Železný sen (1972)

Adolf Hitler sa narodil v Rakúsku 20. apríla 1889. V mladosti sa presťahoval do Nemecka a za Veľkej vojny slúžil v nemeckej armáde. Po vojne sa krátko zaplietol do radikálnej politiky v Mníchove, ale v roku 1919 sa definitívne vysťahoval do New Yorku. Po dobu, kedy sa učil anglicky, si na živobytie ...

Info

Slov. názov Železný sen
Orig. názov The Iron Dream
Hodnotenie Ešte nehodnotené
Anotácia Adolf Hitler sa narodil v Rakúsku 20. apríla 1889. V mladosti sa presťahoval do Nemecka a za Veľkej vojny slúžil v nemeckej armáde. Po vojne sa krátko zaplietol do radikálnej politiky v Mníchove, ale v roku 1919 sa definitívne vysťahoval do New Yorku. Po dobu, kedy sa učil anglicky, si na živobytie zarábal ako pouličný maliar a príležitostný prekladateľ v Greenwich Village, newyorskom útočisku bohémy. Po niekoľkých rokoch života v USA začal kresliť ilustrácie do časopisov a komiksov. Jeho prvé ilustrácie sa objavila na stránkach časopisu Amazing v roku 1930. V roku 1932 bol už známym ilustrátorom sci-fi a roku 1935 veril svojej angličtine natoľko, že debutoval ako autor. Zvyšok života potom zasvätil science fiction ako spisovateľ, ilustrátor a vydavateľ fanzinov. Hoci dnes je medzi fanúšikmi SF známy predovšetkým vďaka svojim románom a poviedkam, v Zlatom veku SF - tridsiatych rokoch - bol obľúbeným ilustrátorom, zostavil niekoľko antológií, písal britké recenzie a takmer desať rokov vydával populárne fanzin Storm (Búrka). Na Worldcone v roku 1955 získal posmrtne cenu Hugo za román Pán svastiky, ktorý dokončil tesne pred svojou smrťou v roku 1953.
Tvoje hodnotenie

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
Osoby a obsadenie
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024

Články

Čo ak... Druhá svetová vojna inak

8. mája 1945 skončila v Európe Druhá svetová vojna. No čo ak by to bolo inak? Príspevok k 75. výročiu ukončenia najkrvavejšieho konfliktu.

10 komentárov