Filmová história sci-fi, časť 8. (Malé veľké filmy)

Bonusová časť seriálu o histórii sci-fi filmov, v ktorej si povieme niečo o filmoch útočiacich z televíznych obrazoviek a políc videopožičovní.
Podporte scifi.sk
Nástup domácej zábavy poznamenanej príchodom televízie, VHS a neskôr DVD nosičov dal vzniknúť množstvu filmov točených priamo pre tento segment trhu. Aj napriek nízkemu rozpočtu sa medzi nimi nájdu klenoty, ktoré majú svoje miesto nielen vo filmovej histórii, ale aj v našich nostalgických spomienkach. Pripravte sa na cestu do čias firmy Intersonic, televíznej stanice Cabel plus film či VTV, kedy internet takmer neexistoval a videopožičovne boli ešte hojne navštevované...
Zardoz - Plagát - Poster
Zardoz - Plagát - Poster Disclaimer
Chlapec a jeho pes - Plagát
Chlapec a jeho pes - Plagát / Zdroj Disclaimer
Saturn 3 - Plagát
Saturn 3 - Plagát / Zdroj Disclaimer
Obrovskú kamennú hlavu vznášajúcu sa nad krajinou a Seana Conneryho v bikinách môžete vidieť v podivnom Zardozovi (1974). Film netradične spracúva víziu postapokalyptickej spoločnosti, ktorá sa izolovaná od vonkajšieho barbarského sveta, vďaka genetike a prísnym pravidlám vyvinula do dokonalej spoločnosti. Aj táto dokonalosť má svoju cenu, ako sa dozvedá Conneryho hlavný hrdina, ktorý sa dostáva do tohto sveta vyvolených. Podobný námet má aj rovnako podivný Chlapec a jeho pes (1975), podľa rovnomennej novely enfant terrible americkej fantastiky Harlana Ellisona. Tu hlavný hrdina, ktorým je chlapec a jeho telepatickými schopnosťami obdarený pes, nachádzajú v podzemnom úkryte bizarnú komunitu ľudí, s ešte bizarnejšími rituálmi. V sci-fi trilery Saturn 3 (1980) žije Kirk Douglas so svojou partnerkou na odľahlej výskumnej stanici na mesiaci Saturnu, čo sa zmení keď k nim zavíta psychicky nestabilný člen posádky a jeho robot. Idylický život dvoch milencov vystrieda boj o život.
Galaxia teroru - Plagát
Galaxia teroru - Plagát / Zdroj Disclaimer
Zakázaný svet - Plagát
Zakázaný svet - Plagát / Zdroj Disclaimer
Sador, vládca vesmíru - Plagát - Poster
Sador, vládca vesmíru - Plagát - Poster / Zdroj Disclaimer
Kráľ filmových béčok Roger Corman točí a produkuje množstvo béčkových sci-fi filmov veľmi rozploruplnej kvality. Za zmienku stoja asi len po sebe vznikajúce sci-fi horrory Galaxy of Terror (1981) a Forbidden World (1982) a ešte pred nimi nie príliš vydarená sci-fi verzia Siedmych statočných Sador - vládca vesmíru (1980), ktorá vzniká v atmosfére Hviezdnych vojen, ale zďaleka sa im nepribližuje. Zaujímavosťou je, že na efektoch pre tento film sa podieľal James Cameron, ktorý predtým pracoval ako produkčný dizajnér na Galaxy of Terror. Práve tu badať prvé náznaky Cameronoveho vizuálneho štýlu, ktorý sa neskôr na plno prejavil vo Votrelcoch. Do podobnej polohy ako Sador - vládca vesmíru sa dostávajú aj Ľadoví piráti (1984) ktorí sú však len nepodarenou komédiou kombinujúcou prvky z Hviezdnych vojen, Votrelca a množstvom ďalších sci-fi filmov.
Vojnové hry - Plagát
Vojnové hry - Plagát / Zdroj Disclaimer
Deň po - Plagát
Deň po - Plagát / Zdroj Disclaimer
Dead Man's Letters - Plagát
Dead Man's Letters - Plagát / Zdroj Disclaimer
Vojnové hry (1983) o chlapcovi, ktorý sa omylom napojí na obranný systém a v domnení, že hrá počítačovú hru vyvolá takmer tretiu svetovú vojnu, vychádzajú ako reakcia na studenú vojnu a rozvíjajúci sa svet počítačov. O dôsledkoch možnej tretej svetovej vojny hovoria aj tri filmy, vznikajúce krátko po sebe. Americký Deň po (1983), britské Vlákna (1984) a sovietske Listy mŕtveho (1986).
Vlákna - Plagát
Vlákna - Plagát / Zdroj Disclaimer
The War Game - Plagát
The War Game - Plagát / Zdroj Disclaimer
Americký film je viac fiktívnym opisom možných katastrofických udalostí, zatiaľ čo Vlákna sú polo-dokumentárnym filmom zameraným na podrobnú analýzu nukleárneho holokaustu a života po ňom, ktorý vychádza zo staršieho, ale o to desivejšieho dokumentárneho filmu The War Game (1965). Listy mŕtveho sú pomalou, hrôzostrašnou víziou postapokalyptického sveta a spoločnosti, okorenenou o rôzne filozofické úvahy. Všetky filmy patria k základným dielam svojho žánru a navždy ostanú mementom pre ľudí, ktorý by niekedy v budúcnosti chceli stlačiť červené tlačidlo.
Xtro - Plagát
Xtro - Plagát / Zdroj Disclaimer
Xtro II: Druhé stretnutie - Plagát - Poster
Xtro II: Druhé stretnutie - Plagát - Poster Disclaimer
Netvor - Plagát
Netvor - Plagát / Zdroj Disclaimer
Úspech Votrelca, ktorý stvoril subžáner klaustrofobického sci-fi hororu nasleduje obrovské množstvo béčkových napodobenín, medzi ktorými vyčnievajú niektoré veľmi vydarené kúsky. Xtro (1983), ale hlavne jeho pokračovanie Xtro II: Druhé stretnutie (1990) o výskumnom komplexe, ktorému sa podarí otvoriť bránu do inej dimenzie, by sa mohlo bez váhania označiť za direct-to-VHS pokračovanie Votrelca, samozrejme s čisto béčkovými atribútmi. To isté platí aj o Netvorovi (1985), ktorý sa nachádza na saturnovom mesiaci Titan, kde ho objaví záchranný tím a kruto na to doplatí.
Hlbinná hviezda šesť - Plagát
Hlbinná hviezda šesť - Plagát / Zdroj Disclaimer
Mesačná pasca - Plagát
Mesačná pasca - Plagát / Zdroj Disclaimer
Critters - Plagát
Critters - Plagát / Zdroj Disclaimer
Podobne končí aj posádka ponorky Hlbinná hviezda šesť (1989) a taktiež osadenstvo podmorskej stanice Leviathan (1989), ktoré nachádzajú mimozemskú príšeru v hlbinách oceánu. Z radu výrazne vybočuje Mesačná pasca (1989) s takmer až áčkovým technickým spracovaním a efektmi, v neposlednom rade aj s pomerne originálnym príbehom o astronautoch nachádzajúcich na Mesiaci mimozemskú loď spolu s podivným artefaktom. Po návrate na Zem v ňom nachádzajú príčinu havárie mimozemskej lodi a zakrátko musia bojovať aby ich nepostihol rovnaký osud. O nepriateľských mimozemšťanoch snažiacich sa zväčša zlikvidovať ľudstvo potom vzniká obrovské množstvo ďalších filmov. Critters (1986) sú viac vtipnou ako vážnou inváziou malých chlapatých guličiek požierajúcich všetko čo im príde do cesty. Ich úspech je ocenený troma ďalšími pokračovaniami.
Životná sila - Plagát
Životná sila - Plagát / Zdroj Disclaimer
Temný vesmír - Plagát
Temný vesmír - Plagát / Zdroj Disclaimer
Zámotok - Plagát
Zámotok - Plagát / Zdroj Disclaimer
Temný vesmír (1987) pôsobí ako monster film, ktorý sa len náhodou objavil v osemdesiatych rokoch. Životná sila (1985) je rôznorodým gulášom o mimozemských upíroch snažiacich sa obrať ľudí o ich energiu. Mimozemšťania, tento krát priateľský sa starajú o podivné zámotky v domove dôchodcov, na ktorých majú tie zvláštny vplyv. Zámotok (1985) Rona Howarda je úspešnou sci-fi komédiou, ktorá si vyslúžila aj pokračovanie.
Tajomné zlo - Plagát
Tajomné zlo - Plagát / Zdroj Disclaimer
Temný anjel - Plagát
Temný anjel - Plagát / Zdroj Disclaimer
Zlomok sekundy - Plagát
Zlomok sekundy - Plagát / Zdroj Disclaimer
Do tretice tu nie je nikto iný ako Rutger Hauer, ktorý musí v Zlomku sekundy (1992) zastaviť mutanta s čeľusťou akú by mu závidel aj Votrelec. Skvelá temná atmosféra a takmer až Blade Runnerovský vizuál film posúvajú nad úroveň bežného béčka. Veľmi podarené je aj Tajomné zlo (1987) o dobrom mimozemšťanovi v roli agenta FBI, ktorý ma za úlohu zastaviť nebezpečnú mimozemskú bytosť využívajúce ľudské telá ako bezduché agresívne schránky. Podobný námet môžeme vidieť aj v Temnom anjelovi (1990), o mimozemskom drogovom dealerovi vysávajúcim z ľudí vzácnu látku. Zastaviť ho môže len Dolph Lungren, teda ak sa dokáže ubrániť nebezpečným mimozemským zbraniam, medzi ktoré patria aj lietajúce CDčka. Borrower - Obete bez hláv (1991) sú potom už len slabým odvarom vyššie zmieneného.
Filadelfský experiment - Plagát
Filadelfský experiment - Plagát / Zdroj Disclaimer
Sliz - Plagát
Sliz - Plagát / Zdroj Disclaimer
Chvenie - Plagát
Chvenie - Plagát / Zdroj Disclaimer
Filadelfský experiment (1984) sa pohráva so známym, konšpirátormi veľmi obľúbeným experimentom americkej armády a prenáša ho do sci-fi roviny, s príbehom o cestovaní čase. Skutočne vydareným remakom klasiky je horor Sliz (1988) o slize prilietajúcom z vesmíru aby sa nakŕmil obyvateľstvom zapadlého amerického mestečka. Pokiaľ ste si mysleli, že obrovské červy žijúce v zemi a požierajúce všetko na povrchu sú len v Dune, Chvenie (1990) vás presvedčí o opaku. V tomto poctivom sci-fi horore s komediálnou príchuťou útočia na americký zapadákov, po úspechu jednotky dokonca hneď v troch pokračovaniach.
Screamers: Hlasy z podzemia - Plagát - Poster
Screamers: Hlasy z podzemia - Plagát - Poster / Zdroj Disclaimer
Screamers: Hon na človeka - Plagát
Screamers: Hon na človeka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Darkman - Plagát
Darkman - Plagát / Zdroj Disclaimer
Neprávom nedoceneným filmom je sci-fi horor Screamers: Hlasy z podzemia (1995) poľa poviedky Philipa K. Dicka o skupine ľudí prežívajúcich na vojnou spustošenej planéte. Ich hlavným nepriateľom sú stroje pohybujúce sa pod zemou, ničiace všetko živé. Za pozornosť stojí aj pomerne čerstvé pokračovanie Screamers: Hon na človeka (2009). Darkman (1990) s pár pokračovaniami je obstojným hororom Sama Raimiho o vedcovi zabitom na pokraji revolučného objavu, mstiacom sa svojim vrahom.
A.P.E.X. - Plagát
A.P.E.X. - Plagát / Zdroj Disclaimer
Exterminátor - Plagát
Exterminátor - Plagát / Zdroj Disclaimer
Cyborg Cop - Plagát
Cyborg Cop - Plagát / Zdroj Disclaimer
Jednotka, bojujúca taktiež s robotmi a tentokrát aj s časom sa objavuje v ďalšom VHSkovom béčku A.P.E.X. (1994). Absolútna kultovka pre pamätníkov je Exterminátor (1990) o triede budúcnosti, v ktorej sa skazenú mládež podujali napraviť novodobý učitelia - sadistický roboti. Niekdajšia akčná hviezda David Bradley sa stretáva z cyborgami v Cyborg Cop (1993) a jeho pokračovaniach, ktoré by sa však ťažko dali označiť aspoň za béčkové.
Šiesty deň - Plagát - Poster
Šiesty deň - Plagát - Poster / Zdroj Disclaimer
Muž na úteku - Plagát
Muž na úteku - Plagát / Zdroj Disclaimer
Obojok - Plagát
Obojok - Plagát / Zdroj Disclaimer
Srandovné latexové obleky, amatérske bojové scény, ale zato kopa zábavy patria ďalšiemu VHSkovéme kultu Mutronics (1991) s pokračovaním Guyver: Temný hrdina (1994). Béčkam sa nevyhne ani sám Arnold Schwarzenegger. Sci-fi triler o klonovaní Šiesty deň (2000) je už len slabým odvarom filmov z čias najväčšej arnoldovej slávy. To pravé a celkom kvalitné béčko stíha natočiť ešte v osemdesiatych rokoch, kde sa ako hlavný hrdina zúčastní drastickej reality show Bežiaci muž (1987), ktorej hlavnou a jedinou cenou je prežitie. Veľmi podobne je na tom aj ďalšia béčková legenda Obojok (1991).
Vládcovia vesmíru - Plagát
Vládcovia vesmíru - Plagát / Zdroj Disclaimer
Posledný hviezdny bojovník - Plagát
Posledný hviezdny bojovník - Plagát / Zdroj Disclaimer
Robot Jox - Plagát
Robot Jox - Plagát / Zdroj Disclaimer
Dolph Lundgren prichádza ako He-Man v Mattelovskej franchise klasike Vládcovia vesmíru (1987). Na podobnej detskej vlne sa drží aj Poslední hviezdny bojovník (1984). Postapokalytický svet, v ktorom sa konflikty o posledné zbytky surovín neriešia armádami, ale súbojom dvoch robotov môžeme vidieť v kultovom mechovskom sci-fi Robot Jox (1990) od Stuarta Gordona, okrem iného tvorcu rovnako kultového Re-Animátora (1985). Bláznivé akčné sci-fi Spolok mutantov (1993) sa snaží byť akousi nízkorozpočtovou kombináciou Piateho elementu a Brazilu s prímesou tarantinoviek, originalitu a istú mieru zábavnosti mu uprieť nemožno.
eXistenZ - Plagát
eXistenZ - Plagát / Zdroj Disclaimer
Nemŕtvi - Plagát - Poster
Nemŕtvi - Plagát - Poster / Zdroj Disclaimer
Svitanie - Plagát - Poster
Svitanie - Plagát - Poster / Zdroj Disclaimer
Z podobného súdka je aj Cronenbergova eXistenZ (1999), na ktorej je rukopis tohto autora Muchy neprehliadnuteľný. Z hororov ešte zaujmu austrálsky sympatický hororík Nemŕtvy (2003) a nedávno uvedené, nie príliš vydarené Svitanie (2009) od rovnakej režisérskej dvojice.
Zradná hlbočina - Plagát
Zradná hlbočina - Plagát / Zdroj Disclaimer
Chobotnica - Plagát
Chobotnica - Plagát / Zdroj Disclaimer
Virus - Plagát
Virus - Plagát / Zdroj Disclaimer
Veľmi schopným hororom so sci-fi zápletkou je Zradná hlbočina (1999) o výskumnom stredisku, ktoré nechcene vyrobí superinteligentných a superhladných žralokov. V podobnom duchu sa nesie aj Chobotnica (1998) o obrovskom živočíchovi, ktorý zhatí plány na únos supermodernej výletnej lode skupine zločincov. Na mori sa odohráva aj počítačový Vírus (1999), ktorý prenikne z vesmíru na bojový krížnik aby ho premenil na svoju základňu pomocou ním naprogramovaných robotov.
Vládcovia bábok - Plagát
Vládcovia bábok - Plagát / Zdroj Disclaimer
Fakulta - Plagát
Fakulta - Plagát / Zdroj Disclaimer
Invázia - Plagát - Poster
Invázia - Plagát - Poster / Zdroj Disclaimer
Vládcovia bábok (1994) sú kvalitným trilerom podľa známej Heinleinovej novely. Veľmi podobná Fakulta (1998) Roberta Rodrigueza dáva tejto téme nádych tínedžerského hororu a na VHS scéne sa stáva mimoriadne obľúbenou. Presným opakom je Invázia (2007), ktorá je bezduchým plagiátom vyššie zmienených filmov.
Invázia - Plagát
Invázia - Plagát / Zdroj Disclaimer
Mutant - Plagát
Mutant - Plagát / Zdroj Disclaimer
Mimic - Plagát
Mimic - Plagát / Zdroj Disclaimer
Rovnomenná Invázia (1996) Davida Twohyho je naopak celkom príjemným béčkom, ktorá sa opäť točí okolo mimozemšťanov snažiacich sa ovládnuť Zem. Mutant (1995) bohužiaľ nevyužíva herecké obsadenie a Gigerom dizajnovanú hlavnú príšeru a vďaka fádnej réžii končí ako typické béčko, Mimic (1997) sa naopak vďaka vizuálnemu majstrovstvu Guillerma del Tora dostáva za túto hranicu.
Rocketeer, The - Plagát
Rocketeer, The - Plagát / Zdroj Disclaimer
Freejack - Plagát
Freejack - Plagát / Zdroj Disclaimer
Neviditelný na útěku - Plagát
Neviditelný na útěku - Plagát / Zdroj Disclaimer
Slušným sci-fi je nedocenená retro komiksovka Rocketeer (1991), o tajnom nacistickom pláne novej ničivej zbrane a osamotenom hrdinovi, ktorý musí vybojovať bitku nielen o budúcnosť Ameriky, ale aj o srdce svojej milej. Pozoruhodným by sa dal nazvať Freejack (1992) o závodníkovi, ktorý je po náraze vymrštený do budúcnosti aby tu bojoval o svoj život. Legendárny John Carpenter spolu s klesajúcou kvalitou jeho snímkov skĺzava v deväťdesiatych rokoch do béčkovej sféry. Neviditeľný na úteku (1992) je pomerne zábavným, odľahčeným príbehom o neviditeľnom mužovi. Mesto prekliatych (1995) sú ešte celkom pozerateľným remakom staršieho hororu o mestečku s podivne sa správajúcimi deťmi, zato Duchovia Marsu (2001) sú už tragickým dôkazom upadajúceho Carpenterovho talentu.
Street Fighter: Posledný boj - Plagát
Street Fighter: Posledný boj - Plagát / Zdroj Disclaimer
Univerzálny vojak - Plagát - Poster
Univerzálny vojak - Plagát - Poster / Zdroj Disclaimer
Timecop - Plagát
Timecop - Plagát / Zdroj Disclaimer
