To najlepšie za rok 2022: Fantasy

Minuloročná nádielka fantasy bola extrémne bohatá a tak sme sa rozhodli počet tých najlepších fantasy titulov rozšíriť. Nech sa páči, najlepšie fantasy knihy minulého roku :)
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Trója. Prvé slovenské vydanie (Tatran, 2022).
Trója. Prvé slovenské vydanie (Tatran, 2022). Disclaimer
Stephen Fry – Trója (Tatran, 2022)
Retellingy klasických mýtov sú v móde a asi sa všetci zhodneme na tom, že tie najlepšie sú od uznávaných autorov ako je Neil Gaiman či Ursula K. Le Guinová. V poslednej dobe sa k nim pridal aj Stephen Fry, ktorý svojim suchým anglickým humorom už v minulosti prerozprával klasické mýty o antických bohoch i hrdinoch. Tento rok sme sa dočkali zavŕšenia mytologickej trilógie v podobe Trójskej vojny. Na stránkach knihy znova ožívajú osudy Parida, Heleny i Hektora, Agamemnona i Achilla, ako i celého zástupu ďalších héróov, bežných smrteľníkov i bohov. To všetko spísané typickým Fryovým humorom a serkazmom, čo robí z čítania jeho kníh neopakovateľný zážitok!

Moudrost davů. Prvé české vydanie (Polaris, 2022).
Moudrost davů. Prvé české vydanie (Polaris, 2022). / Zdroj Disclaimer
Joe Abercrombie - Moudrost davů (Polaris, 2022)
Zatiaľ posledná kniha zo sveta Prvého zákona súčasne predstavuje vyvrcholenie trilógie Veku šialenstva, ktoré sa dejovo odohráva desiatky rokov po základnej sérii. Kým v prvej časti sme ochutnávali nový svet a v druhej pociťovali nepokoje, v tretej zažívame spolu s hrdinami šialenstvo revolúcie., A keďže každá revolúcia požiera svoje vlastné deti, aj tu si naši hrdinovia prejdú jej šialenstvom. Dej znova prebieha vo viacerých líniách a tiež sa dočkáme sa pár pekných twistov. Nakoniec, je to Abercrombie, ktorý nám stále servíruje krvavú hostinu popretkávanú čiernym humorom.

Vládce džinů. Prvé české vydanie (Host, 2022).
Vládce džinů. Prvé české vydanie (Host, 2022). / Zdroj Disclaimer
P. Djèlí Clark - Vládce džinů (Host, 2022)
Brnenský Host má v tohtoročnom rebríčku hneď niekoľko vysoko cenených želiezok. Jedno z nich je aj skvelé steampunkové fantasy z alternatívneho Egypta od P. Djèlí Clarka, za ktorý získal v minulom roku cenu Nebula aj Locus. Detektívne urban fantasy zo sveta, kde sa v Egypte vďaka mocným a nebezpečným džinom znova zrodila mágia, je skvelým príkladom, ako snúbiť fantasy a alternatívnu históriu. Práve vďaka mágii sa totižto zem pyramíd stala svetovou veľmocou a dovtedy panujúcu Britániu odhodila na druhú koľaj. Skvelý inovatívny román, ktorý isto poteší mnohých náročných čitateľov!

Syn černého meče. Prvé české vydanie (Fantom Print, 2022)
Syn černého meče. Prvé české vydanie (Fantom Print, 2022) / Zdroj Disclaimer
Rod zabijáků. Prvé české vydanie (Fantom Print, 2022).
Rod zabijáků. Prvé české vydanie (Fantom Print, 2022). / Zdroj Disclaimer
Larry Correia - Syn černého meče a Rod zabijáků (Fantom Print, 2022)
Larry Correia tentoraz nechal svojich Lovcov Monštier bokom a spísal parádnu akčnú temnú fantasy plnú antihrdinov a magických zbraní s vlastnou vôľou, viacvrstevným príbehom a prostredím pripomínajúcim starovekú Indiu. V ňom stretávame zásadového Ashoka Vadala, ktorý patrí medzi Ochrancov, kastu neotrasiteľných dozorcov zákona. A to až do takej miery, že keď urobí priestupok, sám sa vydá do rúk zákona. Ako to už však býva, nie je všetko také ako sa zdá byť a aj taký fanatik ako je Ashok zacíti čosi zhnité v štáte dánskom. Nasledujúc intrigy a zrady, boj o slobodu i vlastné prežitie, vojna i smrť. To všetko na pozadí komplexného a klamlivého príbehu, čo robí z oboch kníh skvelú temnú fantasy.

Měsíční zahrady. Tretie české vydanie (Planeta9, 2022).
Měsíční zahrady. Tretie české vydanie (Planeta9, 2022). Disclaimer
Steven Erikson - Měsiční zahrady (Planeta9, 2022)
Nové upravené a prepracované vydanie Malazkej knihy padlých od Stevena Eriksona patrilo k minuloročným vrcholom prekladovej fantasticky. Epos, akým Malaz jednoznačne je, začal znova vychádzať v pražskom vydavateľstve Planeta9 v novej nádhernej úprave. Ak ste dosiaľ po Eriksonovi nesiahli, rozhodne odporúčame. Jeho svet je úžasný a komplikovaný, barokovo vyšperkovaný s množstvom detailov, postáv a s mnohovrstevným príbehom, ktorý jednoducho musíte milovať. A Měsíční zahrady, úvodný diel jeho opusu magnum, sú vstupnou bránou do sveta, ktorý necháva väčšinu iných fantasy na míle ďaleko za sebou.

Stín bohů. Prvé české vydanie (Host, 2022).
Stín bohů. Prvé české vydanie (Host, 2022). / Zdroj Disclaimer
John Gwynne - Stín bohů (Host, 2022)
Tri dejové línie, traja hrdinovia, ktorých osudy sa navzájom prepletajú vo fantasy inšpirovanej severskými mýtmi. Z knihy budete cítiť Beowulfa i Vikingov, Thora i ľadové prostredie severu a krutý mráz, pomaly vám zaliezajúci za nechty. Skvelý úvod do trilógie, v ktorej sa to len hemží udatnými bojovníkmi žijúcimi i umierajúcimi pre slávu a bohatstvo, padlými bohmi aj ich potomkami, mýtickými bytosťami, mágmi i prefíkanými čarodejnicami, teda tým všetkým, čo na fantasy tak milujeme. Pevne verím, že vydavateľstvo Host sériu dokončí a my sa v ďalších knihách stretneme s hrdinami Stínu bohů.

Papír a krev. Prvé české vydanie (Laser-books, 2022).
Papír a krev. Prvé české vydanie (Laser-books, 2022). / Zdroj Disclaimer
Kevin Hearne - Papír a krev (Laser-books, 2022)
Kevin Hearna máme radi, toto je tak trocha iný Hearne, než na akého sme pri Attikovi zvyknutí. Príbeh je síce z Attikovho sveta, avšak z inej série a je voľným pokračovaním minuloročnej novinky Inkoust a pečeť. Znova sa stretávame s Alom MacBharraisom, magickým pisárom, postihnutého kliatbou. Tentoraz zmizne Alov kolega a on musí zistiť, aké temné sily majú v tom prsty. Starý známy svet a skvelé postavy, medzi ktorými na nás nakoniec mrkne aj Attik, robia z tejto urban fantasy skvelé zakončenie sveta, kde starí mágovia, starí bohovia a tisícročný druid zápasia o ľudské životy.

Dobrodruh Conan. Prvé české vydanie (Argo, 2022).
Dobrodruh Conan. Prvé české vydanie (Argo, 2022). / Zdroj Disclaimer
Robert E. Howard - Dobrodruh Conan (Argo, 2022)
Nové vydanie Conana, tentoraz pod prekladateľskou taktovkou Romana Tilcera, by nemalo uniknúť žiadnym fanúšikom cimmerského barbara. Nové súborné vydanie obsahuje diela Služebníci Bit-Jakinovi, Za Černou řekou, Černý cizinec, Zambulští lidožrouti a Rudé hřeby s prihliadnutím k pôvodným Howardovým textom, ku ktorým majster Kantůrek žiaľ nemal svojho času prístup. Navyše sa v knihe nachádzajú v češtine dosiaľ nepublikované pracovné verzie nedokončenej poviedky Vlci za hranicí, ktorá má týmto premiéru. Pre fanúšikov Sword and Sorcery a vlastne pre akýchkoľvek fanúšikov fantasy jednoznačná povinnosť!

Maková válka. Prvé české vydanie (Host, 2022).
Maková válka. Prvé české vydanie (Host, 2022). Disclaimer
R. F. Kuang - Maková válka (Host, 2022)
Ázijská fantastika sa umiestnila v našich hodnoteniach nielen spracovaním ale aj prostredím a charaktermi postáv. Maková válka od R. F. Kuang nie je iná – prepracovaný dej, exotické prostredie ďalekého východu či realistické postavy s ktorými sa osud kruto zahrá - to všetko sú atribúty kvalitných diel. Hrdinkou knihy je mladá Rin, ktorá postupuje ťažkým vojenským výcvikom, počas ktorého zistí, že má magické vlohy. To, čo sa spočiatku zdalo ako typická Young Adult sa po pár desiatok stranách mení na krvavú Grim Dark fantasy ako remeň s veľmi silným príbehom, ktorá však pre svoju krutosť možno nie je pre každého. Kniha totižto berie inšpiráciu z reálnych hrôz Japonských masakrov v čínskom Nanjingu, odkiaľ pochádzali autorkini predkovia. A možno práve preto by si ju ľudia mali prečítať, aby nezabudli.

Nefritové město. Prvé české vydanie (Host, 2022).
Nefritové město. Prvé české vydanie (Host, 2022). / Zdroj Disclaimer
Fonda Lee – Nefritové město (Host, 2022)
Ďalší z tohtoročného veľkého počtu exotických fantasy. Román je tentoraz inšpirovaný čínskymi triádami a talianskymi mafiami, Nefritové mesto pripomína Krstného otca, aj s komplet osadenstvom klanu Corleonovcov. Skvelý príbeh s prepracovaným štýlom mágie, ktorý je založený na používaní jadeitu. Urban fantasy dráma, v ktorej sa intriguje a ťahá za nitky, príbeh plný zvratov a podrazov, pouličných bitiek mafiánskych gangov a nájomných vrážd. A podobne ako u Puzovho románu, aj tu ide najmä o obchod, česť a rodinu. Skvelá kniha, ktorá si vyslúžila medzi kritikmi vysoké hodnotenie a v roku 2018 cenu World Fantasy Award.

Velká kniha Zeměmoří: Svazek první. Prvé české vydanie v tejto podobe (Argo, 2022)
Velká kniha Zeměmoří: Svazek první. Prvé české vydanie v tejto podobe (Argo, 2022) / Zdroj Disclaimer
Ursula K. Le Guin - Velká kniha Zeměmoří (Argo, 2022)
Dobre. Toto nebude fér voči ostatným knihám v našom zozname, nakoľko jednotlivé časti série Zememoria od Ursuly K. le Guinovej už niekoľko krát v českom aj slovenskom preklade vyšli. Lenže nikdy nie v takomto nádhernom omnibusovom vydaní s parádnymi ilustráciami. A po druhé – no tak, je to le Guinová! Myslím, že tým je povedané všetko. Nádherná buxa sumarizujúca prvé štyri knihy a niekoľko poviedok s vyše 700 stranami z nej robí nádherný kus literatúry! Za nás v redakcii scifi.sk jednoznačne fantasy kniha roku!

Rytmus války. Prvé české vydanie (Talpress, 2022).
Rytmus války. Prvé české vydanie (Talpress, 2022). / Zdroj Disclaimer
Brandon Sanderson - Rytmus války (Talpress, 2022)
Ak máte radi epické príbehy, úžasnú mágiu a veľké, akože fakt veľké a hrubé knihy s tisíckou strán, tak isto skúste Archívy bouřné záře od Brandona Sadersona, ktorého najnovší diel s názvom Rytmus války vydali minulý rok vo vydavateľstve Talpress. Svete Rošáru vrie. Po vytvorení aliancie ľudských kráľovstiev, ktorá mala zastaviť nepriateľské sily, nasleduje krutá vojna. Spojenectvá sa lámu rovnako krehko ako štíty pod údermi mečov či ideály v realite krutých dní. Mnohí hrdinovia musia prehodnotiť svoje poslanie i morálne zábrany a iní hľadať ďalších spojencov. Do toho boje, zrada i Smrtonosná pasca! Jednoducho Sanderson znova ukazuje, že patrí medzi najlepších súčasných autorov fantasy!

Říše trav 1/2. Prvé české vydanie (Laser-books, 2022).
Říše trav 1/2. Prvé české vydanie (Laser-books, 2022). / Zdroj Disclaimer
Říše trav 2/2. Prvé české vydanie (Laser-books, 2022).
Říše trav 2/2. Prvé české vydanie (Laser-books, 2022). / Zdroj Disclaimer
Tad Williams - Řise trav I a Řise trav II (Laser-books, 2022)
Williamsov návrat do Východného Ardu pokračuje druhým zväzkom, v ktorom sledujeme znova sa vzmáhajúcu hrozbu. Simon a Miriamele čelia Nornom, zatiaľ čo iné národy čelia občianskym vojnám. Mnohovrstevný epický príbeh, ktorý inšpiroval Pieseň ľadu a ohňa je napriek pomalšiemu deju stále jedným z najlepších fantasy, ktoré sa na našom či českom trhu objavili. Pre fanúšikov Tolkiena, Martina či Rothfussa povinná jazda! PS: Už teraz sa tešíme na tretí diel, na ktorom už v Laser-books pracujú!

Hněv draků. Prvé české vydanie (Argo, 2022).
Hněv draků. Prvé české vydanie (Argo, 2022). / Zdroj Disclaimer
Plameny pomsty. Prvé české vydanie (Argo, 2022)
Plameny pomsty. Prvé české vydanie (Argo, 2022) / Zdroj Disclaimer
Evan Winter - Hněv draků a Plameny pomsty (Argo, 2022)
Zatiaľ nedokončená séria kníh od Evana Wintera patrí medzi moderne písané fantasy s nejasným rozlíšením dobra a zla, prepracovaným systémom mágie i dejom plnom intríg a zvratov. Spomedzi ostatných podobne koncipovaných diel však zaujme kultúru i postavami inšpirovanými čiernym kontinentom, nerovnou spoločnosť založenú na kastovom systéme, využitím drakov či vojenstvom, ktoré tvorí výraznú líniu oboch kníh. Aj práve vďaka tomu bývajú Winterove knihy označované za military fantasy (po vzore Heinleina) o pomste a drakoch!

Mučitelův stín. Druhé české vydanie (Fobos, 2022)
Mučitelův stín. Druhé české vydanie (Fobos, 2022) / Zdroj Disclaimer
Gone Wolfe - Mučitelův stín (Fobos, 2022)
Vydavateľstvo Fobos začalo pomaly splácať jeden z najväčších dlhov voči prekladovej fantastickej literatúre a nám sa začína objavovať iskrička nádeje, že sa konečne dnes už klasická Sága nového Slnka dočká svojho kompletného vydania. Jej prvý diel Mučitelův stín vyšiel v českom preklade po prvý raz pred vyše štvrťstoročím, avšak vo veľmi zlej úprave. Minulý rok však vyšiel znovu – v úplne novom preklade, s novým vizuálom a u úplne nového vydavateľstva – a stojí za to! Fantastický román, stojaci na pomedzí scifi a fantasy, rozpráva príbeh o Severiánovi, ktorý bol vykázaný zo svojho cechu za to, že nad väzenkyňou odsúdenou na smrť prejavil ľútosť. Kniha nepatrí medzi akčnú fantastiku a pri čítaní treba dávať pozor na rôzne náznaky, nakoľko štýl Gena Wolfa je náročný na pozornosť. Avšak tí, ktorí prijmú výzvu Ságy nového slnka, získajú odmenu v podobe nezabudnuteľného literárneho zážitku. PS: Fobos oznámilo vydanie druhej časti s názvom Smiřitelův spár.

Kniha magie. Prvé české vydanie (Argo, 2022).
Kniha magie. Prvé české vydanie (Argo, 2022). / Zdroj Disclaimer
Gardner Dozois (ed.) - Kniha magie (Argo, 2022)
Gardner Dozois bol pre žánrové antológie to isté ako Asimov pre scifi a Tolkien pre fantasy. Okrem klasických ročeniek sa venoval tematicky ladeným zborníkom – ako napríklad Kniha magie, čo je výber tých najlepších fantasy poviedok na tému mágia, čary a kúzla. A čarodejníci ako Merlin, Gandalf či Dumbledor, Dresden či Constantine! Tí všetci sú už celé dekády nedeliteľnou časťou fantasy kníh. A práve z nich Dozois vychádzal, keď zostavoval výber z klasických, i moderných textov od legendárnych i menej známych autorov. Celkovo Výber tých naj poviedok od moderných autorov fantasy v našom zozname best of fantasy 2022 naozaj nesmie chýbať!

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2022

To najlepšie za rok 2022: Anime

Ako to vyzeralo uplynulý rok na poli japonskej animácie? Nanajvýš dobre!

To najlepšie za rok 2022: Manga

Českému a slovenskému trhu s mangou už dlhodobo kraľuje vydavateľstvo Crew. Jeho dominanciu sa v uplynulom roku pokúsili narušiť dve (staro)nové vydavateľstvá. Menovite sa jedná o návrat Zoner Pressu, ktorý sa uviedol zaujímavým kúskom Manga Jókai, ale i o nástup vydavateľstva Dobrovský. To založilo dedikovanú manga sekciu vydavateľstva pod názvom Gate. Neuviedlo sa však zrovna najlepšie, keďže sa jednalo u uponáhľané vydania plné menej kvalitných prekladov a zlej sadzby. Nevadí, vítame ich na trhu a veríme, že trend postupného zlepšovania sa z konca roku si Dobrovský udrží. Ohliadnime sa spolu za rokom 2022 a pripomeňme si mangy, na ktoré budeme v dobrom spomínať.

To najlepšie za rok 2022: komiksy

Spočiatku čisto okrajová záležitoť, dnes už pevná súčasť popkultúry a fantastiky. Komiksy a grafické romány nám jednoducho prirástli k srdcu a ročne sa ich vydá nikoľko desiatok titulov. Takže, ak neviete, po čom siahnuť, prinášame prehľad tých najlepších bublinkáčov za minulý rok!

To najlepšie za rok 2022: Young Adult fantastika

Hoci Young Adult žáner nepatrí medzi tie, ktorým sa primárne zaoberáme, má medzi čitateľmi fantastiky svoje neodškriepiteľné miesto. A preto: najlepšie YA a mládežnícka fantastika roku 2022!

To najlepšie za rok 2022: Horory

Bez hrôzy by to nebolo ono! Najlepšie knižné horory minulého roku!

To najlepšie za rok 2022: Fantasy

Minuloročná nádielka fantasy bola extrémne bohatá a tak sme sa rozhodli počet tých najlepších fantasy titulov rozšíriť. Nech sa páči, najlepšie fantasy knihy minulého roku :)

To najlepšie za rok 2022: Science fiction

V roku 2022 vyšlo obrovské množstvo zahraničných žánrových kníh preložených do českého alebo slovenského jazyka. Z nich Vám ponúkame výber tých najlepších a najzaujímavejších scifíčok.

To najlepšie za rok 2022: Česká scéna

Druhý diel zo série článkov mapujúcich minulý rok vo fantastickom žánri - to najlepšie z domácej českej knižnej scény.

To najlepšie za rok 2022: Slovenská scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2022. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej scény.