Scifi.sk pozerá: Loki

Seriál, na ktorí fanúšikovia čakali už dlhé mesiace, sa nám konečne predstavil prvou epizódou. My sme sa na ňu tešili a s radosťou konštatujeme, že sme neostali sklamaní. Čo nás teda v tejto minisérii čaká?
Filmová história scifi
Po WandaVision a The Falcon and the Winter Soldier prichádza ďalší seriál od Marvelu, v ktorom dostáva priestor obľúbený Loki. Seriál, na ktorí fanúšikovia čakali už dlhé mesiace, sa nám konečne predstavil prvou epizódou. My sme sa na ňu tešili a s radosťou konštatujeme, že sme neostali sklamaní. Čo nás teda v tejto minisérii čaká?
Cestovanie v čase, multiverse, strážcovia času, starý dobrý zlý Loki, Variant, detektívna superhero scifi a Owen Wilson. Vynechal som niečo? Určite áno. Hneď prvá časť nám toho naservírovala viac než dosť a poriadne preskúšala pozornosť a chápavosť diváka. Poďme ale zaradom.
Avengeri cestovali v Endgame časom, zmenili tok udalostí, to všetko ale zjavne bolo na kostolnom časopriestorovom poriadku. Problém nastáva, keď sa Loki (opäť) zmocňuje teseraktu a uniká zo svojej väzby, do ktorej sa mal po udalostiach prvých Avengerov (bitka o New York) dostať. A to sa už nepáči organizácii TVA (Time Variance Authority), ktorá dohliada na posvätnú časovú líniu (Sacred Timeline) pred tými, ktorí ju narušujú.
Správcovia času (Time Keepers) v sérii zohrávajú dôležitú úlohu a rozširujú svet MCU o novú megamocnosť. Dokonca aj kamene nekonečna, okolo ktorých sa točil hlavný dej posledných viac ako desať rokov, sú v porovnaní s prácou TVA len nepodstatné ťažítka na papiere.
Ako som už spomínal, udalosti série nadväzujú na prvých Avengerov a postava Lokiho si teda neprešla svojím vývojom z nasledujúcich filmov. Nezažil smrť svojich rodičov, nezblížil sa s bratom, neobetoval svoj život v boji proti Thanosovi, jednoducho sledujeme starého dobrého zlého Lokiho, keď bol ešte prvým Avengers záporákom.
Tom Hiddleston je výborný herec a svoju postavu predáva úžasne. Loki je uveriteľný, jeho návrat k starým manierom citeľný, jeho postava je božská, podlá a zároveň tak ľudská. A práve jeho ľudské základy, na ktorých stál aj jeho celkový prerod v ďalších filmoch, sú nám prezentované v scéne, ktorá podľa môjho názoru funguje ako silná scenáristická barlička, vynahrádzajúca absenciu všetkých udalostí nasledujúcich filmov a postava Lokiho predsa len prejde miernou sebareflexiou a uvedomením.
Samozrejme píšem o scéne, kde sa Loki díva na záznam svojej budúcnosti. Tu sa nám už predstavil sympatický Owen Wilson, ktorému postava agenta Mobiusa pracujúceho pre TVA sadla ako uliata. Práve on zachraňuje Lokiho pred resetovaním a vrátením do pôvodnej časovej línie. Neskôr sa dozvedáme, že ho potrebuje na pomoc v boji proti nebezpečnému Variantovi. Aby som príliš nespoileroval, viac informácii o zmieňovanom Variantovi nechám na finále prvej časti.
Z vedľajších postáv si našu pozornosť najviac ukradla charizmatická Wunmi Mosaku ako Hunter B-15, snažiaca sa o resetovanie Lokiho, alebo Gugu Mbatha-Raw ako tajomná sudkyňa, ktorá by mala stvárňovať postavu Ravonna Renslayer, známu pre komiksových fanúšikov.
Poster Poster
Poster Disclaimer
Za najlepšie momenty zatiaľ pokladám komornú atmosféru, (pre MCU už tradičný) výborne fungujúci humor, a v neposlednom rade skvelé herecké výkony ústrednej dvojice – Toma Hiddlestona a Owena Wilsona. Čaká na vás opäť zaujímavý svet nabitý množstvom scifi/fantasy prvkov, pri ktorých sa kreativitou a CGI rozhodne nešetrilo. Zaujímavý dej, chytľavá zápletka, dobré tempo a prekvapivý záver v podobe tajuplného záporáka – to všetko dokopy zafungovalo na výbornú.
V rámci svojho žánru sme opäť nabehli na veľmi kvalitné spracovanie a neostáva než dúfať, že si celý seriál udrží rovnakú latku, ako nastavila prvá epizóda. My na to rozhodne budeme dohliadať.
Loki - Trailer - Marvel Studios' Loki | Official Trailer | Disney+ Disclaimer

Loki
Streamovacia služba: Disney+
Žáner: Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
Krajina: USA
Rok: 2021
Scénar: Michael Waldron, Tom Kauffman
Obsadenie: Tom Hiddleston, Sophia Di Martino, Richard E. Grant, Gugu Mbatha-Raw, Owen Wilson, Cailey Fleming, Michael Rose, Wunmi Mosaku, Sasha Lane...

Tomáš Staviteľ

Tomáš Staviteľ
Nakoniec som na začiatku. Bez zmyslu. Tak dal som si meno. A napísal svet.

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

Loki

Diskusia

Stano Lacko
Podľa mňa zatiaľ najlepší seriál MCU. Vanda bola taká, no nakoniec sa to celkom dobre potiahlo. Winter Soldier ma nič nedonútilo to dopozerať. Toto je MEGA. Ale ako si písal, tá scénaristická barlička bola očividná, pretože predsa len bol Loki väčší záporák v danom čase ako keď vznikol tento "Variant" :D
16.06.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

Loki

Ďalšie články a poviedky v téme scifi.sk pozerá

scifi.sk pozerá… Star Trek Prodigy: Najlepší Star Trek tejto doby (prvé dojmy)

Ak ste už nad Star Trekom začali lámať palicu, tak postojte a počkajte s tým! Nový kreslený seriál Prodigy prichádza nielen s prvým 3D spracovaním tohto univerza, ale zároveň so zaujímavými postavami a príbehom pre celú rodinu.

scifi.sk pozerá: Squid Game

Squid Game je jedným z najnovších hitov streamovacej služby Netflix. Bláznivý, extrémne krvavý, ale neustále veľmi zábavný – presne taký je nový kórejský pohľad na subžáner battle royale.

scifi.sk pozerá: trilógia Fear Street

Jednou z najväčších udalostí letnej sezóny sa na streamovacej službe Netflix mala stať séria troch na seba nadväzujúcich filmov podľa románov legendárneho R. L. Stinea. Ako sa Fear Street podarilo zabodovať?

Scifi.sk pozerá: Loki

Seriál, na ktorí fanúšikovia čakali už dlhé mesiace, sa nám konečne predstavil prvou epizódou. My sme sa na ňu tešili a s radosťou konštatujeme, že sme neostali sklamaní. Čo nás teda v tejto minisérii čaká?

scifi.sk pozerá: WandaVision (prvá reakcia)

Spoločnosť Marvel zverejnila zatiaľ tri epizódy zo seriálu WandaVision. Seriál o dvojici veľmi silných postáv z Marvel Universe ukazuje, že spoločnosť experimentuje a tieto pokusy im vychádzajú.

scifi.sk pozerá Fate: The Winx Saga (prvá reakcia)

S young adult seriálmi akoby sa v poslednom čase roztrhlo vrece. Nechala som sa zlákať peknými kulisami a pozrela si niečo, nad čím by som obyčajne mávla rukou. Ako to dopadlo?