Kafkov pavilón (2014)

Po Hitlerovom víťazstve v druhej svetovej vojne je Švédsko vazalským nacistickým štátom. "Obyčajní ľudia" si viac menej spokojne žijú svoje obyčajné životy, "krátkolebeční", odsúdení k vymiznutiu z genetického dedičstva, živoria v getách a spisovatelia sa musia rozhodnúť - budú slúžiť novému Švédsku...

Info

Slov. názov Kafkov pavilón
Orig. názov Kafka paviljongen
Hodnotenie Ešte nehodnotené
Anotácia Po Hitlerovom víťazstve v druhej svetovej vojne je Švédsko vazalským nacistickým štátom. "Obyčajní ľudia" si viac menej spokojne žijú svoje obyčajné životy, "krátkolebeční", odsúdení k vymiznutiu z genetického dedičstva, živoria v getách a spisovatelia sa musia rozhodnúť - budú slúžiť novému Švédsku? Dĺžka ich pobytu v tejto uzavretej "spisovateľskej kolónii" záleží výhradne na tom, ako ochotne a kvalitne poslúžia režimu. Román z žánru alternatívnej histórie sa zaoberá otázkami osobnej zodpovednosti, slobody, medziľudských vzťahov i (spásnej?) sily literatúry a kultúry všeobecne. Môžeme v ňom nájsť paralely ako k minulosti (ponúka sa o.i. aj československé obdobie normalizácie), tak k súčasnej situácii v Európe. Pretože skĺznuť k spoločnosti, kde sú si všetci rovní, ale niektorí sú si rovnejší, je tak jednoduché.
Tvoje hodnotenie

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
Osoby a obsadenie
Filmová história scifi

Články

Čo ak... Druhá svetová vojna inak

8. mája 1945 skončila v Európe Druhá svetová vojna. No čo ak by to bolo inak? Príspevok k 75. výročiu ukončenia najkrvavejšieho konfliktu.

10 komentárov