Ukážka: Rebecca F. Kuang – Maková válka

Čo tak ukážku z novej áziou inšpirovanej fantasy?
cyberstorm
Filmová história scifi
Maková válka. Prvé české vydanie (Host, 2022).
Maková válka. Prvé české vydanie (Host, 2022). Disclaimer
Vyškolili ju na vojnu. Ona ju chce ukončiť.
Keď Rin zložila kche-ťü – skúšky určené pre najnadanejších žiakov v ríši – na výbornú, bol to šok pre všetkých: pre hodnotiteľov neschopných uveriť, že vojnová sirota z provincie Kohúta by mohla prejsť bez podvádzania, pre Rininych poručníkov, plánujúcich svoju zverenkyňu vhodne vydať a prísť touto cestou k bohatstvu, aj pre samotnú Rin. Tej došlo, že sa konečne oslobodila zo života v porobe. To, že sa dostala na Sinegard – najprestížnejšiu vojenskú akadémiu v Nikane –, bolo ešte prekvapivejšie.
Ale prekvapenia nie sú vždy priaznivé. Byť na Sinegarde snedé vidiecke dievča z juhu totiž nie je ľahké. Rin pri boji s predsudkami súperiacich spolužiakov zistí, že oplýva smrtonosnou, nadprirodzenou mocou - vlohami pre bezmála bájne umenie šamanstva. Pri dôkladnejšom poznávaní svojho nadania sa navyše dozvedia, že bohovia, považovaní za dávno mŕtvych, sú živí až príliš a na ovládnutí ich schopností závisí viac než len prežitie v škole.
V nikanskej ríši totiž vládne mier, ale za úzkym morom stále číha Mukenský zväz. Ten po prvej makovej vojne okupoval Nikan celé desaťročia a v druhej prehral vládu nad svetadielom len tak tak. A zatiaľ čo sa väčšina obyvateľov v pokoji venuje svojim životom, niektorí vedia, že tretia maková vojna môže vzplanúť kedykoľvek...



R. F. Kuang
_
Rebecca F. Kuang (1996) je čínsko-americká autorka fantasy. Narodila sa v Číne a v roku 2000 emigrovala s rodičmi do USA. V súčasnosti študuje na univerzite v Cambridgi a zaoberá sa modernou čínskou históriou. Debutovala románom The Poppy War (2018) (č. ako Maková vojna, Host, 2022), ktorého práva sa predali do devätnástich jazykov. Na svoj debut nadviazala dvoma pokračovaniami – The Dragon Republic (2019) a The Burning God (2021). Za svoju trilógiu získala cenu Astounding Award (najlepší mladý autor v rámci cien Hugo) a bola nominovaná na ceny Hugo, Nebula a World Fantasy Award. (hostbrno.cz)

Rebecca F. Kuang – Maková válka
Pôvodný názov: The Poppy War
Séria: Maková válka #1
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2022
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 535
Väzba: viazaná/pevná s obalom
Preklad: Daniela Orlando
Obálka/Ilustrácie: Jung Shan Chang
ISBN: 978-80-275-1025-2
Odkazy:

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB