Čo ak... Druhá svetová vojna inak

8. mája 1945 skončila v Európe Druhá svetová vojna. No čo ak by to bolo inak? Príspevok k 75. výročiu ukončenia najkrvavejšieho konfliktu.
cyberstorm
Filmová história scifi
Predvčerom sme oslávili 75. výročie porážky nacistického Nemecka a koniec najkrvavejšieho ľudského konfliktu v Európe. No čo ak by to bolo inak? Prinášame vám prehľad najzaujímavejších knižných alternatívnych histórií a špekulácií, kde dejiny Druhej svetovej vojny nedopadli tak, ako ich poznáme!

Os víťazná

alt historia - nacistické víťazstvo
alt historia - nacistické víťazstvo / Zdroj Disclaimer
Predstava, že nacistické Nemecko a jeho spojenci vyhrali Druhú svetovú vojnu je natoľko fascinujúca a zároveň strašidelná, že nedá spávať mnohým autorom fantastiky. Spomeňme aspoň tie najznámejšie tituly:
Philip K. Dick
Muž z vysokého zámku. Tretie české vydanie (Argo, 2007)
Philip K. Dick - Muž z vysokého zámku
Známy sci-fi autor nám v tomto príbehu sugestívne predstavuje inú variáciu histórie: štáty Osi vyhrali druhú svetovú vojnu, v rozdelenej Amerike sa miešajú japonské a nemecké vplyvy a veľkej pozornosti sa teší zakázaný román SF, v ktorom Nemci a Japonci vojnu prehrali.
Desivá vízia skutočnosti, ako sa síce neodohrala, ale ako sa mohla odohrať. Autor za toto dielo dostal v roku 1963 prestížnu cenu Hugo Award a etabloval sa medzi hviezdami žánru sci-fi. Predstavte si, že... Že Spojené Štáty prehrali druhú svetovú vojnu. Že sú pod nadvládou Japonska a Nemecka. Že sa píše rok 1962, pár preživších Židov tají svoju totožnosť a v krajine sa veselo kupčí s otrokmi. Je to zlý sen? Možno. Ale čo keď sa z tohto sna nedá prebudiť?
Robert Harris
Vaterland - víťazná ríša. Obálka prvého slovenského vydania (Slovart, 2000)
Robert Harris – Vaterland/Otčina
Na brehu jazera je nájdený mŕtvy muž. Rozbieha sa rutinné vyšetrovanie, výsluchy, zaisťovanie stôp. Takmer bežný detektívny príbeh. Takmer, keby sa neodohrával vo Veľkonemeckej ríši v roku 1964.
Robert Harris sa vo svojom románe „Otčina“ pokúsil domyslieť situáciu, aká by nastala v Európe v prípade opačného výsledku 2. svetovej vojny. Jeho fiktívna Veľkonemecká ríše siaha od Atlantiku po Ural, stále ovládaná Hitlerom a fanatizmom jeho prívržencov. Boj jednotlivca proti tejto mašinérii je márny, ale napínavý do poslednej chvíle.
Mnohé mená v tejto knihe sú skutočné, autor vychádza zo skutočných postáv, udalostí a dokumentov. Len od roku 1942 mení ich osud.
C. J. Sansom
Nadvláda. Prvé české vydanie (BB art, 2014)
C. J. Sansom – Nadvláda
Čo keby sa v roku 1940 nestal britským premiérom Winston Churchill, ale lord Halifax? Británia by rýchlo uzavrela mier s Hitlerom, odpovedá C. J. Sansom, a v roku 1952 by bola dávno v úplnom područí Nemecka. A práve v roku 1952 sa začína román Nadvláda. Pojem „druhá svetová vojna“ neexistuje, namiesto toho sa hovorí „Dunkirkské ťahanie“ - a nemecko-sovietska vojna sa vedie ďaleko na východe na fronte tiahnucom sa skoro dvetisíc kilometrov. Z Británie sa stal totalitný štát, britská tlač, rozhlas a televízia sú prísne kontrolované, ulice strážia násilnícki príslušníci Zvláštnych pomocných zborov. Hlavný hrdina románu, vládny úradník David Fitzgerald, starostlivo zatajuje svoj židovský pôvod, pretože britskí Židia čelia stále väčším obmedzeniam. V pozadí sa skrýva Winston Churchill, ktorý je vodcom odboja. A v Birminghame je v blázinci uväznený vedec Frank Muncaster a s ním aj jeho tajomstvo, ktoré by mohlo navždy zmeniť rovnováhu svetových síl. Starostlivo preštudované reálie toho, „čo by bolo, keby“, dokresľujú vierohodnosť napínavých dobrodružstiev, špionážne zápletky aj čitateľnosť napínavo napísaného románu.
Tony Samuelsson
Kafkův pavilon. Prvé české vydanie (Argo, 2017)
Tony Samuelsson - Kafkův pavilon
Po Hitlerovom víťazstva v druhej svetovej vojne je Švédsko vazalským nacistickým štátom. „Obyčajní ľudia“ si viac menej spokojne žijú svoje obyčajné životy, „krátkolebeční“, odsúdení k vymiznutiu z genetického dedičstva, živoria v getách a spisovatelia sa musia rozhodnúť - budú slúžiť novému Švédsku? Dĺžka ich pobytu v tejto uzavretej „spisovateľskej kolónii“ závisí výhradne od toho, ako ochotne a kvalitne poslúžia režimu. Román zo žánru alternatívnej histórie sa zaoberá otázkami osobnej zodpovednosti, slobody, medziľudských vzťahov i (spásnej?) sily literatúry a kultúry všeobecne. Môžeme v ňom nájsť paralely k minulosti (ponúka sa o.i. aj československé obdobie normalizácie) aj k súčasnej situácii v Európe. Pretože skĺznuť k spoločnosti, kde sú si všetci rovní, ale niektorí sú si rovnejší, je tak jednoduché.
Peter Tieryas
Spojené státy japonské. Obálka prvého českého vydania (Argo, 2017).
Peter Tieryas - Spojené státy japonské
Japonsko pred niekoľkými desaťročiami vyhralo druhú svetovú vojnu. Američania uctievajú ich vznešeného cisára a nikto nepochybuje o tom, že vojnová brutalita víťazov bola len exemplárnym príkladom. Nikto, až na Washington - tajomnú skupinu bojovníkov za slobodu. Ich najnovšou podvratnou činnosťou je distribúcia ilegálnej videohry, ktorá hráča zavádza do sveta, v ktorom vojnu naopak vyhrali Spojené štáty americké.
Kapitán Benik Išimura sa ako videoherný cenzor snaží spolu s agentkou japonskej tajnej polície Akiko Cukinovou zabrániť ďalšiemu šíreniu znepokojujúceho produktu. Ale aj Išimura čosi skrýva... Pomaly odhaľuje, že prípad Washington je oveľa komplikovanejší, než sa zdalo, a podvratná videohra je vďaka svojmu pôvodu oveľa kontroverznejšia a nebezpečnejšia, ako by mohol ktokoľvek predpokladať.
William R. Forstchen
Newt Gingrich
1945. Prvé české vydanie (Deus, 1998)
William R. Forstchen & Newt Gingrich – 1945
Píše sa rok 1945 - vojna v Európe aj v Tichomorí sa skončila. Na mape Európy zostala len jedna krajina, ktorú sa Hitlerovým armádam nepodarilo zraziť na kolená - Británia. Jedinou silou, ktorá je schopná nacistickej mašinérii účinne vzdorovať, sú Spojené štáty. Hitlerove mocenské ambície nie sú uspokojené - chystá preto útok priamo na USA. Táto akcia sa po dôkladných prípravách skutočne začne - konflikt sa presúva priamo na územie USA, do okolia Oak Ridge, miesta, kde USA vyvíja a skúša atómovú bombu. Útok je prekvapivý a nesmierne krutý. USA musia zmeniť taktiku a urýchlene vybaviť armádu novou technikou, aby mohli v konflikte uspieť...
Guy Saville
Plán Madagaskar. Prvé české vydanie (CPress, 2016)
Guy Saville - Plán Madagaskar
Jedinečný thriller zo žánru alternatívnej histórie vychádzajúci zo skutočných plánov hitlerovského Nemecka pred holokaustom a zároveň epický príbeh o láske, odplate a prežití.
Píše sa rok 1953. Nacistické Nemecko ovláda väčšinu Európy aj značnú časť afrického kontinentu. Britské impérium zomiera. Hlavným pilierom „konečného riešenia židovskej otázky“ sa stal ostrov Madagaskar, kam boli na základe Hitlerovho rozkazu premiestnení všetci európski Židia. A práve v obrovskom tropickom gete ovládanom brutálnym terorom jednotiek SS sa rozhoduje o budúcom usporiadaní nielen čierneho kontinentu. Plány Veľkej Británie na zatiahnutie USA do vojny, vývoj novej ničivej zbrane na tajnej základni na Madagaskare a hľadanie milovanej manželky - to všetko spojí osudy troch mužov, ktorí budú mať osud Európy a celého sveta vo svojich rukách. Prvá a zároveň rozhodujúca bitka novej vojny sa práve začína...
Roman Bureš
Říše. Obálka prvého českého vydania (Epocha, 2020)
Roman Bureš – Říše
Druhá svetová vojna sa skončila víťazstvom nacistického Nemecka. Ihneď v roku 1945 začala stavba Hitlerovho valu, známeho pod prostým názvom Múr, ktorý preťal Eurázijský kontinent od severu na juh. Územie na východnej strane využívala Luftwaffe ako strelnicu. Koktail jadrových, biologických a chemických zbraní vrátil bývalé Rusko do stredoveku, zároveň však spôsobil nové mutácie. A to nielen fyzické, ale aj mentálne... Podarí sa vojakom SEALs uniesť jedného výnimočne nadaného jedinca? Môžu jeho telekinetické schopnosti zabrániť vypuknutiu tretej svetovej vojny medzi USA a Veľkonemeckou ríšou? A ako sa žije v stále sa zmenšujúcom protektoráte Čechy a Morava? Nový vodca Reinhard Heydrich pokračuje v odsune zvyšných Slovanov na východ, ale čo odsun vlastne znamená - vyhnanie za Múr alebo rovno smrť?

Odlišná vojna v plnom prúde

alt historia - spojenci vs mimozemšťania
alt historia - spojenci vs mimozemšťania / Zdroj Disclaimer
V týchto dielach je vojna ešte len v plienkach, alebo naopak, v plnom prúde, no niečo je inak: Amerika nevstúpi do vojny, ale ostane neutrálnou, na Stalina je úspešne spáchaný atentát alebo sa zjaví ešte väčší nepriateľ, než sú jednotky SS!
Harry Norman Turtledove - Harry Turtledove
Svět v rovnováze. Prvé české vydanie (Classic/Wales, 2000)
Harry Turtledove - Svět v rovnováze (+ celá séria Světoválka a Kolonizace)
Od Pearl Harboru, k pancierovým zbraniam rútiacim sa cez Paríž, k obliehanému Leningradu a Mikronézskej bitke, rozsieva vojna po celej planéte obrovité a žeravé plamene skazy.
Potom - úplne neočakávane - prichádza skutočný nepriateľ.
Okupanti sú nezastaviteľní, ich technológie ďaleko presahujú všetko, o čom človek vôbec dokáže snívať. A nikdy predtým nebolo ľudstvo tak rozdelené. Spojenectvo židov s nacistami, Američanov s Japoncami, Rusov s Nemcami je úplne nepredstaviteľné.
Tá druhá možnosť však znamená oveľa väčšiu hrôzu.
Ako osud sveta pomaly a bolestivo balansuje v rovnováhe, očakávajú ľudstvo šokujúce zmeny...
Philip Roth
Spiknutí proti Americe. Druhé české vydanie (Mladá fronta, 2012)
Philip Roth - Sprisahanie proti Amerike
Philip Roth vo svojom románe rozohráva fiktívny príbeh víťazstva Charlesa A. Lindbergha v prezidentských voľbách v roku 1940. Lindbergh, slávny letec, ktorý roku 1927 ako prvý preletel Atlantik, poráža Franklina D. Roosevelta a stáva sa tridsiatym tretím americkým prezidentom. Jeho programom je však izolacionizmus a pronacistická politika. Do všetkých židovských domácností v Amerike vstupuje strach, prezident totiž začína verejne škandalizovať Židov za ich sebecké úsilie o zapojenie Spojených štátov do 2. svetovej vojny. Lindbergh vzápätí dojedná s Adolfom Hitlerom „srdečnú dohodu“, a to aj napriek skutočnosti, že nacistické Nemecko okupuje takmer celú Európu a všade presadzuje svoj skazonosný antisemitizmus.
Philip Roth, držiteľ Pulitzerovej ceny, zasadzuje do týchto hrozivých rokov Linberghovho prezidentovania príbeh svojej rodiny v Newarku, kde mali americkí židovskí občania všetky dôvody obávať sa toho najhoršieho.
František Novotný
Osudový konvoj. Prvé české vydanie (Argo, 2018).
František Novotný – Osudový konvoj
V Osudovom konvoji zachytáva príbeh jachtára Davida Marka, ktorý má prepraviť z Bostonu do Európy ruskú loď Onega. Kým čaká na svojich spoločníkov, trávi voľný čas poznávaním pamiatok. Pri prehliadke domu revolucionára Paula Revera upúta jeho pozornosť záhadný stolový orloj a neznáma kráska, nie nepodobná filmovým hviezdam tridsiatych rokov. Príležitosť na zoznámenie však zničí výbuch bomby v blízkom okolí a to isté sa opakuje aj pri stretnutí budúcom. Tentoraz však Marek krásavici pomôže a zisťuje, že je to krajanka - grófka Erwina Dubská. A zjavne skrýva tajomstvo...
Píše sa rok 1946 a vo svete stále zúri vojna. Pre Spojencov sa nevyvíja priaznivo: Veľká Británia je v obkľúčení a hrozí jej kapitulácia. Zachrániť ju môže konvoj HX 402 s pohonnými hmotami, potravinami a ďalšími zásobami, ktorý sa formuje v Halifaxe v Novom Škótsku. Z Bostonu ho má odprevadiť eskadra britských protiponorkových plavidiel. K nim patrí aj zvyšok niekdajšej flotily federalizovanej habsburskej monarchie: fregata Českej eskadry Podunajskej federácie SMS Jizera. Na jej palube je poručík David Marek poverený dopraviť do Británie dvornú dámu cisárovnej Zity, slečnu Erwinu Dubskú. Ženu, ktorú roky beznádejne miluje...
Obstojí Jizera v boji s nemeckými ponorkami a bombardérmi? Odolá Británia nacistickému nátlaku? Dopláva jachta Onega do Európy? Ako s tým všetkým súvisí onen záhadný Reverov stolný orloj? A predovšetkým, ktorý z Davidov Markov je ten pravý?

Skrytá história a magické vojny

alt historia - nazi vampires
alt historia - nazi vampires / Zdroj Disclaimer
Zlo má veľa podôb: upíri, mágovia a okultné vedy na pozadí nacistickej alebo japonskej rozpínavosti! V týchto dielach často vystupujú mutanti, upíri, démoni, vlkodlaci, golemovia, nekromanti a bohovia, bojuje sa mečom, guľometom, tankom i mágiou, na nebi sa to len hemží drakmi a spitfajrami.
David Brin
Křišťálové sféry. Prvé české vydanie (Mladá fronta, 2002)
David Brin – Thor versus kapitán America
Dnes už legendárna poviedka z pera Davida Brina, v ktorej sa na stranu nacistov pridajú severskí bohovia až na Lokiho, ktorý v spolupráci so spojencami plánuje útok na samotnú Valhalu. Autor tu spojil niekoľko kurióznych aspektov nacistického mýtu a ponúka vysvetlenie otázok, prečo nacisti spáchali toľko zverstiev a čo sa skrývalo za ich sklonmi k romantickej mystike.
Poviedka bola nominovaná na cenu Hugo za rok 1987 a v českom preklade vyšla v antológii Křišťálové sféry a v časopise Ikarie (1991/03).
František Novotný
Valhala. Druhé súborné vydanie (Triton/Argo, 2014).
František Novotný – Valhala
Jeden z najzásadnejších textov českej fantastiky. Veľkolepá sága Františka Novotného fascinujúcim spôsobom prepája svet dávnej severskej mytológie s reáliami oboch svetových vojen minulého storočia. Pôvodne parodicky zamýšľaný text sa v priebehu jedného desaťročia premenil na komplexnú trilógiu, ktorá nadchla čitateľov aj kritikov svojou pre českých autorov neobvyklou epickosťou, ako aj strhujúcimi akčnými dejovými zvratmi a hĺbkou pohľadu do možných českých dejín. Dnes už ikonické súboje viacplošných lietadiel s drakmi, temná nacistická mágia, dobrodružstvo v Prahe povýšenej na hlavné mesto cisárstva a desiatky postmoderných odkazov na svetovú literatúru i skutočné osoby a udalosti.
Larry Correia
Drsná magie. Prvé české vydanie (Fantom Print, 2015).
Larry Correia - Drsná magie (+ zvyšok série Grimnoirské kroniky)
Jake Sullivan, veterán z Veľkej vojny, nemá práve ľahký život - irónia u človeka, ktorý vie magicky meniť hmotnosť vecí vo svojom okolí. Stačí myšlienka, aby auto zdvihol rovnako ľahko ako pierko alebo vás rozdrvil klobúkom s hmotnosťou ochudobneného uránu. Ako neúspešný súkromný detektív, ktorého vojna a väzenie pre magické zločiny pripravili o ideály, asistuje dnes v rámci podmienečného prepustenia federálnej vláde pri zatýkaní magicky nadaných vrahov a vôbec sa mu to nepozdáva. Delilah Jonesová je banková lupička, ktorá dokáže holými rukami utrhnúť dvere trezoru a potom s nimi pretiahnuť po hlave každého, kto by ju chcel zastaviť. Je krásna, smrteľne nebezpečná, a čo je pre Jakea najhoršie, je to jeho bývalá priateľka a súčasný cieľ. Lenže o Delilah má záujem aj niekto ďalší a Jake sa náhle ocitá uprostred ďalšej vojny, aj keď táto sa vedie skryto v tieňoch a pomocou mágie. Tajná spoločnosť chrániaca magicky aktívnych už dlhé roky bojuje s kancelárom Tokugawom, najmocnejším mágom sveta, ktorý navyše fakticky ovláda celé japonské Impérium. A kancelár sa práve chystá vyviesť túto vojnu na svetlo v záblesku najničivejšej magickej zbrane, akú kedy ľudstvo poznalo.
Ian Tregillis
Hořká setba. Prvé české vydanie (Argo, 2015)
Ian Tregillis - Hořká setba (+ zvyšok série Milkweed)
Píše sa rok 1939. Na strane nacistov sa na boj chystajú nadľudia, na strane Britov démoni. Čo čaká obyčajného človeka, ktorý sa medzi nich pripletie? Britského tajného agenta Rayboulda Marsha prenasleduje spomienka na Nemku, ktorú tesne pred koncom španielskej občianskej vojny letmo zazrel v barcelonskom prístave. Žmurkala na neho ako stará známa. A do otvorov v lebke jej viedli drôty. Krátko po vypuknutí druhej svetovej vojny nasadí Tretia ríša na osobitnú misiu vojakov s nadprirodzenými schopnosťami. Je práve na Marshovi, aby svoju vlasť uchránil pred ženou, ktorá sa vie urobiť neviditeľnou, pred mužom prechádzajúcim múrmi a pred onou neznámou z Barcelony, ktorej schopnosť nazerať do budúcnosti umožňuje pretvárať prítomnosť. Aby odvrátil bezprostredne hroziacu inváziu, vystopuje Marsh britského čarodejníka, hŕstku čudákov roztápajúcich svoju existenciu pred svetom. Každé kúzlo si však žiada obeť a Británia možno za svoju obranu zaplatí rovnako strašnou daň ako za naozajstnú bitku...
Nadprirodzený príbeh z alternatívneho dvadsiateho storočia, napriek všetkej podobnosti tak nepodobného tomu nášmu, je prvým dielom triptychu, v ktorom si Otčina Roberta Harrisa podáva ruku s Alanom Moorom.
František Kotleta
Stalingяad. Prvé české vydanie (Epocha, 2019)
František Kotleta – Stalingяad
Píše sa rok 1942 a nemecká armáda víťazí na všetkých frontoch aj vďaka špeciálnym vojakom vo svojich radoch. Vojakom, ktorí sú prakticky nezničiteľní - teda ak majú dosť cudzej krvi. A ak niečo v tejto prekliatej vojne skutočne tečie prúdom, je to práve krv. Germánsky upírsky klan sa rozpína do všetkých strán, jeho nepriatelia sú vystrašení a prehrávajú jednu bitku za druhou. Zdá sa, že mocnú vládkyňu Germánov nič nezastaví. Lenže generál Gerhard začína pochybovať a slovanský upírsky klan sa tak ľahko nevzdáva. Navyše Veronika s Janom Bezzemkom majú plán... Tajné vojny upírov vrcholia monštruóznou bitkou, ktorá sa zapíše do dejín Bratstva krvi.
Charles Stross
Archivy hrůz. Obálka českého vydania (Talpress, 2007)
Charles Stross - Archivy hrůz
Bob Howard je počítačový hacker, ktorý pracuje pre britskú okultnú rozviedku zvanú Práčovňa. Administratívne úlohy a prebujnená byrokracia ho nudia, a preto požiada o preloženie do aktívnej služby. Terénne operácie Práčovne zvyčajne majú za cieľ naprávať rôzne okultné dôsledky matematických výpočtov, a aj keď Bob tuší, aké nebezpečné akcie ho čakajú, nevie si predstaviť, aké hrozné je ich skutočné historické pozadie... Britský spisovateľ Charles Stross poňal Archívy hrôz ako špionážny sci-fi román v štýle „drsnej školy“. Autor s ironickým nadhľadom nadväzuje na odkaz H. P. Lovecrafta a thrillery z obdobia studenej vojny a trúsi dejom ohromné množstvo faktov z rôznych vedných odborov, ktoré korení typicky britským čiernym humorom.

Osud Československa

alt historia - Československo
alt historia - Československo / Zdroj Disclaimer
Píše sa rok 1940 a československá armáda vstupuje po boku svojich spojencov, britských a francúzskych expedičných vojsk do Berlína a ukončuje tak nemecký pokus o vojnu. Alebo naopak, naša vlasť sa už odpočiatku pridá na stranu nacistov. Realita bola iná, ale tak to mohlo vyzerať.
Jan Drnek
Žáby v mlíku. Obálka prvého vydania (Naše vojsko, 2007).
Jan Drnek - Žáby v mlíku (+ ostatné knihy série: Žáby v mlíku, Žába a škorpion, Žáby v bouři a Žáby na prameni)
Mystifikácia Jana Drnku sa vracia do septembra a októbra roku 1938, do zlomového obdobia, ktoré osudovo rozhodovalo o dnešku. V období mníchovskej dohody predstavovali pojmy národ a republika kľúčové hodnoty a rozhodovanie vtedajších politikov zrejme nemalou mierou prispelo k devalvácii týchto nadradených ideí v povedomí národa, ktorý sa pod tlakom okolnosti odvrátil od vecí vznešených k vlastnému bruchu. A pritom stačilo len veľmi málo aby..., keby...
Josef Nesvadba
Peklo Beneš. Druhé české vydanie (Laser, 2018)
Josef Nesvadba - Peklo Beneš
Prezidentovi Edvardovi Benešovi sa podarí zabrániť Mníchovskej dohode a Československo sa stáva neutrálnym štátom. Od tejto chvíle sa odvíja reťaz napínavých udalostí, zákulisných intríg a operácií tajných služieb, v ktorých jednu z najdôležitejších rolí hrá tajomný vynález Indinet. Román, na ktorom autor pracoval viac ako päť rokov, patrí k vrcholom Nesvadbovej tvorby i českej sci-fi literatúry. Súčasne je však nečakane aktuálnym dielom, po ktorom iste siahnu nielen milovníci tohto žánru.
Jan Poláček
Spěšný vlak CH.24.12. Prvé české vydanie (Argo, 2010).
Jan Poláček - Spěšný vlak CH.24.12
Komorný príbeh skúmajúci alternatívu českých dejín, na ktorej začiatku sa Česi ocitajú po boku tisícročnej ríše... Úradník komisariátu Řezníček si ponemčí nielen svoje meno, ale aj myslenie a pre víťazstvo je ochotný obetovať čokoľvek. Bezvýchodisková situácia a tlak rodiny privádza jeho mladšieho syna, už s novým menom Walter Fleischer, na lýceum leteckých zbraní Vril a zhodou okolností z neho vojenská mašinéria stvorí hrdinu poslednej víťaznej akcie. Povojnová totalitná spoločnosť sa pokúša vytvoriť nový lichotivý obraz demokracie a v druhej rovine je pritom odkrývaná chlapcova cesta z meštianskej školy k tajným zbraniam opradeným pozlátkom okultizmu. Walter je po návrate domov vtiahnutý naspäť do tiesnivého sveta malého mesta Chrud plného špicľov a komisných úradníkov, naspäť do odumierajúcej rodiny. V atmosfére strachu sa snaží ochrániť to, čo z nej ešte zostalo. Na pozadí veľkých spoločenských zmien rieši svoj malý rodinný problém... Je potrebné sa postarať o živých i mŕtvych a nájsť cestu von z kruhu, ktorý sa uzatvára...

Legendy o Hitlerovi alebo vodca na tisíc spôsobov

alt historia - Hitler žije!
alt historia - Hitler žije! Disclaimer
Hitler stále žije! Alebo nežije, ale fanatici sa ho snažia vrátiť späť. Alebo Hitlera prijali na umeleckú akadémiu a nikdy sa nestal Vodcom. Proste tisíc a jedna spôsobov, ako mohol alebo môže ovplyvniť Hitler alebo jeho klony ľudskú rasu. Satirické i vážne.
Norman Spinrad
Železný sen. Prvé české vydanie (AFSF, 1995)
Norman Spinrad - Železný sen
Adolf Hitler sa narodil v Rakúsku 20. apríla 1889. V mladosti sa presťahoval do Nemecka a za Veľkej vojny slúžil v nemeckej armáde. Po vojne sa krátko zaplietol do radikálnej politiky v Mníchove, ale v roku 1919 sa definitívne vysťahoval do New Yorku. Kým sa naučil anglicky, na živobytie si zarábal ako pouličný maliar a príležitostný prekladateľ v Greenwich Village, newyorskom útočisku bohémy. Po niekoľkých rokoch života v USA začal kresliť ilustrácie do časopisov a komiksov. Jeho prvé ilustrácie sa objavila na stránkach časopisu Amazing v roku 1930. V roku 1932 bol už známym ilustrátorom sci-fi a v roku 1935 veril svojej angličtine natoľko, že debutoval ako autor. Zvyšok života potom zasvätil science fiction ako spisovateľ, ilustrátor a vydavateľ fanzinov. Hoci dnes je medzi fanúšikmi SF známy predovšetkým vďaka svojim románom a poviedkam, v Zlatom veku SF - tridsiatych rokoch - bol obľúbeným ilustrátorom, zostavil niekoľko antológií, písal britké recenzie a takmer desať rokov vydával populárne fanzin Storm (Búrka).
Na Worldcone v roku 1955 získal posmrtne cenu Hugo za román Pán svastiky, ktorý dokončil tesne pred svojou smrťou v roku 1953.
Alebo nie?
Ira Levin
Hoši z Brazílie. Obálka českého vydania (Mustang, 1994).
Ira Levin - Hoši z Brazílie
V japonskej reštaurácii v Amerike sa schádzajú muži z organizácie Kameradenwerk, aby prerokovali akési „obchodné záležitosti“. Ich predseda a organizátor celej akcie, doktor Josef Mengele, ktorý vykonával za Hitlerovej vlády pokusy na ľuďoch, im prednesie plán, podľa ktorého majú v priebehu dvoch rokov zabiť 94 mužov z rôznych krajín sveta, ktorý majú šesťdesiatpäť rokov a sú štátnymi zamestnancami. Prerokúva s nimi detaily plánovaných vrážd, ale nikto z nich netuší, že sú odpočúvaní. Odpočúvanie si u servírky zaplatil mladík menom Barry Koehler, ktorý keď počuje všetko, čo je zaznamenané na páske, neváha a volá do Európy spisovateľovi Yakovovi Liebermannovi, ktorý kedysi prežil holokaust a teraz sa usiluje o spravodlivé potrestanie nacistov. Ten sa pustí do pátrania, ktoré ho dovedie k možnému návratu najnenávidenejšieho muža planéty.
Timur Vermes
A je tu zas. Obálka slovenského vydania (Zelený kocúr, 2014)
Timur Vermes – A je tu zas
Čo keby Hitler v roku 1945 nespáchal samovraždu, ale len zaspal? A čo keby sa prebudil roku 2011? Ako by sa asi tváril? Našiel by v našom svete spojencov, ktorí by ho podporili? Od týchto otázok sa odvíja román nemeckého spisovateľa Timura Vermesa nazvaný Už je tu zas. Román, ktorý okupuje popredné miesta nemeckých literárnych rebríčkov. Predalo sa ho zatiaľ takmer pol milióna výtlačkov a skoro stotisíc kusov vo forme audioknihy.

A na záver

Asi najlepšia antológia na túto tému! Zmes najrôznejších poviedok, od mágie cez špionážne trilery až po povojnové usporiadanie!
Leoš Kyša
Boris Hokr
Ve stínu Říše. Prvé české vydanie (Epocha, 2017)
Leoš Kyša & Boris Hokr - Ve stínu Říše
Aj viac ako sedemdesiat rokov po skončení druhej svetovej vojny tvorí Tretia ríša a všetko s ňou spojené neoddeliteľnú súčasť našej histórie, ale tiež popkultúry. Dokonalí zloduchovia, slizkí gestapáci, hororové obrazy koncentračných táborov, brutálna šou na bojových poliach od Atlantiku po Pacifik, od Európy cez Afriku po Áziu..., ale aj bláznivé čierne komédie alebo svojrázne mestské legendy. Len máločo kedy podnietilo toľko rozmanitých príbehov. Málokto dokáže predstavovať tak dokonalé bezcharakterné zlé postavy alebo naopak terče paródie a posmechu ako nacisti. Práve preto editori dali práve nacistov na hranie tým najlepším spisovateľom a spisovateľkám českej fantastiky z rôznych generácií. Pripravte sa na popkultúrny blitzkrieg, aký ste ešte nezažili!

Čestná zmienka

Václav Semerád - Čtvrtá říše
Daniel Easterman - K
Lavie Tidhar - Muž leží a sní
Tomáš Bandžuch - Ve službách republiky
Len Deighton - SS-GB
Stephen Baxter - Tkadlec
Ben Bova - Triumf
Karel Drexler - Verschluss: Příběhy z alternativního Československa
Michael Chabon - Židovský policejní klub
Stephen Baxter - Tichomořská záhada (v antológii Extrémní science fiction)
Richard Zamec - Most Európy (v antológii Fantázia 2017)

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Roland Axenberg
Super clanok. Vaterland/Otčina je celkom slusne sfilmovana - Rutger Hauer ako dobrosrdecny SS-ak, vyobrazanie noveho Berlina s impozantou nacistickou architekturou a vcelku slusna atmosfera. Chlapci z Brazílie je sice starsi, ale obstojny thriller s hviezdami ako Gregory Peck ci Laurence Olivier. Nedavno bol sfilmovany tiez A je tu zas. Ako serialy sa daju vidiet The Man in the High Castle a Sprisahanie proti Amerike a z podobneho sudka je este SS-GB.
11.05.2020
Stano Lacko
Mám rád, ak pri niektorých dielach sa pri cestovaní v čase dostanú hlavné postavy do alternatívneho vesmíru, kde sa niečo také ako iný priebeh druhej svetovej vojny nastal. Nepáči sa mi až tak, ak to je hlavnou témou diela. Možno som zatial nechytil to správne, ale tie čo som mal v ruke mi prišli, že autor je fascinovaný danou témou a čiastočne tam cítiť jeho obdiv danému režimu. Aspoň teda to čo som mal v rukách. Takže FERI ďakujem! Niektoré z tohto zoznamu mám v knižnici, ale kvôli hore uvedenému som sa do nich zatiaľ nepustil, možno konečne mám dôvod im dať šancu ;-)
13.05.2020
Roland Axenberg
Akurat mi napadla dvojcast zo Star Trek: Enterprise s nazvom Storm Front, kde sa Enterprise dostane do alternativnej historie kde sa nacistom s pomocou mimozemskej technologie podarila uspesna invazia do USA. Viem ze na zaciatku bola celkom slusna kolaz o tom ako Hitler navstivil New York :)
13.05.2020
Stano Lacko
Fiha, to si nepamatam. To si budem musiet pripomenut. No v Star Treku to je celkom bezna vec, aj co sa tyka kniznej tvorby ;-)
13.05.2020
cyberstorm
jj, inak Stano, min Otcinu a Muza z vysokeho zamku. A mozno este Zelezny sen. Je to sice haluz, ale...
Roland: skusime dat dokopy druhy clanok zamerany na tv, filmy a PC hry?
13.05.2020
Roland Axenberg
Cyberstorm: mozme skusit. Stano: Inak Otcinu a Muza z vysokeho zamku urcite doporucam aj ja. Otcina mi pride celkovo realistickejsia, asi takto nejako by sa to vyvijalo aj podla mna keby sa Nemecku podaril zvratit vyvoj v 2. sv. vojne. Muz z vysokeho zamku mi prisiel az moc fikcny, myslim ze Japonsko ani Nemecko by nemali prostriedky urobit pozemnu invaziu do USA (aj ked ta fikcia je velmi pritazlivo podana).
14.05.2020
Stano Lacko
No ked docitam Cnosti Kralu od Ken Liu, tak sa pustim co niecoho z tohto zoznamu ;-)
14.05.2020
cyberstorm
Stano, ake to je? Janke sa to velmi pacilo a ja nad tym tiez uvazujem.
19.05.2020
Stano Lacko
Cnosti Kralu? Super, na zaciatku sa totalne stracas v nemach, este viac ako v Game of Thrones ;-)
19.05.2020
Alexander
Túto oblasť literatúry som objavil až teraz.(preto reagujem ,až teraz:) Takže takýto, dobre spracovaný prehľad poteší. Čítal som Otčinu, niečo také realistické(kvázi) by som ešte dal-ak by ste niekto niečo odporučili-ďakujem.
28.02.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.