Ukážka: Rebecca F. Kuang – Maková válka

Čo tak ukážku z novej áziou inšpirovanej fantasy?
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Maková válka. Prvé české vydanie (Host, 2022).
Maková válka. Prvé české vydanie (Host, 2022). Disclaimer
Vyškolili ju na vojnu. Ona ju chce ukončiť.
Keď Rin zložila kche-ťü – skúšky určené pre najnadanejších žiakov v ríši – na výbornú, bol to šok pre všetkých: pre hodnotiteľov neschopných uveriť, že vojnová sirota z provincie Kohúta by mohla prejsť bez podvádzania, pre Rininych poručníkov, plánujúcich svoju zverenkyňu vhodne vydať a prísť touto cestou k bohatstvu, aj pre samotnú Rin. Tej došlo, že sa konečne oslobodila zo života v porobe. To, že sa dostala na Sinegard – najprestížnejšiu vojenskú akadémiu v Nikane –, bolo ešte prekvapivejšie.
Ale prekvapenia nie sú vždy priaznivé. Byť na Sinegarde snedé vidiecke dievča z juhu totiž nie je ľahké. Rin pri boji s predsudkami súperiacich spolužiakov zistí, že oplýva smrtonosnou, nadprirodzenou mocou - vlohami pre bezmála bájne umenie šamanstva. Pri dôkladnejšom poznávaní svojho nadania sa navyše dozvedia, že bohovia, považovaní za dávno mŕtvych, sú živí až príliš a na ovládnutí ich schopností závisí viac než len prežitie v škole.
V nikanskej ríši totiž vládne mier, ale za úzkym morom stále číha Mukenský zväz. Ten po prvej makovej vojne okupoval Nikan celé desaťročia a v druhej prehral vládu nad svetadielom len tak tak. A zatiaľ čo sa väčšina obyvateľov v pokoji venuje svojim životom, niektorí vedia, že tretia maková vojna môže vzplanúť kedykoľvek...



R. F. Kuang
_
Rebecca F. Kuang (1996) je čínsko-americká autorka fantasy. Narodila sa v Číne a v roku 2000 emigrovala s rodičmi do USA. V súčasnosti študuje na univerzite v Cambridgi a zaoberá sa modernou čínskou históriou. Debutovala románom The Poppy War (2018) (č. ako Maková vojna, Host, 2022), ktorého práva sa predali do devätnástich jazykov. Na svoj debut nadviazala dvoma pokračovaniami – The Dragon Republic (2019) a The Burning God (2021). Za svoju trilógiu získala cenu Astounding Award (najlepší mladý autor v rámci cien Hugo) a bola nominovaná na ceny Hugo, Nebula a World Fantasy Award. (hostbrno.cz)

Rebecca F. Kuang – Maková válka
Pôvodný názov: The Poppy War
Séria: Maková válka #1
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2022
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 535
Väzba: viazaná/pevná s obalom
Preklad: Daniela Orlando
Obálka/Ilustrácie: Jung Shan Chang
ISBN: 978-80-275-1025-2
Odkazy:

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB