Top 30 dystópií podľa scifi.sk

Nedávno nám skončila prvá séria Príbehu služobníčky. Kým budete čakať na druhú sezónu, tak vám ponúkame prehľad tých najlepších dystópií - podľa nášho gusta - aké u nás vyšli.
cyberstorm
Filmová história scifi
Príbeh služobníčky od Margaret Atwoodovej, na ktorú si môžete prečítať skvelú recenziu od Evky Piarovej z Multiverza, patrí k zlatému fondu fantastickej literatúry. No a keďže prvá séria rovnomenného seriálu mala práve premiéru, dovoľte nám ponúknuť vám to najlepšie (alebo najhoršie?) z dystopickej tvorby.
Ako už sám názov naznačuje, dystópia - alebo antiutópia - je presným opakom utopického, dokonalého spoločenského zriadenia. Tento žáner vznikal ako reakcia na postupne narastajúce hrozby diktátorských politických režimov začiatkom 20. storočia a svoje charakteristiká si zachoval až dodnes. Dystópia môže (ale nemusí) byť spojená s postkatastrofickou víziou sveta alebo s alternatívnou históriou a v zásade rieši otázky ohľadom sociálnej nerovnosti, politiky, ekonomiky, preľudnenia, vojny alebo nekontrolovaného technologického pokroku.
Ako uvidíte nižšie, vybrať spomedzi všetkých známych diel s antiutopickými rysmi len tých tridsať nám dalo dosť zabrať. Snažili sme sa do zoznamu vniesť časom overené klasiky i trochu menej známe, no rovnako skvelé diela. Preto sme museli nastaviť isté kritériá výberu: od jedného autora vyberáme len jedno dielo (hoci napr, taký Orwell či Atwoodová by si isto zaslúžili aj viac príkladov, o Philipovi K. Dickovi nevraviac). Rovnako sme sa rozhodli zo zoznamu vyčleniť väčšinu kyberpunkových diel (s jedinou výnimkou), hoc dystopické a noir prvky sú pevnou súčasťou tohto žánru. Taktiež sme s jednou výnimkou vynechali všetky Young Adult diela (dúfame, že nám fanúšikovia Hunger Games odpustia) a postkatastrofické diela, ktoré sa síce s dystópiami v mnohom zhodujú (napr. v zobrazení neutešeného sveta a v celkovom pesimizme), no ide o odlišný fantastický subžáner. Tým sme žiaľ obetovali takmer kompletné dielo Johna Wyndhama, vrátane jeho jedinečného Dňa trifidov, ako aj Kingovo Svedectvo. Navyše sme náš rebríček obmedzili len na u nás vydané tituly. Legendárny Stand on Zanzibar od Johna Brunnera tým činom ostal bokom, rovnako ako aj Bring the Jubilee od Warda Moorea, Ballardov The Drowned World, Logans Run od Williama F. Nolana & Georgea Claytona Johnsona, či známy Battle Royal od Košuna Takamiho. No a na záver sme pridali ešte jeden komiks (hoc zasa platí, komiksov popisujúcich neutešený osud ľudstva je tiež viac než dosť) a jednu poviedku, ktoré jednoducho musia byť... Takže, nech sa páči:
Prvá zo svätej trojice antiutópií. Obraz totalitárnej budúcnosti. Winston Smith je bežný úradník, ktorého náplňou práce je prepisovanie minulosti na Ministerste pravdy. Jeho život sa ale zmení, keď začne rebelovať proti systému tým, že sa zamiluje. Nezabudnite: Veľký brat sa díva!
Hroziaca technizácia a odľudštenia spoločnosti vo vzdialenej budúcnosti, sex ako samozrejmá kategória dosahovania pôžitku, potláčanie identity, rozpad rodiny, snaha mocných uniformizovať myslenie a konanie ľudí roztriedených na kasty. Huxley napísal Dokonalý svet ako odpoveď na Wellsov utopistický román Ľudia ako Bohovia (Men like Gods, 1923).
Tretí a najstarší román spomedzi veľkej trojky. Kniha napísaná už v roku 1920, v ktorej autor popisuje život v "Jednotnom štáte" vytvorenom niekedy v treťom tisícročí po "dvestoročnej vojne". Ľudia v tejto dobe už netrpia biedou, stratili však mená a stali sa obyčajnými "číslami". Vôľa kolektívu tu pod totalitným diktátom Dobroditeľa úplne vytláča slobodu ľudského myslenia.
Guy Montag je požiarnik, ktorého pracovnou náplňou je zakladať požiare. Je to jednoduchý systém: knihy sú tu na to, aby horeli. Spolu s domami, v ktorých ich niektorí ľudia ešte ukrývajú. A Guy bol svedomitý. Až do momentu, keď spoznal mladé dievča, ktoré mu rozpovedalo príbeh o minulosti, v ktorej sa ľudia nebáli. Román o knihách, o vedomostiach a o hlúposti.
Kallocain, droga pravdy, po ktorej požití každý vyzradí na seba i na svojich najbližších aj tie najukrytejšie tajomstvá. Jej objaviteľ, lojálny spoluvojak Svetového štátu, Leo Kall, je hlavný hrdina strhujúceho antiutopického románu zo vzdialenej budúcnosti, kedy o svetovládu súperia Svetový štát a Univerzálny štát. Kniha vznikala v období 2. svetovej vojny a jej autorka, sama židovského pôvodu, v obave pred postupujúcimi nacistickými vojskami rok po vydaní knihy spáchala samovraždu.
Nineteen Eighty-Four - Plagát -
Brave New World - Plagát -
My - Plagát -
Fahrenheit 451 - Plagát -
Kallocain - Plagát -
Antiutopická vízia budúceho Londýna, terorizovaného bandami mladíkov, ktorých životné filozofiou je násilie. Kniha rozpráva o pokuse napraviť člena jednej z takýchto skupín metódou vymytia mozgu k lepšiemu. Kniha bola sfilmovaná Stanleym Kubrickom.
Ak vám ukradnú doklady, môže človek prestať pre systém existovať? O to viac, ak je to policajný systém? Príbeh, v ktorom dokonca aj všemocná polícia má čo skrývať a hlavná postava je známa televízna hviezda.
Hlavný hrdina v blízkej budúcnosti je možno posledným človekom na zničenej planéte a priateľ človeka, ktorý svojimi biologickými pokusmi priviedol ľudstvo do záhuby. Hoc sa Atwoodová bráni používaniu nálepky science fiction, tento román je typickým príkladom postapokalyptickej scifi a biopunku.
Totalitná spoločnosť, v ktorej sú ľudia rozdelení do tried a odmeňovaní podľa svojej inteligencie, funguje zdanlivo bez problémov. Všetci sú si rovní, aj keď niektorí sú si rovnejší. Každý má nárok na základné potreby - potraviny, bývanie, zdravotnú starostlivosť. Alebo nie?
Vitajte v dokonalom svete úplne riadenom obrovským počítačom. Obyvatelia tohto sveta sú označovaní len menokódmi a každý ich pohyb je kontrolovaný skenermi. Kniha výrazne ťažiaca z motívu Veľkého brata.
A Clockwork Orange - Plagát -
Flow My Tears, the Policeman Said - Plagát -
Přežívá nejsmutnější. Prvé české vydanie (Mladá fronta, 2005).
Limes Inferior - Plagát -
This Perfect Day - Plagát -
Na brehu jazera je nájdený mŕtvy muž. Rozbieha sa rutinné vyšetrovanie, výsluchy, zaisťovanie stôp. Takmer bežný detektívny príbeh. Takmer, keby sa neodohrával vo Veľkonemeckej ríši v roku 1964. Ďalší román z prostredia alternatívnej histórie, z prostredia víťazného nacistického Nemecka.
Svetoznáme dielo stojace takmer až za hranicou žánru, ktorý zobrazuje márnosť boja proti všemocnému byrokratickému aparátu. Kniha je dohnaná až na hranicu absurdnosti a predstavuje literárny obraz odrážajúci atmosféru prvých dekád dvadsiateho storočia.
Spoločnosť dvadsiateho piateho storočia je za pomoci drog a duševnej manipulácie ovládaná svojimi vlastnými výtvormi - robotmi. Ústredná dvojica postáv sa snaží vymaniť spod nadvlády, no ich protihráčom je jej najdokonalejší, zároveň však posledný článok technického vývoja - robot deviatej generácie.
Ľudstvo sa ženie do záhuby. Stráca schopnosť reprodukcie, milióny obyvateľov sú zasiahnuté chorobami a tí zostávajúci sa navzájom vraždia. Píše sa rok 2021 a na Zemi sa už dvadsaťpäť rokov nenarodilo jediné dieťa. Ale existuje nádej – mladá tehotná žena, ktorú má hrdina knihy chrániť.
Príbeh o tom, že nie vždy je dobré na vlastnej koži zažiť vysnívanú budúcnosť. Rozhodne nie vtedy, ak sa začne meniť na nočnú moru.
Fatherland - Plagát -
Der Process - Plagát -
Mockingbird - Plagát -
The Children of Men - Plagát -
When The Sleeper Wakes - Plagát -
Vynálezca Rossum v blízkej budúcnosti objaví spôsob, ako syntetickou cestou vypestovať umelého človeka bez citov - dokonalého služobníka a robotníka. Roboti sa ale čoskoro obrátia proti svojim tvorcom a v celosvetovej revolúcii skoro všetkých ľudí zahubia. Dielo, v ktorom bolo po prvýkrát použité slovo “robot“.
Mrazivo blízka budúcnosť, kedy svet ovládajú kalorické korporácie, ropný vek pominul a vedľajšie vplyvy bioinžinierskych chorôb vyčíňajú po celom glóbe. Čo sa bude diať, keď sa kalórie stanú menou? Keď sa bioterorizmus stane nástrojom veľkých korporácií a keď jeho následky naženú ľudstvo do éry posthumánej evolúcie?
Príbeh chlapcov na pustom ostrove, ktorí sa po stroskotaní pokúšajú v rajskej prírode prežiť v rámci organizácie svojej vlastnej komunity. Výsledok je však hrozivým príkladom ich postupného prepadu do animálneho primitivizmu. Kniha bola niekoľko krát sfilmovaná.
Klasický príbeh o preľudnení sveta a tiež hrozivé varovanie z budúcnosti, ktorá je už takmer tu! Kniha bola neskôr prepracovaná do filmovej podoby s názvom Soylent Green.
Po Utrpení je povinnosťou každého preživšieho udržiavať v ubolenej ľudskej spoločnosti Božiu čistotu. Aj za cenu násilia a bolesti. Kniha o fanatickom odmietaní čo i len najmenšej odchýlky a o fundamentálnom presvedčení o striktnej „normálnosti“.
R.U.R: - Plagát -
The Windup Girl - Plagát -
Lord of the Flies - Plagát -
Make Room! Make Room! - Plagát -
The Chrysalids - Plagát -
Snáď najznámejšia kyberpunková kniha, odohrávajúca sa v bezútešnej blízkej pretechnizovanej budúcnosti ovládanej megakorporáciami. Hlavný hrdina, bývalý najlepší kyberkovboj svojho druhu, nemá po skazenej zákazke na výber a musí prijať ponuku od tajomného Armitage. Začína halucinogénny trip čitateľa kyberpriestorom...
Príbehy rôznych hrdinov v rôznych dobách, ktorých ozveny osudov sa nesú časom a ovplyvňujú ďalších a ďalších postavy, vzdialené v priestore a v čase, z ktorých niektoré dejové línie sa odohrávajú vo vzdialenej postapokalyptickej budúcnosti.
Čo sa stane, keď sa Atlas, ktorý na ramenách nesie svet, rozhnevá a svoje bremeno zhodí? Čo sa stane, keď sa tvoriví ľudia - biznismeni, vedci, vynálezci, umelci - ktorí sú motorom civilizácie, obrátia k svetu chrbtom?
Príbeh rozprávaný ústami dnes tridsaťročnej bývalej študentky internátnej školy na malebnom anglickom vidieku spočiatku pôsobí ako spomienka na takmer idylické detstvo a dospievanie, nebyť drobných narážok a nejasností, ktoré krôčik po krôčiku smerujú k šokujúcemu odhaleniu.
Čo keby jedného dňa ktosi kdesi prehodil imaginárny výhybku a svet, ako ho poznáte, raz a navždy skončil? A čo keby si to navyše nikto okolo vás nevšimol?
Neuromancer  - Plagát -
Cloud Atlas - Plagát -
Atlas Shrugged - Plagát -
Never Let Me Go - Plagát -
1Q84 1/2 - Plagát -
Pozemská výprava pristane na neznámej planéte, ktorej vládnu opice. Tie predstavujú dominantnú, vysoko organizovanú a vyvinutú rasu ovládajúcu technológiu a pýšiacu sa aj vlastnou kultúrou. A ľudia, tí sú na úrovni zvierat. Kniha bola niekoľko krát úspešne prevedená na plátna kín.
Sedemnásťročný Marcus alias w1n5t0n je presvedčený, že pozná všetky pravidlá hry a finty, ako ich obísť. Až teroristický útok a následné „opatrenia“ zo strany mocných mu ukážu, ako hlboko sa mýlil. Čo sa stane ak sa všemocný štátny aparát vymkne spod kontroly? Moderná parafráza Orwellovho 1984.
Vitajte v Amerike roku 2025, kde najlepší muži nekandidujú na prezidenta. Hrajú o život - v Hre smrti. Každú noc sú všetci Američania naladení na najsledovanejšie televíznu šou - Running Man. Každú noc sledujú, či súťažiaci nájdu smrť z rúk Lovcov práve tento deň. Ak prežijú tridsať dní, získajú cenu - milión dolárov. Kniha bola sfilmovaná s Arnoldom Schwarzeneggerom v hlavnej úlohe.
Predstavte si svet, ktorý je tak preľudnený, že celý povrch kontinentov je zastavaný do výšky niekoľkých stoviek metrov. Svet, ktorý tak pripomína štruktúru úľa, že sa tu pre bežné pojmy používajú slová trúd, robotníčka, plást, kráľovná. Aký môže byť osud jedinca, ktorý sa omylom dostane do súkolia neľudského systému? A aký môže byť osud vyvoleného, ktorý sa vzoprie zavedeným poriadkom?
Z rozkazu Ministerstva zdravotníctva má byť urobené nasledovné: všetci japonskí občania starší ako 70 rokov sa zúčastnia programu vzájomného vyvražďovania, v rámci ktorého bude táto obtiažna časť populácie značne redukovaná, a tým pádom odpadne súčasnej vláde aspoň jedna nepríjemná starosť...
La Planète des Singes - Plagát -
Malý bratr. Prvé české vydanie (Triton, 2011).
The Running Man - Plagát -
Plástev jedu - Plagát - obalka
Ginrei no Hate - Plagát -
Kto stráži tých, ktorí strážia nás? Je ťažké dohliadnuť na tých, ktorí majú moc, aj keď sú to normálni ľudia - a čo potom, keď majú schopnosti, o ktorých sa nám ani nesnívalo. Majstrovské dielo zaoberajúce sa okrem iného motívmi politickej byrokracie, zneužitím moci a slobodou rozhodnutí, ktoré bolo úspešne sfilmované.
Watchmen - Plagát -
Poviedka: Harlan Ellison – „Kajaj sa Harlekýn!“ riekol Tiktak ("Repent Harlequin!" Said the Ticktockman - 1965) v Hugo Story II (The Hugo Winners Volume Two - 1971)
Príbeh sveta, v ktorom sa oneskorenie trestá a hrdinu, ktorý sa postavil proti času.
The Hugo Winners, Volume Two  - Plagát -
Ďalšie odporúčané diela:
Karel Čapek – Vojna s mlokmi (Válka s mloky, 1936)
Karel Čapek – Biela choroba (Bílá nemoc, 1937)
George Orwell – Farma zvierat (Animal Farm, 1945)
Alfred Bester – Zničený muž (The Demolished Man, 1953)
Philip K. Dick – Muž z vysokého zámku (A Man from the High Castle, 1962)
Philip K. Dick – Snívajú androidi o elektronických ovečkách? (Do Androids Dream of Electric Sheeps, 1968)
Ursula K. Le Guin – Smrtonosné sny (Lathe of Heaven, 1971)
Norman Spinrad – Železný sen (The Iron Dream, 1972)
Frank Herbert – Hellstromov úľ (Hellstrom's Hive, 1974)
Stephen King (Richard Bachmann) – Dlhý pochod (The Long Walk, 1979)
Janusz A. Zajdel – Edenia (Paradyzja, 1984) alt. Limes Inferior (1982)
Jack Womack – Ambient (Ambient, 1987)
José Saramago – Slepota (Ensaio sobre a cegueira, 1995)
Cormac McCarthy – Cesta (The Road, 2006)
Alan Moore – V ako vendetta (V for Vendetta, 1988)
Brian K. Vaughan, Pia Guerra - Y: poslední muž (Y: The Last Man, 2002)
Alebo sme na niečo zabudli? Napíšte nám to do komentára... alebo nám prezraďte tú vašu obľúbenú dystópiu! ;)

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Lenona
V prípade podobných rebríčkov zostavovatelia už tradične zabúdajú či prehliadajú knihy slovenských autorov. Hmm, prečo je to tak?
Ja by som pridala: Alta Vášová - Po, Alta Vášová - V záhradách, M. Varáčková - Adaptácia, Prežila som svet a nedávno vyšla aj Drgoncová: Nepriatelia Urdisu či Brenkuš: Sabotáž na okraji vesmíru. Nie sú to možno svetové vrcholy a ani nikdy nebudú, ale ani Tatry nie sú Alpy, že?
23.05.2017
cyberstorm
Lenona, co sa tyka Brenkusa, cital som, no myslim si ze tam ide skor o postapo podla mna. Preto tam nie je Den trifidov ani Chvalozpev na Leibowitza. Co sa tyka Malevilu, uvazoval som nad nim, ale napokon som ho z tych istych dovodov vylucil. Zvysok som, priznam sa, necital, ale pokusim sa to skor ci neskor napravit. Pri vytvarani zoznamu som vychadzal z uz aj tak dost sirokej definicie dystopie (konflik s postapo je dost jasny), mojich vedomosti, legie, goodreads, wiki, najroznejsich listopii, jednotlivych cien a zas mojich vedomosti. A ako som uz napisal inde, vsetky listopie, a jej uplne jedno o aky subzaner ide, ake top to je, alebo kto ju zostavoval, nech uz bol akokolvek erudovany, nemoze tam dat vsetko. Je potom len logicke ze vo vysledku vznikaju iste namietky voci zoznamu, nakolko tam chyba to ci ono. Dufam ze to pochopis :) F
23.05.2017
Lenona
jasné, ok. Inak si si s tým dal dosť veľa práce a ak si všetko aj prečítal, potom klobúk dolu.
24.05.2017
Adhara
Bežiaceho muža som nečítala, ale podľa obsahu sa to zdá byť podobné inej Kingovej dystopickej knihe - Dlouhý pochod (vydal pod pseudonymom Bachman). Odporúčam, je riadne ponurá a desivá.
25.05.2017
Gan (Anonym)
Vela z uvedených diel by som za distopiu nevidával
30.05.2017

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB