Nadvláda (2012)

Čo keby sa v roku 1940 nestal britským premiérom Winston Churchill, ale lord Halifax? Británia by rýchlo uzavrela mier s Hitlerom, odpovedá C. J. Sansom, a v roku 1952 by bola dávno v úplnom područí Nemecka. A práve v roku 1952 začína román Nadvláda. Pojem "druhá svetová vojna" neexistuje, namiesto ...

Info

Slov. názov Nadvláda
Orig. názov Dominion
Hodnotenie Ešte nehodnotené
Anotácia Čo keby sa v roku 1940 nestal britským premiérom Winston Churchill, ale lord Halifax? Británia by rýchlo uzavrela mier s Hitlerom, odpovedá C. J. Sansom, a v roku 1952 by bola dávno v úplnom područí Nemecka. A práve v roku 1952 začína román Nadvláda. Pojem "druhá svetová vojna" neexistuje, namiesto toho sa hovorí "Dunkirkské ťahanie" - a nemecko-sovietska vojna sa vedie ďaleko na východe na fronte tiahnucej sa skoro dvetisíc kilometrov. Z Británie sa stal totalitný štát, britská tlač, rozhlas a televízia sú prísne kontrolované, ulice strážia násilnícki príslušníci Zvláštnych pomocných zborov. Hlavný hrdina románu, vládny úradník David Fitzgerald, starostlivo zatajuje svoj židovský pôvod, pretože britskí Židia čelia stále väčším obmedzeniam. V pozadí sa skrýva Winston Churchill, ktorý je vodcom odboja. A v Birminghame je v blázinci uväznený vedec Frank Muncaster a s ním aj jeho tajomstvo, ktoré by mohlo navždy zmeniť rovnováhu svetových síl. Starostlivo preštudované reálie toho, "čo by bolo, keby", dokresľujú vierohodnosť napínavých dobrodružstiev, špionážne zápletky aj čitateľnosť napínavo napísaného románu.
Tvoje hodnotenie

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
Osoby a obsadenie
Podporte scifi.sk

Články

Čo ak... Druhá svetová vojna inak

8. mája 1945 skončila v Európe Druhá svetová vojna. No čo ak by to bolo inak? Príspevok k 75. výročiu ukončenia najkrvavejšieho konfliktu.

10 komentárov