Mechanický pomaranč (1962)

Antiutopická vízia budúceho Londýna, terorizovaného bandami mladíkov, ktorých životné filozofiou je násilie. Kniha rozpráva o pokuse napraviť člena jednej z takýchto skupín brain-washingovou metódou k lepšiemu. Najpozoruhodnejšie na románu je jeho jazyk, hojne využívajúci slangu budúcnosti založenom...

Info

Slov. názov Mechanický pomaranč
Orig. názov A Clockwork Orange
Hodnotenie 90 % (3 hodnotení)
Anotácia Antiutopická vízia budúceho Londýna, terorizovaného bandami mladíkov, ktorých životné filozofiou je násilie. Kniha rozpráva o pokuse napraviť člena jednej z takýchto skupín brain-washingovou metódou k lepšiemu. Najpozoruhodnejšie na románu je jeho jazyk, hojne využívajúci slangu budúcnosti založenom na ruštine. Román značne preslávila filmová verzia z r. 1971 režiséra Stanleyho Kubricka.
Tvoje hodnotenie

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
Osoby a obsadenie
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024

Minirecenzie

Mikulas Lipovsky @karhaj 25.12.2018 13:49:43
8
Brilantna forma a uzasny slovensky preklad. Keby neexistoval Orwell, Zamjatin, Huxley, Strugatski, Lem, Dante, Buroughs, Bukowski, Camus, Dostojevskyj, Sorokin... takmer jedna z mojich top 10.
B.T. Niromwell @Niromwell 02.12.2018 11:26:58
9
Táto kniha je predovšetkým známa vďaka svojej silnej myšlienke, no podľa mňa tu jednoznačne vyhráva forma nad obsahom. Obsah je silný, až prisilný, ponurý, surovo naturalistický, ale autor nestavil všetky svoje karty len na dej, sám o sebe dosť šokujúci, aby zaujal. Čítala som knihu v českom preklade a mix ruštiny, angličtiny a češtiny bol natoľko famózny, že ma to doteraz fascinuje. Ťažko to k hocičomu porovnať.
Aldeberan @Aldeberan 30.10.2018 22:22:31
10
Mechanický pomaranč vo mne zanechá silný dojem zakaždým keď ho vidím. Ide o veľmi vydarené spoločenské sci-fi, ktoré zobrazuje dve časti spoločnosti, ktoré vždy boli a budú. Na jednej strane obyčajných grázlov, sadistov a zločincov, sociopatov, ktorí na spoločnosti vlastne ani neparazitujú skôr žijú vedľa nej občas do nej kopnú či bodnú len tak pre zábavu. Na druhej strane sa venuje tomu, čo by hipíci nazvali “the Man”. Bacharovi z väznice, čo vás hodí na samotku kvôli každej blbosti, prísnemu ministrovi vnútra, čo pošle na študentský protest vodné delá, dopravnému policajtovi, ktorý vás prehľadá konečník, lebo ste nevyhodili smerovku. Kubrick ten film natočil tak, aby nebolo jasné, kto je naozajstná obeť, či mladý sadistický zločinec alebo spoločnosť, ktorá ním trpí, na druhej strane ho vytvorila. Ja osobne to nevidím, moje primitívne východoeurópske oči viac sympatizujú s fízlami, ktorýnastolia poriadok, ako s rozmaznaným spraktom, ktorý mláti ľudí pre zábavu. Každopádne, majstrovské dielo.

Články

Medzi Burgessovými spismi objavili pokračovanie Mechanického pomaranča

Medzi spismi Anthonyho Burgessa objavili nezverejnený rukopis nadväzujúci na jeho najznámejšie dielo Mechanický pomaranč.

0 komentárov

Top 30 dystópií podľa scifi.sk

Nedávno nám skončila prvá séria Príbehu služobníčky. Kým budete čakať na druhú sezónu, tak vám ponúkame prehľad tých najlepších dystópií - podľa nášho gusta - aké u nás vyšli.

5 komentárov

Videá

Ukážka - A Clockwork Condition