Sci-fi vracia úder

Aj vám sa zdá, že v poslednej dobe je to tu nejako moc zarastené Harrym Potterom, Narniou a podobnou fantasy háveďou? Čože sú naše laserové fotónmety horšie než elfské žabiklače? Vesmírne lode s warpom pomalšie než pár koní? Nič sa nestrachujte, Svätý Les si to asi tiež uvedomil a naštartoval svetelnú sekačku na odstránenie fantasy buriny z našej milej galaktickej záhradôčky...
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
The Day the Earth Stood Still (Deň kedy sa Zem zastavila), remake klasického scifi z 50tych rokov so silnou protivojnovou tematikou... Mimozemšťan Klaatu pristane na Zemi aj so svojim lietajúcim tanierom a hrozí, že ak Zem neprestane robiť blbosti so zbraňami, tak ju zničí. V 50. rokoch, v období rastúceho napätia spojeného so stupňujúcou sa studenou vojnou, dosť výrazný film, aj po psychologickej aj po trikovej stránke. Ako si povedie po vyše polstoročí? Necháme sa predstaviť. V hl. úlohe Keanu “Neo“ Reeves. Premiera v amerických kinách december 2008
Star Trek XI – OK, čo už len o tomto veteránovi , pomaly vstávajúcom z hrobu povedať? Všetko už bolo napísané, povedané, takže uvidíme, ako to všetko dopadne.
Avatar – Spolu so Star Trekom najhorúcejšie želiezko v ohni na poli vzkriesenie filmového Scifi. Príbeh zasadený 200 rokov v budúcnosti, by mal rozprávať o veteránovi z medzihviezdnej vojny, ktorý príde ma mimozemskú planétu. Po tom, čo Cameron vydal svoje “pecky“ ako bola Priepasť, terminátori, Votrelci či Titanic (ja viem, ja viem, nepatri to medzi SF, ale zarobilo to ujovi režisérovi par melónikov), môžeme len dúfať, že sa história zopakuje a vďaka tomuto filmu nastane renesancia vesmírnych SF. Plánovaná premiéra je presne o rok, teda december 2009.
The Odyssey (Odysea) – projekt o ktorom sa zatiaľ máločo vie. Malo by sa to odohrávať vo vesmíre, malo by to byť space operovité a mal by sa tam objaviť Brad “Achilles“ Pitt. Pôjde o prepis slávneho Homérovho eposu do budúcnosti popisujúci konflikt hrdinských krásnych ľudí sa odpornými emzákmi a následnú cestu hlavného hrdinu Odysea domov.
Transformers: Revenge of the Fallen (Transformers: Pomsta padlých) – Michael Bay už pomaly končí s natáčaním druhého dielu o maličkých meniacich sa robotoch, ktorí by do kín mali vraziť niekedy v roku 2009. Príbehovo by malo ísť o pokračovanie prvého dielu, kedy sú zaporňáci bez kapitána a chcú sa tím klaďasom pomstiť...
2012 (2012) – film pojednávajúci o konci mayského kalendára a následne o konci sveta. Réžia vo forme R. Emmericha (Godzilla, Deň nezávislosti, Hviezdna brána), by mala byť zárukou kvality. Uvidíme. Premiéra 2009.
Terminator Salvation (Terminátor Spasenie) – V robotoch budeme pokračovať. Trailer už je dávno vonku, takže vieme že sa znova stretneme s Johnom Connorom v jeho boji proti skynetu o budúcnosť celého ľudstva. Premiéra 2009
Ubik (Ubik) – po tom, čo v roku 1974 zlyhal plán na francúzsku verziu tejto dickoviny sa v máji tohto roku rozhodlo o druhom pokuse. Klasický Dickov príbeh o paranoie, mimozmyslovom vnímaní a hľadaní pravdy o realite. Premiéra sa plánuje na rok 2010.
Battle: Los Angeles (Boj: Los Angeles) –boj námornej pechoty s nechutnými emzákmi v uliciach veľkomesta by sa v našich kinách mal ozývať v r. 2010.
Robotech (Robotech) – film založený na anime o veľkých bojových robotoch a ich využití v medzihviezdnej vojne budú mať na svedomí scenáristi Alfred Gough a Miles Millar. Viac na odkaze na stránke, kde už informoval o tejto udalosti aj Šaňo. Premiéra je nachystaná na rok 2010.
Ghost in the Shell – nooo, tak na toto by som sa rád aj pozrel, aj sa obával. Tento rok oznámilo DreamWorks, že spolu s pánom Spielbergom plánuje filmovú adaptáciu tohto legendárneho anime. Premiéra je naplánovaná na rok 2011.
The Day of Triffids (Deň Triffidov) – toto dielko, klasika fantastickej literatúry, bolo prvý krát sfilmované ako seriál niekedy v 70. rokoch minulého storočia. Dnes sa uvažuje o opätovnom natočení vraždiacich Adél, ktoré sa vymkli spod kontroli
Chocky (Chocky) – ďalší výkvet spod pera Johna Wyndhama (má na svedomí aj predchádzajúci titul). V 80. rokoch sme aj na obrazovkách našich televízií mohli sledovať príbehy chlapca, na ktorého sa nakontaktoval mimozemšťan. Ak Boh dá, tak by sme na poste režiséra mohli vidieť veľkého Spielberga
Dune (Duna) – ďalší pokus o sfilmovanie neprekonateľného diela Franka Herberta. Dúfajme, že tento krát už úspešný. Aj keď ani Lynch nebol až tak zlý. Tentoraz hodené filteršaty zodvihol Peter Berg a spoločnosť Paramount Pictures.
Foundation (Nadácia) – dielo, ktoré je spolu s Herbertovou Dunou a Clarkovou 2001 považované za to najlepšie z najlepšieho, čo bolo kedy napísané na poli vedecko-fantastickej literatúry. V júli 2008 sa po dlhých rokoch šuškania potvrdilo, že majstrovské dielo bude sfilmované. Producenti dokonca sľubujú, že ak bude Nadácia úspešná, nič im nebude brániť v tom, aby sfilmovali aj druhý a tretí diel trilógie (Foundation and Empire a The Second Foundation)
Enders Game (Enderova hra) – jeden z klenotov žánru Sci Fi pojednáva o boji malého chlapce s veľkými hmyzákmi. Ktonevie o čom hovorím, nech si prečíta románovú predlohu od pána Orsona S. Carda. Film mal byť uvedený do kín tento rok. Scenár bol už napísaný, všetko sa vyvíjalo dobre, ale napokon z toho nič nie je...zatiaľ.
Hyperion Cantos (Hyperion) – resp. celý kantos hyperionu čaká spolu s ďalšími vrcholnými dielami Sci Fi na sfilmovanie už dosť dlho. A veru sa aj dočkal – príbeh o tajuplnej planéte, tajomnom proroctve a ešte tajomnejšom Štírovi je podľa samotného autora je Hyperion v štádiu prípravy, kedy sa na ňom podieľajú „špičkový scénaristi“, budú v ňom hrať „špičkoví herci“ a na starosti to bude mať jedna veľká známa „špičková spoločnosť“. Knižná predloha je naozaj geniálna, bude taký aj film?
Ripley – neviem ako inak by sa dal inak nazvať teoretický projekt, o ktorom spolu uvažujú Sigourney Weaver a Ridley Scott. Nemalo by ísť o žiadne priame pokračovanie Votrelca, ten by sa tam nemal ani len mihnúť, skôr by malo ísť o dobrodružstvá našej odvážnej astronautky a jej osudy po milostnej afére so spomínanou potvorkou. Žeby nejaká military SF? Osobne by som si dal povedať
Dokonalý svet od A. Huxleyho a Forever War od J. Haldemana - R. Scott sa rozhodol nám predstaviť dve klasiky zo samej špičky literárneho fantastického žánru. Kým prvý román rozpráva o “dokonalej“ budúcnosti a je popri románu My od Jevgenija Zamjatina a Orwellovom 1984 považovaný za základný kameň antiutópie, tak Večná vojna zasa patrí medzi dokonalý príklad čistej military SF, za ktorú autor získal najrôznejšie ceny.
The Surrogates (Náhradníci) – Ľudstvo sa v budúcnosti nudí a tak sa začne klonovať. Klony behajú veselo po svete, kým ich niekto nezačne likvidovať. A chudák policajt, hlavná postava má vypátrať o čo ide.
Ghostbusters 3 (Krotitelia duchov 3) – neviem síce či je to čistokrvné scifi, ale ako jedna z mojich srdcoviek som si dovolil to tu vložiť. /časť prisľúbili všetci pôvodní herci, vrátane Billa Murraya či Dana Akroyda. Na pozvanie do filmu čaká tiež Sigourney Weaver. Film by mal pojednávať o novej generácii krotiteľov.
Fantastic Voyage (Fantasticklá cesta) –film o zmenšenej ponorke. Tá sa spolu so svojou posádkou vydala na cestu telom zomierajúceho vedca s cieľom zachrániť ho. Réžia – R. Emmerich. Film bol prvý krát natočený v 50-tych rokoch, neskôr prepísaný I. Asimovom do knižnej podoby (neskôr pridal Asimov aj pokračovanie).
Neuromancer (Neuromancer) – základný kameň, kovadlina, na ktorej sa ukul žáner známy ako kyberpunk. Sfilmovanie príbehu o pouličnom hackerovi, neónkach, nadnárodných spoločnostiach a umelej inteligencii bolo ohlásen už v r. 2007, tak uvidíme.
Ceasar / Genesis: Apes (Cézar / Genesis: Opice) - prequel k novej verzii Planéty opíc, v podstate remake Dobytia planéty opíc.
Prequel k I am Legend (projekt ešte nemá názov) – Francis Lawrence (režisér prvého dielu) nám chce ukázať, ako to vlastne bolo s tými chudákmi upírozombiami
MIB 3 – podľa producenta Waltera Parkesa existuje istá pravdepodobnosť, že by sa na scéne mohli znova ukázať Will Smith a Tommy L. Jones v roli mužoch v čiernom.
Voltron - podobného razenia ako robotech je aj nasledujúca prerábka. Pôvodný animák chcú prepracovať do filmovej podoby spoločnosti New Regency a Relativity Media. Príbeh pojednáva o piatich ľuďoch, ktorí s pomocou obrovských robotoch bojujú v postkatastrofickej budúcnosti proti mimozemskému šuntu z vesmíru.
Jonathan Hoag (Jonathan Hoag) - Alex Provas, režisér Vrany a Smrtihlava plánuje natočiť film podľa novely Roberta A. Heinleina (chlapík, ktorý napísal aj Hviezdny pechotu). Vo filme budeme spolu s hlavnou postavou riešiť problém dennodenného okna.
RoboCop (RoboCop) – vzkriesenie slávneho kyborga chce mať pod dohľadom pán Darren Aronofsky. Trochu nezvyklá kombinácia, vzhľadom na fakt, že Aronofskeho doménou boli doteraz menej komerčné komornejšie príbehy ako Pí či Fontána. V každom prípade, je možné, že nepôjde ani tak o ďalší remake ale skôr o pokračovanie klasiky z 80tych rokov.
Lost Planet (Stratená planéta) – filmová adaptácia počítačovej hry rovnakého mena nás zavedie na vzdialenú zmrznutú planétu, kde budú ľudia popri boju s emzákmi hľadať zdroj energie pre poničenú zem. Scenár ma na starosti David Hayter (X-Men 2, Watchmen).
Hiding in Time (Skrývanie v čase) – sa z rovnomenného komiksu do filmovej podoby pokúsi premeniť spoločnosť Warner Bros. V budúcnosti je program na ochranu svedkov založený nielen na zmene ich identity ale aj na ich presune a ukrytí pomocou stroja času do minulosti. Všetko funguje výborne, kým svedkov nezačne v rôznych obdobiach niekto systematicky vraždiť...
Akira (Akira) – sfilmovanie japonskej klasiky má mať na svedomí producentská firma Leonarda DiCapria. Sám Leo potvrdil, že už len čaká na dopísanie scenára a hrrr sa na film.
Forbidden Planet (Zakázaná planéta) – už to tu bolo povedané, tak len zhrniem... Produkcia - spoločnosť Warner Bros, scenár - JMS, premiéra plánovaná na ...uvidíme
Battle angel Alita (Bojový anjel Alita) – po Avatare, ak bude úspešný, sa chce James Cameron vrhnúť na ďalšie scifíčko. Tento krát pôjde o prerábku manga série o Alite je malom dievčati, kyborgovi, lovcovi odmien.
Tento zoznam zďaleka nie je kompletný a nakoľko filmové projekty neustále vznikajú a zanikajú, nie je ani definitívne stály. Skôr išlo len o pokus predstaviť niekoľko zaujímavých filmov či filmových projektov, ktoré možno viac-menej zaradiť do vedecko-fantastického žánru. Na záver uvádzam na osobitnom mieste zoznam superhrdinských filmov a projektov, ktoré sa chystajú:
Avangers
Batman 3
Batman vs. Superman
Black Panther
Captain America: The First Avanger
Fury
Green Lantern
Iron Man 2
JLA
Magneto
Spiderman 4, 5
Superman Trilogy
Thor
Watchmen
WitchBlade
Wolwerine: Origins
Wonder Wooman

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Diskusia

draculin
A my tu diskutujeme ze ktoru knihu zfilmovat :)...anciasa...worgaz jak stehno :)
15.12.2008
Stano Lacko
Gratulujem, tak kompletny zoznam som uz davno nevidel. Uz aby to bolo tu a na pekne velkom platne!
16.12.2008
cyberstorm
dik, treba podakovat aj sanovi, tomu cloveku som tymto zoznamom narobil pracu, nakolko to musel vsetko ponahadzovat do databazy filmov...
Stano-uvidime casom, co sa z toho vsetkeho zrealizuje a co ostane len pri planych sluboch. Vseobecne mam ale pocit, ze producenti vyckavaju ako dopadne novy Star Trek a hlavne Avatar a na zaklade toho sa rozhodnu, ci daju epickym a trokovo narocnym scifi filmom sancu...
16.12.2008
Roland Axenberg
Asi najlepsi clanok na scifi za poslednych 10 rokov :) Dobra praca!
Co ma velmi potesilo je, ze sa pripravuje adaptacia niekolkych zakladnych diel modernej scifi:
The Day of Triffids - videl som britsku miniseriu, velmi zaujimave, taka kombinacia Vojny svetov a 28 dni potom
Dune (Duna) - vitaz v kategorii najzbytocnejsia filmova adaptacia, Lynchov film a mini seria pre mna bohate stacia, radsej by som videl pokracovanie miniserie (knihy 4,5,6)
Foundation (Nadácia) - na sfilmovanie tejto legendy cakam desat rokov - od kedy som cital prve diel tohto majsterstyku, jednoznacne najlepsia scifi saga vsetkych cias
Enders Game (Enderova hra) - famozna kniha, filozoficky, myslienkovo a dejovo mimoriadne repracovane minimalisticke dielo
Hyperion Cantos (Hyperion) - pre niekoho scifi Opus magnum, pre inych (vratane mna) gulas spojojuci asi vsetky zakladne prvky scifi, kazdopadne ak sa reziserovy podari vystihnut hutna atmosfra knihy a zaujimave napady moze z toho byt vynikajuce scifi
Ripley - fama o votrelcovy 5 dostala novu podobu, Scot sa stretol s Siguerney a aby rec nestala vymysleli tento projekt, uz len zohnat peniaze :)
Forever War - kniha, ktoru sa chystam citat, radi sa k pilierom modernej scifi, taktiez pravdepodobne velky potencial
Neuromancer (Neuromancer) - alfa a omega cyberpunku, aj ked vela prvkov bolo pouzitych v Matrixe som nesmierne zvedavy ci sa to podary, cyberpunk je vo filmovom scifi absolutne okrajovy zaner, o dovod naviac tesit sa na tento film
Uvidime kolko z tychto filmov sa docka realizacie, predsalen studia sa vzdy snazia hrat na istotu, v case financnej krizy dvojnasobne a intelektualne scifi nie je mainstreamovy zaner. Drzim palce aby sa toho podarilo sfilmovat co najviac.
17.12.2008
Stano Lacko
Hehe Roland Zije.
Co sa tyka Duny, tak pokracovania sfilmovat, hmm. Inak Duna 7/8 ma sklamali, proste je to len dejove pokracovanie, nic nove a na vela castiach narazaju na fakty, ktore prezradia buduci beh, proste povodne boli o prekvapeni, tu sa to len plizilo k nejakemu finale.
Votrelec 5, prosim toto uz nie, okej ale su to iste peniaze...
17.12.2008
cyberstorm
Dik, Roland. Osobne si myslim ze su tu aj omnoho lepsie clanky (samozrejme len moje, Sanove a Stanove su proti mojim puhopuhy balast :D). A teraz vazne...co sa tyka tych veci, ako som uz napisal, predpokladam, ze velka cast sa z toho nezrealizuje...zial. V kazdom pripade, aj keby blo realnych len 50 percent z tohto zoznamu, tak aj tak si musim nakupit aspon 20 prazdnych dvdciek.
17.12.2008
Aldeberan
Uf... waw super clanok, IMO ale drtiva vacsina spominanych filmov neuzrie svetlo sveta. Som trochu pesimisticky, ja viem. Mojim favoritom je Enderova hra :D
17.12.2008
žjuvka
Zopakujem povedané, na sajbyho je spoľah (dobrá práca!), stály dodávateľ nádeje do našich očakávajúcich duší, scifi o scifi, tvrdá podstata dúfania v zreálnenie niečoho vo svojej podstate utkvelo nereálneho. Zatiaľ. Ale ak sa mám vyjadriť, film Deň, keď sa zastavila Zem ja osobne za niečo očakávaniahodné nepovažujem. Silný pocit, že ide len o filmový plod svetovej ropno-ekologicko-finančnej krízy, pre mňa klišoidné, naivné a neznesiteľne nudné. Tiež veľa technických chýb. Zato Neuromancer, slinty-slint, moje konzervatívne srdce plesá v nádeji na lepšiu Gibsonovskú budúcnosť, ktorá zasadí môjmu scifilmovému skepticizmu rozhodujúci úder. Hm, to sa načakám. Takže si znova prejdem sajbyho zoznam a ....
18.12.2008
Peter Henkel
Čo presne znamená skratka JLA? Niečo ma napadlo, ale nechcem to zakríknuť :)
20.12.2008
cyberstorm
Justice League of America...v podstate DC komiksovska obdoba X-menov s takymi hviezdami ako su Superman, Batman ci Wonder Woman
20.12.2008

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.