To najlepšie za rok 2022: komiksy

Spočiatku čisto okrajová záležitoť, dnes už pevná súčasť popkultúry a fantastiky. Komiksy a grafické romány nám jednoducho prirástli k srdcu a ročne sa ich vydá nikoľko desiatok titulov. Takže, ak neviete, po čom siahnuť, prinášame prehľad tých najlepších bublinkáčov za minulý rok!
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Démon v lese. Prvé slovenské vydanie (CooBoo (SK), 2022).
Démon v lese. Prvé slovenské vydanie (CooBoo (SK), 2022). / Zdroj Disclaimer
Leigh Bardugo & Kyla Vanderklugt (scenár); Dani Pendergast (art) - Démon v lese (CooBoo (SK), 2022)
Na začiatok niečo pre čitateľov YA fantasy. Pokiaľ ste fanúšikmi sveta Gríš, túto grafickú novelu si určite nemôžete nechať ujsť. Je krásnym spracovaním bonusovej novely o Temnanovej minulosti, ktorú nám Slovart priniesol v Povstaní ničoty. Známy príbeh, ktorý odkrýva dôvody, prečo sa Temnan stal záporákom, doplnený o ilustrácie talentovanej Dani Pendergast vás vezme späť do Ravky niekoľko storočí predtým ako sa vôbec narodí Alina. A kedy je lepší čas pripomenúť si ako to celé začalo, než krátko pred tým ako nám Netflix prinesie druhú sériu seriálu?

Duna: Grafický román, kniha 2. Prvé slovenské vydanie (Premedia, 2022).
Duna: Grafický román, kniha 2. Prvé slovenské vydanie (Premedia, 2022). / Zdroj Disclaimer
Brian Herbert & Kevin J. Anderson (scenár); Raúl Allén & Patricia Martín (art) - Duna: Grafický román, kniha 2 (Premedia, 2022)
Komiksová adaptácia Duny vyšla v slovenskom jazyku už minulý rok. Na prvý diel, ktorý zahŕňa polovicu knihy, priamo nadväzuje jeho pokračovanie, v ktorom sledujeme osudy Paula Atreida, budúceho Kwisatz Haderacha po úteku do púšte. Komiks je spracovaný na veľmi vysokej úrovni s fantastickými kresbami, pri ktorých až srdce zaplače, že nedostali možnosť vyniknúť vo väčšom formáte. Napriek tomu ide o jedinečný kúsok a to dokonca v slovenskom preklade, ktorý vznikol, tak ako aj v prípade kníh, pod taktovkou Maríny Gálisovej.

Frankenstein. Prvé české vydanie (Argo, 2023).
Frankenstein. Prvé české vydanie (Argo, 2023). / Zdroj Disclaimer
Georges Bess (scenár & art) – Frankenstein (Argo, 2022)
Po minuloročnom skvelom Draculovi nám Argo prinieslo ďalšiu vydarenú adaptáciu knižnej klasiky od francúzskeho výtvarníka Georgea Bessa. Tentokrát v komornejšom duchu, rozjímajúc nad ľudskosťou a tým, čo každého z nás robí človekom. Vo svojom skvelom vizuálnom štýle, pozostávajúcom z precíznych tenkých liniek a skvelého panelovania, tak ukazuje monštrum, ktoré je hrôzostrašné navonok, no vo vnútri si vás získa svojimi snami a túžbami.

Kovboj ze Šaolinu: Sakra trek. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2022).
Kovboj ze Šaolinu: Sakra trek. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2022). / Zdroj Disclaimer
Geof Darrow (scenár & art) - Kovboj ze Šaolinu: Sakra trek (Comics Centrum, 2022)
Geoff Darrow nie je v našich končinách úplne neznámy, pred pár rokmi mu u ComicsCentra vyšla cyberpunková noirovka Drsná Škola. Minulý rok sa k nemu vrátili v netradičnej sérii Kovboj zo Šaolinu. Prvá, z aktuálne štyroch kníh, ponúka šialený príbeh bývalého šaolinského mnícha, teraz nosiaceho revolver, putujúceho krajinou nie nepodobnou Spojeným Štátom Americkým na svojom oslíkovi ktorý všetko ironicky komentuje. V pätách im je krab túžiaci po pomste a kopec grázlov, ktorí mu pomáhajú. Skvelá detailná kresba, kde si budete užívať každú jednu stránku, bláznivé nápady a obrovský formát sú zaručenou ozdobou vašej knižnice.

Ozvěny. Prvé české vydanie (Mighty Boys, 2022).
Ozvěny. Prvé české vydanie (Mighty Boys, 2022). / Zdroj Disclaimer
Ozvěny. Prvé české vydanie (limitovaná obálka) (Mighty Boys, 2022).
Ozvěny. Prvé české vydanie (limitovaná obálka) (Mighty Boys, 2022). / Zdroj Disclaimer
Joshua Hale Fialkov (scenár); Rahsan Ekedal (art) – Ozvěny (Mighty Boys, 2022)
Vcelku nenápadná knižka skrývajúca mrazivý hororový thriller. Detailná, čierno-biela kresba odkrýva temnú minulosť muža lúčiaceho sa zo životom na smrteľnej posteli. Povinné čítanie pre všetkých fanúšikov sériových vrahov a diel kde si človek nie je istý čo je realita a čo nie. Je skvelé, že vydavateľský nováčikovia na scéne MightyBoys siahli po tomto, dnes už viac než dekádu starom kúsku a priviedli ho na náš trh.

Petr Pan (Integrál). Prvé české vydanie (Josef Vybíral, 2022).
Petr Pan (Integrál). Prvé české vydanie (Josef Vybíral, 2022). / Zdroj Disclaimer
Petr Pan (Integrál). Prvé české vydanie (limitovaná obálka) (Josef Vybíral, 2022).
Petr Pan (Integrál). Prvé české vydanie (limitovaná obálka) (Josef Vybíral, 2022). / Zdroj Disclaimer
Régis Loisel (scenár & art) - Peter Pan (Josef Vybíral, 2022)
Kto by nepoznal Petra Pana? Rozprávka o lietajúcom chlapcovi bojujúcom v Zemi Nezemi proti pirátom patrí k zlatému pokladu fantastiky. V komiksovom podaní sa však príbeh od rozprávky značne odchyľuje a ide vlastnou, tvrdou a nepríliš optimistickou cestou, ktorá rozhodne nie je určená deťom. Príbeh sa odohráva v dvoch rovinách, pričom najmä tá z Lonýna 19. storočia, sa nebojí byť tvrdou a sebeckou, miestami až prekvapujúco brutálnou. Komiksu jednoznačne kraľuje Loiselova kresba a robí z Petra Pana významný kus európskej scény. A ak ste ešte stihli zohnať verziu s limitovanou obálkou, tak máte nádherný komiks, ktorý sa isto stane ozdobou každej jednej zbierky.

Rorschach. Prvé české vydanie (BB/art, 2022). Obálka prvého českého vydania
Rorschach. Prvé české vydanie (BB/art, 2022). Disclaimer
Tom King (scenár); Jorge Fornés (art) – Rorschach (BB/art, 2022)
Návrat do sveta Strážcov! Hneď na úvodných stránkach komiksu sme svedkami neúspešného atentátu na prezidentského kandidáta, za ktorým stoja dievča v kovbojskom kostýme a starý muž v Rorschachovej maske. Kto je ten muž v maske a ako všetko to súvisí so Strážcami? Vyšetrovaním zločinu poveria agenta FBI, ktorý spolu s nami odhaľuje konšpirácie vedúce nielen do najvyšších politických sfér, ale aj omnoho ďalej. K tomu si pripočítajte mimozemskú inváziu, mystické vízie, i Franka Millera, to všetko vo svete spamätávajúceho sa s následkami „invázie chápadiel“ zo záveru Strážcov. King je ale macher a skvele pracuje s rozvrhnutím panelov a záberov ako takých, pohľadmi i prelínaním časových osí a vrstiev vnímania. Vo výsledku dostávame komplexné dielo pracujúce s mnohými vrstvami, čo z Rorschacha robí úžasný komiks, ktorý si jednoznačne zaslúži opakované čítanie.

Šangri-La. Prvé české vydanie (Centrála, 2022).
Šangri-La. Prvé české vydanie (Centrála, 2022). / Zdroj Disclaimer
Mathieu Bablet (scenár & art) - Šangri-La (Centrála, 2022)
Poľské vydavateľstvo Centrala prinieslo na československý trh (cez svoju českú pobočku) vizuálne podmanivý príbeh z dystopickej budúcnosti od francúzskeho autora Mathieua Bableta. Zem je neobývateľná a tak je ľudstvo odkázané prežívať na vesmírnej stanici pod nadvládou korporácie. Autor v štylizovanej kresbe ukazuje chlad a nehostinnosť stanice a ponúka pohľad na konflikt jednotlivca s diktátorským režimom. Na vyše 220-tich veľkoformátových stranách, ktoré ešte viac prehĺbia zážitok.

Thor: Zabiják bohů. Prvé české vydanie (Crew, 2022).
Thor: Zabiják bohů. Prvé české vydanie (Crew, 2022). / Zdroj Disclaimer
Jason Aaron (scenár); Jackson Guice (Butch) & Esad Ribić (art) - Thor: Zabiják bohů (Crew, 2022)
Skvelá mainstreamová jazda naprieč svetmi a časovými rovinami. Marvel vo svojej najlepšej forme a príbeh, ktorý z časti (tej vážnejšej) poslúžil ako inšpirácia k poslednému filmovému Torovi. Ak vám navyše ten prišiel už priveľmi pritiahnutý za vlasy, o to viac by ste mali skúsiť túto ukočírovanejšiu podobu, kde je viac mrtvých božstiev a menej infantilného humoru. Navyše, je to štart Thorovho cyklu od Jasona Aarona, ktorého meno je už tak nejak zárukou kvality v komiksovom svete a jeho séria stojí za to. Darmo Crew nie sú žiadny nováčikovia a vedia ako má vyzerať správny komiks pre masovejšie publikum.

Modrá Crew #23 (Crew, 2022).
Modrá Crew #23 (Crew, 2022). Disclaimer
Modrá Crew #24 (Crew, 2022).
Modrá Crew #24 (Crew, 2022). Disclaimer
Modrá Crew #25 (Crew, 2022).
Modrá Crew #25 (Crew, 2022). / Zdroj Disclaimer
Denis Bajram (scenár & art) - Universal War One (Crew, 2022)
Prekvapujúco výborný počin európskej komiksovej školy, ktorý nám prinieslo vydavateľstvo Crew. Tak trocha Expanse, tak trocha Firefly, naplno nadupané military a hard scifi plné časových paradoxov, intríg a zvratov. Príbeh vesmírnej letky Purgatory pozostávajúcej z vyvrheľov spoločnosti a jej osud na pozadí postupne začínajúcej vesmírnej vojny. Nič nie je také, ako sa zdá. To sa týka jednotlivých momentov v komikse i postáv, ktoré síce majú čo to na rováši, ale jednoznačne ide o charaktery s vlastným vývojom. Skvelý príbeh, v ktorom o prekvapenia a zvraty nebude núdza robí z tohto komiksu lahôdku. Pre fanúšikov scifi jednoznačne povinnosť!

Údolí zrůd. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2022).
Údolí zrůd. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2022). / Zdroj Disclaimer
Steve Niles (scenár); Greg Ruth (art) - Údolí zrůd (Comics Centrum, 2022)
Ďalšia z minuloročných kolosálnych kníh od Comics Centra tentokrát prináša variáciu na pomerne známu tému “Kto je väčšie monštrum?”. Keďže teda úplne neprekvapí zápletkou, jej sila stojí viac na vizuálnom spracovaní, ktoré skvelo navodzuje ťaživú, skoro až hororovú, atmosféru osamotenej farmy a komunity kdesi uprostred Spojených Štátov Amerických. Ako keby rozmazaný vizuálny štýl zároveň aj mazal hranicu medzi dobrom a zlom, kladnými a zápornými postavami…

Velvet. Prvé české vydanie (BB/art, 2022). Obálka prvého českého vydania
Velvet. Prvé české vydanie (BB/art, 2022). Disclaimer
Ed Brubaker (scenár); Steve Epting (art) – Velvet (BB/art, 2022)
Skvelý špionážny thriller, do ktorého sa každý fanúšik žánru rád naplno ponorí. Hlavná hrdinka Velvet Templetonová pracuje v špionážnej agentúre na pozícii sekretárky riaditeľa. Pracovný stereotyp naruší informácia o smrti jedného z elitných agentov organizácie, ktorým prežila viac, než nevinné koketovanie a rozhodne sa jeho smrť preskúmať. Brubaker stvoril postavu smelo konkurujúcu svojim slávnym mužským kolegom. Velvet je skutočná žijúca bytosť, s ktorou sa čitateľ jednoducho stotožní a jej príbeh doslova prežíva s ňou. Epting do koktejlu prilieva špičkovú kresbu, čo nielen dopĺňa hutnú atmosféru, ale je aj neoddeliteľnou súčasťou rozprávania príbehu. To celé dostávame zabalené v naozaj krásnom a luxusnom vydaní, ktoré skrášli každú poličku s knihami a komiksami.

Vision: O trochu horší než člověk, o trochu lepší než zvíře. Prvé české vydanie (Crew, 2022). Obálka prvého českého vydania
Vision: O trochu horší než člověk, o trochu lepší než zvíře. Prvé české vydanie (Crew, 2022). Disclaimer
Tom King (scenár); Michael Walsh & Gabriel Hernandez Walta (art) - Vision: O trochu horší než člověk, o trochu lepší než zvíře (Crew, 2022)
Dvanásť dielna miniséria od Toma Kinga, ktorá si získala srdcia fanúšikov vo svete zamierila konečne aj k nám. Vision túži žiť na americkom predmestí životom obyčajného človeka a tak si stvorí rodinku s ktorou prežíva svoj idylický sen. Avšak zakrátko zistí, že to bude ťažšie než sa zdá. Čoskoro musí čeliť rôznym problémom, od predsudkov až po tie o riadny kus zložitejšie. Kniha, aj keď v závere možno trochu depresívnejšia, opakuje známe heslo, že najdôležitejšie je sa nevzdávať. Komiks roku 2022.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2022

To najlepšie za rok 2022: Anime

Ako to vyzeralo uplynulý rok na poli japonskej animácie? Nanajvýš dobre!

To najlepšie za rok 2022: Manga

Českému a slovenskému trhu s mangou už dlhodobo kraľuje vydavateľstvo Crew. Jeho dominanciu sa v uplynulom roku pokúsili narušiť dve (staro)nové vydavateľstvá. Menovite sa jedná o návrat Zoner Pressu, ktorý sa uviedol zaujímavým kúskom Manga Jókai, ale i o nástup vydavateľstva Dobrovský. To založilo dedikovanú manga sekciu vydavateľstva pod názvom Gate. Neuviedlo sa však zrovna najlepšie, keďže sa jednalo u uponáhľané vydania plné menej kvalitných prekladov a zlej sadzby. Nevadí, vítame ich na trhu a veríme, že trend postupného zlepšovania sa z konca roku si Dobrovský udrží. Ohliadnime sa spolu za rokom 2022 a pripomeňme si mangy, na ktoré budeme v dobrom spomínať.

To najlepšie za rok 2022: komiksy

Spočiatku čisto okrajová záležitoť, dnes už pevná súčasť popkultúry a fantastiky. Komiksy a grafické romány nám jednoducho prirástli k srdcu a ročne sa ich vydá nikoľko desiatok titulov. Takže, ak neviete, po čom siahnuť, prinášame prehľad tých najlepších bublinkáčov za minulý rok!

To najlepšie za rok 2022: Young Adult fantastika

Hoci Young Adult žáner nepatrí medzi tie, ktorým sa primárne zaoberáme, má medzi čitateľmi fantastiky svoje neodškriepiteľné miesto. A preto: najlepšie YA a mládežnícka fantastika roku 2022!

To najlepšie za rok 2022: Horory

Bez hrôzy by to nebolo ono! Najlepšie knižné horory minulého roku!

To najlepšie za rok 2022: Fantasy

Minuloročná nádielka fantasy bola extrémne bohatá a tak sme sa rozhodli počet tých najlepších fantasy titulov rozšíriť. Nech sa páči, najlepšie fantasy knihy minulého roku :)

To najlepšie za rok 2022: Science fiction

V roku 2022 vyšlo obrovské množstvo zahraničných žánrových kníh preložených do českého alebo slovenského jazyka. Z nich Vám ponúkame výber tých najlepších a najzaujímavejších scifíčok.

To najlepšie za rok 2022: Česká scéna

Druhý diel zo série článkov mapujúcich minulý rok vo fantastickom žánri - to najlepšie z domácej českej knižnej scény.

To najlepšie za rok 2022: Slovenská scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2022. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej scény.