Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Hirohiko Araki - JoJolion

Séria JoJo's Bizarre Adventure vychádza už vyše 30 rokov a nielen na našom portáli sa teší kultovému statusu. Má vlastne takáto séria stále čo ponúknuť aj po toľkej dobe? Aký dobrý je JoJolion, jej najnovší diel?
8HitBoy
Filmová história scifi
Séria JoJo's Bizarre Adventure od japonského mangaku Hirohika Arakiho patrí už bezpochýb k absolútnym klasikám tohto média. Prvý diel legendárneho JoJa vyšiel už pred vyše 30 rokmi, konkrétne v roku 1987, a do dnešného dňa sme sa dočkali 129 zväzkov, z ktorých sa predalo vyše 100 miliónov kópií po celom svete. Vynikajúce čísla!
Hirohiko Araki - Hirohiko Araki Hirohiko Araki
Hirohiko Araki - Hirohiko Araki Disclaimer
Táto manga séria je zaujímavá najmä svojim členením - ide o antológiu, takže v každom dieli sledujeme príbeh iného hrdinu, ktorých spája rovnaká legendárna prezývka. JoJovia bojujú so silami zla najprv za pomoci hamonu, teda akéhosi bojového umenia, založenom na dýchaní slnečného svitu, a neskôr pomocou standov, superschopností zrodených z duchovnej energie používateľov. Zatiaľ čo v prvých šiestich dieloch tejto série sme prežívali bizarné dobrodružstvá s členmi rodiny Joestarovcov a rámcovým dejom bol vyše storočný konflikt so šialeným upírom Diom Brandom, po konci šiesteho dielu sa Araki rozhodol začať s čistým štítom a od siedmeho dielu vyššie sa príbehy odohrávajú v alternatívnom vesmíre, v ktorom sa nič z predchádzajúcich dielov nestalo.
A tak sa mi pod ruky v uplynulom roku konečne dostal aj ôsmy a najnovší diel JoJo ságy, s názvom JoJolion. Skúsenejší fanúšikovia mangy okamžite spozornejú a uvidia náramnú podobnosť s názvom azda najznámejšej mecha mangy všetkých čias - Neon Genesis Evangelion. Araki sa nikdy netajil tým, že tiež pri vymýšľaní názvu vychádzal zo slova evangelion, teda evanjelium, ale aj z mena cyperského kráľa a sochára Pygmaliona. JoJolion je podľa samotného autora príbeh o prelomení kliatby, s ktorou sa rodí každý z nás. Touto kliatbou myslí hriechy našich predkov, hlavnou témou príbehu teda je náprava zlých skutkov ktoré sa nabaľovali celé generácie a plodili len ďalšiu a ďalšiu zlobu a smútok.
JoJolion postavy JoJolion postavy
JoJolion postavy Disclaimer
Na začiatku príbehu spoznávame mladú študentku menom Yasuho Hirose. Yasuho je stand userka a jej stand Paisley Park funguje pomocou svojej schopnosti nasmerovať predmety v jej okolí ako mimoriadne inteligentné GPS. Yasuho po hádke s otravným spolužiakom Joshum objavuje v kope sutín po nedávnom zemetrasení úplne nahého muža, ktorý je na pokraji smrti. Zachraňuje mu život a keďže dotyčný si nepamätá svoje meno, Yasuho mu dáva meno Josuke. Josukeho si adoptuje miestny klan Higashikatovcov, bohatých obchodníkov s ovocím. Hlava rodiny, Norisuke, je muž po päťdesiatke, ktorý pomocou svojho standu dokáže stopovať vône lepšie ako tie najlepšie trénované psy. Norisuke má okrem Josukeho aj tri vlastné deti, krásnu modelku Hato, ktorej stand Walking Heart umožňuje premeniť jej opätky na smrtiace dýky, Jobina, ktorý pomocou svojho standu Speed King ovláda teplotu predmetov vo svojom okolí, a mladé dievča menom Daiya, ktoré je takmer slepé a pomocou svojho standu California King Bed vie kradnúť ľuďom spomienky. Josuke do rodiny takmer ihneď dobre zapadá a objavuje svoj vlastný stand s názvom Soft & Wet, ktorý mu umožňuje produkovať bublinky, ktoré dokážu ukradnúť ľuďom aj predmetom ich rôzne aspekty, ako napr. človeku zrak alebo predmetu drsnosť. Yasuho a Josuke sa do seba zamilovávajú a všetko vyzerá idylicky. Nemá to tak však ostať dlho.
Na scénu prichádzajú tajomní kamenní ľudia, rasa vzhľadom nerozoznateľná od obyčajných ľudí. Zatiaľ čo ľudské telá sú založené na uhlíkovej báze, kamenní ľudia sa liahnu ako hmyz, a sú zložení prevažne z kremíku. Dlhé stáročia kamenní ľudia prenikali do našej spoločnosti a v súčasnosti je už takmer nemožné presne určiť, kto je človek a kto je kamenný človek, predstierajúci normálny život. Kamenných ľudí v našom príbehu spája spoločný cieľ, získať moc nad tajomným ovocím Rocacaca, ktoré má magické schopnosti. Pomocou tohto ovocia je totižto možné vykonať tajomný alchymistický rituál ekvivalentnej výmeny - vyliečia človeka z akejkoľvek choroby výmenou za nejaký aspekt jeho tela alebo osobnosti, teda fungujú veľmi podobne, ako Josukeho Soft & Wet. Pátranie našich hrdinov po ovocí Rocacaca ich privádza k bohatému plantážnikovi Raiovi Mamezuku, ktorý našim hrdinom ponúka svoju pomoc. Zisťujeme, že jeho otec kedysi spolupracoval s Norisukem v pestovaní ovocia a postupne odkrývame aj motiváciu za Norisukeho adopciou Josukeho. Po slede útokov kamenných ľudí, prezlečených za zdravotníckych pracovníkov, však Josukemu a Yasuho dochádza, že odpoveď na všetky ich otázky bude zrejme ležať v miestnej nemocnici. Ako čoskoro zisťujú, tá je doslova prešpikovaná kamennými ľuďmi, sledujúcimi svoje zlovestné plány, a na všetko z bezpečia dohliada hrozivý Satoru Akefu, vedúci lekár nemocnice a zároveň neskutočne starý kamenný človek. Naši hrdinovia našli pôvod všetkého zla a ostáva im už len poraziť Akefuho a odhaliť tajomstvo ovocia! Ach, nie, prekukli ste ma. Samozrejme, takto jednoduché to nie je a tak Yasuho a Higashikatovci za pomoci sympatického Raia Mamezuku padajú hlbšie a hlbšie do špirály udalostí, na konci ktorej je (snáď) odhalenie a prekazenie konšpirácie kamenných ľudí.
JoJo's Bizarre Adventure - Scéna - Yasuho Yasuho
JoJo's Bizarre Adventure - Scéna - Yasuho Disclaimer
Musím skonštatovať, že JoJolion je pre mňa zatiaľ najrozporuplnejším dielom série. JoJa milujem, neustále si znovu čítam alebo pozerám rôzne legendárne scény jednotlivých príbehov, zbožňujem veľké množstvo postáv a ich standov a som schopný donekončena rozoberať rôzne aspekty tejto legendárnej série, avšak JoJolion zo začiatku takmer nepôsobil ako nový JoJo. Dej, ktorý je zasadený do alternatívnej podoby súčasného Japonska, začal vskutku pozvoľna a zo začiatku sa mu nedarilo vtiahnuť ma do diania. Zatiaľ čo Yasuho je absolútne zlatíčko a veľmi skoro spoznávame všetky jej dobré, ale aj menej lichotivé stránky, Josuke ako hlavný hrdina pre mňa dlhú dobu jednoducho nefungoval, a kládol som si otázky typu "Prečo práve on?" a "Prečo nie Yasuho?". Josuke dlhú dobu netuší, kto vlastne je a v deji slúži len ako spojítko súčasnosti (Higashikatovcov) a minulosti (Norisuke a otec Raia Mamezuku). Je to vlastne až predstavenie záplatky s kamennými ľuďmi, kedy Josuke na seba konečne preberá onú legendárnu JoJo mantle a rozhodne sa prísť veci na kĺb a oslobodiť svoju adoptívnu rodinu a celé mestečko Morioh spod nadvlády zlovoľnej rasy túžiacej po magickom ovocí. Do tej doby ma zaujímal viac než on prakticky ktokoľvek - Norisukeho druhá žena Mitsubu, jeho prvá žena a matka jeho detí Kaato, ktorá pomocou svojho standu dokáže uschovať akýkoľvek predmet v balíčku kariet, zlomyseľný bývalý priateľ Yasuho Tooru, alebo Kei Nijimura, slúžka u Higashikatovcov, ktorá pomocou svojho standu Born This Way dokáže zmraziť čokoľvek v okruhu pár metrov. Arakimu sa opäť podarilo ponúknuť nám pestrú paletu bizarných postáv s netypickými superschopnosťami, teda to, v čom vyniká už celé roky.
Aj napriek slabšiemu rozbehu a hlavnému hrdinovi, ktorý na vás podstatnú časť deja ani len nepôsobí ako hlavný hrdina, JoJolion vyniká presne v tom, kvôli čomu (sme) si (my) fanúšikovia zamilovali JJBA ako sériu pred mnohými rokmi. Postavy sú živé, rôznorodé a napriek svojim bláznivým designom pôsobia organicky a vy si čoskoro medzi nimi nachádzate spriaznené duše, ale aj postavy, ktoré budete nenávidieť na život a na smrť. Akokoľvek šialení sú hrdinovia tejto bizarnej naháňačky za magickými jablkami, stále pôsobia povahovo a emočne mimoriadne realisticky. Súboje standov, jedna z najsilnejších stránok série, sú v tomto dieli ešte veľkolepejšie, inovatívnejšie, nepredvídateľnejšie a brutálnejšie než kedykoľvek predtým. Dej je mimoriadne inteligentne vystavaný a postupné odkrývanie tajomstva ovocia Rocacaca je opísané s u Arakiho doposiaľ nevídanou precíznosťou a detailnosťou. Tento nový kúsok JoJo vesmíru je skrátka v mnohých ohľadoch rozdielny od toho, čo nám JoJo ponúkol doteraz, ale aj napriek tomu je v mnohom povedomý a krásne vzdáva hold predchádzajúcim dielom pomocou rôznych easter eggs, či odkazov v replikách postáv.
Na úplný záver, JoJolion je fascinujúce čítanie, ktoré sa v posledných kapitolách začalo chýliť k svojmu absolútnemu záveru a odhalilo svoje dobre skrývané tajomstvo. Ak máte radi JoJa, videli ste anime a váhate, či sa pustiť aj do mangy, viac už neváhajte. Či Stone Ocean (šiesty diel), či Steel Ball Run (siedmy diel), ale aj práve JoJolion za to rozhodne stoja. Je to na jednej strane absolútne šibnutý, ale na druhej strane krásne hlboký a vizuálne nádherne spracovaný príbeh z pera overeného majstra mangy. A vy, ktorí ste ešte JoJom nepobozkaní? Šup! Sú pred vami mnohé svety plné hrdinstva, humoru, bizarných superschopností a zápletiek, ktoré by vám nikdy predtým nenapadli. Zapchajte si nos a ponorte sa do toho! Vesmír JoJo's Bizarre Adventure je nádherný a čaká len na vás!
JoJolion - obchod s klobúkmi JoJolion - obchod s klobúkmi
JoJolion - obchod s klobúkmi Disclaimer
Hodnotenie
Vizuál: 10/10
Postavy: 8.5/10
Akcia: 9/10
Rámcový dej: 8/10
Celkové hodnotenie: 9/10

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Diskusia

Goran
Táto recenzia, hoci nie je zle napísaná, má, podľa mňa, jednu ooobrovskú chybu: je tu pre milovníkov a znalcov, pre nich to je pocta, ale človeku "zvonka" príliš nepovie...
07.01.2021
8HitBoy
Čo je samozrejme úplne pochopiteľné, keďže sa jedná o ôsmy diel dlho fungujúcej série, kde síce každý diel je samostatný, ale diely na seba nadväzujú vzťahmi medzi postavami a istými rámcovými konceptami (standy atď.). Keďže je to ôsmy diel veľmi špecifickej série, logicky predpokladám, že túto recenziu by vyhľadal primárne niekto, kto vie o čom :P
Rovnako ani športový komentátor nezačína svoj komentár vysvetľovaním pravidiel daného športu.
07.01.2021
Goran
S poslednou vetou sa úplne stotožňujem, to je pravda. Len teda si myslím, že nebola najšťastnejšia voľba dať tú recenziu do súťaže... ja sama dosť špecifická, v súťaži je asi vhodné niečo "univerzálnejšie".
08.01.2021
YaYa
Maťo, ako dobre. Recenzia má, čo mať má. Po technickej stránke by som si možno opäť rypla do dĺžky odsekov a zhrnutie deja by som tiež asi zostručnila. Najväčší problém ale je, že som mimo cieľovej skupiny textu, tak ma ho ani veľmi nebavilo čítať. Pre fajnšmekrov to ale musí byť super článok ;)
08.01.2021
cyberstorm
Mato je to fajn, ale vela, vela, vela, prilis velmi vela informacii. Osobne sa citim nimi byt trocha zavaleny. Ja osobne by som pri popise deja nesiel az tak velmi di hlky. Jednak je to pre neznalca anime/mangy prehustene, po druhe byt fanusikom ktory to este necital tak ma to nastve za spoiler.
Paci sa mi ze si porovnal s inymi castami/volumami serie. Celkovo by som to ale skratil a zjednodusil. Inak fajn :)
09.01.2021
8HitBoy
Viem, rozumne hovoríte, ja som celý tento článok bral vlastne ozaj skôr ako článok pre seba, kde som sa vybláznil v ohľadom veci, ktorá ma šialene baví. Hej, asi som menej hľadel na čitateľov a nie je to taká recenzia, aké píšem bežne. Taký bočný úlet, neriešil som výhru, chcel som to dať von. Som rád, že aj napriek tomu sa porote, z ktorej o každom jednom členovi mám veľmi vysokú mienku (čo sa týka recenzovania), vcelku páčila! :)
09.01.2021
cyberstorm
Mne sa paci to ze si sa vyblaznil. A kvitujem ze to bol nadseny clanok pre teba ako od fanusika pre fanusika ;)
10.01.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Vianočná mega súťaž so scifi.sk

Vianočná megasúťaž so scifi.sk - vyhodnotenie!

Vyhodnotenie recenznej súťaže o knižné ceny od scifi.sk.

Vianočná mega súťaž so scifi.sk - sumarizácia

Prehľad recenzií zapojených do Vianočnej megasúťaže so scifi.sk!

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Stephen Graham Jones – The Only Good Indians

Dá sa kvalitne prepojiť život súčasných Indiánov s mrazivým hororom ich mýtov?

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: The Midnight Sky (Polnočné nebo)

Súťažná recenzia na aktuálne netflixovské sci-fi

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: TeneT - Recenzia trochu inaK

Súťažná recenzia filmu tenet.

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Hirohiko Araki - JoJolion

Séria JoJo's Bizarre Adventure vychádza už vyše 30 rokov a nielen na našom portáli sa teší kultovému statusu. Má vlastne takáto séria stále čo ponúknuť aj po toľkej dobe? Aký dobrý je JoJolion, jej najnovší diel?

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Sabotáž na okraji vesmíru - Richard Brenkuš

Súťažná recenzia.

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Nekonečný príbeh (Die Unendliche geschichte) – Michael Ende

Každý príbeh sa raz musí skončiť. Okrem toho jedného, Nekonečného.