Pre Netflix sfilmujú Piesočníkov!

Bude nová adaptácia slávnych Sandkings lepšia než miniséria Nightflyers z dielne Syfy? Pevne veríme, že áno!
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Režisér prvých troch Pirátov Karibiku Gore Verbinski sa nedávno nechal počuť, že plánuje pre streamovací kanál Netflix sfilmovať slávnych Sandkings (č. ako Písečníci). Na projekte pracuje s Dennisom Kellym (mysteriózny britský seriál Utopia).
Gore Verbinski
Gore Verbinski / Zdroj Disclaimer
Poviedka, resp. novela od G. R. R. Martina rozpráva príbeh Simona Kressea, zbohatlíka so záľubou v exotických živočíchoch. Ten sa dostane k tajomným piesočníkom, akýmsi mimozemským bytostiam úľového typu, ktorí pripomínajú termitov. Získa štyri kolónie a pre zábavu ostatných aj samého seba usporadúva medzi nimi zápasy. Samozrejme, ako sa dá čakať, sa mu všetko vymkne spod kontroly, piesočníci uniknú z terária a on sám napokon musí spoznať ich prvú tvár.
Zbierky a antológie, v ktorých sa poviedka Sankings nachádza.
Zbierky a antológie, v ktorých sa poviedka Sankings nachádza. Disclaimer
Príbeh, ktorý priniesol v roku 1980 Martinovi všetky tri najvýznamnejšie žánrové ocenenia (Hugo, Nebula aj Locus) sa odohráva v tom istom Thousand Worlds vesmíre ako niektoré ostatné Martinove príbehy ako napr. A Song for Lya (č. ako Píseň pro Lyu), The Way of Cross and Dragon (č. ako Cesta kříže a draka), Nightflyers (č. ako Nightflyears alebo aj Netopíři), poviedky zo zbierky Tuf Voyaging (č. ako Tufova dobrodružství) či román Dying of the Light (č. ako Umírání na Worlornu).
Záverom už len pripomeniem, že Sandkings boli už raz sfilmovaní v podobe pilotnej dvojčasti Krajných medzí z roku 1995. Réžiu mal na starosti Stuart Gillard, pričom pôvodný námet prepracovala do podoby scenáru Melinda M. Snodgrass (ktorá spolupracuje s Martinom na jeho sérii Wild Cards) a hlavnú postavu si zahral Beau Bridges.
Navyše existuje aj komiksová adaptácia z vydavateľstva DC Comics z 1987, ktorý vyšiel v rámci série DC Science Fiction Graphic Novel.
Piesočníci vs pavúk. Ukážka z komiksu Sandkings (DC Science Fiction Graphic Novel, 1987)
Piesočníci vs pavúk. Ukážka z komiksu Sandkings (DC Science Fiction Graphic Novel, 1987) / Zdroj Disclaimer
Nám už neostáva nič, len dúfať, že sfilmovaní Piesočníci dopadnú lepšie než Nightflyers z produkcie SyFy Channel.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Roland Axenberg
Nečítal som, ale pilotnú dvojčasť Krajných medzí mám stále v živej pamäti a myslím, že sa vydarila.
06.03.2021
cyberstorm
JJ pilot bol super. Dokonca asi moja druha naj epka zo serialu. Ale precitaj si poviedku, ta ma este lepsi zaver nez pilot ;)
06.03.2021
jurinko
To napisal George R. R. Martin? TEN George R. R. Martin? o_O
Niekedy, ked idem do pivnice a po tme smatram po vypinaci, tak si este dnes spomeniem na scenu z tej knihy, kde mu na ruke zrazu sedel polmetrovy Pisecnik. Fuj! :-)
Velmi zapamatatelne dielo, ak ho naozaj napisal on, tak v mojich ociach prave ako autor dost stupol ;-)
06.03.2021
cyberstorm
Ano Jurinko, TEN Martin. A to je stale nic v porovnani s Piesnou pre Lyu, ktora je imho najlepsia poviedka od neho vobec. Jeho poviedky a SF veci boli fakt skvele, omnoho lepsie nez teraz co pise..ak nieco pise. Holt, na stare kolena clovek senilnie, no...
06.03.2021
jurinko
No prave, tiez mam pocit, ze to nejako nie je az take oslnive, aby z toho cely svet tak salel...
Ale teda ak to bolo v minulosti lepsie, tak super, Piesen pre Lyu si skusim zapamatat a precitat si ju :-)
07.03.2021
Goran
nesmierne teším, nesmierne bojííím - to sa dá totiž veľmi ľahko doondiť.
07.03.2021
cyberstorm
No, teoreticky ano. Pevne verim, že toto ten prípad nebude. Piesočníkov mám rád, aj keď to nie je moja TOP poviedka od Martina. Tou asi navždy ostane Pieseň pre Lyu.
Inak, ja osobne si viem predstaviť Sandkings sfilmovaných do podoby nejakeho hororu, ktorý by teoreticky mohol mať úplne odlišný (a v mojej hlave dosť epický a temný) záver v porovnaní s poviedkou, či pôvodným seriálom.
07.03.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB