The Mandalorian - Recenzia

Star Wars hody pokračujú. Po rozpačito prijatej Epizóde IX prichádza napraviť renomé Star Wars nový seriál z prostredia tohto univerza - príbeh nájomného lovca odmien, odohrávajúci sa zhruba päť rokov po páde Impéria, niekde v okrajových sústavách, mimo autority Novej republiky. + Update po 2. sérii
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Moje najväčšie obavy boli, že Mandalorian skončí podobne ako Rogue One či Solo, keďže vychádza z podobného nastavenia, navyše keď nemá ich hlavnú výhodu, ktorou bola priama previazanosť na svet Star Wars. Zatiaľ čo najväčšou slabinou Rogue One bol pomerne slabý príbeh, ktorý sa navyše roztrieštil na množstvo postáv a Solo nevyužil ani zďaleka svoj potenciál, Mandalorian napriek svojmu epizodickému deju, o triedu prevyšuje oba zmienené filmy. Predovšetkým je to postava samotného Mandaloriana, zastupujúceho národ bojovníkov, ktorý bol v hlavnej filmovej ságe zmienený skôr okrajovo, najmä cez postavy nájomných lovcov Janga a Boba Fetta. Jeho príbeh je zaujímavý jednak prerodom antihrdinu na hrdinu, ale aj svojou históriou, ktorú sa postupne dozvedáme. Popri nej je nám odhaľovaná filozofia a mytológia samotných Mandalorianov, po Jedioch asi najprepracovanejšia z filmového sveta Star Wars.
Mandalorian - Scéna - Kuiil
Mandalorian - Scéna - Kuiil / Zdroj Disclaimer
Skvelo sú však napísane aj rozmanité vedľajšie postavy. Či je to Carl Weathers ako šéf skupiny nájomných lovcov, ktorého väčšina fanúšikov pozná ako "toho černocha z Predátora", alebo Gina Carano, ako bývalý rebelský shock trooper a teraz žoldier a pomocník Manda, v reálnom svete bývalá zápasníčka MMA a teraz herečka napr. zo série Rýchlo a zbesilo. Ešte zaujímavejšie sú nie-ľudské postavy ako napr. osamotený farmár Kuiil či bojový droid IG-11. Kto však zatieňuje Manda aj všetkých ostatných a vládne celému seriálu a internetovým memom je "baby Yoda". Vytvorenie tejto postavy je pravdepodobne najlepší ťah v dejinách seriálovej zábavy. Skombinovať najstaršiu a jednu z najsilnejších postáv Star Wars ságy a urobiť z nej tú najzraniteľnejšiu a relatívne najmladšiu, je nápad za milión. Je to pravdepodobne presne tá postava, ktorú chcel mať Lucas so svojim Jar Jarom a tragicky pohorel. "Baby Yoda" je oproti nemu roztomilý miláčik všetkých, ktorého si zamilujú fanúšikovia aj nefanúšikovia.
Mandalorian - Scéna - Baby Yoda
Mandalorian - Scéna - Baby Yoda / Zdroj Disclaimer
Hlavnou hnacou silou seriálu je najmä odhaľovanie minulosti Manda a tajomstva "baby Yodu", ale kupodivu funguje aj pomerne jednoduchá schéma seriálu, keď Mandalorian letí vesmírom, pristane na planéte, vyrieši tamojší problém a pokračuje ďalej. Je to niečo čo fungovalo v Star Treku, nie je dôvod aby to nefungovalo aj tu. Aj keď Mandalorian nerieši problémy technické, filozofické, či politické, ako posádka lode Enterpise a jeho riešenia sú oveľa jednoduchšie - väčšinou je to kombinácia blasteru, plameňometu a súboja na blízko, nie sú o nič menej divácky príťažlivé. Akcia je natočená skvelo, nechýbajú tradičné Star Wars kulisy ako stormtrooperi, bojoví droidi, vesmírne lode, technika ako napr. AT-ST a sem tam sa mihne X-Wing či TIE Fighter. Na kvalite sa určite podpísalo aj technické spracovanie, ktoré za svojimi filmovými príbuznými nijako nezaostáva. Vidno, že Disney na pilotnom projekte pre svoju streamovaciu platformu Disney+ nešetril. Možno Mandalorian nie je tak epický ako hlavné Star Wars filmy, k televíznemu seriálu však mierna komornosť svedčí a stále sa jedná o jeden z najveľkolepejších seriálov aké sa dajú vidieť. Myslím, že pri pohľade na popularitu seriálu a počty stiahnutí z neoficiálnych zdrojov budú papaláši od Disneyho veľmi nešťastný, že nenasadili Disney+ hneď od začiatku do všetkých štátov Európy.
Na záver je tu dobrá správa, vďaka svojmu úspechu bude Mandalorian pokračovať na jeseň druhou sériou. Bude to dlhé čakanie...
Update po 2. sérii
Ešte lepšie ako sme čakali. Začíname pozvolna, tvorcovia sa v prvých dvoch častiach nechali inšpirovať Dunou, či starými béčkovými hororovými príšerami, ale to vôbec nevadí. Skutočne sa začne až v tretej časti, kde sa dozvieme zase niečo o Mandalorianoch a Mando sa ocitne opäť zoči-voči Impériu. Prvé veľké pozitívum je, že naviazanosť na svet Star Wars je ešte väčšia ako v prvej sérii, tu sa už Impérium či Nová republika skloňuje skoro v každej časti a stormtrooperi sa stávajú nepostrádateľnou rekvizitou. Rovnako je to s X-Wingami či TIE Fightermi, ale sú tu aj nové postavy, ktoré poznajú fanúšikovia z Legends či animovaných sérií. V piatej časti sa objaví prvý Jedi - Ahsoka Tano, v ďalšej Boba Fett (zaujímalo by ma, ako sa dostal z pažeráka tej príšery v Epizóde VI), až má človek niekedy pocit, že sa pozerá na akúsi alternatívnu verziu novej trilógie. No a potom, keď v poslednej časti príde ON, tento pocit sa ešte znásobí. Posledná časť je ten najkrajší vianočný darček pre každého fanúšika Star Wars. Ten prichádza zahalený v čiernom plášti so zeleným svetelným mečom, ale tých jeho desať minút strčí do vrecka, ak nie celú novú trilógiu, Epizódu IX určite.
Mandalorian - Plagát - Season 2
Mandalorian - Plagát - Season 2 / Zdroj Disclaimer
Jon Favreau je záchranca filmovo/seriálového Star Wars a keď mu Disney nechá kreatívnu kontrolu budúcich Star Wars projektov, ako to zatiaľ aj vyzerá, môžu všetci fanúšikovia Star Wars kľudne spávať. Zatiaľ to vyzerá na tri veľké seriálové projekty, z ktorých každý by mal byť pod jeho kontrolou. Prvým je The Book of Boba Fett, ohlásený v potitulkovej scéne poslednej časti Mandaloriana (zatiaľ nie je jasné či to bude zároveň aj tretia séria Mandaloriana, alebo nezávislý seriál), ale môžeme čakať niečo veľmi podobné Mandalorianovi. Potom tu máme Rangers of the New Republic a Ahsoka, ktoré budú pravdepodobne viac riešiť Novú republiku, Jediov a vlastne všetko to, čo chceme vidieť. Ashoka v Mandalorianovi už medzi rečou spomenula Thrawna, ktorý sa už síce objavil v animovaných sériách, ale vidieť ho v hranej verzii... Myslím, že sa máme na čo tešiť, po minuloročnom fiasku s Epizódou IX je budúcnosť Star Wars viac ako ružová.

Roland Axenberg

Roland Axenberg
"Sci-fi je existenčná metafora, ktorá nám dovoľuje rozprávať príbehy o stave ľudí. Isaac Asimov raz povedal: Jednotlivé sci-fi príbehy môžu vyzerať neustále triviálne zaslepeným kritikom a filozofom dneška, ale jadro sci-fi, jeho podstata, sa stalo veľmi dôležitým pre našu spásu, ak máme byť vôbec spasení." — SG-1 (200) ++++++++++++++++++ Čo keď ľudia považujú stroj za svojho Boha, pretože ľudia majú schopnosť vytvárať veci, ktoré ich presahujú? Čo keď človek kedysi vytvoril večné stroje aby poprel svoju dočasnosť? Čo keď sa človek nakoniec začal tomuto stroju klaňať, pretože stroj je výsledkom racionálneho postupu, zatiaľčo on sám je len krehká hračka náhody? — Azimut

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Stano Lacko
No myslim, ze najlepsie bola siedma epizoda, ten koniec, ty kokso, mi vypadlo jablko z ruky.
08.01.2020
8HitBoy
Veľmi pekná recenzia, s drvivou väčšinou súhlasím :)
09.01.2020
cyberstorm
Veľmi dobrá recka. Roland sa rozbehol :D Len tak dalej chlape ;)
01.02.2020
Stano Lacko
No, cely serial MEGA, dobre sa to pozera, je tam zopar zadhelov, ale preco OPAT ta konkretna rodina? To fakt nie je nikto zaujimavy v celom vesmire? Ja neviem, ten koniec ma sklamal / nesklamal. Ako viem, preco to tam dali a myslim si, ze to bude dobre, ale fakt som sa na cely serial az do prichodu Ashoky / Boba Fetta - To preco ho reinkarnovali (hej viem, spolocenska objednavka) / A Jedy-a na konci posledneho dielu druhej serie (nechcem spoilerovat kto to bol). Neviem, fakt sa mi pacilo, ze to bolo ine, ine postavy, podhlad aj z druhej strany. Inak ti imperialni trupperi su fakt ubohi. Naco mina imperium tolko penazi na ich uniformy a "kvazi" brnenia? Zle, toto bolo zle. Ale zvysok MEGA ;-)
19.12.2020
Roland Axenberg
Podla mna bola Ashoka super a ta previazanost s Thrawnom... ked v tom jej serialy bude aspon cast atmosfery Thrawnovej trilogie, mame sa na co tesit. Boba bol aj podla mna uplne zbytocny, aj ten jeho spin off nechapem... A ty stormtroopery boli fakt brutalne lamy, vzdy tam len nabehavali ako husi na porazku. Ale mozno sa to da nejako zdovodnit, Imperium uz asi nema take vycvikove kapacity ako predtym :)
19.12.2020

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB