Babylon 5 Rewatch - S01E01 - Midnight on the Firing Line

Je ťažké hodnotiť kriticky seriál, na ktorom ste vyrastali, ktorý Vás opantal a spravil z Vás maniaka. O to je to horšie, keď sa rozhodnete ho znovu pozerať po skoro 25 rokoch, pretože ste na to dovtedy nikdy poriadne nemali vôľu a čas… a nostalgia sa na vás šinie z každej scény. Najmä, ak sa jedná o tak prorockú časť, akou je Midnight on the Firing Line.
Filmová história scifi
Polnočný útok - Scéna - Titulná obrazovka - Stanica Babylon 5
Polnočný útok - Scéna - Titulná obrazovka - Stanica Babylon 5 / Zdroj Disclaimer

The avalanche has already started…

Veľký Tvorca (aka JMS aka Joe Michael Straczynski) sa s divákom nehrá a ideme rovno do tuhého bez žiadnych okolkov, predstavovaní jednotlivých postáv či priestorov. Sorry, prechádzka po Zocale bude niekedy v budúcnosti (tzn. nebude). Na centaurskú poľnohospodársku kolóniu je bez provokácie zaútočené. Jej obrana ľahko prekonaná.
Polnočný útok - Scéna - Útok na Ragesh 3
Polnočný útok - Scéna - Útok na Ragesh 3 / Zdroj Disclaimer
Ani centaurská vláda spočiatku netuší, kto je agresorom a Londo Mollari je – právoplatne – rozhorčený, že si niekto dovolil zakusnúť do tigra galaxie. Centaurovia sú ale totálne lemry, lebo ak vie útočníka vyhútať jeden odložený veľvyslanec na Babylone 5 s pomocou „stop, zväčšiť“ na zázname z útoku, tak to ten tiger je skôr vypĺznutá mačička.
Polnočný útok - Scéna - Zostresovaní veľvyslanci nevedia nič o útoku
Polnočný útok - Scéna - Zostresovaní veľvyslanci nevedia nič o útoku / Zdroj Disclaimer
G‘Kar mu na to v snahe o zmier ponúkne spoo šalátom (yeah, sure, všetci predsa vieme, že čerstvé spoo Centaurovia neznášajú). A keď si skočia po krku, tak všetci vyroníme slzičku, pretože takto sa začína tá najväčšia bromance vesmíru.
Polnočný útok - Scéna - To tvoje spoo nechcem!
Polnočný útok - Scéna - To tvoje spoo nechcem! / Zdroj Disclaimer
Všetko nakoniec zachraňuje náš hrdinský el capitan, ktorý je vynikajúci vojenský taktik a spolu s letkou z Babylonu 5 sa mu podarí odohnať pirátov od lode transportujúcej utečencov (ste ani netušili, koľko aktuálnych tém v jednej časti môže byť, čo?)
Polnočný útok - Scéna - Politikmi frustrovaný Sinclair
Polnočný útok - Scéna - Politikmi frustrovaný Sinclair / Zdroj Disclaimer
Pomlčíme ale o jeho samovražedných sklonoch, za ktoré samozrejme môže tá škaredá minbrijsko-zemská vojna a jeho PTSD – že mu vôbec niekto po tom dovolil naďalej slúžiť? Asi prešiel všetky potrebné testy.
Polnočný útok - Scéna - Dôkazy usvedčujú Narnu z nevyprovokovaného útoku
Polnočný útok - Scéna - Dôkazy usvedčujú Narnu z nevyprovokovaného útoku / Zdroj Disclaimer
Nakoniec sa teda všetko vracia do starých koľají – Narna sa musí vzdať Rageshu 3 a Cenautovia si môžu lízať jazvy na reputácii. (S Krymom Ukrajina žiaľ toľko šťastia nemala.)

But in purple… I am stunning!

Napriek silnej divadelnosti celej časti sa herci aj predsa len trochu pohybujú po javisku, teda setoch. Najmä Peter Jurasik (Londo) tu má krásny priestor zahviezdiť a ukázať nielen ranenú (ňuňu), ale aj silne násilnú stránku (piú, piú) stránku svojho hereckého repertoáru.
Polnočný útok - Scéna - Londo strieľa
Polnočný útok - Scéna - Londo strieľa / Zdroj Disclaimer
Okrem neho sa v krátkych momentoch zaskveje aj Andreas Katsulas (G‘Kar), ktorý vie prepnúť medzi polohami hlasu a emocionálnymi stavmi tak intenzívne, že ste z toho na kašu.
Polnočný útok - Scéna - G'Kar a Delenn sú zhrození zisteniami o Rageshi 3
Polnočný útok - Scéna - G'Kar a Delenn sú zhrození zisteniami o Rageshi 3 / Zdroj Disclaimer
Pozemská veliteľská družina je nemastná-neslaná. Jediný moment má na konci epizódy Claudia Christian (Susan Ivanovová), ktorá si k Talii, ktorú celý čas držala od tela, otvorí srdce. (Toto bude láska, hovorím vám!)
Polnočný útok - Scéna - Susan s Taliou v bare
Polnočný útok - Scéna - Susan s Taliou v bare / Zdroj Disclaimer

Here, open my wrists

Au. Pre mladšie ročníky a začiatočníkov seriálu budú najväčším problémom asi vesmírne scény. Vyzerajú ako z prehistorickej hry na Amige a nebudeme chodiť dlho okolo kaše – je to tak, pretože na Amigách boli vtedy aj vytvárané.
Polnočný útok - Scéna - Vybuchujúce obranné systémy Rageshu 3
Polnočný útok - Scéna - Vybuchujúce obranné systémy Rageshu 3 / Zdroj Disclaimer
Ak si ale uvedomíme, že sa v tom čase jednalo o neskutočný pokrok, pretože buď ste boli ILM a mali ste hardvér za milióny alebo ste ešte vyrábali skutočné modely a na šnúrkach ich vodili po miestnosti, je jasné, že toto bol prvý krok k jasnej budúcnosti a ako taký si zaslúži nielen gúľanie očami ale aj tichý moment úžasu.

The future reveals itself only reluctantly, Ambassador

Polnočný útok - Scéna - Koshov oblek
Polnočný útok - Scéna - Koshov oblek / Zdroj Disclaimer
Ak som na začiatku spomínal, že sa jedná o prorockú časť, je to tvrdenie na mieste. Všetky osoby tu majú malé záblesky možnej budúcnosti – či sa už jedná o terminálny vzťah medzi G‘Karom a Londom, ktorí podľa Londovho jasnozrivého sna ukončia svoje osudy o 20 rokov v budúcnosti vzájomným uhrdúsením, Koshova poznámka, že Narni a Centaurovia sú umierajúce národy; náznak hodnôt PSI Corps v poznámka Susan k Talii, že zatiaľ nevie, či to, že si svoj osud telepatky neuvedomuje je dobré alebo zlé alebo jej politický postoj, keď v prezidentských voľbách volila Marie Crane namiesto Santiaga, ktorého program bol postavený na posilnení ľudskej kultúry voči mimozemským vplyvom (hm… aj toho tu dnes máme dosť – na Slovensku či v USA).

Pah! Overrated.

Polnočný útok - Scéna - Duck Dodgers in the 24th and 1/2 century!
Polnočný útok - Scéna - Duck Dodgers in the 24th and 1/2 century! / Zdroj Disclaimer
Celkovo sa jedná hoci o trochu rozbiehaciu, no veľmi dôležitú časť celého seriálu, bez ktorej by mnohé náznaky nemali začiatok. Za túto časť hlasuje 6 členov Šedého koncilu z 9tich.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Executor
Nazdar Šaňo, to budeš celý seriál recenzovať po jednotlivých častiach? :D Tiež som sa prvýkrát stretol s B5 v detstve, ale vtedy som nedokázal vnímať politiku a intrigy, ja som len čakal na príšerky a prestrelky piu-piu. Je to už dávno, čo som zosmolil krátky výhonok o B5 a pohľade na Tiene: http://executor.blog.cz/1411/s pravanie-tienov-z-babylonu-5 . Nevedel som vtedy dobre písať, ale určite dualizmus Tieňov a Vorlonov je jedným z najinšpirujúcejších prvkov v seriály... Mne bolo zvláštne, ako to dopadlo s Wintersovou... a neskôr aj Ritou, ktorú som mal rád. Čo už.
26.05.2018
Alexander Schneider
Áno, rewatchujem to práve a budem písať niečo ku každej epizóde, takže je to projekt na dva+ roky. :D Pekný článoček si napísal. :D Môžeme niekedy podebatiť o tom na nejakom cone. ;) No a osud Talie a Lyty - tie sú asi ešte niekde v hlave JMS. Čo vieme, je najmä to, že Lyta (a aj Lenier) zomrela počas Vojny telepatov, ktorá sa udiala niekedy okolo 2265-66.
26.05.2018
marcus
Neuveriteľná nostalgia. B5 je pre mňa úplne najlepší seriál a mal jedno veľké šťastie, že vznikol v tej dobe. Lebo dnes by mala séria 8 dielov a po prvej sérii by B5 skončil lebo by bol drahý a nemal by sledovanosť.
Inak recka pekná, len celkom nechápem načo tam dávaš tie anglické frázy, pre mňa je to strašne rušivé...
26.05.2018
Executor
Tak vďaka, ani si nemyslím. :D No hlavne písať takto ku každej epizóde by ti prinieslo odpoveď len od ľudí, čo si to zbehnú s tebou, a takí sa nájdu ťažko, skôr si viem predstaviť že písať to v angličtine by prinieslo viac reakcií. Napr. ja keď napíšem, že sa mi páčila Lenierova jazda na motorke, tak ostatným to veľa nedáva, museli by si ten diel pamätať. Na Popkultúre feste budem. :)
26.05.2018
Stano Lacko
Ty kokso, brutal rewatch, normalne mam pocit, ze som pozeral iny serial. To asi, ze som to pozeral ako Trekkie, a ked som videl tie "vesmirne" zabery, tak som sa chytal za hlavu... Sano len tak dalej, mozes pridat aj nejaky trailer k danej casti, ak je niekde online...
29.05.2018

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme 25. výročie Babylonu 5

Babylon 5 Rewatch - S01E03 - Born to the Purple

Nič nepoteší viac ako epizodická časť, ktorá je dobre zahraná a odkrýva pozadie charakterov seriálu. Žiaľ, Born to the Purple je napriek početnej situačnej komike relatívne predvídateľná a bez hviezdnych výkonov.

Babylon 5 RPG - Epizóda 6: Záruky nad zlato

V ďalšom pokračovaní príbehu skupiny dobrodruhov na Babylone 5 sa títo konečne dostanú k realizácii transportu odpadlíckych telepatov na Canton. Pomoc im poskytne Howersham, riaditeľ pobočky špedičnej firmy, kde pracujú.

Babylon 5 Rewatch - S01E02 - Soul Hunter

Mimozemšťania húfne opúšťajú Babylon 5. Dôvodom je neočakávaný príchod Lovca duší na stanicu - rasy, ktorá má schopnosť cítiť prichádzajúcu smrť nejakej osoby. Kto umrie? Bude to niektorá z postáv alebo zavraždia diváči scenáristu tejto epizódy? Pokračuje náš rewatch Babylonu 5!

Babylon 5 RPG - Epizóda 5: Stratené spomienky

V piatej epizóde podcastu Babylon 5 RPG, ktorý rozpráva príbehy hrdinov slovenskej skupiny fanúšikov seriálu na našej obľúbenej stanici, sa Aldorf stretáva Daenou, kamarátkou z mladosti, ktorá jedného dňa zmizla z jeho života. Ash zatiaľ nastupuje do práce pre Mutai Inc. a Siva má momenty, o ktorých nemá žiadne spomienky...

Babylon 5 Rewatch - S01E01 - Midnight on the Firing Line

Je ťažké hodnotiť kriticky seriál, na ktorom ste vyrastali, ktorý Vás opantal a spravil z Vás maniaka. O to je to horšie, keď sa rozhodnete ho znovu pozerať po skoro 25 rokoch, pretože ste na to dovtedy nikdy poriadne nemali vôľu a čas… a nostalgia sa na vás šinie z každej scény. Najmä, ak sa jedná o tak prorockú časť, akou je Midnight on the Firing Line.

Babylon 5 Rewatch - Pilotný film The Gathering

Každý seriál musí mať nejaký začiatok. Niekedy podarenejší, inokedy menej. S pilotným filmom Babylonu 5 je to tak na pol – niektoré veci vynikajú fantasticky, mnohé sú kandidátmi na vystrihnutie. Napriek tomu, The Gathering je súčasťou produkčnej mytológie Babylonu 5 a preto si zaslúži, aby sme s ním náš seriál článkov začínali. Vitajte pri rewatchi seriálu Babylon 5!

Babylon 5 RPG - Epizóda 4: Kruhy na hladine

Ak ste doteraz nepočúvali naše záznamy z Babylon 5 RPG, je načase začať. Napríklad touto jednoaktovkou, v ktorej sa naši hrdinovia stretnú s techno-mágmi alebo sa o to budú chcieť minimálne pokúsiť. Nie sú ale jediní, kto hľadá spôsob, ako kontaktovať tento mysteriózny rád... a kto vie, ako nakoniec toto stretnutie skončí.

Babylon 5 RPG - Epizóda 3: Straty a nálezy

V tretej epizóde podcastu z dobrodružstiev na stanici Babylon 5 sa Ash, Aldorf a Siva pokúšajú nájsť a zaistiť informáciu o pirátskej spojke a zradcovi medzi pilotmi letiek Babylonu 5. Zdá sa to možno triviálne, ale hnedý sektor stanice nie je veľmi priaznivé miesto.

Babylon 5 RPG - Epizóda 2: Mutai

V druhej časti dobrodružsta na Babylone 5 naši hrdinovia zakopnú o pár golianov a drazija, ktorí patria k Mutai. Ich spoločná cesta končí v bare, kde sa pokúsia s drazijmi držať krok v pití neznámych alkoholických nápojov. Pre niektorých z hrdinov to bude cesta na pokraj smrti...

Babylon 5 RPG - Epizóda 1: Zúfalí piloti

Dňa 22. februára 1993 sa prvýkrát na obrazovkách objavil Babylon 5 v pilotnom filme pod názvom The Gathering. Odvtedy ubehne čoskoro 25 rokov. Preto scifi.sk oslavuje toto výročie nielen článkami k rewatchu seriálu a dokonca aj podcastom z RPG stretnutí slovenskej skupiny hráčov. Tu je prvá časť ich dobrodružstva.