O čom teda bude náš literárny seriál?

Dotazník sme uzavreli (ak tam ešte niečo pridáte, nič u toho sa už do rozhodnutia nezaradí). Čo ste si teda vybrali ako hlavnú tému, prostredie alebo tématiku či hl. hrdinu seriálu?
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Literárny seriál scifi.sk 2013 - Písanie
Literárny seriál scifi.sk 2013 - Písanie / Zdroj Disclaimer
Celkovo nám na dotazník odpovedalo 30 ľudí, čo sa môže zdať málo, no keďže to bolo len niekoľko dní a zároveň cez sviatky, asi to nebude taký problém... Okrem toho - kto chcel, odpovedal, takže tipujeme, že odpovede boli hodnoverné a od srdca, takže jedno, koľko ich je - sú pre nás vernou odozvou.
Zdôvodnili sme si počet respondentov, potvrdili validitu... ;)
Poďme teda na vyhodnotenie:
V kategórii hlavného hrdinu sa väčšina respondentov rozhodla pre družinu (10 odpovedí). Je pre nich ale zároveň rovnako dôležité, aby v nej boli zastúpené ženy (9 odpovedí) a muži (10 odpovedí). Iné živé stvorenia sú tiež vítané (8 odpovedí), horšie je to s neživými bytosťami, ktoré by v seriáli rado videla len jedna šestina opýtaných.
Čo sa týka hlavnej témy, tak na výber je hneď niekoľko tém, pričom väčšina by si priala zakomponovať do seriálu niečo o paralelných svetoch alebo stretoch svetov či civilizácií (12 odpovedí) v space operovom alebo veľmi masovom zasadení (11 odpovedí). Zaujímavými témami sú tiež odkrývanie historických tajomstiev, opakovanie historických udalostí alebo zakomponovanie alternatívnej histórie do rozprávania (9 odpovedí). Taktiež sociologické témy (rôzne sociálne triedy, dopad spoločenského vývoja na jedinca a spoločnosť) sú pre čitateľov zaujímavé (8 odpovedí). Autori a autorky by sa skôr mali vyhýbať témam o nesmrteľnosti (3 odpovede) alebo pchať do textu priveľa romantických momentov (2 odpovede) či zasadiť to celé v utopickej spoločnosti (2 odpovede).
Ohľadom telesných schopností a schopností mysle sa čitatelia najviac jednoznačne (50 % všetkých odpovedí) vyslovili za psychické schopnosti, jasnozrivosť alebo telepatiu či telekinézu. (Táto téma bola aj druhou najčastejšie volenou hodnotou z celého dotazníka.) Ostatné témy sú v podstate tiež všetky obľúbené (implantáty, mutácie, kybernetika, booster inteligencie, zmeny mysle alebo pamäte či molekulárna alebo nanotechnologická výroba alebo magická sila). Najmenej želanými atribútmi sú fyzické premeny alebo neviditeľnosť, zmeny veľkosti tela a teleportácia.
Táto by mala byť podľa názorov respondetov prenechaná skôr technológiám. Spolu s umelými inteligenciami (9 odpovedí), singularitou či božskými stavmi (10 odpovedí) tvoria tieto témy zoznam žiadaných v technologických aspektoch obsahu seriálu. Najviac žiadanou je ale téma virtuálnej reality, ilúzií a čarov (13 odpovedí). Najmenej zaujímavým aspektom sa potom javí technológia zbraní, artefaktov či magických predmetov (budeme ich musieť vymeniť asi za vrodené alebo získané psychické schopnosti). :)
No a nakoniec informácia, kde sa bude seriál odohrávať.
Nadpolovičná väčšina odpovedí žiada seriál zasadený do vesmírneho prostredia (17 odpovedí, najvyššia hodnota z celého dotazníka). Na druhom mieste je mestský svet (12 odpovedí). Na päty mu už šliapu iba iný / nereálny alebo fantazmagorický svet (nech sa páči, fantázii sa hranice nekladú) a virtuálny svet (táto hodnota potom celkom koreluje s výberom virtuálnej reality v kategórii technologických aspektov). Najmenej zaujímavým je vodný svet alebo ten pod zemou.
Takže...
Vychádza mi to niečo v štýle: družina vesmírnych hrdinov (či sú to jednotlivci, ktorí sa náhodou alebo osudom dostali dokopy, alebo zosúladená skupina nejakej organizácie, je už na autoroch) sa dostane do stretu s civilizáciou z paralelného či cudzieho vesmíru, ktorý môže ale byť aj v nejakom virtuálnom svete namiesto paralelného. Možno je to nejaký fantazmagorický vesmír... :D A sú tam dokonca aj mestá... a celé je to asi nejaké spiknutie umelých inteligencií či božstiev... ale neviem prečo...
Alebo tak nejak... :D
...alebo úplne inak...
Možno by bolo lepšie si to napísať na nejaké papieriky a pokúšať sa to nejak zosúladiť... alebo len dadaisticky vyťahovať z klobúka?
I tak śe da, i tak śe da. :)
Jedno je ale isté: Juraj, si na rade!
Tešíme sa na text koncom mesiaca.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Culter
Pekný mix. Mne z toho vychádza, že témou je ´všetko´. Smejem sa hlasno. A vlastne sám neviem čomu. Idem po Jurajovi... :)))))))
02.01.2013
Matúš Mikšík
hlavne, čítal som diskusiu k predošlému článku a chcel by som vás poprosiť, aby ste mi do toho decembra nepozabíjali všetky použiteľné postavy... ďakujem :D
02.01.2013
Juraj Búry
Pecka, som si nadelil, taký mižmaš:D Ale v pohod, Šaňovi som už jeden nápad na úvod spomínal a ten sa do daného výberu zmestí ;)
02.01.2013
kAnYs
Juraj, uprimnu sustrast :) my ostatny budeme uz spokojne iba nadvaezovat :) @Matus, vytvoris si nove :D
02.01.2013
jurinko
To je sila :-D V zasade okrem druheho Twilightu to moze byt cokolvek :-)
02.01.2013
Alexander Schneider
Myslim, ze zavisi od toho, ako sa na to clovek pozrie: alebo si povie, ze najlepsi vyhravaju a tym padom vsetko, co nedosiahlo najvyssi vysledok v kategorii je mimo a drzime sa uzkeho profilu... alebo si povie, ze len to, co dostalo najnizsie hodnotenie odstrani a ostatne hodnotenia udavaju ca. poradie dolezitosti tem. Ale myslim, ze ako zakladny indikator nam to staci ako nejaky pomyselny kompas.
02.01.2013
kAnYs
Cyborg adventurers in outer space meet telepathic godess from dimension X! Prepare for an oppresive extradimensional regime, gods addicted to virtual realities, and the megacity of Bizzarion, where technologies have advanced to a state indistinguishable from Magic! Stay tuned for another episode of... Scifi.sk: patchwork tales!
02.01.2013
Alexander Schneider
TO JE ONO!!! TO JE ONO!!! NAVRAT ZIVYCH MRT... EHM, CHCEM POVEDAT PULPOVYCH ROMANOV! Ale ozaj - podla mna - ak by to bolo super napisane, tak preco nie? :D
02.01.2013
kAnYs
Skoda, ze Juraj uz ma vlastny napad :)
02.01.2013
Alexander Schneider
To nic, kazdy chvilku bude tahat pilku... ale stiska spust blastera. :)
02.01.2013

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB