Dokonalý svet (1932)

Huxleyho satirická antiutópia Koniec civilizácie (1932) je spolu so Zamjatinovou novelou My a Orwellovým románom 1984 jednou z prvých vízií budúcnosti, ktorá domýšľa dôsledky formujúcich sa diktátorských režimov medzivojnovej Európy. K napísaniu knihy viedli Huxleyho vlastné skúsenosti s Mussolini...

Info

Slov. názov Dokonalý svet
Orig. názov Brave New World
Hodnotenie Ešte nehodnotené
Anotácia Huxleyho satirická antiutópia Koniec civilizácie (1932) je spolu so Zamjatinovou novelou My a Orwellovým románom 1984 jednou z prvých vízií budúcnosti, ktorá domýšľa dôsledky formujúcich sa diktátorských režimov medzivojnovej Európy. K napísaniu knihy viedli Huxleyho vlastné skúsenosti s Mussoliniho Talianskom a správy zo Sovietskeho zväzu. Jeho vízia budúcnosti sa zložito a pevne štruktúrovanú spoločností, v ktorej je geneticky a psychologicky vopred určené postavenie každého jedinca, je síce veľmi horká a pesimistická, však realita, zosobnená Hitlerom a Stalinom, však bola ešte oveľa horšie. Ako sám neskôr priznal: "Diktatúra budúcnosti v mojej predstavivosti bola oveľa menej brutálna ako budúce diktatúra výborne popísaná Orwell." O stálej aktuálnosti tejto knihy svedčí to, že snahy o naplnenie Huxleyho vízií - manipulácia jedincom od samého jeho počatia predovšetkým - je možné vysledovať vo výrokoch mnohých novodobých "inžinierov ľudských duší" - ako u politikov s diktátorskými sklonmi, tak aj u vedcov, bádajících v podmienkach demokratických spoločností.
Tvoje hodnotenie

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
Osoby a obsadenie
Filmová história scifi

Články

Rozdali hlavné úlohy TV adaptácie románu Brave New World

Antiutopický sci-fi román anglického autora Aldousa Huxleyho z roku 1931 sa dočká seriálového spracovania.

0 komentárov

TV adaptácia Brave New World

Klasickú distopickú sci-fi novelu od Aldousa Huxleyho, Brave New World, si budeme môcť vychutnať v podobe nového seriálu.

0 komentárov

Top 30 dystópií podľa scifi.sk

Nedávno nám skončila prvá séria Príbehu služobníčky. Kým budete čakať na druhú sezónu, tak vám ponúkame prehľad tých najlepších dystópií - podľa nášho gusta - aké u nás vyšli.

5 komentárov