Keď jedna rodina môže zachrániť lesy na Zemi

Je rok 2038 a svet je pohltený prachom. V západnej časti Kanady leží, ako smaragd uprostred púšte, ostrovček, kde rastú posledné stromy na svete. Potomok Grennwoodovcov zisťuje desivú skutočnosť – nákaza prenikla aj sem. Podarí sa ju zastaviť, alebo sa zo Zeme stane šedá planéta?
Arcey
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Aké by to bolo, keby sme žili tak dlho ako najstaršie stromy na Zemi? Ľudia oddávna snívajú o nesmrteľnosti či dlhovekosti a predstavujú si ju v najrozličnejších podobách. Dokázali by sme napraviť svoje chyby a spraviť svet lepším? Boli by sme húževnatejší, odolnejší alebo skôr pomalší či lenivejší?
Greenwoodovci. Prvé slovenské vydanie (Slovart, 2022).
Greenwoodovci. Prvé slovenské vydanie (Slovart, 2022). / Zdroj Disclaimer
Kanadský spisovateľ Michael Christie si vo svojom novom románe Greenwoodovci položil tieto otázky a skrz hlavných hrdinov a ich pohnutých osudov hľadá odpovede. Príbeh začína v blízkej budúcnosti, tá žiaľ, podľa autora, nie je príliš ružová. Ľudia musia čeliť katastrofickým dôsledkom konzumnej spoločnosti, ekonomickej a ekologickej kríze globálnych rozmerov.
Hlavná hrdinka Jake Greenwodová pracuje ako sprievodkyňa na ostrovčeku v Britskej Kolumbii, v jednom z posledných lesných parkov na svete. Rezervácia je prísne chránená a každý, kto poruší pravidlá, je nemilosrdne vyhostený z ostrova. Hlavnými dôvodmi sú najmä celosvetová prítomnosť prachu, chorôb a mykóz, ktoré zapríčinili masívny úbytok planetárnej vegetácie. Unikátne miesto má pod palcom korporácia Holtkorp a tej ide najmä o zisk a prestíž. Zamestnancov vykorisťuje, platí im minimum a núti ich aj na neštandardné služby, ako napríklad súkromné prehliadky pre miliardárov a podobne.
Jake zažíva jeden rovnaký deň za druhým, snaží sa šetriť z toho mála, čo má, aby splatila svoje dlhy a neočakáva nič dobré, pretože situácia vo svete sa zhoršuje. Stereotyp je však náhle prerušený - najstarší a najväčší strom má zhnednuté ihličie a hrozí nebezpečenstvo, že sa nakazia aj zvyšné stromy na ostrove. Spoločnosť vlastniaca ostrov jej obavy ignoruje, a tak Jake rozmýšľa nad tým, aké má možnosti, aby zachránila posledný kúsok zelene na Zemi.
Autor po tomto zistení opúšťa budúcnosť a postupne nám odkrýva, tak ako letokruhy stromu, pestrú a udalosťami preplnenú minulosť rodiny Greenwoodovcov. Každá postava sa riadi vlastnou a veľmi uveriteľnou motiváciou a čitateľ si až po istom čase uvedomí, prečo koná inak, ako by kázala doba alebo nepriaznivé okolnosti. Autor dokazuje aj to, že súdiť niekoho na prvý pohľad nemá cenu, lebo nikdy nevieme, čím si prešiel a čo prežil. Nemôžeme tu hovoriť o hlavnom hrdinovi, pretože každá generácia rodiny sa vyznačuje akousi hlavnou postavou, či už ide o samotnú Jake alebo o jej otca či deda, ide teda skôr o kolektív hrdinov.
Príbeh je poznačený dôležitými krízami ako prvá svetová vojna, hospodárska kríza v tridsiatych rokoch 20. storočia či ekologická katastrofa alebo globálne otepľovanie v súčasnosti. Bohužiaľ, témam z budúcnosti sa venuje iba okrajovo, hoci nápadov aj v tejto časti má dosť. Pri zmienke o trhavom kašli, ktorý následkom vdýchnutého prachu dokáže roztrhnúť detské pľúca, som mal veľmi stiesnený pocit. Povedal by som, že ide o akúsi ekologickú sci-fi – snaží sa nájsť odpovede v našich činoch z minulosti a hľadá i netradičné riešenia. Podľa mňa môžeme očakávať nárast takto ladenej literatúry, pretože mnohým čitateľom viac povie beletria ako faktografický príbeh, ktorý v prevažnej miere iba straší a zahlcuje faktami.
Samotná kniha je pomerne hrubá, je však rozdelená do logických celkov podľa jednotlivých období, a preto sa číta pomerne ľahko. Veľký vplyv na kvalitu textu má aj to, že Michael Christie vychádza z vlastných skúseností, nakoľko pracoval s drevom niekoľko rokov ako drevorubač. Opisy kanadskej prírody sú tiež veľmi autentické, autor býva priamo v prostredí, ktoré tvorí kulisy, a môže tak predstaviť krajinu priamo ako ju vidí. Napriek tomu ide o moderné dielo - je svieže, rýdze a celkom originálne a dej má dobrý spád.
Román ponúka niekoľko myšlienok na zamyslenie a hoci má mierne negatívny odtieň, dáva nám aj nádej. Autor prostredníctvom hrdinky hovorí, že ak chceme privádzať deti na svet, potrebujeme mať istoty a nádej tak, ako stromy potrebujú svetlo a vodu. Ak teda nebudú stromy alebo rastliny, nebude ani voda a život. Preto by sa každá snaha o ochranu planéty mala vyvažovať zlatom. Aj tá literárna.
Alebo by sme sa mali stať tými stromami a žiť večne.

Záver: Kniha Greenwoodovci vyniká škálou rozmanitých postáv a nebojí sa využívať ani javy globalizácie, ktoré majú veľký vplyv na miešanie kultúr a potrieb spoločnosti. O žáner sci-fi sa len obtiera, je skôr skvelou ukážkou toho, aké reálne problémy môže priniesť blízka budúcnosť. Jadro príbehu sa odohráva v minulosti, ale napriek tomu má v sebe nezabudnuteľné myšlienky. Vezie sa na vlne čoraz populárnejších postapokalyptických príbehov a hoci neprináša boj s príšerami či s následkami jadrovej vojny, dokáže pútavo zaujať ekologickou hrozbou a je tak vhodná pre veľmi široké spektrum čitateľov.

Hodnotenie: 80%

Michael Christie – Greenwoodovci
Pôvodný názov: Greenwood (2020)
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2022
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenský
Väzba: pevná väzba s prebalom
Počet strán: 440
ISBN: 978-80-5565-039-5

Za recenzný výtlačok ďakujeme vydavateľstvu Slovart.
Vydavateľstvo Slovart - Reklamné - Logo Reklamné logo
Vydavateľstvo Slovart - Reklamné - Logo Disclaimer

Arcey

Arcey
Som planetárny bojovník a ťažký knihožrút, ktorý sa v slabých chvíľkach snaží písať.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB