Babylon 5 Rewatch - S01E02 - Soul Hunter

Mimozemšťania húfne opúšťajú Babylon 5. Dôvodom je neočakávaný príchod Lovca duší na stanicu - rasy, ktorá má schopnosť cítiť prichádzajúcu smrť nejakej osoby. Kto umrie? Bude to niektorá z postáv alebo zavraždia diváči scenáristu tejto epizódy? Pokračuje náš rewatch Babylonu 5!
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Lovec duší - Scéna - Titulná obrazovka - Poškodená loď Lovca duší
Lovec duší - Scéna - Titulná obrazovka - Poškodená loď Lovca duší / Zdroj Disclaimer
Prezradím Vám, že Babylon 5 rewatchujem s mojím priateľom, ktorý nie je veľmi na scifi a robí to len preto, že som sa zaviazal, že s ním budem chodiť do fitka. Je to win-win situácia, v ktorej robím niečo pre telo a zároveň pre dušu, a/ale zároveň je ten seriál vystavený silnej kritike z jeho strany, ktorá sa začína, len čo sa na televíznej obrazovke objavia kockaté textúry dopravnej linky Asimov za začiatku tejto časti: „To je des!“ Ja som si už zvykol a dúfam, že niekedy v druhej polovici prvej série sa ten názor zmení… Uvidíme, zatiaľ sme len na začiatku.
Lovec duší - Scéna - Dopravná linka zo Zeme Asimov
Lovec duší - Scéna - Dopravná linka zo Zeme Asimov / Zdroj Disclaimer

The avalanche has already started…

Na Babylon 5 prichádza nový lekár – Dr. Stephen Franklin – ktorý pomedzi slovami oznamuje, že bývalý lekár Benjamin Kyle, ktorého sme stretli v pilotnom filme, je teraz vedúcim xenobiologického tímu prezidenta Zemskej aliancie. Pekné premostenie k novej postave plus malý náznak toho, čo príde o niečo neskôr.
Lovec duší - Scéna - Prichádza lekár Stephen Franklin
Lovec duší - Scéna - Prichádza lekár Stephen Franklin / Zdroj Disclaimer
Zároveň ale stanica (zase raz) čelí zničeniu (zív, zív), keď sa cez skokovú bránu na stanicu smeruje poškodená neovládateľná mimozemská loď. Len vďaka nášmu veliteľovi, ktorý je asi ten naj-mega-lepší pilot, sa ju sekundu pred nárazom do plášťa stanice podarí zachytiť. (Možno až taký úžasný predsa len nebude.)
Lovec duší - Scéna - Sinclair vyrovnáva Star Fury na zachytenie lode
Lovec duší - Scéna - Sinclair vyrovnáva Star Fury na zachytenie lode / Zdroj Disclaimer
Jej posádkou je jediný preživší – neznáma mimozemská bytosť, ktorú identifikuje veľvyslankyňa Delenn ako Šak Tota - Lovca duší. Tieto bytosti vedia vycítiť smrť osoby a v poslednom momente zachytiť jej dušu, čím ju vlastne spraviť nesmrteľnou. To sa ale Delenn vôbec neľúbi, lebo proste duše musia byť slobodné a preto v amoku ide spáchať vraždu bezbrannej nehybnej bytosti, čo sa jej - samozrejme, lebo inak by táto časť hneď skončila - nepodarí.
Lovec duší - Scéna - Delenn sa snaží zabiť Lovcu duší
Lovec duší - Scéna - Delenn sa snaží zabiť Lovcu duší / Zdroj Disclaimer
Napriek tomu, že komandér stanice požaduje, aby Lovec duší po uzdravení a oprave lode stanicu opustil a dovtedy ostal na intenzívke, sa mu podarí ujsť. (Ach, Garibaldi, Garibaldi.) Našiel si totiž dôvod, po koho prišiel, koho smrť vycítil – Delenn.
Lovec duší - Scéna - Sinclair diktuje Lovcovi duší podmienky zotrvania na stanici
Lovec duší - Scéna - Sinclair diktuje Lovcovi duší podmienky zotrvania na stanici / Zdroj Disclaimer
Pomocou bossa podsvetia N‘Gratha získa prístup do zelenej zóny, v ktorej bývajú diplomati a uniesť Delenn.
Lovec duší - Scéna - Lovec duší sa stretne s N'Grathom
Lovec duší - Scéna - Lovec duší sa stretne s N'Grathom / Zdroj Disclaimer
Vystopovať sa ho podarí Sinclairovi a Garibaldimu len s pomocou ďalšieho Lovcu duší, ktorý prišiel na stanicu pomôcť dolapiť svojho druha, ktorý zišiel z cesty rádu, pretože napriek tomu, aby čakal na prirodzenú smrť danej osoby, začal duše do svojej zbierky získavať ich vraždami.
Lovec duší - Scéna - Lovec duší prezradí pozíciu blížiacej sa smrti
Lovec duší - Scéna - Lovec duší prezradí pozíciu blížiacej sa smrti / Zdroj Disclaimer
Delenn nakoniec zachraňuje Sinclair po prestrelke s Lovcom duší a Franklin je rád, že má ďalšieho pacienta.
Lovec duší - Scéna - Sinclair prenasleduje Lovca duší
Lovec duší - Scéna - Sinclair prenasleduje Lovca duší / Zdroj Disclaimer
Druhý lovec duší sa síce domáha získať zbierku svojho brata, ale Sinclair mu odkazuje, že jej osud by ho nemal zaujímať. V poslednej scéne vidíme Delenn, ako otvára jednotlivé gule s dušami, ktoré vypúšťa na slobodu. #FreeBalls
Lovec duší - Scéna - Delenn púšťa duše na slobodu
Lovec duší - Scéna - Delenn púšťa duše na slobodu / Zdroj Disclaimer

But in purple… I am stunning!

Lovec duší - Scéna - Pacient sa prebral z kómy
Lovec duší - Scéna - Pacient sa prebral z kómy / Zdroj Disclaimer
Síce nie v purpurovej, ale predsa len veľmi pozitívny príchod do seriálu má Richard Biggs ako Stephen Franklin. Úsmev hneď od začiatku, príjemný prístup, odbornosť na mieste. To je lekár, ktorému dôverujú mimozemšťania.
Zaujímavý je aj dizajn nových lodí Lovcov duší, je to niečo, čo sme tu nemali a ani následne v Babylone 5 sa s nimi už s podobným dizajnom nestretneme. Podobne veľké plus aj dizajnu masky Lovcov duší, ktorá sa veľmi príhodne pohráva s konceptom tretieho oka (a nie je to len nacapená plastelína na čele).
Lovec duší - Scéna - Podpalubie nie je pre slabé povahy a žalúdky
Lovec duší - Scéna - Podpalubie nie je pre slabé povahy a žalúdky / Zdroj Disclaimer
Prvýkrát sa tu tiež stretávame s tou drsnejšou stranou „mesta“, podpalubím a hnedou zónou, v ktorej prekvitá šedá až čierna ekonomika, zločin a chudoba. Je to niečo, čo sme v utopistickej vízii budúcnosti Star Treku v 90. rokoch, kedy mal seriál premiéru, nevideli a čo prekvapuje, ale zároveň pravdepodobne plnohodnotne odzrkadľuje realitu aj v budúcnosti.

Here, open my wrists

Žiaľ, epizóda je relatívne lineárna a jej tempo je najmä v druhej časti po únose Delenn veľmi rozťahané, že by človek aj zaspal. (Môjmu priateľovi sa to podarilo.) K prebraniu nepomôžu ani výkriky Miry Furlan (Delenn), ktorú tam určite dali len preto, aby divákov vytrhli z driemania.
Lovec duší - Scéna - Sinclair a Delenn na Zocale
Lovec duší - Scéna - Sinclair a Delenn na Zocale / Zdroj Disclaimer
Škoda aj, že maska Delenn nie je ešte úplne dotiahnutá do formy, na ktorú budeme zvyknutí neskôr. Akoby jej utekalo jedno oko, jej nadočnicové oblúky sú krásne opuchnuté, kostým vyzerá skôr ako župan namiesto oficiálneho odevu veľvyslankyne.
Lovec duší - Scéna - Sinclair zachránil Delenn
Lovec duší - Scéna - Sinclair zachránil Delenn / Zdroj Disclaimer
Hrozná je aj neustála samodeštrukčná ambícia veliteľa Babylonu 5, ktorý sa vrhá do každej jednej rany PPG alebo samoručne zachraňuje stanicu pred zničením. Majú asi ozaj debilov na ostatných postoch, takže si to radšej urobí sám. (Ehm, ehm.)

The future reveals itself only reluctantly, Ambassador

Najsilnejším momentom predzvesti v tomto diele je zistenie, že Delenn je satai – členka Šedého koncilu, vládnucej inštitúcie Minbarijskej federácie a Sinclair si na koniec správne kladie otázku: „Čo v pozícii veľvyslankyne robí jedna z členiek/ov vlády?“ Na dovolenke tam asi nebude.
Lovec duší - Scéna - Sinclair zisťuje, čo znamená satai
Lovec duší - Scéna - Sinclair zisťuje, čo znamená satai / Zdroj Disclaimer
Podobným momentom prepojujúcim osud Sinclaira s Minbarijmi je aj odhalenie Lovca duší, ktorý v duši Delenn videl nielen to, čo Delenn pripravuje a je tým šokovaný, ale zároveň jeho odhalenie smerom k Sinclairovi, že ho Minbarijovia využívajú, hoci si to sám neuvedomuje. To sa odráža aj v momente, kedy v delíriu Delenn osloví Sinclaira a prezradí mu, že vedela, že sa v ňom nemýlili. Až neskôr zistíme, že Sinclair nebol Zemou preferovaným komandérom stanice a dostal sa na tento post len preto, že to bola podmienka Minbarijov. Prečo, je otázka, ktorá bude neskôr zodpovedaná. (Hell, yeah!)

Pah! Overrated.

Veru, epizóda je síce pekne epizodická a má potenciál, ktorý bol aj neskôr zúžitkovaný vo filme River of Souls, ale celkovo zanecháva v divákovi priemerný pocit. Neurazí, ani nepoteší. Škoda, ale je to pochopiteľné, pretože sa jedná o rozbehovú časť prvej série, v ktorej sa len pomaly odkrývajú charaktery jednotlivých postáv a ich ambície v pozadí.
Lovec duší - Scéna - Garibaldi zachytáva hlásenie o únose Delenn
Lovec duší - Scéna - Garibaldi zachytáva hlásenie o únose Delenn / Zdroj Disclaimer
Odporúčajú 4 z 9 členov Šedého koncilu (a určite nie Delenn, ktorá si to musela odskákať - teda odležať - prikovaná k studenej podlahe hnedého sektora).

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme 25. výročie Babylonu 5

Babylon 5 Rewatch - S01E03 - Born to the Purple

Nič nepoteší viac ako epizodická časť, ktorá je dobre zahraná a odkrýva pozadie charakterov seriálu. Žiaľ, Born to the Purple je napriek početnej situačnej komike relatívne predvídateľná a bez hviezdnych výkonov.

Babylon 5 RPG - Epizóda 6: Záruky nad zlato

V ďalšom pokračovaní príbehu skupiny dobrodruhov na Babylone 5 sa títo konečne dostanú k realizácii transportu odpadlíckych telepatov na Canton. Pomoc im poskytne Howersham, riaditeľ pobočky špedičnej firmy, kde pracujú.

Babylon 5 Rewatch - S01E02 - Soul Hunter

Mimozemšťania húfne opúšťajú Babylon 5. Dôvodom je neočakávaný príchod Lovca duší na stanicu - rasy, ktorá má schopnosť cítiť prichádzajúcu smrť nejakej osoby. Kto umrie? Bude to niektorá z postáv alebo zavraždia diváči scenáristu tejto epizódy? Pokračuje náš rewatch Babylonu 5!

Babylon 5 RPG - Epizóda 5: Stratené spomienky

V piatej epizóde podcastu Babylon 5 RPG, ktorý rozpráva príbehy hrdinov slovenskej skupiny fanúšikov seriálu na našej obľúbenej stanici, sa Aldorf stretáva Daenou, kamarátkou z mladosti, ktorá jedného dňa zmizla z jeho života. Ash zatiaľ nastupuje do práce pre Mutai Inc. a Siva má momenty, o ktorých nemá žiadne spomienky...

Babylon 5 Rewatch - S01E01 - Midnight on the Firing Line

Je ťažké hodnotiť kriticky seriál, na ktorom ste vyrastali, ktorý Vás opantal a spravil z Vás maniaka. O to je to horšie, keď sa rozhodnete ho znovu pozerať po skoro 25 rokoch, pretože ste na to dovtedy nikdy poriadne nemali vôľu a čas… a nostalgia sa na vás šinie z každej scény. Najmä, ak sa jedná o tak prorockú časť, akou je Midnight on the Firing Line.

Babylon 5 Rewatch - Pilotný film The Gathering

Každý seriál musí mať nejaký začiatok. Niekedy podarenejší, inokedy menej. S pilotným filmom Babylonu 5 je to tak na pol – niektoré veci vynikajú fantasticky, mnohé sú kandidátmi na vystrihnutie. Napriek tomu, The Gathering je súčasťou produkčnej mytológie Babylonu 5 a preto si zaslúži, aby sme s ním náš seriál článkov začínali. Vitajte pri rewatchi seriálu Babylon 5!

Babylon 5 RPG - Epizóda 4: Kruhy na hladine

Ak ste doteraz nepočúvali naše záznamy z Babylon 5 RPG, je načase začať. Napríklad touto jednoaktovkou, v ktorej sa naši hrdinovia stretnú s techno-mágmi alebo sa o to budú chcieť minimálne pokúsiť. Nie sú ale jediní, kto hľadá spôsob, ako kontaktovať tento mysteriózny rád... a kto vie, ako nakoniec toto stretnutie skončí.

Babylon 5 RPG - Epizóda 3: Straty a nálezy

V tretej epizóde podcastu z dobrodružstiev na stanici Babylon 5 sa Ash, Aldorf a Siva pokúšajú nájsť a zaistiť informáciu o pirátskej spojke a zradcovi medzi pilotmi letiek Babylonu 5. Zdá sa to možno triviálne, ale hnedý sektor stanice nie je veľmi priaznivé miesto.

Babylon 5 RPG - Epizóda 2: Mutai

V druhej časti dobrodružsta na Babylone 5 naši hrdinovia zakopnú o pár golianov a drazija, ktorí patria k Mutai. Ich spoločná cesta končí v bare, kde sa pokúsia s drazijmi držať krok v pití neznámych alkoholických nápojov. Pre niektorých z hrdinov to bude cesta na pokraj smrti...

Babylon 5 RPG - Epizóda 1: Zúfalí piloti

Dňa 22. februára 1993 sa prvýkrát na obrazovkách objavil Babylon 5 v pilotnom filme pod názvom The Gathering. Odvtedy ubehne čoskoro 25 rokov. Preto scifi.sk oslavuje toto výročie nielen článkami k rewatchu seriálu a dokonca aj podcastom z RPG stretnutí slovenskej skupiny hráčov. Tu je prvá časť ich dobrodružstva.