka obdarená klanovými silami, pátra po mocnom čarodejníkovi tvoriacom netvory. Stopa však vedie k polobožskému hrdinovi Neizghánimu ...
Stopa blesku je napäto očakávanou románovou prvotinou autorky, ktorá získala Huga aj Nebula za svoju prvú nominovanú poviedku. V knihe kombinuje drsný postapokalyptický svet so snovou atmosférou indiánskych mýtov.

Rebecca Roanhorse
_
Rebecca Roanhorse (1971, Conway, Arkansas) sa narodila ako dcéra profesora ekonómie a učiteľky angličtiny (Bola adoptovaná bielymi rodičmi, ale je zmiešaného pôvodu, Afroameričanka po otcovi a indiánka po matke). Vyštudovala najprv Yale a neskôr University of New Mexico School of Law. Stala sa právničkou a pracovala v rezervácii Navahov u tamojšieho najvyššieho súdu (Navajo Supreme Court). Neskôr sa vydala za navažského umelca (výrobca tradičných i moderných šperkov), čo okrem iného ovplyvnilo aj jej spisovateľskú kariéru.
Ako jedna z úplne nových autoriek získala v roku 2018 cenu Astounding (Campbell) v kategórii "najlepší nový autor / autorka" a v tom istom roku zažiarila s poviedkou Welcome to Your Authentic Indian Experience ™ (2017). Poviedka získala Huga aj Nebula za rok 2018 a bola nominovaná aj na Locus Award for Best Short Story, World Fantasy Award a Theodore Sturgeon Memorial Award.
V dôsledku tohto razantného nástupu na scénu bol jej prvý román napäto očakávaný a po vydaní nominovaný na Huga, Nebula aj World Fantasy Award, ale nakoniec získal iba Locus Award for Best First Novel (2019). Práve tento román pripravuje teraz k vydaniu vydavateľstvo Gnóm!
Kirkus Reviews opisuje túto knihu ako "sharp, wonderfull dreamy, action-driven novel", a práve tak zapôsobila aj na českého vydavateľa: ako čosi, čo je na pomedzí sna a má to zvláštnu poetiku, a zároveň je to veľmi konkrétne rozprávané, plné akcie a občas celkom vtipných dialógov.
Jej najnovšie dielo, fantasy román Black Sun z prostredia pripomínajúceho americkú predkolumbijskú civilizáciu, vyšiel koncom roku 2020 a bol nominovaný na cenu Hugo, Nebula aj Locus za rok 2021.
Podľa údajov na svojom oficiálnom webe "v súčasnosti žije na severe nového Mexika s manželom, dcérou a mopslíkom a pije veľa čiernej kávy".

Rebecca Roanhorse - Stopa blesku
Pôvodný názov: Trail of Lightning
Vydavateľstvo: Gnóm! (v edícii Pulp Robot)
Rok vydania: 2018 (2021)
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 304
Väzba: mäkká
Preklad: Jakub Němeček
Obálka a ilustrácie: Torgeir Fjereide
ISBN: 978-80-88299-17-2

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

BocianSara
Neverím! Už niekoľko rokov to mám na svojom zozname kníh, ktoré by som chcela čítať takže toto veľmi potešilo, že sa to dostane aj k nám :)
08.10.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB