TV adaptácia Brave New World

Klasickú distopickú sci-fi novelu od Aldousa Huxleyho, Brave New World, si budeme môcť vychutnať v podobe nového seriálu.
Filmová história scifi
Televízna stanica USA Network, ktorá v poslednom čase spracovala viacero dystopických počinov, pridáva ďalší, a to rovno známy sci-fi román od Aldousa Huxleyho, Brave New World, v slovenskom preklade Prekrásny nový svet.
Štúdio pre úvodnú sériu odsúhlasilo 10 epizód. Hlavným scénaristom bude David Wiener, ktorý so sebou prinesie svoje cenné skúsenosti z minulých projektov ako Homecoming, Strange Angel, Fear the Walking Dead a Flesh and Bone. Prvú epizódu odrežíruje Owen Harris, ktorý režíroval napríklad divákmi obľúbenú epizódu San Junipero zo seriálu Black Mirror.
Huxley napísal Prekrásny nový svet v roku 1931 a pôvodnou zámienkou diela bolo parodovať H. G. Wellsa. Dielo sa odohráva vo vzdialenej budúcnosti, okolo roku 2540, kde sú všetky aspekty života prísne kontrolované. V tomto svete sú umelo narodení ľudia rozdelení do rôznych spoločenských vrstiev, nemajú súkromie, rodiny nie sú povolené a každý má v spoločnosti svoje určené miesto. Napriek všetkým obmedzeniam sú ľudia vedení k hedonistickému životu a všetkému, čo k nemu patrí, a hlavne k užívaniu drogy Soma, ktorá vyvoláva falošný pocit šťastia.
Aldous Huxley - Aldous Huxley
Aldous Huxley - Aldous Huxley / Zdroj Disclaimer
Synopsa:
Občania Nového Londýna, Bernard Marx a Lenina Crowne celý svoj život poznali len prísny sociálny poriadok, dokonalú drogu Somu a kultúru postavenú na okamžitom uspokojení všetkých potrieb a všadeprítomnom sexe. Túžba po spoznaní života mimo prísnych pravidiel spoločnosti ich zavedie do Divokej Zeme, kde sa zapletú do krvavého povstania. Bernarda a Leninu zachráni divoch John, ktorý sa s nimi vráti späť do Nového Londýna. Jeho príchod do Nového Sveta ohrozí utopickú harmóniu, za čo musia Bernard a Lenina znášať následky. Všetci traja sa tak zapletú do nebezpečenstiev, za ktoré si môžu samy.
Tento seriál je výsledkom práce, ktorá sa začala už v roku 2015, keď sa o projekt mala postarať stanica Syfy. Scenár mal pôvodne napísať Les Bohem, ktorého neskôr nahradili Grant Morrison a Brian Taylor. Weiner, súčasný scenárista, bude pri písaní spolupracovať s Morrisonom aj Taylorom.
Brave New World je určite ambicióznym projektom. Stanica USA Network však už má skúsenosti s dystopickými projektmi, napríklad obľúbeným seriálom Colony, ktorý bol zrušený minulé leto. Za minulý rok však USA Network ohlásilo viacero nových seriálov, čo môže znamenať odhodlanie stanice priniesť svojim divákom dávku kvalitných projektov. Dátum premiéry Brave New World nám nie je známy, nakrúcanie by však malo začať už čoskoro, a to vo Veľkej Británii.
Objednajte si priamo na martinuse: Aldous Huxley - Prekrásny nový svet

Matúš Lukáč

Matúš Lukáč
.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB