scifi.sk pozerá: WandaVision (prvá reakcia)

Spoločnosť Marvel zverejnila zatiaľ tri epizódy zo seriálu WandaVision. Seriál o dvojici veľmi silných postáv z Marvel Universe ukazuje, že spoločnosť experimentuje a tieto pokusy im vychádzajú.
Zubka
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Text bude obsahovať spoilery, preto ak si seriál máte v pláne ešte len pozrieť a nechať sa prekvapiť, nečítajte ďalej.
Dodnes sú k zhliadnutiu tri epizódy, z ktorých je každá iná ako tá predchádzajúca. Sama som si o projekte neprečítala nič, pretože záujem o Marvel Universe u mňa skončil asi po Avengers Endgame, a najbližšie som sa tešila akurát na nových Strážcov Galaxie (pretože som tajne zaľúbená do Star-Lorda), ktorých vydanie je v nedohľadne.
WandaVision - Plagát
WandaVision - Plagát / Zdroj Disclaimer
Prekvapil ma prvý diel, ktorý je celý čierno-biely. Seriál sa inšpiroval starými americkými sitcomami a zatiaľ to vyzerá tak, že každý diel sa bude odohrávať v inom desaťročí. Postavy sú šťastné, správajú sa bezstarostne, čo je trochu v priamom rozpore s tým, v akom rozpoložení sa ocitli na konci Endgame. Ďalšie prekvapenie je, že Vision žije a s Wandou sa ako novomanželia práve prisťahovali do typického amerického domčeka na predmestí. Prehnané šťastie a radostné emócie vás paradoxne skôr znepokojujú a sú v priamom rozpore s tým, že postavy sa občas dostanú do nejakej slučky, v ktorej sa zaseknú. V prvom dieli to bol napríklad moment, keď Wanda a Vision sedia pri večeri s Visionovým novým šéfom v práci a jeho manželkou a šéf, pán Heart sa začne dusiť kúskom jedla. Postavy zamrznú a len na seba hľadia, nikto nič nespráví, akúrat pani Heartová dookola opakuje meno svojho manžela.
Druhý diel sa odohráva opäť v čierno-bielych odtieňoch, avšak čas sa posunul o dekádu. Správanie postáv naznačuje ešte viac, že čosi nie je v poriadku, či už veľmi divnými hláškami, ktoré v kontexte rozhovorov nedávajú zmysel, ale predpokladám, že odkazujú na niečo, čo sa s postupným rozuzlením seriálu dozvieme. Na konci zisťujeme, že Wanda otehotnela a takisto sa menia farby, pretože v sedemdesiatych rokoch už vznikali prvé farebné televízory.
Nedávno vyšiel tretí diel a ten už o odhaľuje trochu viac. Wanda je čudným spôsobom tehotná, jej pôrod trvá asi päť dní a susedka, ktorá jej pomáha pri pôrode pri zmienke o Wandinom bratovi položí Wande otázku: Zabil ho Ultron?
Kamera robí tiež dobrú prácu, čo sa týka atmosféry epizód. Pri udalostiach, ktoré poukazujú na to, že niečo nie je v poriadku, kameraman približuje na tvár postavy a vy vidíte všetky jej emócie, ktoré prežíva. Zaujímavou postavou, ktorá ale zatiaľ nedostala veľa priestoru je Agnes, ktorá môže odkazovať na komixy, kde čarodejnica menom Agatha Harkness, ktorá slúžila marvelovskému Satanovi - Mephistovi. Ako som spomínala Wanda na konci druhého dielu otehotnie, a v treťom dieli porodí a to dvojčatá, ktoré majú tiež istý osud práve v komixoch, pretože Mephisto si ich chce vziať a nakoniec sa stanú novou generáciou Avengers.
Ak ste videli vydané epizódy, možno ste tiež nadobudli pocit, ako keby Wanda s Visionom boli uväznení niekde, rovnako ako napríklad Jim Carrey v Trueman Show. Občas to vyzerá, že Wanda túto bublinu ovláda, pretože niekedy sa zasekne a dej epizódy sa pretočí späť o niekoľko sekúnd a Vision zrazu zabudne, že sa niečo podobné dialo. Tento pocit u mňa vyvrcholil na konci tretieho dielu, kde sa vyššie spomínaná susedka vráti späť do prítomnosti a vyzerá to tak, že ju tam odčarovala Wanda.
WandaVision - Trailer Disclaimer
Uvidíme, či sa seriál bude posúvať o desaťročia aj naďalej, ak správne počítam, na konci prvej série by sme sa teda mali ocitnúť v roku 2040. Doteraz vo mne zanechal najmä pozitívne a nadšené pocity, duplom pre svoju unikátnu atmosféru a znepokojivé momenty.

Zubka

Zubka
Zvyčajne neviem, čo so životom a preto namiesta štúdia mojej vysnívanej sociálnej pavedy prokrastinujem pri young adult literatúre.

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

WandaVision

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

WandaVision

Ďalšie články a poviedky v téme scifi.sk pozerá

scifi.sk pozerá… Star Trek Prodigy: Najlepší Star Trek tejto doby (prvé dojmy)

Ak ste už nad Star Trekom začali lámať palicu, tak postojte a počkajte s tým! Nový kreslený seriál Prodigy prichádza nielen s prvým 3D spracovaním tohto univerza, ale zároveň so zaujímavými postavami a príbehom pre celú rodinu.

scifi.sk pozerá: Squid Game

Squid Game je jedným z najnovších hitov streamovacej služby Netflix. Bláznivý, extrémne krvavý, ale neustále veľmi zábavný – presne taký je nový kórejský pohľad na subžáner battle royale.

scifi.sk pozerá: trilógia Fear Street

Jednou z najväčších udalostí letnej sezóny sa na streamovacej službe Netflix mala stať séria troch na seba nadväzujúcich filmov podľa románov legendárneho R. L. Stinea. Ako sa Fear Street podarilo zabodovať?

Scifi.sk pozerá: Loki

Seriál, na ktorí fanúšikovia čakali už dlhé mesiace, sa nám konečne predstavil prvou epizódou. My sme sa na ňu tešili a s radosťou konštatujeme, že sme neostali sklamaní. Čo nás teda v tejto minisérii čaká?

scifi.sk pozerá: WandaVision (prvá reakcia)

Spoločnosť Marvel zverejnila zatiaľ tri epizódy zo seriálu WandaVision. Seriál o dvojici veľmi silných postáv z Marvel Universe ukazuje, že spoločnosť experimentuje a tieto pokusy im vychádzajú.

scifi.sk pozerá Fate: The Winx Saga (prvá reakcia)

S young adult seriálmi akoby sa v poslednom čase roztrhlo vrece. Nechala som sa zlákať peknými kulisami a pozrela si niečo, nad čím by som obyčajne mávla rukou. Ako to dopadlo?