Nefritové mesto: Corleonovci na spôsob urban fantasy

Vydavateľstvo Host už roky prináša na český (a tým aj slovenský) knižný trh zaujímavú prekladovú fantastiku. Tentoraz stavili na Nefritové město od spisovateľky Fondy Lee. Ako sa táto fantasy gangsterska číta, sa dozviete v recenzii.
YaYa
Podporte scifi.sk
Fonda Lee pochádza z Kanady. V tvorbe využíva dedičstvo svojich čínskych predkov i skúsenosti majsterky bojových umení (karate a kung fu). Nefritové mesto sa ako prvé z jej diel dočkalo českého prekladu, nejde však o prvotinu. Predtým vydala niekoľko románov pre mladšie vekové kategórie a získala za ne viacero prestížnych ocenení a nominácií. Ani jej tvorba pre dospelých však nezaostáva: najnovšie jej záverečný diel trilógie o „zelených kostiach“, ktorá sa nám práve dostáva do rúk, vyniesol prestížnu cenu Locus.
Vydavateľstvo sa s knižkou po grafickej stránke vymaznalo – od obálky zobrazujúcej mesto v zelenej búrke cez dýky oddeľujúce scény (namiesto hviezdičiek) až po doplňujúce prvky tematicky ladené do nefritovo zelenej. Obálka je príjemná na dotyk, zrejme, aby si človek v kníhkupectve chcel knihu poriadne ohmatkať, ale spríjemňuje to aj čítanie. Len škoda mäkkej väzby, tú sa mi, samozrejme, podarilo hneď ohnúť, hoci som si dávala pozor.
Prejdime však k samotnému obsahu. Je veľmi ťažké zhrnúť ho niekoľkými vetami. Podľa jedného z citátov použitých na prebale sa v knihe mieša Legenda Korry s Gangmi New Yorku, čo je celkom výstižné, ak samozrejme menovaný seriál a film poznáte. Rozoberme si to na drobné.
Nefritové město. Prvé české vydanie (Host, 2022).
Nefritové město. Prvé české vydanie (Host, 2022). / Zdroj Disclaimer
Zápletka pripomína Krstného otca, príbeh o tom, ako vo vplyvnej mafiánskej rodine, v tomto prípade klane Kaulov, prechádza moc zo staršej generácie na mladšiu. Staršiu generáciu zastupuje Kaul Sen, teraz už vetchý starec, legendárny bojovník z vojny proti okupantom ostrova, mladšiu jeho tri vnúčatá. Lan, Hilo aj Šae sú pre starého otca v istom zmysle sklamaním, a tak musia v sebe nejako zosúladiť dedove očakávania s vlastnými ambíciami a potenciálom. Vnútorný boj sa však neodohrá v pokoji. Blíži sa totiž búrka: vyostrujú sa spory s konkurenčným klanom a schyľuje sa k pouličnej vojne.
Do tejto zmesi si primiešame fantasy prvok. Nefrit. Tento nerast prepožičiava svojmu nositeľovi magické schopnosti – zvýšenú odolnosť, silu, posilnené vnímanie. Samozrejme, nie každému. Nefritový bojovník musí mať dostatočnú toleranciu, lebo na obyčajných ľudí magický drahokam pôsobí ako droga. Využívať ho vedia len niektorí nadaní ľudia z ostrova Kekon, hovorí sa mi „zelené kosti“ a združujú sa do klanov.
Na záver okoreníme zručne vybudovaným svetom. Spomínaný Kekon, dejisko nášho príbehu, má jediné ložiská nefritu na svete a ľudí s dostatočnou toleranciou, aby ho mohli využívať. Vyvoláva teda záujem zahraničných mocností. Len čerstvo sa oslobodil z područia cudzincov (v spomínanej vojne, kde bojoval Kaul Sen).
Pri svete sa ešte pristavme, pretože je vystavaný ukážkovo. Fonda Lee mu dala dejiny, mytológiu, náboženstvá, zahraničné vzťahy, ako aj zaujímavé ekonomické súvislosti. Do podrobností premyslela, ako kultúra i hospodárstvo Kekonu závisa od ťažby magickej suroviny. Netreba sa ale báť: napriek množstvu informácií, terminológie a mien sa v knihe nestratíte. Autorka poznatky čitateľovi posúva postupne, bez prvoplánových vysvetľovačiek. Všetko je pekne nadávkované, prestriedané akciou a budovaním vzťahov medzi postavami. Nefritové město by som odporučila ako príklad našim nádejným autorom slovenskej fantastiky vrátane tých publikujúcich na našom portáli, pretože práve takéto dôsledné budovanie sveta mi v domácej tvorbe chýba.
Fonda Lee
Fonda Lee / Zdroj Disclaimer
V prvej knihe Fonda Lee rozohráva skutočne širokú hru. Na vyše 500 stranách sa stretneme s kapitolami vyrozprávanými až zo šiestich uhlov pohľadu. Postavy pritom dôsledne odlišuje (starší brat je umiernený politik, mladší zase horúca hlava, bratanec zatiaľ pripomína postavy z YA, sestra hľadá svoje miesto vo svete a pod.) S každým z nich spoznávame iné aspekty sveta. Keďže postavy nie sú ploché, nie je ťažké si ich obľúbiť, a vďaka tomu sa ich osudy sa ľahšie sledujú aj v niektorých možno pomalších pasážach. Štýl je pritom priamočiary, jednoduchý, bez príkras, necháva vyniknúť komplexnosti sveta a dobre ju dopĺňa.
Na záver musím priznať, že Nefritové město ma prekvapilo. Po prečítaní synopsy ma príliš nelákalo, nevyzeralo ako kniha pre mňa. Nedávno som ale čítala článok, v ktorom sa odporúča prečítať z novej knihy prvých sto strán mínus náš vek (čiže čím je človek starší, tým má menej času čítať hlúposti). Vyskúšala som si to. A po tých približne 70 stranách by ste mi už Nefritové město museli z rúk vytrhnúť. A napokon sa kniha, na ktorú som ani nemala chuť, zaradí medzi moje najlepšie čítania tohto roka.

Klady:
Sympatické postavy
Ľahko sa číta
Bohatý svet
Zápory:
Miestami je kniha trochu drsná. Ale to môže byť aj klad, podľa vášho vkusu.

Hodnotenie: 100%

Fonda Lee – Nefritové město
Séria: The Green Bone Saga #1
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2022
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Preklad: Filip Drlík
Väzba: brožovaná
Počet strán: 560
ISBN: 978-80-275-1161-7
Obálka a ilustrácie: Zuzana Doňková


Ďakujeme vydavateľstvu Host za recenzný výtlačok.

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB