To najlepšie za rok 2020: Filmy

Najlepšie filmy minulého roku.
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Rok 2020 bol na filmy skúpy. V kinách sme sa až na Teneta a Wonder Woman 1984 žiadneho blockbusteru z pochopiteľných príčin nedočkali a na streamovacích platformách to s kvalitou vyzeralo všelijako. Tentoraz bol naozaj problém vybrať tých top 10 filmových titulov.


COLOR OUT OF SPACE Official Trailer (2020) Disclaimer
Color out of Space / Farba z vesmíru
Farba z vesmíru mala možno svetovú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Torornte už v septembri 2019, no väčšina z nás film videla až začiatkom roku 2020 a tak aj k snímke budem pristupovať. Klasický Lovecraftov horor získal pod vedením Richarda Stanleyho skvelú atmosféru i vizuál. Príbeh rodiny, kotrej na záhrade pred dom dopadne meteor z iného sveta. Postupne sa začnú diať nevysvetliteľné javy, objavuje sa dosiaľ nepoznaná farba (ok, tu v podobe fialovo ružovej žiary), ktorá pretvára realitu, všetko i všetkých vôkol seba. Psychedelicko opojný, od začiatku napínavý film, v ktorom zapadajúca hviezda Nicholasa Cagea znova zas aspoň na okamih zažiarila nadpriemerným hereckým výkonom. Skvelé, takých vecí chceme isto viac!
Odporúča: Cyberstorm


El Hoyo / The Platform. Trailer (2020) Disclaimer
El Hoyo / Diera
Ďalšia snímka, ktorá na festivaloch zažiarila už v roku 2019, no zhliadnuť sme ju mohli najmä v 2020. Predstavte si, že sa jedného dňa ocitnete v malej miestnosti s cudzím človekom, v ktorej prakticky nič nie je. Teda skoro nič, až na dve postele, umývadlo a dve obrovské diery: jednu v strope a jednu v dlážke... kde sú ďalší ľudia. No aj nad tými čo sú nad vami sú ďalšie a ďalšie miestnosti... a rovnako aj pod vami. Každý deň tou dierou príde zhora výťah s jedlom...ktoré zanechali tí nad vami. Nechajú vám dobroty alebo len zvyšky? Koľko z toho stihnete zjesť? Napcháte sa do prasknutia? Necháte niečo aj tým pod vami, teda ak im vôbec niečo ostane? Ste sebec alebo sa pokúsite byť vznešeným dobrodincom a rozdeliť jedlo tak aby sa každému ušlo? Španielsky film El Hoyo je depresívny minimalistický, rozvíjajúci mnohé filozofické otázky no zároveň poukazujúci na fakt, že nech robíme, čo chceme, sme len zvieratá. Veľmi pripomína legendárnu Kocku s tým, že podobne ako ona nie sú v centre diania kulisy, lež sami ľudia.
Odporúča: Cyberstorm


Palm Springs - Trailer (Official) Disclaimer
Palm Springs / Palm Springs
Palm Springs nie je prvoplánové scifi ani fantasy. Ide o oddychovú rodinnú romantickú nenáročnú komédiu, ktorá využíva časovú slučku známu z Groundhog Day so skvelým Billom Murrayom. Dnes už klasické až otrepané schéma neustále sa opakujúceho dňa, ktorý sa na konci reštartuje bez ohľadu na to, čo urobíte využilo množstvo snímkov. Podobné je to aj tu. Mladý pár sa svadbe dostane do slučky a nech spravia čokoľvek, deň sa pre nich vždy zresetuje. Spočiatku nesmelé nápady spolu s počtom opakovaní toho istého nudného svadobného dňa naberajú na obrátkach. Film sa na nič nehrá a ak ste už štvrtý mesiac na homeoffice, kde neustále dokola prežívate svoj každodenný nudný cyklus, možno vám zadobre padne sa na tom aspoň zasmiať.
Odporúča: 8HitBoy


POSSESSOR Official Trailer (2020) Disclaimer
Possessor / Possessor
Film o technológii, pomocou ktorej sa môže zamestnanec pripojiť do mozgu iného človeka a kontrolovať jeho telo. Túto technológiu využívajú k vraždám, no aké to v skutočnosti je? Nakoľko môže existovať vedomie oddelené od tela? Psychologický body horror sa klasicky odvíja v podobnom štýle ako Mucha, eXistenZ či Videodrome. Na režisérskej stoličke dokonca žiari priezvisko Cronenberg, no nejde o Davida ale jeho syna Brandona. V tomto prípade naozaj nepadlo jablko ďaleko od stromu a hoc má mladý na otca, ktorého Muchu a najmä skvelý eXistenZ milujem, stále čo doťahovať, rukopis je jasne viditeľný. Pre fanúšikov žánru povinná jazda.
Odporúča: Cyberstorm


The Secret Garden. Official Trailer Disclaimer
Secret Garden / Tajomná záhrada
Niekedy človek potrebuje vypustiť od rôznych ťažkých drám, akčných superhrdinov a premakaných filmov. The Secret Garden je film, ktorý je tak trocha pohladením pre dušu. Milá rodinná fantasy, ktorá vznikla na motívy rovnomennej knihy od Frances Hodgson Burnett, rozvíja príbeh mladej siroty Mary, ktorá spolu s priateľmi objaví opustenú čarodejnú záhradu, ktorej vráti jej stratenú krásu. Film patrí medzi oddychové rodinné snímky, síce určené deťom, no aj dospelých zahrejú pri srdci a možno odpustíte i tých pár chybičiek, ktoré film má.
Odporúča: Tami


Sputnik. Oficial trailer. Disclaimer
Sputnik / Sputnik
Rusi majú svojho Votrelca. Alebo Vec. Alebo také čosi. A veď čo, aj tak sú zvyknutí kopírovať. Tentoraz im to ale celkom vyšlo. Po tom, čo ruský kozmonaut ako jediný prežil haváriu a vrátil sa na Zem, zistili súdruhovia, že je tak trocha pozmenený a že v sebe skrýva neznámeho parazita. Hlavná hrdinka filmu sa snaží zachrániť kozmonautovi život, pritom proti nej stojí armáda, čas a ...parazit. Úprimne? Je to maximálne klišé, ale má to celkom fajn atmosféru a tých pár nelogických kopancov filmu odpustíte. Veľmi príjemnou zmenou je zasadenie udalostí do 80-tych rokov. Celkovo tento snímok zmesou všetkých možných alienovských hororov – od Votrelca, cez Vec až po Life rozhodne nepatrí medzi kinematografické bombastické wow zázraky, ale je to milé, temné retro a keď kvôli covidu neprší, nech aspoň kvapká.
Odporúča: Cyberstorm


Tenet - Trailer - Tenet - trailer Disclaimer
Tenet / Tenet
Najväčší trhák tohto roku a obetný baránok kinematografie nemôže na našom zozname chýbať. Reálne, nebyť covidu, isto by súperil o naj film s Dunou, ale realita je iná. Nolanov film patrí podobne ako jeho predchádzajúce snímky medzi inteligentné scifáče. V skratke: Hlavný hrdina sa snaží zabrániť zničeniu tohto sveta dosť originálnym spôsobom. Rámcovo spadá film do kategórie časoviek, kde sa to time travellingom a paradoxmi len hmýri. Nolan však v porovnaní s klasickými dielami zvolil dosť neštandardný i keď veľmi zaujímavý postup, pri ktorom sa vám môže zamotať hlava. Celkovo jednoznačne najlepší film tohto roku a jedno z najlepších filmov o cestovaní časom a časových paradoxoch.
Odporúča: Archer


THE MIDNIGHT SKY official Trailer Disclaimer
The Midnight Sky / Polnočné nebo
Komorné scifíčka v štýle Ad Astra, Interstellar či High Life sú in. Podobne to nie je ani v novom netflixovom filme, ktorý by za normálnych okolností šiel asi do kina, ale... Pred mnohými rokmi sa vydala posádka vesmírnej lodi Aether na prieskum Jupiterových mesiacov. Medzitým na Zemi došlo ku katastrofe, ktorá zlikvidovala väčšinu populácie. George Clooney, čo by povestný strážca majáka, musí o tridsať rokov neskôr varovať vracajúcu sa vesmírnu loď aj s posádkou, aby na Zemi nepristávali. Najväčšou devízou snímky je George Clooney, ktorý aj napriek svojmu veku ostáva stále skvelým a charizmatickým hercom. Podobne je to aj s nápadom či trikmi. Žiaľ, až príliš pomalé tempo nemusí každému sadnúť a už v prvej polke hrozí spánok. Fanúšik realistickejších atmosférických scifáčov si však príde na svoje.
Odporúča: Archer


UNDERWATER Trailer (2020) Disclaimer
Underwater / Pod vodou
Dobre. Kristen Stewart stále nevie hrať a spektrum jej výrazov tváre stále osciluje medzi “je mi zle“ a “zjedla som pokazenú chobotnicu“. Zvyšok filmu je však scifi hororová mňamka (nielen) pre fanúšikov Lovecrafta. Kdesi v oceáne na hlbokomorskej stanici dôjde ku katastrofe a malá skupina preživších vedcov sa snaží zachrániť. Ich nepriateľom nebude však len oceán sám (poznáte to, vo vode sa ťažko dýcha), ale najmä tajomní obyvatelia hlbín, ktorí akoby z oka vypadli povestným Deep Ones od praotca hororu. Príjemné podmorské hororvé scifíčko, ktoré krásne dopĺňa a obracia naruby legendárnu Cameronovu Priepasť. Za mňa napriek Kristen prekvapkanie roku.
Odporúča: YaYa


Wonder Woman 1984 - Trailer - Official Trailer Disclaimer
Wonder Woman 1984 / Wonder Woman 1984
Wonder Woman 1984 sa nedostalo od fanúšikov priveľa lásky. Napriek tomu si však myslím, že v súčasnej situácií to bol presne typ filmu, aký sme potrebovali – nenáročný superhrdinský blockbuster, pri ktorom sa dá spokojne vypnúť hlava. Mala svoje muchy, nikdy sa ale na dokonalú nehrala. Jednoduchý dej, fajn spracované bojové scény, motívy spolupatričnosti, priateľstva a lásky, navyše pekné vizuály. To všetko vo Wonder Woman je a viac sa čakať azda ani nedalo. Navyše, Gal Gadot, Pedro Pascal a Kristen Wiig si tento film užívali naozaj vo veľkom štýle. Wonderka síce určite nebola najlepším filmom roka, ale mňa veľmi potešila a isto si ju v budúcnosti opäť rád pozriem.
Odporúča: 8HitBoy

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2020

To najlepšie za rok 2020: Videohry

Najlepšie hry minulého roku.

To najlepšie za rok 2020: Filmy

Najlepšie filmy minulého roku.

To najlepšie za rok 2020: Seriály

Aké boli najlepšie SFFH seriály za rok 2020?

To najlepšie za rok 2020: Young Adult

Ďalší zo série článkov mapujúcich to najlepšie z fantastiky za rok 2020, tentoraz z kategórie Young Adult SFFH literatúry.

To najlepšie za rok 2020: Anime

Tak čo, aký bol rok 2020 na poli anime? Poďme sa naň spolu pozrieť!

To najlepšie za rok 2020: Manga

Český a slovenský trh v súčasnosti kvalitnou mangou zásobuje prakticky už len vydavateľstvo CREW. Ako je už u nich zvykom, aj uplynulý rok si pre nás pripravili množstvo kvalitných kúskov. Ohliadnime sa spolu za uplynulým rokom a pripomeňme si všetko, čo nám vydavateľtvo CREW na poli mangy prinieslo.

To najlepšie za rok 2020: Komiksy

Čítate komiksy? Prinášame vám výber tých najlepších žánrových komiksov z minulý rok. Takže či už je odpoveď áno alebo nie, možno sa necháte inšpirovať niečim z nášho Best of 2020 ;)

To najlepšie za rok 2020: Hororové knihy

Radi sa bojíte? Pripravili sme si pre vás výber tých najlepších hororov, ktoré na slovenskom a českom trhu môžete nájsť. Bu!

To najlepšie za rok 2020: Fantasy knihy

Pokračujeme v best of 2020. Nech sa páči, to naj zo zahraničnej fantasy.

To najlepšie za rok 2020: Science fiction knihy

Pokračujeme v sérii článkov snažiacich sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z knižnej science fiction.

To najlepšie za rok 2020: Domáca slovenská a česká scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej a českej scény.