Impostor: Živá zbraň (2001) je nepodarenou snahou o sfilmovanie ďalšej Dickovej poviedky. Super Mario Bros. (1993) a Street Fighter: Posledný boj (1994) podľa rovnomenných počítačových hier končia ako nechcené komédie na smetisku filmových dejín. Režisér Albert Pyun bol majster filmových béčok, niekedy neprávom označovaný za nového Ed Wooda, ktorého filmy, hlavne z jeho rannej tvorby, sa radia medzi béčkové klasiky 80. rokov. Za najlepšie by sa dali označiť asi Kyborg (1989) a Rytiery (1993), obidva sú postapokalyptické filmy, v ktorých hlavnú úlohu hrajú kyborgovia, bojové umenie a maximálne béčkový scénár. Práve v Kyborgovi na seba upozornil Jean - Claude Van Damme, ktorý neskôr točí divácky úspešného Univerzálneho vojaka (1992) a v zápätí sa predstavuje v taktiež akčnom sci-fi Timecop (1994), ktoré síce nekončí fiaskom, za úspech sa však považovať rozhodne nedá. Za podobný film sa dá označiť Jediný (2001) s akčnou hviezdou Jetom Li a sci-fi tématikou je šmrncnutý aj veľmi podarený akčný film Johna Woo Tvárou v tvár (1997).
Mutant Chronicles - Plagát - 1
Mutant Chronicles - Plagát - 1 Disclaimer
Rallye smrti - Plagát - Poster
Rallye smrti - Plagát - Poster / Zdroj Disclaimer
Súdny deň - Plagát
Súdny deň - Plagát / Zdroj Disclaimer
Vojna proti nemŕtvym (2008) sú príjemným akčným steam punkovým sci-fi, ktoré bohužiaľ trpí mizerným rozpočtom. Dvaja béčkoví klasici prekvapujú mimoriadne podarenými kúskami: Paul W.S. Anderson so svojim Rallye smrti (2008) ako voľným remakom klasiky vyššie zmieneného Rogera Cormana Death Race 2000 (1975) sype nápady a mimoriadne podarené akčné scény, zatiaľ čo jeho kolega Neil Marshall v Súdnom dni (2008) kombinuje všemožné prvky sci-fi a fantasy filmov v asi najčistejšom béčku aké bolo kedy natočené.
Slnečná hrozba - Plagát
Slnečná hrozba - Plagát / Zdroj Disclaimer
Wing Commander - Plagát
Wing Commander - Plagát / Zdroj Disclaimer
Supernova - Plagát
Supernova - Plagát / Zdroj Disclaimer
Posledný odsek nebude chýbať ničomu inému ako vesmírnym sci-fi. Pred Sunshine Dannyho Boyla tu bola Slnečná hrozba (1990), ktorá síce neoplývala tak zručnou réžiou a psychológiou postáv, ale vďaka nekonečným reprízam na niekdajšej VTV sa vryla mnoho divákom do pamäti. Ešte horšie je na tom Wing Commander (1999), aj keď vizuálne príťažlivý, vďaka dieram v scenári a celkovo nie príliš zvládnutej réžii tvorcu ságy Chrisa Robertsa končí ako prepadák. Škoda, že si jeden z najlepších svetov military sci-fi obsahujúci množstvo počítačových hier a kníh nevyslúžil lepšie filmové spracovanie, za pozretie však rozhodne stojí. Supernova (2000), pri ktorej sa vystriedali traja režiséri končí tak ako by sa dalo čakať, absolútnym režisérsko-hereckým peklom. Aj keď technické spracovanie by sa opäť dalo označiť za prvotriedne.
História béčok a áčok, ktoré ako béčka skončili je za nami. Svet televízie, VHS a DVD je nekonečný a každý má v ňom svoje vlastné zákutie. Podeľte sa s nami o váš najobľúbenejší nostalický zážitok. Nech spomienky ožijú!
Mojich Top 10 sci-fi béčok:
1. Screamers: Hlasy z podzemia
2. Mesačná pasca
3. Mimic
4. Zradná hlbočina
5. Zlomok sekundy
6. Bežiaci muž
7. Súdny deň
8. Univerzálny vojak
9. Wing Commander
10. Neviditeľný na úteku
Mojich Top 10 sci-fi guilty pleasure:
1. Rocketeer
2. Robot Jox
3. A.P.E.X.
4. Exterminátor
5. Temný anjel
6. Chobotnica
7. Xtro II: Druhé stretnutie
8. Invázia
9. Netvor
10. Tajomné zlo
_______________________________________

Roland Axenberg

Roland Axenberg
"Sci-fi je existenčná metafora, ktorá nám dovoľuje rozprávať príbehy o stave ľudí. Isaac Asimov raz povedal: Jednotlivé sci-fi príbehy môžu vyzerať neustále triviálne zaslepeným kritikom a filozofom dneška, ale jadro sci-fi, jeho podstata, sa stalo veľmi dôležitým pre našu spásu, ak máme byť vôbec spasení." — SG-1 (200) ++++++++++++++++++ Čo keď ľudia považujú stroj za svojho Boha, pretože ľudia majú schopnosť vytvárať veci, ktoré ich presahujú? Čo keď človek kedysi vytvoril večné stroje aby poprel svoju dočasnosť? Čo keď sa človek nakoniec začal tomuto stroju klaňať, pretože stroj je výsledkom racionálneho postupu, zatiaľčo on sám je len krehká hračka náhody? — Azimut

Súvisiace objekty SFDB

(1994)

A.P.E.X.

(1986)

Critters

(1993)

Cyborg Cop

(1990)

Darkman

(1983)

Deň po

(1999)

eXistenZ

(1998)

Fakulta

(1992)

Freejack

(1998)

Chobotnica

(1990)

Chvenie

(2007)

Invázia

(1996)

Invázia

(2001)

Jediný

(1989)

Kyborg

(1989)

Leviathan

(1997)

Mimic

(1995)

Mutant

(1991)

Mutronics

(2003)

Nemŕtvi

(1985)

Netvor

(1991)

Obojok

(1989)

Robot Jox

(1980)

Saturn 3

(1988)

Sliz

(2008)

Súdny deň

(2000)

Supernova

(2010)

Svitanie

(1994)

Timecop

(1999)

Virus

(1984)

Vlákna

(1982)

Xtro

(1985)

Zámotok

(1974)

Zardoz

Diskusia

Aldeberan
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaw, tolko b-ckových filmov na jednej kope, narastie mi brada a zosediviem kym to vsetko popozerám :)
13.03.2010
Stano Lacko
Tak tak, Sador vladca vesmiru, Roland, som poteseny ;-)
13.03.2010
SARS
Super prehlad. Ale kapanek mi chybal mladucky Mel Gibson ako Sialeny Max, ale potesil si ma Crittersami a jedinou pozeratelnou invaziou The Arrival.
15.03.2010
Roland Axenberg
Mad Max bol spomenuty v stvrtej casti serialu.
16.03.2010
SARS
Tak sa ospravedlnujem, cital som iba prvu a posledne dve. (ale po skuskach precitam vsetky).
16.03.2010
Riho
Tak ma napada.Bojisko Zem by dostale ake pismeno?Ja by som kludne dal aj D :)
16.03.2010
Roland Axenberg
Do kelu, vidis, na tento klenot som zabudol, ale myslim, ze miesto v komentaroch je tak akurat :)
16.03.2010
kAnYs
No to jo, Bojisko Zem bolo kandidatom na Worst Movie EVER.
17.03.2010
Hurikan69
Ty kokso a kde zohnat tieto perly. :) Moje srdce zaplesalo. No musim popozerat ci nieco nebude na lacnych DVD. :)
17.03.2010
SARS
>kanys. Bojisko Zem vyhralo Zlatu malinu (tzv. antioskar), ale aj tak nic nema na Plan 9 from Outer Space.
17.03.2010

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(1994)

A.P.E.X.

(1986)

Critters

(1993)

Cyborg Cop

(1990)

Darkman

(1983)

Deň po

(1999)

eXistenZ

(1998)

Fakulta

(1992)

Freejack

(1998)

Chobotnica

(1990)

Chvenie

(2007)

Invázia

(1996)

Invázia

(2001)

Jediný

(1989)

Kyborg

(1989)

Leviathan

(1997)

Mimic

(1995)

Mutant

(1991)

Mutronics

(2003)

Nemŕtvi

(1985)

Netvor

(1991)

Obojok

(1989)

Robot Jox

(1980)

Saturn 3

(1988)

Sliz

(2008)

Súdny deň

(2000)

Supernova

(2010)

Svitanie

(1994)

Timecop

(1999)

Virus

(1984)

Vlákna

(1982)

Xtro

(1985)

Zámotok

(1974)

Zardoz

Ďalšie články a poviedky v téme Filmová história sci-fi

Filmová história sci-fi, časť 9. (2010-2020)

Očakávania, že po úspechu Avatara (2009) sa dočkáme oživenia vysoko rozpočtových a originálnych sci-fi produkcií sa nenaplnili. Tie najveľkolepejšie a najvýpravnejšie sci-fi filmy sa držia osvedčených pokračovaní, ako to môžeme vidieť na príkladoch v univerzách Star Wars a Star Treku, ale hlavne tomuto desaťročiu nevládne nič tak, ako filmové adaptácie komiksov vydavateľstiev Marvel a DC Comics. Skutočne kvalitných a originálnych sci-fi filmov je tak aj naďalej pomenej, ale nájdu sa aj naozajstné klenoty.

Filmová história sci-fi, časť 8. (Malé veľké filmy)

Bonusová časť seriálu o histórii sci-fi filmov, v ktorej si povieme niečo o filmoch útočiacich z televíznych obrazoviek a políc videopožičovní.

Filmová história sci-fi, časť 7. (2000-2010)

Tak ako literárne aj filmové sci-fi sa začiatkom milénia dostáva do krízy. Originálnych námetov je čoraz menej a filmovej produkcii dominujú adaptácie komiksov, počítačových hier ako aj množstvo pokračovaní a prerábok. Kvantita však neustále rastie a nie je núdza ani o unikátne a komerčne mimoriadne úspešné diela.

Filmová história sci-fi, časť 6. (1990-2000)

Koniec milénia znamená aj koniec jednej éry sci-fi filmov plných skvelých nápadov, bombastických akčných scén a prelomových efektov. Prichádza posledné obdobie, po ktorom už nič nebude také ako predtým.

Filmová história sci-fi, časť 5. (1980-1990)

V osemdesiatych rokoch prežíva sci-fi zlatú éru. Plné peňaženky producentov, ktorí sú ochotný míňať na predtým nemysliteľné projekty dávajú vzniknúť množstvu výnimočných filmových diel.

Filmová história sci-fi, časť 4. (1970-1980)

V tejto časti sa zameriame na prelomové sedemdesiate roky, ktoré znamenali pre žáner sci-fi začiatok jeho najväčšieho rozmachu. Čas veľkých tvorcov a filmových legiend prichádza.

Filmová história sci-fi, časť 3. (1960-1970)

Tretia časť seriálu o histórii sci-fi na poli kinematografie. Dnes si povieme niečo o období malého skoku pre človeka, ale veľkého pre žáner sci-fi.

Filmová história sci-fi, časť 2. (1950-1960)

Pokračujeme v seriáli o histórii vedecko-fantastických filmov. Tentokrát sa zameriame na päťdesiate roky dvadsiateho storočia, v ktorých sa sci-fi začínalo stávať čoraz populárnejším žánrom.

Filmová história sci-fi, časť 1. (1900-1950)

Začíname nový seriál o histórii sci-fi filmov. V tejto časti si povieme niečo o filmových začiatkoch a najvýznamnejších sci-fi filmoch tohto obdobia.