scifi.sk pozerá: trilógia Fear Street

Jednou z najväčších udalostí letnej sezóny sa na streamovacej službe Netflix mala stať séria troch na seba nadväzujúcich filmov podľa románov legendárneho R. L. Stinea. Ako sa Fear Street podarilo zabodovať?
8HitBoy
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Tri po sebe nasledujúce piatky nám streamovacia služba Netflix priniesla relatívne zaujímavo vyzerajúce hororové jednohubky, nesúce názov Fear Street. Skúsenejšiemu fanúšikovi zimomriavok zabliká okamžite nad hlavou pomyselná žiarovka – Fear Street je totižto rozsiahla séria young adult hororových príbehov z pera legendárneho Roberta L. Stinea, prezývaného aj "Stephen King pre mládež". Našincovi je možno známejší ako autor kultovej série Goosebumps a jeho kníh sa doposiaľ po svete predalo viac ako 400 miliónov kusov, čo je skutočne obdivuhodné číslo. Ako sa však podarilo filmové spracovanie jeho úspešnej série o zúfalých deťoch z fiktívneho Shadysideu?
Tri netflixové filmy, Fear Street: 1994, Fear Street: 1978 a Fear Street: 1666 stierajú hranicu medzi filmom a seriálom. Hoci fungujú uspokojujúco aj ako samostatné príbehy, dokopy vytvárajú jeden veľký, desivý a poriadne krvavý príbeh plný pomsty a nevraživosti. Táto pomerne ambiciózna hororová udalosť by sa azda dala najlepšie opísať ako niečo medzi populárnym seriálom Stranger Things a klasickým deväťdesiatkovým slasherom typu Vreskot. Nie, Stranger Things nespomínam len tak – dve populárne herečky z tohto seriálu si strihli rolu aj vo Fear Street. Hneď na začiatku prvého filmu stretávame Heather, hranú Mayou Hawke, známou zo Stranger Things ako Robin, zatiaľ čo v druhom dieli série hrá priamo hlavnú postavu Sadie Sink alias Maxine.
Fear Street Fear Street
Fear Street Disclaimer
Prvý film nás vrhá priamo do deja. Spoznávame pomery v neveselom mestečku Shadyside z bohom zabudnutej časti štátu Ohio. Shadyside je už dlhé roky v tieni väčšieho a oveľa bohatšieho susedného mesta menom Sunnyvale. Tieto triedne rozdiely sú evidentné najmä na poriadne vybičovanej rivalite medzi tínedžermi z týchto nepriateľsky naladených mestečiek. Zatiaľ čo deti zo Sunnyvaleu sú poväčšine úspešné a vďaka rodičom majú dokonale nalinajkované životy, decká zo Shadysideu sú zväčša problémové, cynické a vychovávané drsnou školou života. Táto dlhoročná nevraživosť má však aj oveľa hlbší a poriadne temný dôvod. Každých zopár desiatok rokov sa náhodný obyvateľ Shadysideu navonok úplne zblázni a počas zatemnenia mysle vyvraždí niekoľkých spoluobčanov. Dôvody tohto fenoménu nie sú známe, avšak dlhodobo je pripisovaný prekliatiu desivej bosorky Sary Fierovej, ktorá na území dnešného Shadysideu žila v pekelne pôsobiacom roku 1666.
Na začiatku prvého filmu trilógie spoznávame dievča menom Deena (Kiana Madeira). Po komplikovanom rozchode s expriateľkou Sam (Olivia Scott Welch) si Deena prechádza pomerne vážnou existencionálnou krízou. Keď však zisťuje, že Sam idú po krku viacerí desiví nemŕtvi, prevládnu v nej stále tlejúce city a rozhodne sa svojej milovanej zachrániť život. Pokusy o zapojenie polície do tohto prípadu sa ukazujú ako nanajvýš zbytočné, preto sa partia deciek, do ktorej patria okrem Deeny aj jej brat Josh (Benjamin Flores Jr.) a jej priatelia Simon (Fred Hetchinger) a Kate (Julia Rehwald) rozhodne vziať všetko do vlastných rúk. Spoločnými silami čoskoro zisťujú, že nemŕtve monštrá sú vlastne telá dávno mŕtvych masových vrahov, ktorých postihla v priebehu desaťročí oná povestná kliatba bosorky. Decká sa rozhodnú prísť na kĺb tomu, kto vlastne bola Sara Fierová a prečo aj po celých storočiach od svojej smrti nenávidí Shadyside natoľko, že sa snaží jeho obyvateľov vyvraždiť aj zo záhrobia.
Fear Street Fear Street
Fear Street Disclaimer
Bližšie k riešeniu záhady sa dostávame v druhom dieli trilógie, odohrávajúcom sa o celých šestnásť rokov skôr. Hrdinkou je mladá rebelka Ziggy, hraná už spomínanou Sadie Sink. Ziggy spolu so sestrou Cindy (Emily Rudd) trávia leto v tábore Nightwing, plnom nielen deciek zo Shadysideu, ale aj bohatšieho Sunnyvaleu. Sestry snáď nemôžu byť viac odlišné. Zatiaľ čo Ziggy kvôli svojmu správaniu leží v žalúdku prakticky každému, staršia Cindy je dokonale uhladená, na rozdiel od svojej sestry si dáva pozor na jazyk a v škole má tie najlepšie známky. Ako vám akiste došlo, jednej noci sa v tábore pokazí azda všetko, čo sa pokaziť môže a začnú ďalšie krvavé jatky. Zmena prostredia a odkazy na viaceré kultové slashery, odohrávajúce sa v kempoch (najznámejší je azda legendárny Piatok trinásteho), v kombinácii s dobrými hereckými výkonmi Sadie Sink, Emily Rudd a problémovej Cindinej kamarátky Alice (Ryan Simpkins), robia z Fear Street: 1978 najlepší diel trilógie. Krvavé, plné nelogickostí, pri ktorých vám zatancujú kútiky úst, ale celý čas mimoriadne zábavné dobrodružstvo.
Finálny diel Fear Street nás zavedie priamo do roku, kedy sa celá kliatba začala. Viacerí herci z predchádzajúcich dvoch dielov sa vracajú v tomto filme ako nové postavy. Tretí diel je akýmsi posledným chýbajúcim dielikom skladačky, vysvetľujúcom čo sa vlastne prihodilo desivej bosorke Sare Fierovej a aký je dôvod jej smrtiacej nenávisti. Napriek tomu, že koncept retrospektívneho rozpletania záhady je veľmi sympatický, tretí diel trilógie už zväčša len kopí rôzne momenty, ktoré diváka nútia pozdvihnúť obočie. Problémom pre diváka môže byť aj odlišný tón príbehu. Zatiaľ čo prvé dva filmy boli obyčajnými béčkami, ktoré sa nehrali na nič viac, tretí film sa snaží ísť viac do psychológie postáv. Nie vždy sa mu to darí, navyše je tomu tak na úkor dynamiky a zábavnosti príbehu, teda toho, čo zdobilo Fear Street: 1994 a 1978. Napriek tomu však tento film ponúka pomerne uspokojujúce vysvetlenia a je príjemnou bodkou za poriadne krvavou jazdou, ktorú priniesli prvé dva filmy.
Fear Street Fear Street
Fear Street Disclaimer
V konečnom dôsledku – trilógia Fear Street divákovi ponúka jednoduchú zábavu, ktorá z veľkej časti funguje výborne. Je to zásluha nielen dobrých a sympatických hercov, ale aj skvelej práce mladej režisérky Leigh Janiak. Tá mala na konte doposiaľ len jeden celovečerný film – horor Honeymoon. Fanúšikovi hororu môže byť známejšia ako režisérka niekoľkých dielov podareného seriálového rebootu Vreskotu z roku 2015. Séria sa šikovne pohráva s divákovými očakávaniami a aj napriek častému nadužívaniu klišé, nelogických scén a deus ex machina momentov sa jedná o fajn hororové béčka. V troch filmoch sa Fear Street darí vybudovať zaujímavú mytológiu svojho sveta a ponúka viacero postáv, na ktorých divákovi musí záležať. Samotný spôsob rozprávania príbehu, kde sa čoraz viac a viac ponárame do histórie a odkrývame ďalšie a ďalšie tajomstvá je rozhodne zaujímavý a zväčša dobre fungujúci.
Preto ak máte radi horory a chcete pri nejakom z nich jednoducho len vypnúť hlavu po večerných správach... prečo to neurobiť rovno trikrát po sebe? Trilógia Fear Street síce má svoje chyby, ale na nič sa nehrá. Ponúka hektolitre krvi a množstvo bláznivej zábavy. Ak nebudete očakávať viac, rozhodne svoj účel splní.

Fear Street - trailer Disclaimer

Hodnotenie: 60%

Fear Street: 1994, Fear Street: 1978 a Fear Street: 1666
Žáner: Horor / young adult
Krajina: USA
Réžia: Leigh Janiak
Stopáž: 107, 110 a 114 min
Streamovacia služba: Netflix
Rok: 2021

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme scifi.sk pozerá

scifi.sk pozerá… Star Trek Prodigy: Najlepší Star Trek tejto doby (prvé dojmy)

Ak ste už nad Star Trekom začali lámať palicu, tak postojte a počkajte s tým! Nový kreslený seriál Prodigy prichádza nielen s prvým 3D spracovaním tohto univerza, ale zároveň so zaujímavými postavami a príbehom pre celú rodinu.

scifi.sk pozerá: Squid Game

Squid Game je jedným z najnovších hitov streamovacej služby Netflix. Bláznivý, extrémne krvavý, ale neustále veľmi zábavný – presne taký je nový kórejský pohľad na subžáner battle royale.

scifi.sk pozerá: trilógia Fear Street

Jednou z najväčších udalostí letnej sezóny sa na streamovacej službe Netflix mala stať séria troch na seba nadväzujúcich filmov podľa románov legendárneho R. L. Stinea. Ako sa Fear Street podarilo zabodovať?

Scifi.sk pozerá: Loki

Seriál, na ktorí fanúšikovia čakali už dlhé mesiace, sa nám konečne predstavil prvou epizódou. My sme sa na ňu tešili a s radosťou konštatujeme, že sme neostali sklamaní. Čo nás teda v tejto minisérii čaká?

scifi.sk pozerá: WandaVision (prvá reakcia)

Spoločnosť Marvel zverejnila zatiaľ tri epizódy zo seriálu WandaVision. Seriál o dvojici veľmi silných postáv z Marvel Universe ukazuje, že spoločnosť experimentuje a tieto pokusy im vychádzajú.

scifi.sk pozerá Fate: The Winx Saga (prvá reakcia)

S young adult seriálmi akoby sa v poslednom čase roztrhlo vrece. Nechala som sa zlákať peknými kulisami a pozrela si niečo, nad čím by som obyčajne mávla rukou. Ako to dopadlo?