Kryptonomikon (1999)

Neal Stephenson sa v tejto knihe nabúrava do tajných dejín štátov a súkromných obsesií ľudí a s oslnivou virtuozitou odkrýva sily, ktoré vytvárali 20. storočia. V roku 1942 je Lawrence Pritchard Waterhouse - matematický génius a dôstojník amerického námorníctva - pridelený k zvláštnej jednotke 20...

Info

Slov. názov Kryptonomikon
Orig. názov Cryptonomicon
Hodnotenie Ešte nehodnotené
Anotácia Neal Stephenson sa v tejto knihe nabúrava do tajných dejín štátov a súkromných obsesií ľudí a s oslnivou virtuozitou odkrýva sily, ktoré vytvárali 20. storočia. V roku 1942 je Lawrence Pritchard Waterhouse - matematický génius a dôstojník amerického námorníctva - pridelený k zvláštnej jednotke 2072. Je to skupina tak tajná, že o jej existencii vie len hŕstka ľudí, pričom niektorí z týchto ľudí majú mená ako Churchill a Roosevelt. Úlohou Waterhouse a jednotky 2072 - ktorej velí námornej pešiak Bobby Shaftoe - je utajiť pred nacistami, že Spojenci rozlúštili ich slávny kód Enigma. Je to hra, akási šifrovaná partia šachu medzi Waterhousom a jeho nemeckým náprotivkom, prevedená do akcie nadšeným Shaftoem a jeho mužmi. Rýchly posun do prítomnosti, kde sa hacker Randy, Waterhousov vnuk, snaží v juhovýchodnej Ázii vytvoriť "informačný azyl" - miesto, kde možno ukladať a vymieňať si zašifrované informácie bez obáv z represií a prehliadok. Keď sa na neho vrhnú vlády a nadnárodné spoločnosti, Randy sa spojí s Amy, tvrdohlavou Shaftovou vnučkou, a spoločne chcú potajomky vyzdvihnúť potopenú nemeckú ponorku, v ktorej je kľúč, ktorý by mohol sen o informačnom azyle udržať nad vodou. Pri uskutočňovaní svojich plánov odhalia ohromné ​​sprisahania, ktorého korene siahajú do jednotky 2072 až k nerozlúštiteľnému nemeckému kódu Arethusa, ktorý predstavuje cestu k nepredstaviteľnému bohatstvu a budúcnosti plnej osobnej a digitálnej slobody ... alebo ku znovuzrodenej totalite. Kryptonomikon je zatiaľ Stephensonov najlepší a najpôsobivejší román, kniha dômyselná, predvídavá, hypnotická a plná akcie, kedy dej preskakuje medzi 2. svetovou vojnou a World Wide Webom, plná narážok, že zajtrajšok najskôr nebude svetlý.
Tvoje hodnotenie

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
Osoby a obsadenie
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024

Články

To najlepšie za rok 2021: Science fiction knihy

Pokračujeme v sérii článkov snažiacich sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2021. Nech sa páči - to najlepšie z knižnej science fiction.

4 komentárov

Knihy mesiaca: marec 2021

V novej pravidelnej rubrike si vždy predstavíme najzaujímavejšie žánrové knižné tituly za minulý mesiac. Začíname marcom 2021!

4 komentárov

Pocit úžasu Jurka Malíčka (august 2018)

Letné dovolenky, voda, oddych... a k tomu knižka. Jurko Malíček prežil s niekoľnými na dovolenkách pocity úžasu a chce sa s vami o ne podeliť. A čo vy, ktoré letné knižné dobrodružstvá vám navždy osta...

0 komentárov