Spiknutie proti Amerike (2005)

Philip Roth vo svojom novom románe vytvára fiktívny príbeh víťazstva Charlesa A. Lindbergha v prezidentských voľbách v roku 1940. Lindbergh, slávny letec, ktorý roku 1927 ako prvý preletel Atlantik, poráža Franklina D. Roosevelta a stáva sa tridsiatym tretím americkým prezidentom. Jeho programom je ...

Info

Slov. názov Spiknutie proti Amerike
Orig. názov The Plot Against America
Hodnotenie Ešte nehodnotené
Anotácia Philip Roth vo svojom novom románe vytvára fiktívny príbeh víťazstva Charlesa A. Lindbergha v prezidentských voľbách v roku 1940. Lindbergh, slávny letec, ktorý roku 1927 ako prvý preletel Atlantik, poráža Franklina D. Roosevelta a stáva sa tridsiatym tretím americkým prezidentom. Jeho programom je však izolacionizmus a pronacistická politika. Do všetkých židovských domácností v Amerike vstupuje strach, prezident totiž začína verejne škandalizovať Židov za ich sebecké úsilie o zapojenie Spojených štátov do 2. svetovej vojny. Lindbergh vzápätí dojedná s Adolfom Hitlerom "srdečnú dohodu", a to aj napriek skutočnosti, že nacistické Nemecko okupuje takmer celú Európu a všade presadzuje svoj skazonosný antisemitizmus. Philip Roth, držiteľ Pulitzerovej ceny, zasadzuje do týchto hrozivých rokov Linberghova prezidentovania príbeh svojej rodiny v Newarku, kedy mali americkí židovskí občania všetky dôvody obávať sa toho najhoršieho.
Tvoje hodnotenie

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
Osoby a obsadenie
Podporte scifi.sk

Články

Čo ak... Druhá svetová vojna inak

8. mája 1945 skončila v Európe Druhá svetová vojna. No čo ak by to bolo inak? Príspevok k 75. výročiu ukončenia najkrvavejšieho konfliktu.

10 komentárov