Babylon 5 Rewatch - Pilotný film The Gathering

Každý seriál musí mať nejaký začiatok. Niekedy podarenejší, inokedy menej. S pilotným filmom Babylonu 5 je to tak na pol – niektoré veci vynikajú fantasticky, mnohé sú kandidátmi na vystrihnutie. Napriek tomu, The Gathering je súčasťou produkčnej mytológie Babylonu 5 a preto si zaslúži, aby sme s ním náš seriál článkov začínali. Vitajte pri rewatchi seriálu Babylon 5!
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
A veru doslova na prestrihanie to asi vnímal aj Joe Michael Straczynski, tzv. Veľký tvorca seriálu Babylon 5, keď sa začalo s produkciou piatej série pre stanicu TNT a zároveň obdržal financie na prerábku pilotného filmu jeho seriálu. Musím priznať, že po ani piatich minútach filmu som ale túto novšiu verziu musel vypnúť, pretože nanovo vytvorené počítačové efekty mi klali oči a prestrih filmu pôsobil akosi nepodarene, čo ma prinútilo vyskočiť z gauča a vytiahnuť zo skrinky nemecké DVD s kópiou filmu pod názvom Die Zusammenkunft, ktoré obsahuje aj pôvodné znenie. (Zaujímavá pikoška: táto pôvodná verzia filmu s hudbou od Stewarta Copelanda vyšla na DVD len v Európe, takže USA sa dočkalo až prerobenej verzie.)
Babylon 5 - Scéna - Stanica
Babylon 5 - Scéna - Stanica Disclaimer
Poďme ale na to pekne štrukturovane:

The avalanche has already started…

Dej nás prináša na stanicu Babylon 5, ktorá krátko pred otvorením čaká na posledného zástupcu veľkých galaktických mocností – vorlonského veľvyslanca Kosha.
Babylon 5 - Scéna - C&C
Babylon 5 - Scéna - C&C / Zdroj Disclaimer
Ten si ale na presnosť nepotrpí a prilieta bez ohlásenia o dva dni skôr, čo ho nakoniec skoro stojí život. (Pfú, ešte, že sa aj vrah dostavil na stanicu dostatočne s predstihom, inak by sme nemali čo pozerať.)
Babylon 5 - Scéna - Na Kosha bol spáchaný atentát
Babylon 5 - Scéna - Na Kosha bol spáchaný atentát Disclaimer
Privítací výbor nachádza už Kosha ležiac v jeho enormnom obleku (ako sa vôbec potkol a spadol, ostáva záhadou) v dokoch. Honba za tajomným asasinom môže začať. Veci sa komplikujú, keď rezidentná telepatka Lyta Alexander po skenovaní zavraždeného Kosha ukáže na samotného komandéra stanice, Jeffreyho Sinclaira ako toho, kto sa veľvyslanca pokúšal zavraždiť.
Babylon 5 - Scéna - Garibladi spovedá Londa
Babylon 5 - Scéna - Garibladi spovedá Londa Disclaimer
Netrvá dlho a pomocou intrigánskych machinácií narnského veľvyslanca G‘Kara by Sinclair mal byť vydaný na pospas Vorlonom. Čoskoro sa pred stanicou objavuje vorlonská flotila, ktorá požaduje, aby jej bol komandér vydaný, inak zničí Babylon 5.
Babylon 5 - Scéna - Vorlóni hrozia stanici
Babylon 5 - Scéna - Vorlóni hrozia stanici Disclaimer
To už náš veliteľ stanice s mesiášskym komplexom bojuje vlastnoručne voči vrahovi, z ktorého sa nakoniec vykľuje minbarijský odpadlík. „There is a hole in your mind,“ sú jeho posledné slová pred sebazničením.
Babylon 5 - Scéna - Minbarijský zabiják
Babylon 5 - Scéna - Minbarijský zabiják Disclaimer

But in purple… I am stunning!

V pilotnom filme nie je nikto, kto by priveľmi hviezdil, všetky postavy sa viac-menej rozbiehajú a majú perfektné momenty, ale zároveň také, ktoré by tam asi vôbec nemali byť. Príjemným prekvapením sú strety komandéra s veľvyslankyňou Delennovou (Mira Furlan pod šialeným nánosom prostetiky) v japonskej zenovej záhrade...
Babylon 5 - Scéna - Delenn
Babylon 5 - Scéna - Delenn Disclaimer
alebo veľmi prirodzený rozhovor medzi unaveným Sinclairom (Michael O‘Hare) a jeho priateľkou Carolyn Sykes (Blaire Baron)
Babylon 5 - Scéna - Sinclair a Sykes sú prekvapení správou
Babylon 5 - Scéna - Sinclair a Sykes sú prekvapení správou Disclaimer
či perfektný monológ frustrovaného Londa, ktorý s ťažkým srdcom želie za pominutou slávou jeho národa.
Babylon 5 - Scéna - Londo a Garibaldi v kasíne
Babylon 5 - Scéna - Londo a Garibaldi v kasíne Disclaimer

Here, open my wrists

Zápästia si najmä mladšie ročníky otvoria asi pri CGI scénach, ktoré boli asi lepšie v Dune 2 (ak by som nevedel pred tým Epsilonom 3 tú stanicu, tak by som povedal, že je to ozaj z počítačovej hry). Napriek tomu získal film ocenenie Primetime Emmy za výkony oddelenia špeciálnych efektov a veru, má prečo. Vorlónska loď, ktorá vychádza z hyperpriestoru, vyzerá ako kvietok, farby po nej hrajú a menia svoju štruktúru – niečo také by bolo s fyzickými modelmi nemysliteľné.
Babylon 5 - Scéna - Prichádza vorlonský veľvyslanec
Babylon 5 - Scéna - Prichádza vorlonský veľvyslanec Disclaimer
Okrem toho sa zatvárite nakyslo aj pri hereckých výkonov Tamlyn Tomity (podporučíčka Laurel Takashima) alebo Johnnyho Sekku (Dr. Benjamin Kyle). Musím len pogratulovať producentom, že sa ich pri prechode do prvej série podarilo vykopnúť a nahradiť niekým iným.
Babylon 5 - Scéna - Laurel a Ben
Babylon 5 - Scéna - Laurel a Ben Disclaimer

The future reveals itself only reluctantly, Ambassador

Napriek tomu, že sa jedná o pilotný film, sa už tu nachádzajú zasadené zrnká budúcnosti. Jeffrey Sinclair je viditeľne otrasený z toho, že mu niekto pripomenul stav amnézie, ktorý zažil počas Bitky o líniu v Minbarijsko-zemskej vojne. Londo Mollari síce hovorí, že Centaurská republika už zabudla hryzkať, no následne vycerí zuby a sám sebe povie, že je ešte dobrým žralokom. G‘Kar sa zaujíma o dôvody, prečo sa nakoniec Minbarijovia vzdali vo vojne proti Zemi, hoci mohli celú ľudskú rasu vykynožiť raz a navždy – a nám je jasné, že Delenn má svoje vlastné tajomstvá (aj voči Sinclairovi). A mimo iné je spomenuté, že pôvodné stanice Babylon nemali veľmi šťastný osud, keď prvé tri boli zničené a štvrtá zmizla bezo stopy len pár hodín po spustení do prevádzky… ale aj na to dôjde. Už teraz sme ale natešení, koľko sa tam toho podarilo do pozadia vopchať.
Zaujímavé sú ale veci medzi scénami, ktoré si samozrejme nikto nevšimne a poprípade len odpíše ako chybu v scenári - ako je možné, že na stanicu sa prichytí nejaký cudzí objekt a C&C o tom nevie? Ako to, že sa ten výťah pokazil práve v momente, kedy prichádza vorlonský veľvyslanec a ako to, že v tom nie je poriadny záznam v systémoch? Kto mohol vedieť a mať prístupy do systému práve v týchto momentoch? Až tu si uvedomujeme, že tieto chyby nie sú chybami v scenári, ale že niekto na stanici, kto má prístup k týmto systémom, tomuto pokusu o vraždu napomáhal(a), niekto, kto sa veľmi rýchlo vie dostať k moci, ak bude Sinclair vyradený... Laurel Takashima. Žiaľ, vzhľadom na to, že herečka seriál opustila, bol osud jej postavy, ktorá mala byť pod vplyvom PSI Corps, prepísaný na iné postavy. Good job, JMS.

Pah! Overrated.

Celkovo pôsobí pilotný film Babylonu 5 rozpačitým dojmom, obsahuje ale už mnohé náznaky na veľké udalosti v budúcnosti, preto by ho nemal pravý fanúšik vynechať. Napriek tomu, to nie je prechádzka ružovou záhradou a divák si vzhľadom na mnohé zámeny osôb v pozadí musí dať pozor, kto je kedy vlastne kto (a kto sám sebou nie je) a niektoré veci logicky aj tak nepasujú...
Za toto by nakoniec hlasovali asi len 3 z 9 členov Šedého koncilu (asi len členovia Kasty bojovníkov, pretože niekto konečne Sinclairovi rozbil kečku).

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

(1993)

Babylon 5

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(1993)

Babylon 5

Ďalšie články a poviedky v téme 25. výročie Babylonu 5

Babylon 5 Rewatch - S01E03 - Born to the Purple

Nič nepoteší viac ako epizodická časť, ktorá je dobre zahraná a odkrýva pozadie charakterov seriálu. Žiaľ, Born to the Purple je napriek početnej situačnej komike relatívne predvídateľná a bez hviezdnych výkonov.

Babylon 5 RPG - Epizóda 6: Záruky nad zlato

V ďalšom pokračovaní príbehu skupiny dobrodruhov na Babylone 5 sa títo konečne dostanú k realizácii transportu odpadlíckych telepatov na Canton. Pomoc im poskytne Howersham, riaditeľ pobočky špedičnej firmy, kde pracujú.

Babylon 5 Rewatch - S01E02 - Soul Hunter

Mimozemšťania húfne opúšťajú Babylon 5. Dôvodom je neočakávaný príchod Lovca duší na stanicu - rasy, ktorá má schopnosť cítiť prichádzajúcu smrť nejakej osoby. Kto umrie? Bude to niektorá z postáv alebo zavraždia diváči scenáristu tejto epizódy? Pokračuje náš rewatch Babylonu 5!

Babylon 5 RPG - Epizóda 5: Stratené spomienky

V piatej epizóde podcastu Babylon 5 RPG, ktorý rozpráva príbehy hrdinov slovenskej skupiny fanúšikov seriálu na našej obľúbenej stanici, sa Aldorf stretáva Daenou, kamarátkou z mladosti, ktorá jedného dňa zmizla z jeho života. Ash zatiaľ nastupuje do práce pre Mutai Inc. a Siva má momenty, o ktorých nemá žiadne spomienky...

Babylon 5 Rewatch - S01E01 - Midnight on the Firing Line

Je ťažké hodnotiť kriticky seriál, na ktorom ste vyrastali, ktorý Vás opantal a spravil z Vás maniaka. O to je to horšie, keď sa rozhodnete ho znovu pozerať po skoro 25 rokoch, pretože ste na to dovtedy nikdy poriadne nemali vôľu a čas… a nostalgia sa na vás šinie z každej scény. Najmä, ak sa jedná o tak prorockú časť, akou je Midnight on the Firing Line.

Babylon 5 Rewatch - Pilotný film The Gathering

Každý seriál musí mať nejaký začiatok. Niekedy podarenejší, inokedy menej. S pilotným filmom Babylonu 5 je to tak na pol – niektoré veci vynikajú fantasticky, mnohé sú kandidátmi na vystrihnutie. Napriek tomu, The Gathering je súčasťou produkčnej mytológie Babylonu 5 a preto si zaslúži, aby sme s ním náš seriál článkov začínali. Vitajte pri rewatchi seriálu Babylon 5!

Babylon 5 RPG - Epizóda 4: Kruhy na hladine

Ak ste doteraz nepočúvali naše záznamy z Babylon 5 RPG, je načase začať. Napríklad touto jednoaktovkou, v ktorej sa naši hrdinovia stretnú s techno-mágmi alebo sa o to budú chcieť minimálne pokúsiť. Nie sú ale jediní, kto hľadá spôsob, ako kontaktovať tento mysteriózny rád... a kto vie, ako nakoniec toto stretnutie skončí.

Babylon 5 RPG - Epizóda 3: Straty a nálezy

V tretej epizóde podcastu z dobrodružstiev na stanici Babylon 5 sa Ash, Aldorf a Siva pokúšajú nájsť a zaistiť informáciu o pirátskej spojke a zradcovi medzi pilotmi letiek Babylonu 5. Zdá sa to možno triviálne, ale hnedý sektor stanice nie je veľmi priaznivé miesto.

Babylon 5 RPG - Epizóda 2: Mutai

V druhej časti dobrodružsta na Babylone 5 naši hrdinovia zakopnú o pár golianov a drazija, ktorí patria k Mutai. Ich spoločná cesta končí v bare, kde sa pokúsia s drazijmi držať krok v pití neznámych alkoholických nápojov. Pre niektorých z hrdinov to bude cesta na pokraj smrti...

Babylon 5 RPG - Epizóda 1: Zúfalí piloti

Dňa 22. februára 1993 sa prvýkrát na obrazovkách objavil Babylon 5 v pilotnom filme pod názvom The Gathering. Odvtedy ubehne čoskoro 25 rokov. Preto scifi.sk oslavuje toto výročie nielen článkami k rewatchu seriálu a dokonca aj podcastom z RPG stretnutí slovenskej skupiny hráčov. Tu je prvá časť ich dobrodružstva.