Kriedou alebo mečom: utrpenie slovenského učiteľa

Pozreli sme sa na slovenskú novinku Kriedou alebo mečom od Janka Gálika.
YaYa
Filmová história scifi
Janka Gálika môžeme zaradiť medzi našich „úspešných absolventov“. Prvé literárne pokusy uverejňoval aj na scifi.sk, písal do našich Poviedok na počkanie. Neskôr sa k tomu pridali úspechy v súťažiach, poviedky v zborníkoch a antológiách ako Čas hrdinov 2 a vlani aj prvý samostatný román s názvom Odvrhnutí. V tejto recenzii si povieme viac o Jankovej druhej knihe Kriedou a mečom. Po úspešnej crowdfundingovej kampani nedávno vyšla v jednom z našich najfantastickejších vydavateľstiev Artis Omnis. Na rozdiel od svojej prvotiny sa v románe Kriedou a mečom autor odkláňa od exotických fantasy svetov a vracia sa do toho nášho. Konkrétne do prostredia, ktoré ako učiteľ veľmi dobre pozná. Do školy.
Asi to poznáte. Takmer vždy, keď v správach hovoria o násilí na školách, šikane, proste o „našej skazenej mládeži“, niekto v miestnosti, z diaľky a bezpečia svojho gauča, vyhlási: „Keby decká poriadne preplieskali, bol by pokoj. Ale teraz tu máme tie ľudské práva…“ Kriedou a mečom je odpoveďou práve na túto teóriu. Autor si vytvoril postavu Michaela, absolventa Novej pedagogickej fakulty, s právomocou trestať školákov, a to skutočne exemplárne. Mečom. Riešenie neprispôsobivého žiaka má niekoľko fáz. Ak nezaberie varovanie, nespratné dieťa príde o prst. Ak sa minú prsty, príde o krk… Po zuby vyzbrojeného Michaela pošlú na problémovú školu, kde pred niekoľkými rokmi došlo ku krvavému útoku s viacerými obeťami. Príbeh sa môže začať.
Kriedou alebo mečom - Obálka - Kriedou alebo mečom, obálka
Kriedou alebo mečom - Obálka - Kriedou alebo mečom, obálka / Zdroj Disclaimer
Román Kriedou a mečom ma veľmi príjemne prekvapil. Autor rozpracoval skutočne zaujímavý, a čo je vzácne, skrz-naskrz originálny námet s presahom do skutočného sveta. Možno aj preto, že čerpal zo svojich skúseností a rozoberá problém, ktorý sa ho bytostne dotýka, v knihe cítiť väčšiu autentickosť než v jeho prvotine. Ukazuje scény zo skutočného života slovenských učiteľov, vďaka ktorým si pre nich čitatelia snáď nájdu viac pochopenia.
Dej a myšlienka sa pekne stupňujú. Spočiatku sa zdá, že nové metódy fungujú. Postrašený žiak je zrazu milší k spolužiačke s nadváhou, vyhorená učiteľka chytí v práci nový dych. Michael si nemá problém poradiť ani s nepríjemnými rodičmi (ako učiteľské dieťa viem, že tieto kontakty rozhodne patria k menej príjemnejším súčastiam povolania). Výchova ale nie je taká jednoduchá, ako si mnohí vrátane nášho výchovného poradcu-samuraja predstavujú. Dochádza k vedľajším škodám nielen v podobe odrezaných častí tiel… Skrátka a dobre, začnú trpieť nevinní.
Fantastický prvok v knihe tvorí takzvaná metasféra, myšlienkový obal Zeme. Do nej sa otláčajú ľudské myšlienky a spomienky, dobré i zlé. Práve v nej sa odohrá aj veľký rozstrel medzi tými dobrými a tými zlými. Michael a jeho pokusy o ovládnutie cudzích myšlienok proti Petre, v skutočnom svete utiahnutej žiačke, v tom myšlienkovom kráľovnej tvorivosti a vzdušných zámkov. Scény v metasfére sú nápadité a môžu pripomínať film Počiatok či zvláštne svety Doktora Strangea.
Ján Gálik - Portrét
Ján Gálik - Portrét / Zdroj Disclaimer
Kniha má zvláštneho rozprávača. Spočiatku sa tvári, že je vševediaci, ale napokon zistíme, že nám niečo o Michaelovi cielene zamlčal. Uhol pohľadu kolíše od postavy k postave, čo nie je zlé, ale niekedy by som to potrebovala dostať lepšie oddelené (najmä pokiaľ sa uhly pohľadu zmenia v rámci scény, ako sa na začiatku občas stalo). Pri detských postavách občas cítiť, že ich píše dospelák. Hlavná detská postava, Petra, raz o sebe vyhlási: „Som len trinásťročné dievča. Som schopná pomiešať jogurt s hovädzou fašírkou.“ Neviem, či je to len môj pohľad, ale od trinásťročného dieťaťa by som čakala skôr hrdosť, aké je už veľké. To všetko sú ale drobnosti. Ak niečo pre mňa skutočne škrípe, tak premena Michaela na jednoznačného záporáka. Začiatok príbehu prežívame spolu s ním, ale neskôr sa jeho pohľad z príbehu vytráca a postupne sa mení takmer až na "temného pána". Jeho zlo napokon prekoná aj skazenosť samotnej Novej pedagogickej fakulty, čo môže byť na škodu. Moc nad inými ľuďmi zmení aj obyčajného človeka, ani nemusí mať príslušné sklony, o tom bol koniec-koncov Standforský experiment. Uznávam však, že na tento aspekt nahliadam z pohľadu dospelého čitateľa. Kniha je určená najmä mladším ročníkom, ktoré by to zrejme takto nevnímali
Hoci v knihe by sa dali vychytať nejaké menšie mušky, to všetko ale dokonale vyvažuje myšlienka. V našom kontexte je Kriedou a mečom výnimočné dielo. Nemám ju k čomu prirovnať, lebo som nič podobné nečítala. Nekĺže po povrchu ako zábavné béčka akčnej školy, nemá ambíciu byť slovenským Pánom prsteňov či Hrou o tróny. Kniha proste ide s kožou na trh sama za seba, taká, aká je. Rozpráva pútavý príbeh a zároveň prístupným spôsobom približuje komplikovanú a aktuálnu tému. Úmyslom autora nebolo len niečo napísať, ale na každej vete vidieť, že nám má aj čo povedať. Ostáva mi len dúfať, že takýchto diel na Slovensku vznikne čo najviac, a to nielen od tohto autora.

Hodnotenie: 80 %

Klady:
Na zamyslenie
Rýchlo sa číta
Zaujímavé prostredie
Originálna zápletka
Zápory:
Premena Michaela na jednoznačného záporáka
Za detskými postami som občas zacítila dospelého autora

Ján Gálik - Kriedou alebo mečom
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2022
Strán: 258
ISBN: 978-80-8201-169-5

Ďakujeme vydavateľstvu Artis Omnis za recenzný výtlačok.

Odkazy:

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB