To najlepšie za rok 2022: Slovenská scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2022. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej scény.
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Zakliaty kláštor. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2022).
Zakliaty kláštor. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2022). / Zdroj Disclaimer
Juraj Červenák - Zakliaty kláštor (Artis Omnis, 2022)
Prvá kniha novej historicko-fantastickej série od Ďura Červenáka? To musí stáť za to! A veruže áno, minimálne kvôli tomu, že v nej spája motívy svojho milovaného westernu, slovenskej histórie, gotického hororu a povestí. Pridajte si Pavla Dobšinského, slovenský folklór, tajomný poklad, strateného zemana, divokú krásu Gemera a pár strieborných guliek. Pretrepať, nemiešať! Po toľkých Barabičov a Steinov nám Ďuro naservíroval parádnu historicko-hororovú detektívku, za ktorou sa len oblížete. Takže: Drak...teda Šarkan sa vracia! Slovenská kniha roku!

Zlato Arkony. Prvé súborné vydanie (Artis Omnis, 2022)
Zlato Arkony. Prvé súborné vydanie (Artis Omnis, 2022) Disclaimer
Juraj Červenák - Zlato Arkony (Artis Omnis, 2022)
Druhý diel súborného vydania románov Zlato Arkony I. a Zlato Arkony II., v ktorom autor pokračuje v príbehu Čierneho Rogana. Tentoraz sa spolu s Goryvladom a tajomnou vedmou Miladou bude musieť stretnúť s hordami démonických dobyvateľov, ktorí si robia zálusk na bohatstvo Arkony. Meče proti mečom, mágia proti mágii, bohovia proti bohom - boj o Pobaltie môže začať. Obe pôvodné knihy síce už pôvodne vyšli v samostatných vydaniach, ale nakoľko ide v podstate o novú knihu, rozhodli sme sa omnibus Zlata Arkony do zoznamu uviesť.

Kriedou alebo mečom. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2022)
Kriedou alebo mečom. Prvé vydanie (Artis Omnis, 2022) Disclaimer
Ján Gálik – Kriedou alebo mečom (Artis Omnis, 2022)
Toto je niečo extra. Predstavte si svet so stúpajúcim násilím na školách – vlastne si ani nemusíte predstavovať, čo je smutnou realitou. Skôr si predstavte extrémnu reakciu, keď by pedagogický zbor začal zamestnávať výchovných poradcov s povolením trestať neposlušné detváky. Lenže nie trstenicou, ale napríklad... japonskou katanou. A trestá sa každý priestupok – spočiatku len tie veľké, neskôr však už každá hlúposť. A tak ako u yakuzy, aj tu lietajú prsty na všetky strany. Ale pozor! Táto kniha nie je len akčnou zábavou, ale riadne dielo hodné zamyslenia o ceste do pekla dláždenej dobrými úmyslami. A hoci je kniha písaná primárne pre mládež, svoje si tam nájdu aj frustrovaní učitelia, vyčerpaní pedagógovia a unavení vychovávatelia, ktorým práve tieto detiská skáču po hlavách.

Tekeli-Li. Obálka prvého vydania (Enribook, 2002)
Tekeli-Li. Obálka prvého vydania (Enribook, 2002) Disclaimer
Peter Jelínek - Tekeli-li (Enribook, 2022)
Ak ste si obľúbili detektíva Norra od Petra Jelinka, tak nad Tekeli-li neváhajte ani okamih. Skvelý koktejl steampunku a dobovej popkultúry namiešaný s typickou drzosťou Peťovi vlastnou. Tentoraz nie je hlavnou postavou Terrence Norr či jeho šarmantná kolegyňa Cate, ale iný člen Oddelenia pre boj s paranormálnym zločinom, mechanik Bert Rumbledale. Znova sa však dočkáme akčnej bondovky, steampunkových kulís, záporákov morálne skazených od špiku kostí, okultizmu i mýtických bytostí inšpirovaných Lovecraftom. Skvelá jednohubka, takýchto si prosíme viac!

Dediči posmrtnej ríše. Obálka prvého vydania (Artis Omnis, 2021).
Dediči posmrtnej ríše. Obálka prvého vydania (Artis Omnis, 2021). Disclaimer
Dominika Madro - Dediči posmrtnej ríše(Artis Omnis, 2022)
Začiatkom minulého roka nám vydavateľstvo Artis Omnis prinieslo román Dediči posmrtnej ríše. Mladá spisovateľka Dominika Madro v ňom rozpracovala svoju víťaznú poviedku z Martinus Ceny Fantázie 2019. Epický príbeh vychádza z fínskej mytológie, vyznačuje sa zručne a podrobne vybudovaným svetom s nádychom exotickosti i mystiky a vzletným, lyrickým štýlom. Kniha sa najmä spočiatku číta trochu náročnejšie, ale ak jej dáte šancu, zavedie vás na fantastické miesta a zoznámi s podmanivými príbehmi rôznych postáv, bohov i ľudí.

Všetko zlato Kremnice. Prvé vydanie (Hydra, 2022).
Všetko zlato Kremnice. Prvé vydanie (Hydra, 2022). / Zdroj Disclaimer
Jozef Miklovič - Všetko zlato Kremnice (Hydra, 2022)
Prvotina Jozefa Mikloviča ako prvotina vôbec nepôsobí. Na skoro päťsto stranách rozvíja pre očami čitateľa pôsobivý svet nám dôverne známych rozprávkových bytostí a slovanských božstiev, ktorý však nevyzerá tak, ako by jeden čakal. Ich civilizácia je veľmi vyspelá, ich technológie stúpajú v niektorých oblastiach tým ľudským na päty, v iných ich o míle predbiehajú. Rozprávačom rozsiahlej urban fantasy je už takmer dospelý Jakub zo zlatníckej rodiny, ktoré život sa náhle zmení, keď tento skrytý svet objaví. Autor veľmi trpezlivo a logicky opisuje spoločnosť a jej zákonitosti z pohľadu chlapca, ktorý sa pomaly mení v muža a hľadá si miesto na pomedzí dvoch svetov. Čakajú vás laškovné divožienky, majstrovskí trpaslíci, charizmatický Joachim, ktorého bohyne pretvorili na nesmrteľníka a členovia odvážnej Drancparty. Prepracovanú feelgood knižku, ktorá na seba pomaly nabaľuje akciu a romantiku, si užije najmä dospievajúca a tí, čo si chcú nachvíľu oddýchnuť v čarovnom, no zároveň veľmi reálnom svete.

Nula Kelvinov. Obálka druhého vydania (Artis Omnis, 2022)
Nula Kelvinov. Obálka druhého vydania (Artis Omnis, 2022) / Zdroj Disclaimer
Jana Plauchová - Nula Kelvinov (Artis Omnis, 2022)
Jediná slovenská autorka hard science fiction vydala tento rok reedíciu svojho prvého románu. David Settle od detstva čelí neobyčajnému problému – z neznámych dôvodov rastie a starne dvakrát pomalšie než iní ľudia. To, čo by v očiach iných bola výhoda, je pre neho prekliatím. Zdá sa však, že v poslednom čase sa veci začínajú meniť k lepšiemu – zamiluje sa do Molly a zároveň je na stope príčin svojho spomaleného dospievania. V knihe sa prepletajú motívy cestovania časom a génových manipulácií s romantikou a témami dospievania. Kniha vyšla v novej upravenej podobe vo vydavateľstve Artis Omnis.

Z krajiny tieňov. Prvé vydanie (Hydra, 2022).
Z krajiny tieňov. Prvé vydanie (Hydra, 2022). Disclaimer
Naďa Vojteková - Z Krajiny tieňov (Hydra, 2022)
Zbierka Z krajiny tieňov predstavuje súbor znepokojivých atmosférických príbehov. Uvedie nás do nich mladá žena, ktorá návštevou ranného parku a nálezom starej knižky spustí sled zdanlivo nesúvisiacich udalostí. Tie nás vtiahnu do podivných a tajomných svetov, vznikajúca mozaika nás postupne dovedie k desivému poznaniu... Hrôzostrašné príbehy provokujú svojou bizarnosťou a ohurujú imagináciou. Neraz sa obratne pohrávajú s fantastickými žánrami a ich hranice sa nápadito prepletajú. No svoju podstatu nezaprú. Spĺňajú všetky atribúty nefalšovanej hororovej zábavy. Sú desivé, mrazivé a autentické.

Časonauti. Prvé vydanie (Hydra, 2022).
Časonauti. Prvé vydanie (Hydra, 2022). Disclaimer
Anton Stiffel – Časonauti (Hydra, 2022)
Tonova v poradí druhá vydaná kniha tentoraz opúšťa motívy vesmírneho cestovania a space opery a vydáva sa do oceánu času. Podobne ako Zabudnutý vesmír, aj v tomto prípade ide o zbierku viac či menej na seba nadväzujúcich poviedok s rôznymi postavami, ktorých spája cestovanie časom. V jednotlivých príbehoch narazíme na temporálnych agentoch existujúcich mimo čas a priestor, na slovo prídu i komplexné paradoxy a paralelné časové línie, ktoré hrozia zničiť konzistentný časový prúd. Autor týmto dielom odkazuje a vzdáva úctu takým klasikom ako Poul Anderson Robert A. Heinlein či Isaac Asimov, ktorých časovky dodnes fascinujú ešte aj po desaťročiach od svojho vzniku.

Prekliata zbierka. Prvé vydanie (Príbeh, 2022).
Prekliata zbierka. Prvé vydanie (Príbeh, 2022). Disclaimer
Prekliata Zbierka (Príbeh, 2022)
Tento rok bol na slovenské antológie, najmä tie hororové, dosť bohatý. Prvou z takých je Prekliata zbierka, antológia temnej fantastiky, žánrovo pohybujúca sa od hororu, cez fantasy, mystery, detektívku až po scifi. Kniha z nového vydavateľstva Príbeh vás zavedie do osemnástich pútavých svetov od nádejných slovenských autorov. Väčšina z nich sa pozerá za druhý breh. Cesta zo zatratenia jedného sveta do vykúpenia v tom ďalšom vedie cez temnotu a je len na vlastné riziko! Odvážite sa vydať na toto dobrodružstvo s nimi?

Slovenské temno. Prvé vydanie (Hydra, 2022).
Slovenské temno. Prvé vydanie (Hydra, 2022). / Zdroj Disclaimer
Slovenské temno (Hydra, 2022)
Slovenská odpoveď na České temno, antológiu hrôzostrašných príbehov. História Slovenska, no predovšetkým jeho folklór a slovesná kultúra sú úzko späté a previazané s ľudovými povesťami, bájkami a legendami. Avšak aj súčasná doba vie z talónu vytiahnuť nejeden podivný, záhadný či strašidelný príbeh, niektoré sme dokonca zažili na vlastnej koži. Trinástka skúsených slovenských autorov inšpirovaných bohatou slovenskou históriou sa rozhodla oživiť jej odkaz v príbehoch, ktoré vás prenesú do známych či menej známych kútov Slovenska opradených hrôzostrašnými povesťami a desivými dedinskými povedačkami.

Vianoce, zas Vianoce. Prvé vydanie (Hydra, 2022).
Vianoce, zas Vianoce. Prvé vydanie (Hydra, 2022). / Zdroj Disclaimer
Vianoce zas Vianoce (Hydra, 2022)
Vianoce sú sviatky lásky a pokoja. No niekedy to tak jednoducho nevyjde a aj na Štedrý deň môžete zažiť nejaké to dobrodružstvo. Niekedy humorné, inokedy hrôzostrašné či krvavé. No nikdy nie nudu! Presne taká je antológia vianočných fantastických poviedok od etablovaných slovenských autorov, ktorú by ste si priali na Vianoce! Nebude chýbať fantasy, horor či science fiction. Takže ak si trúfnete, dajte šancu vianočným a zimným poviedkam. A pozor na sneh! PS: Možno príde aj Ježiško...

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2022

To najlepšie za rok 2022: Anime

Ako to vyzeralo uplynulý rok na poli japonskej animácie? Nanajvýš dobre!

To najlepšie za rok 2022: Manga

Českému a slovenskému trhu s mangou už dlhodobo kraľuje vydavateľstvo Crew. Jeho dominanciu sa v uplynulom roku pokúsili narušiť dve (staro)nové vydavateľstvá. Menovite sa jedná o návrat Zoner Pressu, ktorý sa uviedol zaujímavým kúskom Manga Jókai, ale i o nástup vydavateľstva Dobrovský. To založilo dedikovanú manga sekciu vydavateľstva pod názvom Gate. Neuviedlo sa však zrovna najlepšie, keďže sa jednalo u uponáhľané vydania plné menej kvalitných prekladov a zlej sadzby. Nevadí, vítame ich na trhu a veríme, že trend postupného zlepšovania sa z konca roku si Dobrovský udrží. Ohliadnime sa spolu za rokom 2022 a pripomeňme si mangy, na ktoré budeme v dobrom spomínať.

To najlepšie za rok 2022: komiksy

Spočiatku čisto okrajová záležitoť, dnes už pevná súčasť popkultúry a fantastiky. Komiksy a grafické romány nám jednoducho prirástli k srdcu a ročne sa ich vydá nikoľko desiatok titulov. Takže, ak neviete, po čom siahnuť, prinášame prehľad tých najlepších bublinkáčov za minulý rok!

To najlepšie za rok 2022: Young Adult fantastika

Hoci Young Adult žáner nepatrí medzi tie, ktorým sa primárne zaoberáme, má medzi čitateľmi fantastiky svoje neodškriepiteľné miesto. A preto: najlepšie YA a mládežnícka fantastika roku 2022!

To najlepšie za rok 2022: Horory

Bez hrôzy by to nebolo ono! Najlepšie knižné horory minulého roku!

To najlepšie za rok 2022: Fantasy

Minuloročná nádielka fantasy bola extrémne bohatá a tak sme sa rozhodli počet tých najlepších fantasy titulov rozšíriť. Nech sa páči, najlepšie fantasy knihy minulého roku :)

To najlepšie za rok 2022: Science fiction

V roku 2022 vyšlo obrovské množstvo zahraničných žánrových kníh preložených do českého alebo slovenského jazyka. Z nich Vám ponúkame výber tých najlepších a najzaujímavejších scifíčok.

To najlepšie za rok 2022: Česká scéna

Druhý diel zo série článkov mapujúcich minulý rok vo fantastickom žánri - to najlepšie z domácej českej knižnej scény.

To najlepšie za rok 2022: Slovenská scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2022. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej scény.