Čo vidíte na obrázku pred Vami? (recenzia Rorschach)

Strážci sú legendárnou dekonštrukciou superhrdinského žánru a mnohými sú označovaní za „must read“ záležitosť. Tom King (bývalý agent CIA) je na druhú stranu jednou z najžiarivejších hviezd súčasného komiksu. To, ako dopadlo spojenie týchto ingrediencií a či titul náhodou trochu neklame názvom, sa dozviete v recenzii.
10Geek
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Ako som spomínal v noticke, Strážci sú legendárnym komiksom, ktorý navždy zmenil superhrdinský žáner a pohľad na neho. Alan Moore stvoril pútavý alternatívny vesmír veľmi podobný tomu nášmu. Avšak v jeho vesmíre figurujú maskovaní strážcovia poriadku a všetko sú to obyčajní ľudia. Existuje ale výnimka a tou je jediný super človek Dr. Manhattan. Pôvodný komiks skúmal zaujímavé myšlienky o tom, či absolútna moc ničí charakter alebo či je cesta do pekla dláždená dobrými úmyslami. Ak ste Strážcov ešte nejakým zázrakom nečítali, určite to čo najskôr napravte. Neoľutujete. Táto kultová záležitosť sa dočkala filmovej adaptácie, televízneho seriálu a niekoľkých prequelových a sequelových komiksových minisérií. Obzvlášť populárni sú v českom vydavateľstve Bbart, kde vydali absolútne všetko komiksové súvisiace s týmto úžasným svetom. A na ocot neostal ani posledný prírastok z kreatívnej mysle bývalého agenta CIA, Toma Kinga. Môj vzťah k jeho tvorbe by sa dal nazvať zložitým. Buď mi jeho príbeh sadne alebo mi nesadne vôbec. Žiarivým príkladom sú aj jeho v češtine vydané komiksy. Kým jeho Batman séria je za mňa najhorším Batman runom v histórii Temného Rytiera, tak napríklad nedávno vydaný Vision ma uchvátil natoľko, že ho považujem za jeden z najlepších komiksov, ktoré som čítal. Je vám teda jasné ako som bol zvedavý na to, ako mi zachutí jeho laškovanie so svetom Strážcov.
Rorschach. Prvé české vydanie (BB/art, 2022). Obálka prvého českého vydania
Rorschach. Prvé české vydanie (BB/art, 2022). Disclaimer
Hneď na úvod je potrebné vyložiť karty na stôl a uvedomiť si, že síce príbeh sa odohráva vo svete Strážcov, ale ocitáme sa niekoľko desiatkov rokov po udalostiach pôvodného príbehu. A aj keď názov nesie meno nekompromisného antihrdinu, v príbehu sa nestretávame s jedinou postavou pôvodného komiksu. Hneď na úvodných stránkach komiksu sme vrhnutí do deja po hlave a sme svedkami neúspešného pokusu o atentát na kandidáta na prezidenta. Ten majú na svedomí dvaja maskovaní zločinci. Mladé dievča v kovbojskom kostýme a starec v Rorschachovej maske. A práve na kĺb tohto zločinu sa snaží prísť bezmenný agent FBI, s ktorým sa snažíme tento tajomný prípad zasahujúci do sveta vysokej politiky rozlúsknuť. Spomínaná Rorschachova maska je jedno z dvoch spojítok s pôvodnými Strážcami. Druhým je fakt, že celý svet a hlavne obyvateľstvo spojených štátov sa stále snaží vysporiadať s následkami „invázie chápadiel“ zo záveru Strážcov. Populácia spoločne trpí celosvetovým post-traumatickým syndrómom, s ktorým sa každý vyrovnáva po svojom. Niekto ľahšie, niekto ťažšie a ako to už pri ľudstve býva zvykom, takéto tragédie sú živnou pôdou pre rôzne konšpiračné teórie. A práve niektoré z nich King skúma vo svojom príbehu. Chválim, ako zručne dokáže reflektovať ten náš skutočný post-covidový svet a okrem toho, rovnako ako pri už spomínanom Visionovi, znovu dokazuje, že naozaj vie, ako napísať strápené a trpiace duše.
Rorschach - Scéna - Chrm Chrm
Rorschach - Scéna - Chrm Disclaimer
Druhou veľmi zaujímavou vrstvou, s ktorou King vo svojom Rorschachovi pracuje, je svet komiksu ako takého. Nie, nemyslím tie vymyslené svety, ale reálny svet komiksových tvorcov, rôznych odkazov na legendy a ich tvorivé procesy. Rovnako ako vo svojom legendárnom Mister Miracle (ktorého by sme sa raz snáď v češtine mohli dočkať), pracuje s rozvrhnutím panelov, prácou so zábermi, pohľadmi a prelínaním časových osí a vrstiev vnímania. O tom, ako King ohýba a pracuje s komiksom ako s médiom, by mohla vzniknúť samostatná štúdia a na jej napísanie si ja rozhodne netrúfam. Každopádne to, že ku svojej práci dokáže pristupovať takto novátorsky, má za následok fakt, že jeho diela majú obrovský potenciál opakovaného čítania. Teda aspoň tie dobré. Menej zložité na vnímanie sú však priateľské pomrkávania na komiksových tvorcov. Napríklad postava starca pod Rorschachovou maskou je v civilnom živote komiksový kreslič. Inšpirovaný bol legendárnym Steveom Ditkom, ktorý stvoril Spider-Mana (Stan Lee mu pri tom len pomáhal). Okrem inšpirácie sa ale King nebojí do príbehu vtiahnuť aj skutočné mená komiksovej brandže. V priebehu príbehu totiž narazíme aj na samotného Franka Millera, autora legendárnych komiksov ako Sin City, Návrat Temného Rytiera alebo 300. A to je len špička ľadovca, pretože podobných chuťoviek je v komikse viac a na niektoré prídu len skutoční fanúšikovia komiksového biznisu. Neviem ako vy, ale ja mám podobné „easter eggy“ veľmi rád.
Rorschach - Scéna - Tento poznáte? Tento poznáte?
Rorschach - Scéna - Tento poznáte? Disclaimer
O výtvarnú stránku komiksu sa postaral pomerne mladý kreslič menom Jorge Fornés. Svojou prácou prispel k sériám ako Batman, Doctor Strange, Daredevil alebo Wolverine. Musím povedať, že jeho štýl sa dokonale hodí do špinavého sveta Strážcov. Rorschach je komiks, ktorý je hlavne o tom, čo postavy cítia a častokrát tie pocity nie sú vôbec pekné. A aj keď viem, že Fornés bez problémov zvláda aj akčné scény, práve v mimike tvrdých a strápených postáv našiel svoju najväčšiu silu.
Rorschach - Scéna - Výsluch Výsluch
Rorschach - Scéna - Výsluch Disclaimer
O české vydanie sa postaralo české vydavateľstvo Bbart a komiks na pulty predajní priniesli hneď v dvoch verziách. V pevnej a brožovanej väzbe. Keďže na účely recenzie som dostal brožovanú verziu, tú v pevnej väzbe hodnotiť nemôžem. Na základe skúseností s Bbartom verím, že dopadla v poriadku. Čo sa týka brože, tak tej rovnako nie je čo vytknúť. Dokonca mi príde o niečo kvalitnejšia než je štandardná mäkká superhrdinská väzba. O preklad sa postaral Richard Klíčník a nenašiel som jedinú vec, ktorú by som mohol vytknúť.

Záver: Z Rorschacha milujem každý jeden panel od začiatku až do konca. Nečakajte len obyčajný, výborne napísaný politický thriller zo sveta legendárnych Strážcov. Rorschach je totiž omnoho viac než len to. Jedná sa o neskutočne komplexné dielo pracujúce na niekoľkých vrstvách a to z neho robí úžasný komiks, ktorý si jednoznačne zaslúži opakované čítanie. Čím viac sa do neho ponoríte, tým viac od neho dostanete naspäť. Ako som spomínal, Kingova tvorba je u mňa buď zásah alebo prúser. A Rorchach je definitívne zásah do čierneho! Ak ste náročnejší čitateľ, určite mu dajte šancu. Neoľutujete!

Hodnotenie: 100%

Rorschach
Pôvodný názov: Rorschach
Scenár: Tom King
Kresba: Jorge Fornés
Jazyk: Český
Preklad: Richard Klíčnik
Počet strán: 312
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2022
ISBN: 978-80-7595-617-0

Recenzný výtlačok poskytlo vydavateľstvo Bbart ktorému týmto ďakujem.

10Geek

10Geek
My name is my name

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

Rorschach

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

Rorschach