Scifi.sk partnerom súťaže New Weird

Internetová divožienka Sussanah (vlastným menom Kateřina Andrlová) si povedala, že už ju nebaví čakať na to, kým príde rytier v bielej zbroji, a zachráni československú scifi a fantasy scénu...
jurinko
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Namiesto toho sa zdravo nasr... dila, a povedala si, že začne od seba. Vymyslela preto literárnu súťaž New Weird, čo je žáner, spájajúci v sebe možno to najlepšie, čo vôbec fantastická literatúra ponúka. New Weird je atmosférický, tiesnivý, je v ňom horor, scifi, fantasy, možno sem-tam je šmrncnutý cyberpunkom či štipkou urban fantasy. Jedným slovom, je to to najlepšie z najlepšieho. Nečakajte ružových jednorožcov a dúhami opradené údolia plné medu a mlieka. Čakajte po nociach sa zakrádajúce potvory, v sychravej hmle miznúcich detektívov, pátrajúcich po upíroch s robotickými končatinami, čakajte existenčnú krízu vlkolaka, jednoducho – čakajte neočakávateľné!
Rovnako ako samotný žáner, aj súťaž v sebe spája niekoľko protikladov. Porota je pestrou zmesou rôznorodosti, počnúc ostrieľanými porotcami a autormi českej fantastiky (napr. Temnářka alebo Karel Doležal, a.k.a. Sikar), cez blogerov, publikujúcich najmä na stránkach blog.cz a mfantasy.cz, až po amatérskych, ale o to nadšenejších čitateľov. Takáto navonok nesúrodá porotcovská „sebranka“ sa mohla zísť iba vďaka novátorskému prístupu autorky súťaže, ktorá poskytla porotcom možnosť voľne sa prihlasovať do poroty, čo zo súťaže robí naozajstný unikát na československej literárnej scéne.
A to je vlastne aj dôvod, prečo a ako sa k tomuto projektu dostala naša stránka. Zatiaľ v poradí ôsmym porotcom, a jediným Slovákom v porote, totiž bude – počujete tie fanfáry? – jurinko, čiže autor týchto riadkov, čiže ja! Tým sa zároveň súťaž stala podujatím, presahujúcim hranice, umožňujúcim slovenským autorom nielen sa zapojiť, ale aj dostať adekvátne hodnotenie. Hm, asi sa príliš nechávam unášať vlastnou úžasnosťou, preto radšej pomaly skončím, kým sa rozšupnem tak, že ma už nič nezastaví.
Neodpustím si však zopár základných faktov o súťaži:
Téma: New Weird
Rozsah: 10 000 – 40 000 znakov vrátane medzier
Formát: .doc (Word 2003)
Dátum uzávierky: 30.6.2012 do polnoci
Dátum vyhodnotenia: podľa počtu prijatých poviedok, predbežne 30.11.2012
Každý súťažiaci môže zaslať iba jednu poviedku! Poviedka nesmie byť až do vyhodnotenia súťaže nikde zverejnená a nesmie sa zúčastniť inej súťaže. Súťaž nie je vekovo obmedzená.
Súťaž prebieha anonymne, výlučne virtuálne, a je jednokolová. Poviedky stačí poslať na mail sherridon@seznam.cz vo vyššie uvedenom formáte. Do súboru poviedky nepíšte svoje meno, to napíšte iba do mailu (nič iné v podstate ani nemusíte písať). Autorka súťaže potvrdí prijatie mailu s poviedkou, takže ak nedostanete potvrdzujúci mail, skúste poviedku poslať znova.
Tri texty, ktoré dosiahnu najlepšie hodnotenie, vyhrajú knihu!
Detaily o súťaži, medailóniky jednotlivých porotcov, a ostatné informácie, môžete nájsť na blogu Sussanah.
Myslím si, že ide o zaujímavý projekt na poli československej fantastiky, ktorý má ambíciu posunúť sa z nadšeneckého podujatia na úroveň, konkurujúcu etablovaným súťažiam. Dúfam, že sa zapojíte, a že vás moja neúprosná prítomnosť neodradí :-)

jurinko

jurinko

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Culter
Zúčastním, pretože poviedky majú byť údajne hodnotené slovne. Niečo sa mi marí, že som to zachytil na nejakom Sikarovom blogu Alebo sa pletiem, Jurinko?
Inak k súťažiam. Aktuálna je súťaž časopisu Pevnost s názvom AI 2052 (www.pevnost.cz) a ďalšou je Fantastická povídka (http://fantastickapovidka.cz/ )
08.03.2012
Šaňo aka Babcom
Janko, nechces o tych dvoch sutaziach pridat dva clanky, kde ich trochu popises? Takto je to trochu stratene... :(
09.03.2012
jurinko
Janko, ano, poviedky budu hodnotene slovne, a hodnotenie dostane kazdy autor mailom (co je zaroven jedno z lakadiel sutaze ;-) )
09.03.2012
cyberstorm
wow...new weird? Hmmm, kto bude slovenskym Mievillom?
09.03.2012
Culter
Ok, Šaňo, idem na to.
09.03.2012
Aldeberan
paráda :)
09.03.2012
Aldeberan
wtf, ako sa sem dostal bot?
11.03.2012
cyberstorm
zamaskoval sa za R2D2 :P
12.03.2012

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB