To najlepšie za rok 2022: Anime

Ako to vyzeralo uplynulý rok na poli japonskej animácie? Nanajvýš dobre!
8HitBoy
Podporte scifi.sk
Uplynulý rok nám priniesol až nezvykle veľa zaujímavých kúskov, ktoré rozhodne stoja za váš čas a pozornosť!

Bleach: Thousand-Year Blood War

BLEACH: Thousand-Year Blood War | Official Trailer #1 Disclaimer
Neverili sme, že k tomu niekedy dôjde. A predsa! Po dekáde čakania sme dostali vyvrcholenie šónen klasiky v podobe Bleach: Thousand-Year Blood War. Znova po rokoch stretávame Ičiga, Rukiu, Rendžiho a vlastne všetkých tých, na ktorých sme si počas vysielania pôvodného anime v minulosti zvykli. Ičigo spolu s priateľmi a kapitánmi zo Seireitei v priebehu rokov porazili rôzne hrozby – od Hollowov cez Bountov, armádu Arrancarov až po zradcu. Najťažšia skúška, ktorá hrozí zničiť celý záhrobný svet, ich však ešte len čaká. Z temnôt času sa vynára dávny nepriateľ a túži po pomste, ktorá navždy vymaže Jamamota aj s ostatnými kapitánmi z existencie. Pre fanúšikov Bleachu a šónenov celkovo povinná jazda plná napätia, zvratov a postupného odhaľovania minulosti, kde nič nie je také ako sa zdá!

Bubble

Bubble | Official Trailer | Netflix Disclaimer
Anime z Netflixu v štýle Your Name od dizajnéra Death Note a s režisérom Attack on Titan? Áno! Bubliny sa hmýria samými veľkými menami i metaforami, priamo čerpajú z Andersenovej Malej morskej víly i Mijazakiho tvorby, poukazujú na aktuálne ekologické problémy a to všetko zahusťujú dávkou romantickej drámy. K tomu si pripočítajte podmanivú hudbu i nádherne, ale že naozaj úžasne, vykreslené postapo Tokio s vlastnými pravidlami a neskutočným vizuálom, ktorému by jednoznačne sadol veľký formát kina a máte jasno. Film, ktorý pôsobí tak trocha ako zlepenec všetkého, klišé na klišé. Ale viete čo? Ono je to vlastne jedno! Akonáhle sa do Tokia plného bublín a gravitačných anomálií ponoríte, podmaní si vás a jednoducho z neho nebudete chcieť odísť.

Cyberpunk: Edgerunners

Cyberpunk: Edgerunners | Official NSFW Trailer | Netflix Disclaimer
Ak ste náhodou nežili posledných pár rokov na Marse, tak ste museli zachytiť rozruch okolo hry Cyberpunk: 2077. Bolo len otázkou času, kedy okolo hry vyrastie kompletná frančíza. Jednou z prvých lastovičiek sa stalo anime Cyberpunk: Edgerunners, odohrávajúce sa v spomenutom svete. Vizuálne i príbehovo na vysokej úrovni nastoľuje zaujímavé otázky, na ktoré sa nebojí dať krutú a odpoveď. Kyberpunkové prostredie plné megakorporácií, umelej inteligencie, virtuálnej reality, kyber rozhrania i hardvérových implantátov pritom funguje i ako bežná kulisa, ale aj ako nosný prvok ovplyvňujúci každodenný život hlavných protagonistov. Príbeh o smútku, hneve, arogancii a závislosti, ale i priateľstve a láske beží doslova na hrane viacerých tém a určite sa stane obľúbeným kúskom každého prívrženca žánru, pričom úspešne nadväzuje na obľúbené legendy ako napr. Akira, Ghost in the Shell, Battle Angel Alita alebo Aeon Flux.

Exception

exception | Official Trailer | Netflix Disclaimer
Niektoré anime nemajú bombastickú reklamu ani úžasné mená a na prvý pohľad pôsobia ako atypický zjav. Medzi takéto škaredé káčatká by sa dalo zaradiť aj Exception, nenápadné scifíčko so slabou animáciou, ktorá pôsobí až bábkovo. No nedajte sa odradiť! Príbeh o vesmírnej lodi putujúcej k planéte, ktorú má teraformovať, je hlbší než sa na prvý pohľad zdá! Jej posádka letí vo forme dát a biologického materiálu, ktorému tesne pred cieľom vtisnú ľudskú formu, myšlienky i dušu 3D tlačiarne. Lenže, čo ak sa proces pokazí a vznikne nepodarok - obluda? Má právo si ešte vravieť človek? Seriál nastoľuje nevšedné otázky, tak typické pre žáner science fiction, a na odpovede, často nepríjemné, pozerá z viacerých uhlov. Nečakané perla, ktorá ale stojí za to!

Demon Slayer: Entertainment District Arc

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Entertainment District Arc | OFFICIAL TRAILER Disclaimer
V najnovšom arcu populárneho šónenu Demon SlayerTandžiró a jeho družina konfrontovaní s doteraz najbizarnejším nepriateľom tohto anime. Sprevádzajú totiž charizmatického haširu Tengena Uzuia do populárnej zábavnej štvrte. Pohybuje sa v nej démon, ktorý cieli najmä na mladé ženy, pričom Tengenove ženské špiónky náhle bez stopy zmizli. Aby naši hrdinovia zistili, kam sa stratili mladé maskované bojovníčky a aký je vlastne obávaný démon, maskujú sa za ženy a rozhodnú sa vrhnúť priamo do jamy levovej. Podarí sa im objasniť tajomstvo zábavnej štvrte?

Mob Psycho 100 (3. séria)

Mob Psycho 100 III | OFFICIAL TRAILER Disclaimer
V tretej a poslednej sérii skvelého anime Mob Psycho 100, ktoré pochádza z mysle mangaku známeho len ako One (autor populárneho One Punch Mana), sa uzavreli všetky dejové línie mladučkého espera Šigea Kagejamu, známejšieho pod menom Mob. Táto séria je podľa môjho názoru aj najlepšou. Hoci súboje a humor fungovali perfektne ako vždy, príbeh prekvapil aj svojou emočnou hĺbkou. Zaujali najmä vzťahy Šigea a malinkej dušičky menom Ekubo, ale i Šigea a jeho rivala Hanazawu, brata Ricua, detskej lásky Cubomi, ale i podvodníckeho mentora Reigena. Všetky tieto postavy vytvorili prekrásny emocionálny mix, ku ktorému sa rád opäť v budúcnosti vrátim.

My Hero Academia (6. séria)

My Hero Academia Season 6 | OFFICIAL TRAILER Disclaimer
Šiesta séria anime Boku no Hero Academia priniesla oproti nevýraznej piatej sérii obrovské zlepšenie a nejednému fanúšikovi opäť pripomenula, prečo vlastne kedysi začal toto podarené anime sledovať. Dlho sa ťahajúce ticho pred búrkou je zlomené a medzi silami dobra, teda našimi hrdinami, a silami zla, ktoré reprezentuje obávaný Paranormal Liberation Front, vypukla otvorená vojna. Konfrontácia quirkov One For All a All For One sa zdá byť neodvratná!
Táto séria vyniká najmä vo veľmi vydarenej akcii, ale zaujme aj množstvo rodinných a iných medziľudských drám, ktoré boli v predchádzajúcich sériách výborne vybudované. Palec hore, sme radi, že je My Hero Academia späť!

JoJo's Bizarre Adventure: Stone Ocean

JoJo’s Bizarre Adventure STONE OCEAN | Official Trailer | Netflix Disclaimer
Dlhoročný sen množstva fanúšikov sa stal skutočnosťou a my sme sa dočkali obrovského vyvrcholenia kultovej ságy JoJo's Bizarre Adventure. V šiestom dieli je hlavnou hrdinkou mladá delikventka Jolyne Cujoh, dcéra legendárneho Džotaróa Kudžóa, nositeľa Star Platinum, jedného z najsilnejších standov vôbec. Jolyne sa kvôli úkladom kňaza Enrica Pucciho, verného nasledovníka hlavného záporáka celej série, Dia Branda, dostáva do väzenia. Takto chce Pucci pritlačiť na Džotara a naplniť najtajnejší Diov plán – preniesť nebesá na Zem. Verte však, že v podaní týchto dvoch zlosynov majú nebesá oveľa desivejší význam, než sa môže zdať na prvý pohľad.

Spy x Family

SPY×FAMILY - Trailer - SPY x FAMILY | OFFICIAL TRAILER 2 Disclaimer
Vo výbornom anime Spy x Family spoznávame špióna Súmraka, ktorý prijíma identitu psychiatra Loida Forgera, aby zabránil vojne znepriateľených krajín. Jeho úlohou je založiť si rodinu a priblížiť sa obávanému Desmondovi, mužovi, ktorý môže krehké prímerie poľahky narušiť. Nachádza teda ženu menom Yor Briar a adoptuje si dievčatko menom Anya. Táto nesúrodá trojica vytvára falošnú rodinku, ktorej úlohou je zachrániť mier. Nielen Loid si však do tejto rodiny priniesol svoje tajomstvo. Jeho žena je totižto nájomná vrahyňa a dcéra dokáže čítať myšlienky. Táto premisa je teda zárukou množstva vtipných, ale i napínavých momentov.

Chainsaw Man

Chainsaw Man | MAIN TRAILER Disclaimer
Dendži je chudobný chlapec, ktorému robí spoločnosť len domáci miláčik, diabol menom Počita. Na holé prežitie si táto dvojica zarába zabíjaním iných diablov, ktorí sú pre ľudí nebezpeční. Jedného dňa sa však Dendži znepáči jakuze a tí ho zabíjajú. Dostáva však druhú šancu na život. Počita sa stáva jeho novým srdcom a prepožičiava mu svoje schopnosti výmenou za to, že môže vidieť Dendžiho prežiť plnohodnotný život. Tak sa z Dendžiho stáva Chainsaw Man, obávaný lovec diablov s motorovými pílami miesto rúk, ktorý neunikne pozornosti mocnej Makimy, šéfky organizácie lovcov diablov. Tá mu ponúka prácu a dôstojný život. Výmenou za to chce, aby Dendži našiel a zabil toho najmocnejšieho a najobávanejšieho z diablov.

Okrem týchto spomínaných kúskov nás určite zaujalo aj viacero ďalších anime sérii. Výborná bola nová séria psychologického Made in Abyss, ale i Ranking of Kings, ktoré síce klamalo telom a vyzeralo ako rozprávka, ale prinieslo nám napokon čosi úplne iné. Pozornosti mainstreamu sa nedočkalo kvalitné anime Heike Monogatari, ktoré zobrazovalo tradičný japonský príbeh o klane Taira. Fantazijné prvky síce nemali populárne slice of life príbehy, ale boli oproti doposiaľ spomínaným anime nemenej kvalitné. Zaujali najmä najnovšia Kaguja-sama, v ktorom sa dva geniálne mozgy snažia prinútiť toho druhého k vyznaniu lásky, Bočči the Rock! o introvertnej gitaristke Bočči, ale i My Dress-Up Darling, ktoré verne zobrazilo strasti ale i radosti cosplay komunity.

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2022

To najlepšie za rok 2022: Anime

Ako to vyzeralo uplynulý rok na poli japonskej animácie? Nanajvýš dobre!

To najlepšie za rok 2022: Manga

Českému a slovenskému trhu s mangou už dlhodobo kraľuje vydavateľstvo Crew. Jeho dominanciu sa v uplynulom roku pokúsili narušiť dve (staro)nové vydavateľstvá. Menovite sa jedná o návrat Zoner Pressu, ktorý sa uviedol zaujímavým kúskom Manga Jókai, ale i o nástup vydavateľstva Dobrovský. To založilo dedikovanú manga sekciu vydavateľstva pod názvom Gate. Neuviedlo sa však zrovna najlepšie, keďže sa jednalo u uponáhľané vydania plné menej kvalitných prekladov a zlej sadzby. Nevadí, vítame ich na trhu a veríme, že trend postupného zlepšovania sa z konca roku si Dobrovský udrží. Ohliadnime sa spolu za rokom 2022 a pripomeňme si mangy, na ktoré budeme v dobrom spomínať.

To najlepšie za rok 2022: komiksy

Spočiatku čisto okrajová záležitoť, dnes už pevná súčasť popkultúry a fantastiky. Komiksy a grafické romány nám jednoducho prirástli k srdcu a ročne sa ich vydá nikoľko desiatok titulov. Takže, ak neviete, po čom siahnuť, prinášame prehľad tých najlepších bublinkáčov za minulý rok!

To najlepšie za rok 2022: Young Adult fantastika

Hoci Young Adult žáner nepatrí medzi tie, ktorým sa primárne zaoberáme, má medzi čitateľmi fantastiky svoje neodškriepiteľné miesto. A preto: najlepšie YA a mládežnícka fantastika roku 2022!

To najlepšie za rok 2022: Horory

Bez hrôzy by to nebolo ono! Najlepšie knižné horory minulého roku!

To najlepšie za rok 2022: Fantasy

Minuloročná nádielka fantasy bola extrémne bohatá a tak sme sa rozhodli počet tých najlepších fantasy titulov rozšíriť. Nech sa páči, najlepšie fantasy knihy minulého roku :)

To najlepšie za rok 2022: Science fiction

V roku 2022 vyšlo obrovské množstvo zahraničných žánrových kníh preložených do českého alebo slovenského jazyka. Z nich Vám ponúkame výber tých najlepších a najzaujímavejších scifíčok.

To najlepšie za rok 2022: Česká scéna

Druhý diel zo série článkov mapujúcich minulý rok vo fantastickom žánri - to najlepšie z domácej českej knižnej scény.

To najlepšie za rok 2022: Slovenská scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2022. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej scény.