Kniha Nula kelvinov (Ja neexistujem, ty neexistuješ) - predstavenie knihy

Na trhu sa prednedávnom objavila debutová scifi knižka slovenskej autorky, ktorá pravdepodobne obálkou neprekvapí, ale obsahom zdá sa áno. Vedeckofantastický román od slovenskej autorky na tému spomaleného starnutia, cestovania v čase, ale i všeličoho iného. O čo v ňom ide?
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
O čom teda je Nula Kelvinov?
Nula Kelvinov: Ja neexistujem, ty neexistuješ - Fan art - David Settle and his DNA reparation enzyme
Nula Kelvinov: Ja neexistujem, ty neexistuješ - Fan art - David Settle and his DNA reparation enzyme / Zdroj Disclaimer
"David Settle je obyčajný dospievajúci chlapec s neobyčajným problémom. Z dôvodov, ktoré nikto nevie vysvetliť, rastie a strane dvakrát pomalšie ako iní ľudia," hovorí o svojom hlavnom hrdinovi Jana Plauchová. "On sám však v dvakrát dlhšej mladosti nevidí žiadne výhody. Naopak, veľmi ňou trpí, pretože táto odlišnosť ho úplne vyčleňuje z kolektívu rovesníkov. V poslednom čase sa ale zdá, že sa všetko konečne zlepšuje: zamiluje sa a isté stretnutie mu pomôže poodhaliť časť jeho životného tajomstva. Spomalený rast však nie je jediná zvláštnosť Davidovho života, nad ktorou sa zamýšľa. Napriek vyhliadkam na úžasnú dlhovekosť David zažíva podozrivé množstvo nehôd, pri ktorých chýbalo málo a skončili by sa jeho smrťou. Ešte nezvyčajnejšie je, že ho zakaždým v poslednej chvíli niekto zachránil. A získava čoraz viac dôkazov, že tieto záchrany boli cielené a organizované. Celá pravda je však oveľa bizarnejšia, než si kedy dokázal predstaviť..."
Román slovenskej autorky je spleťou dvoch dejových línií a popisuje udalosti z pohľadu dvojice odlišných postáv: osamelého a citlivého dospievajúceho Davida a frustrovaného starnúceho genetika z budúcnosti – Browlinga. Browling prostredníctvom svojich spomienok postupne odhaľuje, prečo David Settle rastie pomalšie a kým sa stane.
"Nula kelvinov ponúka nový, originálny spôsob cestovania časom, ktorého mechanizmus je na rozdiel od väčšiny iných sci-fi o cestovaní v čase podrobne vysvetlený," dodáva Plauchová. "Román sa zaoberá tiež aktuálnou témou užitočných genetických manipulácií človeka a s nimi spojených morálnych otázok. Zároveň ukazuje, že aj medzi matematicko-fyzikálne nadanými ľuďmi (medzi ktorých patrí tiež David, hoci spočiatku o svojom talente nevie) nie sú len čudáci, ale aj spoločenskí, príjemní ľudia, ktorí vedia hlboko milovať. Rozoberá tiež tému dospievania, na ktorú nahliada z iného uhla, než je zvykom – z pohľadu chlapca, ktorého puberta trvá dvakrát tak dlho ako u ostatných, ale tiež z pohľadu štvorice starých mužov, ktorí pre Davidove strasti neprejavujú veľa pochopenia. Rieši otázky trápiace mladých ľudí, zamýšľa sa, či je správne kvôli spoločenskej prestíži utajovať či dokonca potláčať svoju jedinečnosť a výnimočnosť; nad tým, čo znamená skutočne dospieť. Zaoberá sa tiež podstatou ľudskej geniality, nastoľuje spor, či je vrodená, alebo či ohromujúci vynález – stroj času – nemôže byť len dôsledok obrovskej motivácie pochádzajúcej z nezvládnutých emócií," končí svoj krátky preslov o svojom dielku autorka.
Ešte sme knižku nečítali, ale už sa na ňu tešíme, podľa slov autorky to zneje ako veľmi chutné vedecko-fantastické mäsko, ktoré má dôraz skôr na tej vede ako fantastike, čo je len chvályhodné.
Už ste to niekto čítali? Ako sa Vám to pozdávalo?
(Inak, obrázok kreslila sama autorka!)

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Diskusia

Martin Makúch
Mne sa to páčilo, nebudem to však rozvádzať, keďže som sa podieľal na vydaní.
Len dodám, že ilustrácia od autorky je návrhom na obálku, ktorý nakoniec nebol použitý.
31.12.2012
Aldeberan
hm, no som zvedavy, ako sa s tym mlada baba popasuje. Hlavne to o tom dospievani moze byt naozaj autenticke :) zaradujem na svoj mentalny to-read list.
01.01.2013
Adhara
Aldebaran, tak sa teda teším na názor. :-) Inak, spomalené dospievanie hlavného hrdinu je oveľa autentickejšie, než sa na prvý pohľad môže stať.
02.01.2013
kAnYs
No. Let me guess. Vidim dve moznosti podla autorkinej synopsie. 1. David sa stane vynalezcom stroja casu. Browling sa vrati do minulosti aby zreplikoval nejak Davidove spomalene starnutie na sebe. Davidove zachrany organizuje Browling 2. David sa stane Browlingom a vrati sa do minulosti aby uzavrel kruh a zachranil svoje mlade ja. ... Dufam, ze sa mylim v oboch pripadoch, inak by to bolo priliz predvidave :). Inak, zneje to zaujimavo, hlave z toho socialno-psychologickeho a filozofickeho hladiska. Moj nekonecny to-read list sa tiez zvacsil o jednu polozku. Ved niekto mi snad povie ake to je a potom uvidim ci tomu zvysim prioritu. To ze je to slovensky original je ale jednoznacne plus. Uz dlho zhanam nejake dobre slovenske (rozumej slovenske, nie ceske) sci-fi.
02.01.2013
Adhara
Našťastie sa mýliš. :-) Áno, viacerí mi tvrdili už v polke knihy, že si myslia, že už vedia o čom to celé bude, no boli prekvapení.
Inak, názory čitateľov (podotýkam, že nie mojich rodinných príslušníkov :-)) sa dajú nájsť na Martinuse, alebo pod úryvkom na mojom blogu: http://www.enigma.sk/weblogy/a dhara/kope-vas-muza/ja-neexist ujem-ty-neexistujes-uryvok-z-r omanu-nula-kelvinov
02.01.2013
Lenona
Som celkom zvedavá. Objednala som si ju a zatiaľ čakám, kedy príde. Až prečítam, určite napíšem ohlas na Martinus. Tu by to bolo už neaktuálne.
02.01.2013
Aldeberan
Lenona: napis recenziu na scifi.sk :)
02.01.2013
Lenona
Aldeberan: aj by som napísala, ale napísať dobrú recku mi príde ťažšie, než napísať znesiteľnú poviedku. Názor či ohlas sú subjektívne a nemusia nič bližšie vysvetľovať.
03.01.2013
jurinko
Ano, napis :-)
03.01.2013
kAnYs
Lenona, preto cim viac tym lepsie. Kazda recenzia je subjektivna. Aj tie co sa tvaria objektivne.
14.01.2013

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.