To najlepšie za rok 2021: Videohry (by Janko Guniš)

Aj minulý rok vyšlo niekoľko zaujímavých videohier, z ktorých prehľad tých najlepších vám prinášame :)
cyberstorm
Filmová história scifi
Priatelia, radujme sa a tešme sa! Ďalší rok je za nami, a aj keď tento bol dosť podobný tomu predošlému, kvôli stále pretrvávajúcej pandémii, je vidieť, že sa veci v popkultúre zase pohli, a projekty, ktoré boli odložené, sa dostavili k nám !
Toto hlavne platí v oblasti hier. Tieto boli silno zasiahnuté, hlavne kvôli tomu, že veľa vývojárov, ako my všetci, muselo prejsť na prácu z domu a to veci komplikuje. Ale toto nemá byť rant o živote v pandémii, ale obzretie sa za tým najlepším, pri čom sme mohli zabudnúť na svetové problémy a nechať sa pohltiť geniálnou grafikou a príbehmi.
Hry v zozname sú uvedené v abecednom poradí.

Deathloop - Launch Trailer | PS5 Disclaimer
Deathloop (Arkane Studios / Bethesda Softworks)
Ak Returnal je moderný pohľad na rougelike, tak Deathloop je rougelike hra na steroidoch! Štúdio Arkane si vzalo tento žáner a vstreklo do neho svoj typicky štýlový otvorený gameplay a úžasnú atmosféru, ktorú budete počas opakujúceho sa dňa cítiť z každej lokality. Apropo lokality, v hre sú len štyri mapy, čo ale neznamená, že sa ľahko opozerajú. Tým, že si môžete vybrať 4 rôzne časové pásma týchto lokalít, sa každá mapa dynamicky mení, večer výskumného centra má úplne inú atmosféru ako ráno, keď je väčšina nepriateľov po opici z včerajšej party. Ak sa pýtate, čo je vlastne cieľom tohto šialeného dňa, ktorý Colt prežíva dookola– je to odstránenie siedmych vizionárov, ktorí ostrov objavili a s tým aj jeho 24 hodín, opakujúcich sa dookola. A nebude to mať až také ľahké, keďže musíte nájsť spôsob ako viacerých dostať na jedno miesto… alebo ani sa ich nedotknúť a zabezpečiť to, aby sa odstránili sami. Hlavným zdrojom sú informácie, ktoré počas jedného-dvoch alebo 20 runov objavíte, a zistíte, ako na tých pankhartov ísť! A aby to nebolo až také ľahké, je tu Julianna, osobný strážca vizionárov, ktorá môže hocikedy vtrhnúť do vášho dňa a snažiť vám ho čo najviac znepríjemniť. Či už bude Julianna ovládaná hrou, alebo druhým hráčom je len a len na vás!

Forza Horizon 5 Official Announce Trailer Disclaimer
Forza Horizon 5 (Playground Games / Electronic Arts)
Ak by bola hra, pri ktorej som strávil najviac času, je to pravé Forza Horizon 5 ! Hra zachytila zas a znova atmosféru hudobného festivalu plného benzínu, spálených pneumatík a exotických áut, tentokrát s mexickým ohňom lokality ! Po technickej stránke je hra dokonalá a perfektná ukážka toho, čo Xbox Series X, ako aj Xcloud, cez ktorý som hru hral ja, dokáže. Samozrejme, s režimom výkonu 60 snímok za sekundu, ktorý neobetuje veľa vizuálnej vernosti z režimu 4K. Vývojár Playground Games spracováva zobrazenie suseda USA na juhu s povzbudivým stupňom kultúrneho povedomia a citlivosti. Hra sa začína úvodnou sekvenciou, ktorá rozprúdi krv v žilách. A hoci jeho množstvo aktivít môže občas zahltiť zmysly, znamená to tiež, že vždy je čo robiť, vždy je tu ďalšia udalosť alebo cieľ. Len sa poriadne usaďte a pripravte sa na divokú jazdu!

Marvel's Guardians of the Galaxy | Official Reveal Trailer Disclaimer
Guardians of the Galaxy (Eidos-Montréal / Square Enix)
Och, prečo tak neskoro! Toto mali byť Avengers z minulého roka! Nuž, nemôžeme mať všetko, čo chceme. Tak si aspoň môžeme povedať, že Guardians sú prekvapením roka a najlepšia licencovaná hra roka! Ak sa trochu vyznáte v komiksoch, alebo skôr ak ste videli jeden z ich filmov, budete priamo doma! Starlorda a jeho partiu , perfektne vystihli. To sa ukazuje nielen v ich dialógoch, ale aj gameplayi. A aj keď je škoda, že ovládame len Petra, a len špeciálne útoky preberú Drax alebo Rocket, je boj najskôr jednoduchý, ale postupným vývojom a učením sa nových ťahov sa stáva komplexnejším! Výborný soundtrack z 80. rokov, ktorý dotvára atmosféru, je ďalším aspektom, čo vás vtiahne do hry! Naozaj sa nenechajte odradiť hriechmi predchodcov a vyštartujte na cestu naprieč galaxiou!

Hitman 3 - Official Launch Trailer Disclaimer
Hitman III (IO Interactive)
Je to škoda, ale Hitman 3 je v mnohých zoznamoch na konci roka prehliadaný, pretože bol vydaný už v januári, ale môže to byť najlepšia hra v rade vynikajúcich hier. Od úvodnej sekvencie infiltrácie do mrakodrapu v Dubaji až po podzemnú párty v Berlíne je nabitý nezabudnuteľnými misiami. V jednej misii dokonca musíte vyriešiť vraždu v kaštieli v Dartmoore.
Zatiaľ čo väčšina akčných hier je o boji, v Hitmanovi sa musíte čo najviac vyhýbať streľbe. Je to rovnako hlavolam, ako aj akčná hra alebo stealth hra a v mnohých ohľadoch sa vymyká definícii, pretože nič také nie je. Najlepšie knihy a filmy ukazujú, že guľky sú účinnejšie, keď sa používajú šetrne. A práve na tento vydarený koncept sa „Hitman 3“ spolieha. K tomu všetkému je to najlepšie zakončenie trilógie World of Assassinations. Je len otázne, kam sa séria posunie ďalej!

Inscryption Trailer | Devolver Digital E3 2021 Disclaimer
Inscryption (Daniel Mullins Games / Devolver Digital)
Inscryption je hra o hrách, ktorá sa sústreďuje okolo príbehu s toľkými vrstvami ako ruská matrioška. Viac ani nechcem povedať, lebo je na hráčovi objavovať, čo sa za týmto tajuplným titulom nachádza.
Začína sa to ako štandardná roguelike hra na budovanie balíčkov a tento prvý akt je dosť mäsitý, že ma zaujal čas, keď mi vývojár Daniel Mullins vytiahol koberček spod nôh. Keď som postupoval cez nasledujúce akty (každý z nich ohýba pravidlá toho, čím môže kartová hra byť), je jasné, že v hre je oveľa väčší metapríbeh. Mullins si rád požičiava trópy a skratky z vírusových hier s alternatívnou realitou a creepypastu a tieto podivné vlákna zapája do štruktúry kampane Inscryption. To, čo sa spočiatku javí ako neškodný detail, sa môže ukázať ako hlavná zápletka. To, čo vyzerá ako cudzia mechanika, je neskôr preniknuté hlbším významom.
Ak sa chcete báť a byť prekvapení na každom kroku cesty, je toto jasná voľba pre vás!

It Takes Two Official Reveal Trailer Disclaimer
It Takes Two (Hazelight Studios / Electronic Arts)
Najnovšia hra Hazelight nie je len najlepšou kooperatívnou hrou roku 2021, je to aj jedna z najlepších hier, ktoré vyšli tento rok. Prišla k nám už v marci, ale stále je nezabudnuteľná aj v týchto mesiacoch nabitých vydaniami hier. Neexistuje tu žiadny režim pre jedného hráča – celá hra je navrhnutá pre kooperáciu dvoch ľudí, ktorí sa musia naučiť spolupracovať. Spolu s partnerom hráte hašterivú dvojicu, ktorá bola zmenšená do miniatúrnej veľkosti, pretože ich dieťa je smutné. Viac ani nemusíte vedieť, všetko ostatné vám hra predostrie sama!
Spoločne musíte prísť na to, ako zlomiť kúzlo. "It Takes Two" vás prevedie hádankami, plošinovkami a prestrelkami. Jednu minútu hráte plošinovku, ďalšiu dungeon crawler. Okrem tejto rozmanitosti sú v každej úrovni skryté desiatky minihier. Niečo také tu naozaj ešte nebolo. A myslím si, že ani nebude, aj keď by som bol rád, aby podobných projektov vznikalo viac a viac!

Metroid Dread - Official Launch Trailer Disclaimer
Metroid Dread (MercurySteam + Nintendo EPD / Nintendo)
Dlho očakávaným pokračovaním v tomto zozname je Metroid: Dread, o ktorého vydaní sa už dlho špekulovalo, pretože séria Metroid je veľmi populárna už od čias Game Cube a stojí predovšetkým za vynikajúcou hrateľnosťou. V októbri 2021 konečne nastal čas, keď bola vydaná platformová strieľačka pre Nintendo Switch a zaútočila na rebríčky predajov. MercurySteam naplno využíva výhody novej éry. Samus sa ovláda ako nikdy predtým, s novými akrobatickými pohybmi, prepracovaným mierením a protiútokom, ktorý sa stal jedným z najuspokojivejších mechanizmov roka. Pozadie ožíva náznakmi budúceho bossa. Príbeh hry je jemnejší a citlivejší ako v ktoromkoľvek inom pokračovaní Metroidu.

Persona 5 Strikers - Announcement Trailer | PS4 Disclaimer
Persona 5 Strikers (Omega Force + P-Studio / Atlus)
Keby mi niekto povedal že Persona 5, jedna z najobľúbenejších moderných JRPGs, dostane priame pokračovanie vo forme Muso game, tak by som sa ho opýtal – že preboha prečo, veď to nemôže fungovať! Ale tu je ten vtip, ono to funguje! Phantom Thieves sú späť a tentokrát sa vymenili svoj ťahový taktický boj proti zloduchom za akčný hack and slash. Všetko, čo ale v origináli fungovalo, je aj tu – stále môžete využívať persony ako magické stvorenia pri boji a vytvárať si kombá, ktoré na seba nadväzujú. Príbeh je zasadený pár mesiacov po udalostiach prvej hry a je tu vidieť, ako sa naši hrdinovia posunuli ako postavy. Ich priateľstvo je tým typickým hnacím motorom ako to v takýchto hrách býva. Toto všetko zabalené do tej štýlovej grafiky z prvého dielu, a hlavne úžasný soundtrack, ktorý si budete chcieť pustiť aj po dohraní.

Psychonauts 2 - Official Story Trailer Disclaimer
Psychonauts 2 (Double Fine / Xbox Game Studios)
Po 15-ročnej ceste od crowdfundingu, ako aj odkúpení Microsoftom sme sa dočkali! Tim Schafer a tím okolo neho nám priniesli dokonalé pokračovanie kultovej záležitosti. Raz je už pravým agentom … čo, počkať, stážistom? Ach dobre… tak sa poďme znova ukázať a zachrániť svet v ďalších hlavách! Každý prvok v Psychonauts 2 je ako keby priorita. Príbeh, ktorý vtiahne akrobata, z ktorého sa stal psychošpión Razputin Aquato, pôsobí ako thriller v podobe animovaného seriálu. Schafer, ktorý si od čias hier na Monkey Island vycibril výrazný komediálny hlas, zaplnil svet strašidelnými postavami, s ktorými by ste sa chceli porozprávať, a neskutočnými krajinami – príšernou knižnicou, koncertom, na ktorom vystúpi Psycho-like band! Gameplay je ďalší aspekt, ktorý sa zdokonalil, a je naozaj teraz ako diamant, ktorý žiari na korune psychokinga! Toto je jedna z hier, pri ktorej sa naozaj oplatí si zahrať aj prvý diel, aby ste si užili druhý naplno!!!

Ratchet & Clank: Rift Apart – Launch Trailer I PS5 Disclaimer
Ratchet & Clank: Rift Apart (Insomniac Games / Sony Interactive Entertainment)
Prichádza hra, ktorá je skutočný system seller – Ratchet and Clank: Rift Apart je povinná jazda každého vlastníka tejto konzoly. R&C sú dlhodobo spojení so značkou Sony, od ich prvého dielu, a Insomnaic znova potvrdzuje, že je jedno z najlepších herných štúdii dnešnej doby a zlatou baňa pre Sony. R&C tento krát bojujú nielen vo svojom univerze, ale dokonca v multiverze, proti Dr. Neferiovi. K tomu všetkému stretávajú Lombaticu Rivet – ktorá by mohla byť len reskinovana ženská verzia Ratcheta, no opak je pravdou. Prináša svieže oživenie, a dovolím si povedať, že až drámu, keďže je v jej univerze posledný Lombat. Clanc znova mudruje, ale aj ponúka vtipné odľahčenie ! Gameplay, zostáva viac menej rovnaký, a teda kombinácia Third person shootera (s veľa-veľa-VELA zbraňami) a platformovky – pričom rifty v realite ponúkajú zaujímavý dynamicky prvok, pri ktorom sa presúvate pri boji po celej ploche a využívate ich pri riešení prekážok. Ak by vás toto všetko dostatočne nepresvedčilo, je hra graficky to najbližšie k hraniu Pixarovky, ako sa len fyzicky dá!

Returnal - Announcement Trailer | PS5 Disclaimer
Returnal (Housemarque / Sony Interactive Entertainment)
Trend, ktorý sa začal minulý rok, zakotvil už nadobro v Mainstreame! Hovorím samozrejme o….. Trend, ktorý sa začal minulý rok, zakotvil už nadobro v Mainstreame! Hovorím samoz…Trend… Dobre dosť, už určite chápete, Rougelike je tu, a je len na vývojároch, ako dobre ho zakomponujú do svojich hier a Returnal je naozaj skvelý príklad toho, ako sa to dá. Nejedná sa pritom čisto len o Rougelike, ale je tu mix viacero štýlov hier. Či už je to Survival Horror, Soulslike, alebo, čím je vývojár Housemarque najviac známy, bullethell. Veruže je to pekelná kombinácia štýlov gameplayu, keď neviete, čo vás očakáva za rohom v ďalšej aréne, akú zbraň alebo iný bonus dostanete, či toto nebude váš posledný run, a keď už skonáte, kam sa príbeh astronautky Selene posunie. Každý run je nová príležitosť, každý run odkrýva trochu viac z celku, ako aj prudko osobného príbehu. Bonusom je výborný vizuál a výborne zakomponovanie Dualsensu do hry.

Resident Evil Village - Trailer - 4. trailer Disclaimer
Resident Evil Village (Capcom)
Séria „Resident Evil“ kedysi predstavovala špeciálne hororové hry extratriedy, kým sa hry dočasne nestratili v irelevantných pasážach strieľačiek bez skutočného vzrušenia alebo nároku. To sa zmenilo s "Resident Evil 7: Biohazard", ktorý bol publikom prijatý oveľa lepšie. V máji 2021 potom tento úspech pokračoval s „Resident Evil: Village“. S napínavým príbehom o zmiznutej dcére hlavného hrdinu Ethana Wintersa, tajomnou dedinkou plnou tajomstiev a skutočných hororových momentov dosiahol ôsmy diel hororové výšiny.
Dedinka je skutočne centrom sveta, ktorý spája rôzne aspekty hry –je plná nezabudnuteľných zloduchov a scénok, ktoré k nim patria. Najnovší prírastok možno nevyťažil z novosti reinvencie, ale podarilo sa mu udržať ťažko vybojovanú dynamiku franšízy a zároveň pridať jej vlastné hlavné príspevky (napr. Vysoká upírska dáma), priniesol niečo rovnako uspokojujúce ako úspešný reštart: výnimočné pokračovanie. Hra roku!

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2021

To najlepšie za rok 2021: Videohry (by Janko Guniš)

Aj minulý rok vyšlo niekoľko zaujímavých videohier, z ktorých prehľad tých najlepších vám prinášame :)

To najlepšie za rok 2021: Filmy

Zoznam tých najlepších a najzaujímavejších filmov za minulý rok :)

To najlepšie za rok 2021: Serialy

Aj v tomto roku sa na televíznych a streamovacích kanáloch dalo čo pozerať. Prinášame najlepšie scifi, fantasy a hororové seriály roku 2021 :)

To najlepšie za rok 2021: Anime

Máme za sebou znova rok plný anime. Dobré anime, nepozerateľné anime, epické príbehy, ktoré v nás rozprúdili sny dosiahnuť niečo veľké, ako aj série, ktoré chytili za srdce a do očí priniesli slané vodopády.

To najlepšie za rok 2021: Manga

Tuzemský trh s mangou má už dlhodobo pod palcom české vydavateľstvo CREW. Snáď nijakého nadšenca ázijskej popkultúry neprekvapuje fakt, že aj uplynulý rok si CREW pre nás pripravila množstvo skvelých kúskov. Ohliadnime sa spolu za rokom 2021 a pripomeňme si mangy, na ktoré budeme v dobrom spomínať.

To najlepšie za rok 2021: Komiksy

Top 20 najlepších komiksov a grafických románov za rok 2021! Nech sa páči!

To najlepšie za rok 2021: Young Adult knihy

Ďalší zo série článkov mapujúcich to najlepšie z fantastiky za rok 2021, tentoraz z kategórie Young Adult SFFH literatúry.

To najlepšie za rok 2021: Hororové knihy

Radi sa bojíte? Pripravili sme si pre vás výber tých najlepších zahraničných prekladových hororov, ktoré na slovenskom a českom trhu môžete nájsť. Bu!

To najlepšie za rok 2021: Fantasy knihy

Pokračujeme v best of 2021. Nech sa páči, to naj zo zahraničnej fantasy!

To najlepšie za rok 2021: Science fiction knihy

Pokračujeme v sérii článkov snažiacich sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2021. Nech sa páči - to najlepšie z knižnej science fiction.

To najlepšie za rok 2021: Domáca slovenská a česká scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2021. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej a českej scény.