Vitajte v Ateliéri špicatých klobúkov (recenzia)

Vydavateľstvo CREW prišlo ku koncu tohto roka na trh s veľmi zaujímavým kúskom pod názvom Ateliér špičatých klobouků. Tento nádherný príbeh o čarodejnici Coco sa v posledných dvoch rokoch stal skutočným pojmom na poli mangy, preto som sa veľmi potešil, keď som sa dozvedel o blížiacom sa českom preklade. Poďme si ho spoločne rozobrať na drobné.
8HitBoy
Podporte scifi.sk
Táto seinen (určená prevažne mladým mužom) manga je založená na veľmi vďačnej, ale možno trošku ošúchanej téme čarodejníckej školy. Naša hlavná hrdinka, Coco, je mladé a veľmi zvedavé dievča, ktoré pomáha svojej mame, šikovnej krajčírke. Coco je odmalička fascinovaná mágiou, ktorá v jej svete prirodzene existuje, ale je považovaná za akúsi výsadu hŕstky vyvolených.

Jej zaľúbenie v mágií pochádza z jedného jej dávneho zážitku, kedy bola svedkom čarovného chodníka, ktorý sa pod podrážkami jej topánok vždy rozžiaril jasným svetlom. Coco bola natoľko uchvátená, že sa rozhodla raz skutočnou čarodejnicou stať, aj napriek tomu, že sa narodila ako obyčajný človek, bez štipky mágie v krvi. Možno jej k tomu ale napomôže dar od tajomného čarodejníka, ktorého tvár je skrytá za klobúkom s korálkami!
Ateliér špičatých klobouků Ateliér špičatých klobouků
Ateliér špičatých klobouků Disclaimer
Za Coco a jej mamou prichádza vzácna návšteva. Mladý muž menom Qifrey potrebuje pomoc a Coco ihneď zaujme najmä jeho dlhý, špicatý klobúk. Špicaté klobúky sú totižto poznávacím znamením čarodejníkov! Coco sa ponúka a Qifreyovu zákazku vybavuje sama, avšak v dedine sa deje nešťastná nehoda a jediným človekom, ktorý môže dedinčanom pomôcť, je práve Qifrey. Aj napriek prísnemu zákazu, keďže nečarodejníci nesmú nikdy vidieť samotný proces čarovania, Coco sa rozhodne vkradnúť do svojho domu a pozoruje Qifreya pri práci. A to navždy zmení jej život.
Konečne jej dôjde, načo vlastne kedysi dávno dostala pero a fľaštičku s atramentom. Vo svete autorky Kamome Shirahamy totižto mágia funguje na báze kreslenia. Čarodejníci svoje kúzla kreslia vo forme kruhových rún, ktoré do nemoty dlhé roky cvičia v akýchsi ateliéroch. Po nehode, ktorú spôsobuje Coco pri svojej nešikovnej snahe napodobniť Qifreya za pomoci svojho vlastného pera s atramentom, sa elegantný kúzelník vracia a berie Coco do svojho ateliéru, kde sa má stať jeho žiačkou.
Ateliér špičatých klobouků Ateliér špičatých klobouků
Ateliér špičatých klobouků Disclaimer
Qifreyov ateliér je pre Coco ako iný svet! Všadeprítomná atmosféra kúzel a nadprirodzena ju do nemoty uchvacuje a cíti sa v ateliéri od začiatku ako doma. A to aj napriek nepríjemným narážkam jej novej spolužiačky, mimoriadne talentovanej a odhodlanej čarodejnice Agáty. Okrem Agáty sa Coco zoznamuje aj s ďalšími žiačkami majstra Qifreya, Riche a Tetiou, ktoré ju prijímajú o poznanie vľúdnejšie. Pred Coco je teda najväčšie dobrodružstvo jej života! Stane sa z nej napokon kúzelníčka, presne tak, ako si to vždy priala?
Hlavná myšlienka tejto série pripomína viaceré manga série (menovite najmä Boku no Hero Academia) a azda ničím neprekvapuje, čo však v konečnom dôsledku nie je vôbec na škodu. Hlavná hrdinka, dlho túžiaca po nadprirodzenej sile, sa podľa tejto schémy napokon dostáva do školy, kde ju k nej majú priučiť, a tam sledujeme jej pomalú premenu z malého, neustále prekvapeného dieťaťa na sebavedomú čarodejnicu, ktorá bude napokon najlepšia spomedzi všetkých. Áno, Ateliér z tohto hľadiska neprekvapí azda ani raz, dokonca tu máme klasicky aj viacerých kúzelníkov, ktorí Coco zo začiatku vôbec neveria a pohŕdajú ňou (Agáta, čarodejnícky dozorca Orugio), s čím sa ona len neľahko vyrovnáva. Hlavnou devízou tohto príbehu je však najmä spracovanie. Kresba Kamome Shirahamy je jedným slovom prenádherná a dodáva príbehu dušu. Coco a Qifrey si každú jednu scénu kradnú pre seba a každý jeden ich výraz tváre doslova dýcha človečinou. Autorka pomerne často používa aj typické manga trópy, karikované, prestrelené grimasy, vo vypätých situáciách, časté šibrinkovanie rukami, či rozprávanie myšlienok nahlas, avšak v tomto prípade skôr príjemne dokresľujú príbeh, vdychujú mu ďalší, humorný rozmer, a čitateľa nerušia. Príbeh sa navyše aj napriek akejsi šablónovosti (hrdinka napr. musí aj typicky zložiť náročnú skúšku, na ktorú nie je vôbec pripravená, avšak chce ju zvládnuť a tak svojmu okoliu dokázať, že s ňou treba počítať, a pod.) číta náramne prirodzene a pôsobí veľmi nenútene a príjemne.
Ateliér špičatých klobouků Ateliér špičatých klobouků
Ateliér špičatých klobouků Disclaimer
Druhý zväzok mangy pokračuje v nastolenom tempe a ukazuje nám ďalšie nástrahy, ktorým mladé čarodejnice pod vedením svojho majstra musia čeliť. Medzi týmito nástrahami je okrem iných aj obrovský, zlostný drak! Nie nadarmo je na obálke druhého zväzku tejto vydarenej mangy Agáta. Druhý zväzok nám dáva väčší náhľad do jej osobnosti, vysvetľuje jej snahu neustále sa v kúzlení zlepšovať, ktorá až hraničí s posadnutosťou, a ukazuje nám začiatok jej postupného zbližovania sa s Coco.
Celkovo, oba doposiaľ vydané zväzky Ateliéru špicatých klobúkov sú mimoriadne kvalitná fantasy manga s prenádhernou kresbou, dejom, ktorý síce neprekvapí, ale ani neurazí, a zaujímavými postavami, o ktorých budete chcieť vedieť viac a nenechajú vás chladnými. Autorkin systém mágie je prepracovaný a pôsobivý, navyše je mu venovaný dodatok, kde sú dopodrobna vysvetlené rôzne aspekty kreslenia magických rún. Prvé dva zväzky navyše končia napínavým cliffhangerom a navyše nám (zrejme) aj odhaľujú hlavného antagonistu celej série, preto sa už teraz neviem dočkať ďalších zväzkov, ktoré po vrelom prijatí medzi čitateľmi vydavateľstvo CREW určite pripravuje. Ak ste doposiaľ váhali, už viac nemusíte! Určite túto mangu skúste, vrelo vám ju odporúčam!
Hodnotenie: 90%
Kamome Shirahama - Ateliér špičatých klobouků (1. a 2. zväzok)
Vydavateľstvo: CREW
Jazyk: Český
Preklad: Anna Křivánková
Počet strán: 210 a 196
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2020
ISBN: 9788074498992 a 9788074499333
Za oba recenzné výtlačky chcem aj touto formou ešte raz veľmi pekne poďakovať českému vydavateľstvu CREW.
Nakladatelství Crew Reklamné logo
Nakladatelství Crew Disclaimer

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Diskusia

Goran
ja nie som vôbec fanúšik mangy, ale toto má prekrásnu kresbu!
30.12.2020
Marek Páperíčko Brenišin
normálne si ma navnadil :-) Môj dlhočizný wishlist je tak bohatší o ďalší titul.
30.12.2020

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.