Ako pridať správu (článok, recenziu) na scifi.sk?

V tomto dieli návodu na to, ako byť spolutvorcom na scifi.sk sa pozrieme na to, ako pridáme na scifi.sk spacenews - čiže správu, recenziu alebo článoček - do našej redakčnej databázy.
Filmová história scifi
Ak čítaš nejaké časopisy žánrov fantastiky na papieri alebo na internete, alebo si si pozrel/a nejaký nový scifi film či prečítala novú (alebo starú) fantasy knižku (hoci aj Pána Prsteňov, pre mňa - za mňa), tak si od nich odchádzal/a s nejakým pocitom, názorom na to dané dielko.
Dať týchto pár názorov a pocitov do kopy a na papier (alebo na obrazovku počítača) je presne to, o čo sa pokúšajú recenzenti vo svojej práci, keď píšu k niečomu pár riadkov.
Alebo si sa na internete dočítal/a, že sa pripravuje nový film, alebo si naň videl/a trailer, o ktorom sme na scifi.sk ešte nepísali, alebo vieš, že tvoj obľúbený herec alebo herečka bude hrať úlohu v nejakom scifi alebo fantasy filme... v tých prípadoch - ak teda chceš, aby o tom vedeli aj ostatní fanúšikovia fantastiky - je potrebné napísať zase pár riadkov a dať tieto informácie dokopy.
Nebudem chodiť dlho okolo horúcej kaše:
Ak si akčný alebo akčná, máš chuť vytvoriť malý alebo dlhý článok (alebo dokonca sériu článok - nepovieme nie! :D), tak si u nás správne. Na publikovanie toho tvojho článku nepotrebuješ mať ani kontakty ku niekomu z nás, ani byť členom redakcie alebo stálym prispievateľom u nás na webe. Stačí, že sa rozhodneš u nás publikovať a zaregistruješ sa ako užívateľ/ka na scifi.sk.
Ako teda na to:
(Ak ešte nie si na scifi.sk zaregistrovaný/á, zaregistruj sa, linku nájdeš hore v záhlaví stránky.)
1. Ak ešte nie si, prihlás sa pod svojím menom na scifi.sk.
(Systém sa ťa tiež opýta na tvoje meno a heslo, ak budeš pokračovať ďalej bez prihlásenia.)
2. Na TITULKE scifi.sk nájdeš v strede stránky pri názve sekcie Spacenews aj linku PRIDAJ VLASTNÚ SPRÁVU. Klikni na ňu.
Sinister - Tutorial - Titulka - Spacenews
Sinister - Tutorial - Titulka - Spacenews Disclaimer
Alternatívne nájdeš túto linku aj pri nadpise v sekcii SPACENEWS, kde na ňu tiež môžeš kliknúť.
Sinister - Tutorial - Spacenews
Sinister - Tutorial - Spacenews Disclaimer
3. Objaví sa formulár pre vloženie tvojej správy, ktorý je potrebné náležite vyplniť. Tu je príklad jednej správy, ktorú chcem práve pridať do redakčného systému ja:
Sinister - Tutorial - Pridaj - Spacenews
Sinister - Tutorial - Pridaj - Spacenews Disclaimer
Vypísal som tu Názov správy, Upútavku a aj Text danej spacenews.
Názov je názov článku. (Eh, to bolo samozrejmé.)
Upútavka je krátky textík sumarizujúci alebo navádzajúci čitateľov k tejto správe. Mal by byť teda zaujímavý, no nemal by prezrádzať úplný obsah článku.
Text spacenews je už samotný článok. Do tohto môžeš pridať text. Ak chceš pridať obrázky, napíš do textu odkaz linkou na daný obrázok na internete. Ak chceš pridať k správe video, prilož do textu napr. linku k videu na YouTube. Ja som napr. v tejto mojej správe pridal dve linky: jednu k videu a jednu k obrázku, ktorý by som rád videl v tejto správe.
4. Odoslať stlačením GO (= Ideš! po anglicky). Ako pozornosť podniku obdržíš krátku správu, že tvoja spacenews bola pridaná do databázy a že bude publikovaná po tom, čo ju moderátor správ schválil. :)
Sinister - Tutorial - Pridaj - Spacenews - Go
Sinister - Tutorial - Pridaj - Spacenews - Go Disclaimer
Od tohto momentu je to už v rukách redakcie, aby správu zredigovala, odobrila a pridala jej dátum publikovania. Ak si do správy zadal/a adresu traileru, my ho priradíme k objektu v SFDB a pridáme aj obrázky, ak ste nejaké uviedli.
Tadá! Toť vsjo. :D
Nič ťažké ani svetoborné, takže: nech sa páči. :)
P.S. Ak si v danom momente na internete naďabil/a na niečo dobré, no nemáš práve čas, aby si k tomu napísal/a správu, hoď do správy hoci aj len čisto nejakú linku na nejaký web, kde si to našiel/a a my si s tým už nejak poradíme. :) (Teda, budeme sa snažiť, pretože v tomto prípade negarantujeme spracovanie správy... Sorry, ale dúfam, že to chápeš.)

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Diskusia

Juraj Búry
Už pridávame aj knihy? možeme?
08.10.2012
Šaňo aka Babcom
Kľudne. Typ objektu v SFDB na to je už vytvorený a pár kníh, keď si dáš www.scifi.sk/knihy aj nájdeš. :)
08.10.2012
Feidias
Tak jsem zjistil, že když dám u existující hry (konkrétně Fallout a potvrdil jsem si to u Fallout New Vegas) importovat z IMDB, tak se to předělá na film. Takže se mi zatím podařilo udělat bordel:(. Omlvuvám se...
08.10.2012
Šaňo aka Babcom
Bez problemu, Nestor to opravi. :) Vsak, Stano!?
08.10.2012
Stano Lacko
Bordelu sa marek neboj, ono sem tam zmeni imdb svoj vizual a sme v pytli, takze musime vsetko prerabat. Ale ved sme tu, budeme sa snazit to nejako opravit, aby objekty boli v poriadku.
08.10.2012
Stano Lacko
Oki upraveny import video hier, ako aj serialov.
08.10.2012
Feidias
:))) ok. Přidám zas něco:)
08.10.2012
jurinko
Ja som tiez nieco pridal ;-)
09.10.2012
Feidias
Šlo by prosím u her přidat vývojáře a vydavatele?
10.10.2012
Stano Lacko
Ahoj,
teraz tam mame produkcnu spolocnost, co je vlastne vydavatel.
Vyvojasku spolocnost nemame, Sano je to mozne, je to aj napr. pri filmoch, ze film vyvtovilo studio XY ale distribuuje ho napr. Paramount?
10.10.2012

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme We Want You!

Ako pridať správu (článok, recenziu) na scifi.sk?

V tomto dieli návodu na to, ako byť spolutvorcom na scifi.sk sa pozrieme na to, ako pridáme na scifi.sk spacenews - čiže správu, recenziu alebo článoček - do našej redakčnej databázy.