Vianočná mega súťaž so scifi.sk: The Midnight Sky (Polnočné nebo)

Súťažná recenzia na aktuálne netflixovské sci-fi
Jameson
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Začnime receptom na vianočnú pochúťku. Vezmeme 400g „Gravitácie“, pridajme 200g „Na brehu“, dolejme hrnček „Revenanta“, dve polievkové lyžice „Interstellar“-u, jednu lyžičku „Marťana“, štipku „Ad Astra“, pridajme dvoch Georgeov Cloonych, nasypeme do toho 100 miliónov dolárov a za stáleho miešania varíme 118 minút. Okoreníme pár akčnejšími scénami, nakvapkáme pár sĺz a môžeme podávať.
Polnočné nebo - Scéna - Clooney
Polnočné nebo - Scéna - Clooney / Zdroj Disclaimer
Vesmírna loď Æther (prvé písmeno dodal Muskov syn) sa vracia z úspešnej misie na novoobjavenom mesiaci Jupitera (kde sa doteraz schovával, koťuha, moc nevysvetľujú), kde existujú slušné podmienky pre život. Lenže na Zemi zatiaľ pokazili sito™ a ľudí požiera zhubná radiácia. Väčšina preživších je v p̶r̶d̶e̶l̶i̶ podzemných bunkroch, kde sa lúčia so svojimi rodinami a postupne vymierajú ako účastníci koronapárty. Iba smrteľne chorý starý ujo, ktorý už na zemi nemá nikoho, s kým by sa mohol rozlúčiť, ostáva na opustenej polárnej základni, kde predpovede sľubujú ešte pár dní dýchateľného vzduchu, aby kontaktoval posádku Ætheru, že na Zemi ich čaká dosť nemilé prekvapenie a možno by stálo za úvahu hodiť spiatočku. Popri tom hltá podivné pilule ako Gagarin kinderil a je závislý na prístrojoch ako priemerný hráč počítačových hier, keďže si potrebuje pravidelne čistiť krv, aby sa obratom nepobral za zvyškom populácie planéty.
Polnočné nebo - Scéna - Na vesmírnej lodi
Polnočné nebo - Scéna - Na vesmírnej lodi / Zdroj Disclaimer
Problém začne v momente, keď si starý pán uvedomí, že na základni majú príliš malú anténu. Smola, je to proste fakt, na veľkosti záleží. A keďže s malou anténou sa dá spraviť len krátke spojenie, chystá sa ďalej na sever, kde má byť základňa požehnaná oveľa väčšou anténou. To však ešte netuší, že na základni neostal celkom sám, ako si spočiatku myslel. Nehovoriac o tom, že na Ætheri tiež nejde všetko podľa kostolného poriadku...
Technicky je film zvládnutý vynikajúco, interiéry vesmírnej lode sú presvedčivé a pripomínajú kreácie Space X, z polárnych základní cítiť správny chlad (skoro ako bolo cítiť v inej Veci), ľudia sa väčšinou nesprávajú ako úplní blbci a Cloony hrá aj za väčšinu ostatných postáv. Prekvapivo kvalitný je aj výkon malej Iris, najmä vzhľadom k tomu, koľko jej toho dovolili povedať. Film je nakrútený podľa prvého románu „Dobré ráno, polnoc“ (Good Morning, Midnight) americkej spisovateľky Lily Brooks-Daltonovej, scenár by zniesol pár úprav, ale vo všeobecnosti ide o nadpriemerné dielo a v rámci žánru je to chutný vianočný koláčik.
Polnočné nebo - Scéna - Astronautka
Polnočné nebo - Scéna - Astronautka / Zdroj Disclaimer
Rok 2020 moc nevyšiel. Keby vyzeral ako kozmická loď, pripomínal by Æther v druhej polovici filmu. Zato Netflix musí Coronu milovať. V kinách zdochol pes a aj to len v každom druhom rade, ľudia trénujú vrcholový gaučing a v bedni každoročná opakovaná nuda pri osemstoštyridsiatejdruhej repríze Popolušky, ktorú už máte chuť zastreliť jej vlastnou kušou. Aj s Juráškom. Niet divu, že keď sa vo vianočnej ponuke objaví ako ako Chicxulubský meteor z jasného neba tvrdšie scifi, spojené s katastrofickým filmom v akejsi light verzii Interstellaru, nedá sa mu odolať. Ja som neodolal a vôbec neľutujem. A Netflixu želám viac podobných počinov. Už sa na ne teším!

Jameson

Jameson
Starrý Fotter, ktorý kedysi pričuchol k sci-fi, potom si dal dlhú pauzu a teraz na staré kolená v štyridsiatke k nej začína opäť pričuchovať.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Roland Axenberg
Vďaka za recenziu. Väčšina ich takých pozitívnych nie je. Za mňa to tiež nie je až taká katastrofa. Ono to chce byť niečo medzi Sunshine a Interstellar a ešte mi to trochu pripomenulo veľmi dobrý survival Arctic: Ľadové peklo, ale je to v podstate len priemerné dobrodružné sci-fi á la Ad Astra. Chýbalo mi tam veľa vecí, rýchlejšie tempo, zručnejšia réžia, scenár sa mi zdal riadne deravý a hlavne nesedelo mi tam to strihanie medzi dvomi resp. tromi dejovými líniami. Každopádne v momentálnej situácii so sci-fi filmami vďaka aj za toto.
28.12.2020
Goran
Osobne nemám rád takýto typ recenzií - od začiatku do konca jeden veľký vtip, kde sa autor predháňa v tom, aby nasledujúca veta bola ešte väčšmi cool. Lenže... teraz to akosi zafungovalo, toto mi ozaj zapasovalo a ja som sa smial od začiatku do konca. Je to výborne "spichnuté", vtipné, a perfektne hláškoidné. Naozaj ma recenzia pobavila i som sa niečo o diele dozvedel.
Akurát jedno mi nesedí, a to aj pri predchádzajúcej súťažnej recenzii od Tomáša bolo: prečo sa v dielach stále objavuje prirovnanie k receptom? Už je to ťažké klišé...
Inak, za mňa, - naozaj fajn, veselá a čítavá recenzia!
05.01.2021
cyberstorm
Dakujem za info ohladom filmu. Osobne sa nan chystam dnes vecer, takze uvidime, ako velmi je pozeratelny. Rozhodne podla popisu spada do tych "realistickejsich" SF, kam mnohi zaraduju aj Ad Astra, Interstellar, Gravitaciu a par dalsich.
Co sa tyka samotnej recenzie, je napisana v humornom style. Mám rád tento štýl odľahčených clankov, väčšinou však v prípade ak ide o zavrhnutiahodné dielo, ktoré recenzent oznaci za nadpriemerne. Inak povedane, ak by niekto take napisal o Eragonovi, tak to tam sedi. Tu mi to vsak troska pride take...meh. Je to vsak len moj sukromny nazor. Troska mi chybaju blizsie filmograficke informacie o reziserovi a scenaristovi a mozno aj dalsom hereckom obsadeni. Pacilo sa mi pristavenie sa pri hereckych vykonoch, ktorym si sa mozno mohol povenovat o malicko viac. Velmi milo ma aj prekvapilo spomenutie literarnej predlohy, za co davam palec nahor. Pri citani recenzie mam celkovo trocha pocit, ze mohla ist trosicku viac do hlbky, mozno spomenut soundtrack (kto ho robil?) a par detailov navyse.
Vo vysledku vsak hodnotim recenziu kladne :)
06.01.2021
xius
Svizne a nenudi. O filme som sa vela detailne nedozvedel, ale zaujalo a vdaka recenzii by som to skusil. ...Midnight Sky som teda uz videl a suhlas s tym, co pise Roland. V tom suchu to velmi potesilo, produkcia, herci, vyprava velmi fajn, da sa v tom paradne stratit. Neprinasa vsak nic nove a to je skoda. Cloony je Clooney, tho. :) Still fun read!
07.01.2021
YaYa
Zábavne napísaná recenzia, navnadí na film, udrží pozornosť. Budem ale diablov advokát a položím otázku, či tam toho sarkazmu nie je príliš? Keď sa vtipné hlášky príliš kopia, neunavia? Fungovalo by to v dlhšom texte?
08.01.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Vianočná mega súťaž so scifi.sk

Vianočná megasúťaž so scifi.sk - vyhodnotenie!

Vyhodnotenie recenznej súťaže o knižné ceny od scifi.sk.

Vianočná mega súťaž so scifi.sk - sumarizácia

Prehľad recenzií zapojených do Vianočnej megasúťaže so scifi.sk!

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Stephen Graham Jones – The Only Good Indians

Dá sa kvalitne prepojiť život súčasných Indiánov s mrazivým hororom ich mýtov?

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: The Midnight Sky (Polnočné nebo)

Súťažná recenzia na aktuálne netflixovské sci-fi

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: TeneT - Recenzia trochu inaK

Súťažná recenzia filmu tenet.

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Hirohiko Araki - JoJolion

Séria JoJo's Bizarre Adventure vychádza už vyše 30 rokov a nielen na našom portáli sa teší kultovému statusu. Má vlastne takáto séria stále čo ponúknuť aj po toľkej dobe? Aký dobrý je JoJolion, jej najnovší diel?

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Sabotáž na okraji vesmíru - Richard Brenkuš

Súťažná recenzia.

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Nekonečný príbeh (Die Unendliche geschichte) – Michael Ende

Každý príbeh sa raz musí skončiť. Okrem toho jedného, Nekonečného.