Knihy mesiaca: marec 2021

V novej pravidelnej rubrike si vždy predstavíme najzaujímavejšie žánrové knižné tituly za minulý mesiac. Začíname marcom 2021!
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
V najnovšej pravidelnej rubrike vám budem vždy začiatkom nového mesiaca prinášať prehľad najzaujímavejších knižných titulov vydaných v českom alebo slovenskom jazyku za mesiac predchádzajúci.
Pri knihách sa nebudeme držať ani tak množstva ako skôr kvality, takže obrazne povedané, keď bude slabá knižná úroda, bude tipov menej a naopak. Jedinou podmienkou tak ostáva žáner s prvkami fantastiky a jazyk, ktorý musí byť slovenský alebo český.
Dosť bolo rečí, poďme na to - najlepšie knihy za marec 2021!

Kryptonomikon. Obálka druhého českého vydania (Argo/Triton, 2021).
Kryptonomikon. Obálka druhého českého vydania (Argo/Triton, 2021). / Zdroj Disclaimer
Neal Stephanson – Kryptonomikon (Argo, 2021)
Jedna z najznámejších kníh krypto- a kybermága Neala Stephensona vyšla po dlhých rokoch v novom, skvelom preklade. Prvý krát knihu vydalo vydavateľstvo Talpress v preklade Dany Krejčové už v roku 2006 a dlhodobo bola v jazyku, ktorému bez problémov našinec rozumie, nedostupná. O nové vydanie vypredaného titulu sa po 15 rokoch postaralo vydavateľstvo Argo s Robertom Tschornom čo by novým prekladateľom. Obe vydania spája skvelý príbeh stojaci tak troška mimo hlavný science fiction prúd. Stephenson je majstrom utajenej histórie a inak to nie je ani v tomto románe, ktorého dej sa odohráva v dvoch časových rovinách - behom druhej svetovej vojny a v súčasnosti. Spadá tak medzi iné podobne poňaté autorove tituly ako je napr. trilógia Barokného cyklu (sám Kryptonomikon pritom býva označovaný ako voľný diel tohto cyklu). Príbeh o kódovaní, boji špionážnych síl, Enigme a internete na ploche tisícky strán a niekoľkých dejových i časových línií v sebe spája majstrovského ducha, konšpiračné teórie a jemný podtón (post)kyberpunku. Nie je to ľahké čítanie, ale rozhodne jedno z najslávnejších, aké Neal Stephenson stvoril.

Chmurný Válečník. Obálka prvého českého vydania (Planeta9, 2021).
Chmurný Válečník. Obálka prvého českého vydania (Planeta9, 2021). / Zdroj Disclaimer
Alister Rennie - Chmurný válečník (Planeta9, 2021)
Alister Rennie nie je u nás veľmi známym autorom. V podstate, asi jediným, doteraz známym príspevkom, sú jeho dve poviedky zo sveta meta-bojovníkov, konkrétne Vykuchávač potkává Světlo, Jež Nikdy Nesvítí (New Weird, Laser, 2008) a Chmurný válečník potkává syny Urvalovy (Pevnost 2009/10), ktoré v sebe spájajú hrdinskú fantasy s new weird a krvavým masakrom motorovou frézou. O to väčšie bolo prekvapenie, keď sa malé české vydavateľstvo Planeta 9 rozhodlo vydať Chmurného válečníka. Príbeh, ktorý sa naozaj dá popísať ako new weird splater heroic science fantasy popisuje svet nesmrteľných metabojovníkov, ktorých jediným cieľom je navzájom sa ničiť. Kniha je ťažko uchopiteľná a slovíčko „meta“ k nej skvelo pasuje. Nejde často ani o príbeh v klasickej podobe - ten sám spočiatku vyznieva stránke veľmi jednoducho, ako skôr o sekvenciu scén s jazykom úchylného baroka, ako skôr o scény a hru so slovami. Chvíľami sa boríte v ťažkých experimentálnych úvahách aby ste okamih na to pozerali s vyrezanými črevami na strašidelné sexuálne orgie. Pritom sledujeme cestu titulnej postavy, Chmurného bojovníka, ktorý sa zamýšľa, čo ženie hračky prírody ako je on sám, k neustálemu boju proti iným, jemu podobným metabojovníkom. Chmurný válečník je rozhodne zaujímavé čítanie, no nemusí a ani nesadne každému.

Solaris. Obálka šiesteho českého vydania (Kniha Zlín, 2021).
Solaris. Obálka šiesteho českého vydania (Kniha Zlín, 2021). Disclaimer
Stanislaw Lem - Solaris (Kniha Zlín, 2021)
Nové vydanie najdôležitejšieho a najznámejšieho románu vyzionára Stanislawa Lema si isto zaslúži aspoň akú-takú zmienku. Kniha, ktorá je v podstate celá o komunikácii medzi totálne odlišnými entitami, respektíve jej nemožnosti, vyšla v našich húštinách a lesoch už siedmy krát (pričom hneď prvé vydanie z r. 1964 bolo v slovenskom jazyku!), z toho tri krát s príšernými filmovými obálkami. Príbeh psychológa Krisa Kelvina, ktorý prichádza na stanicu na planétu Solaris, aby sa spolu s ostatnými členmi posádky vedecko-výskumnej stanice pokúsil nadviazať kontakt s absolútne nepochopiteľným živým oceánom, je myslím dosť známy a netreba ho tu detailnejšie popisovať. Lemov román, otvárajúci okná psychologickej vivisekcie hlavných postáv bol už dovedna tri krát sfilmovaný a patrí ku klasike a zlatému fondu svetovej science fiction. Nové vydanie pochádza z dielne vydavateľstva Kniha Zlín, ktoré takouto formou pokračuje v edičnom pláne začatým vydavateľstvom Plus, s ktorým sa KZ zlúčila. Po prekladovej stránke ide o dielo Pavla Weigela, pravdepodobne totožné s vydaniami z rokov 2014 a 2003.

Nesmrtelnost. Prvé české vydanie (Host, 2021).
Nesmrtelnost. Prvé české vydanie (Host, 2021). / Zdroj Disclaimer
Pao Šu - Nesmrtelnost (Host, 2021)
Kniha čínskeho autora Pao šu, ktorá sa odohráva a voľne nadväzuje na hard sf trilógiu Spomienka na Zem (Problém troch telies, Temný les, a Spomienka na Zem) tiež čínskeho autora Cch-sin Lioua, pôvodne vznikla ako fanfiction z prostredia tejto populárnej série. Jej nápad sa však autorovi pôvodnej trilógie tak zapáčil, že dal zvolenie k jej oficiálnemu vydaniu. Dej sa odohráva po udalostiach popísaných v trilógii, po invázii trisolaranských síl na Zem. V knihe stretávame Jün Tchien-minga hlavného hrdinu, ktorý bol mimozemšťanmi zajatý a po dlhom mučení napokon im napokon pomohol dobyť a obsadiť Zem. Teraz trávi posledné zvyšky života v ústraní ako zradca ľudskej rasy, kde ho však kontaktuje úplne neznáma entita, ktorá má s ním iné plány. Kniha je samostatným doplnkom trilógie a ďalej rozvíja princíp teórie temného lesa, s ktorým sme sa zoznámili záverom druhej časti trilógie. Napriek priamej nenáveznosti na sériu však neodporúčame čítať bez aspoň základných znalostí obsahu predchádzajúcich kníh.

Bohové jadeitu a stínu. Prvé české vydanie (Jota, 2019).
Bohové jadeitu a stínu. Prvé české vydanie (Jota, 2019). / Zdroj Disclaimer
Silvia Moreno-Garcia - Bohové jadeitu a stínu (Jota, 2021)
Fantastika prepojená na mezoamerickú kultúru sa na domácom trhu často neobjavuje, hoci je prostredie Inkov, Máyov a Aztékov pre stredoeurópanov isto veľmi zaujímavé. Spamäti možno spomenúť len pár kníh, medzi nimi napr. Hrsti jadeitu, Aztécke století, skvelé Vykoupení Kryštofa Kolumba či len nedávno vydanú alternatívnu históriu Civilizace. Je preto super, že túto malú skupinku s pre nás exotickými témami, rozšírilo vydavateľstvo Jota fantasy románom od mexicko – kanadskej autorky Silvia Moreno-Garcia. Kniha, odohrávajúca sa v Mexiku v 20-tych rokoch minulého storočia, nesie prvky urban fantasy, road tripu a hororu. Rozpráva príbeh mladej Mexičanky Kasiopei, ktorá slúži v podniku svojho starého otca. Po tom, čo zo zavretej truhlice omylom vypustí stáročia uzamknutého mayského boha smrti bažiaceho po pomste, jej neostáva nič iné, než podniknúť cestu nielen svetom živých, ale aj mŕtvych. A ako vieme, z ríše mŕtvych sa ľudia nezvyknú veľmi vracať späť.

Kaňte, mé slzy, řekl policista. Obálka druhého českého vydania (Argo, 2021).
Kaňte, mé slzy, řekl policista. Obálka druhého českého vydania (Argo, 2021). / Zdroj Disclaimer
Philip K. Dick - Kaňte, mé slzy, řekl policista (Argo, 2021)
Písať čokoľvek o Philip K. Dickovi je podľa nás ako nosiť drevo do lesa. Kto by už len nepoznal autora románov Snívajú androidi o elektrických ovečkách alebo Muž z vysokého zámku? No nie len nimi je Dickov fanúšik živený. V češtine nedávno konečne vyšla v novom preklade jedna z jeho slávnejších kníh, ktorá sa tentoraz nebude zaoberať zmyslom bytia či realitou, no položí si inú otázku: je možné stratiť v policajnom dystopickom štáte identitu? Je možné prestať pre byrokratický systém existovať, bez ohľadu na to, ako veľmi slávnou osobnosťou ste? To čoskoro zistí Jason Taverner, mediálna hviezda, ktorá behom 24 hodín prestala existovať. Aj v tomto diele sa môžete tešiť na paranoidné stavy a drogy, oboje prvky tak časté a typické pre Dickovu tvorbu, navyše popretkávané totalitárnym zriadením a absolútnou štátnou mocou. Román možno patrí k trocha priamejším Dickovým dielam, no rozhodne nie je slabší, či menej provokujúci, než iná jeho tvorba. Podobné otázky totižto ostávajú platné ešte aj dnes, po takmer štyridsiatich rokoch od prvého vydania knihy.

Spát v moři hvězd I. Obálka prvého českého vydania (Fragment, 2020)
Spát v moři hvězd I. Obálka prvého českého vydania (Fragment, 2020) Disclaimer
Spát v moři hvězd II. Obálka prvého českého vydania (Fragment, 2021)
Spát v moři hvězd II. Obálka prvého českého vydania (Fragment, 2021) Disclaimer
Christopher Paolini - Spát v moři hvězd (Fragment, 2020 a Fragment, 2021)
Christophera Paoliniho poznáme asi všetci. Mladý autor, ktorý do fantastiky prerazil Eragonom, zlepencom klasických fantasy diel, sa dočkal mnohých, nie vždy lichotivých titulov. Z Eragona sa však stal, aj vďaka masívnej reklamnej podpore, hit, vznikli pokračovania, nejaký ten doplnkový merch a film. Napriek tomu sa autorovi nepodarilo zbaviť sa nálepky vykrádača majstrov. Tentoraz sa mu to však možno podarí. Paolini vyrástol a dospel, zdokonalil štýl písania a na pulty kníhkupectiev sa vracia s novou sériou, tento krát science fiction. Presnejšie – space operou – a to ako vyšitou. Príbeh plný starobylých mimozemských artefaktov, cudzích emzákov a ľudstva v ohrození možno neprináša na poli scifi ani space opery naozaj nič prevratné (to je v dnešnej dobe dosť náročné), ale je rozhodne lepší, než pôvodná Christopherova adolescentná tvorba. Román vyšiel v českom jazyku rozdelený do dvoch zväzkov, voči čomu mám dosť veľké výhrady, lebo nemám pocit, že je treba sa znova vracať do obdobia deväťdesiatok. Napriek tomu ide v oboch prípadoch len o prvú časť z jeho vesmíru Fractalverse, ktorá si myslím, že dokáže zaujať fanúšikov scifi a space opery.

Povstanie ničoty. Prvé slovenské vydanie (Slovart, 2021).
Povstanie ničoty. Prvé slovenské vydanie (Slovart, 2021). Disclaimer
Leigh Bardugo - Povstanie ničoty (Ikar, 2021)
Tak sa fanúšikovia YA fantasy napokon dočkali a aj v slovenčine konečne vychádza záverečný diel série Griša. A že to teda trvalo - knihu od Leigh Bardugo, ktorá v origináli vyšla už v roku 2014, vydalo v marci vydavateľstvo Ikar. Fanúšikovia sveta Ravky a predchádzajúcich kníh Vo Tieň kostí a Zajatie búrky sa tak konečne majú šancu dozvedieť, ako dopadli osudy hlavných hrdinov po tom, čo sa vydali hľadať vtáka ohniváka, aby porazili Temnana. Ten po poslednom stretnutí s Alinou riadne zosilnel. Ktovie, či naši hrdinovia budú schopní zaplatiť cenu, ktorú si získanie posledného amplifikátora žiada? Knihou Povstanie ničoty však príbehy z Ravky nekončia, pretože už koncom minulého roka u nás vyšiel prvý diel novej série z tohto sveta – Zjazvený kráľ, ktorého recenziu si môžete prečítať na našej stránke TU.

Dúfam, že sme vás našim zoznamom potešili a dali pár tipov na čítanie. Ak ste náhodou medzi knihami nenašli tie svoje, pokojne nám o tom napíšte.
Tešíme sa zasa o mesiac pri aprílovom výbere :)

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

8HitBoy
Super prehľad, parádna robota :) dík!
09.04.2021
B.T. Niromwell
A kto má tie knižky stíhať čítať! 3rd world problem... :D
09.04.2021
BocianSara
Skvelá rubrika! :) Mne sa stále viac darí sledovať zahraničné vydania ako preklady takže sa budem vždy tešiť :) Doplnila by som Baladu o hadoch a vtáčatkách od Suzanne Collins. Nie je to dokonalá kniha ale veľmi sa mi páčilo ako veľmi bol rozprávač nespoľahlivý a ako to autorka prepojila s celou sériou Hier o život :)
09.04.2021
Kei
Výborný výber. Už len niekde uchmatnúť chvíľu na čítanie.
09.04.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Knihy mesiaca

Knihy mesiaca: február 2024

Vo februári sme sa dočkali hneď niekoľkých skvelých šťavnatých noviniek, ale pár reprintov. Výber tých najlepších knižných a komiksových kúskov za fenruár 2024 je tu! :)

Knihy mesiaca: január 2024

Začiatok roku je na novinky takmer vždy skúpi. Podobne je tomu aj teraz. Vydavateľstvá sa sústredia skôr na prípravu edičných plánoch a ich postupné zverejňovanie, než na nápor na naše peňaženky. Poďme si spolu teda prejsť tých pár najzaujímavejších titulov, ktoré už stihli vyjsť.

Knihy mesiaca: december 2023

Posledný deň roku! December patrí k chudobnejším mesiacom, čo sa týka titulov. Vydavatelia doťahujú svoje resty a časť kníhm ktoré nestihli vydať, presúvajú na január. Napriek tomu, je z čoho vyberať!

Knihy mesiaca: november 2023

November sa nám riadne rozrástol. Napriek tomu, písmenkáče, bublinkáče a celkovo papieráče za minulý mesiac :)

Knihy mesiaca: august 2023

Ako už pravidelne, najlepšie písmenkové a bublinkové tituly za minulý mesiac...

Knihy mesiaca: jún 2023

Uhorková sezóna v plnom prúde a tak mierne meškanie :O Napriek tomu sme na vás nezabudli.

Knihy mesiaca: máj 2023

Najzaujímavejšie tituly mesiaca máj :)

Knihy mesiaca: apríl 2023

Prehľad tých najzaujímavejších noviniek z mesiaca apríl :)

Knihy mesiaca: marec 2023

Aj v mesiaci knihy nás zaplavilo množstvo fantastických titulov, spomedzi ktorých sme sa rozhodli vybrať pár tých najzaujímavejších. Či už ide o space operu zo vzdialenej budúcnosti, epické fantasy, partu zlodejov skrývajúcich sa v temnote mesta či životopis Terryho Pratchetta, veríme, že si z nášho prehľadu nájde každý niečo.

Knihy mesiaca: február 2023

Rok 2023 sa postupne rozbieha a spolu s ním i vydavateľstvá. Výber z tých najzaujímavejších žánrových kníh a komiksov prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: január 2023

Január 2023 je úspešne za nami a hoci sa mnohé vydavateľstvá ešte len rozbiehajú, už teraz dorazilo na trh pár noviniek, ktoré sa oplatí čítať. Výber z tých pre nás najzaujímavejších Vám prinášame v nasledujúcom zozname :)

Knihy mesiaca: apríl 2021

Troška sme sa síce zdržali, to ale nič neznamená. Prinášame vám pár tipov na čítanie a podľa nás tie najlepšie knihy za mesiac apríl ;)

Knihy mesiaca: marec 2021

V novej pravidelnej rubrike si vždy predstavíme najzaujímavejšie žánrové knižné tituly za minulý mesiac. Začíname marcom 2021!