Ledové peklo (2019)

Krátky román Ľadové peklo (Frozen Hell) bol v roku 2018 objavený medzi písomnosťami Johna W. Campbella Jr., uloženými v knižnici Harvardskej univerzity. Ide o skoršiu, dlhšiu a za autorovho života nevydanú verziu jeho slávnej poviedky „Kto je tam?“, v ktorej vedci z antarktickej výskumnej stanice ob...

Info

Slov. názov Ledové peklo
Orig. názov Frozen Hell
Hodnotenie Ešte nehodnotené
Anotácia Krátky román Ľadové peklo (Frozen Hell) bol v roku 2018 objavený medzi písomnosťami Johna W. Campbella Jr., uloženými v knižnici Harvardskej univerzity. Ide o skoršiu, dlhšiu a za autorovho života nevydanú verziu jeho slávnej poviedky „Kto je tam?“, v ktorej vedci z antarktickej výskumnej stanice objavia pod nedotknutým ľadovým príkrovom obludnú mimozemskú bytosť. V dôsledku niekoľkých neuvážených krokov dopustí, aby sa zdanlivo mŕtvy a neškodný votrelec prebudil k životu. Nasleduje napínavé a tiesnivé dobrodružstvo, boj ľudí s tvorom ovládajúcim ťažko predstaviteľné umenie transformácie. Príbeh patrí do zlatého fondu science fiction a je všeobecne známy predovšetkým vďaka filmovému spracovaniu Johna Carpentera pod názvom Vec. Ľadové peklo publikovanú poviedku rozširuje o tri kapitoly, príbehu dodáva plastickejšie pozadie a kontext a je verziou, v ktorej chcel Campbell svoj príbeh pôvodne predložiť čitateľom. Z tohto hľadiska ide o pozoruhodný literárny artefakt, ktorý by nemal uniknúť pozornosti žiadneho fanúšika klasickej science fiction.
Tvoje hodnotenie

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
Osoby a obsadenie
Podporte scifi.sk

Články

To najlepšie za rok 2021: Hororové knihy

Radi sa bojíte? Pripravili sme si pre vás výber tých najlepších zahraničných prekladových hororov, ktoré na slovenskom a českom trhu môžete nájsť. Bu!

0 komentárov